rocaania 28.06.07, 17:06 CZeść. Czytałam w necie, że Sab Simplex jest jednym z najskuteczniejszych środków na kolkę. Nie można go ponoć kupić w polskich aptekach, na allegro też nie widziałam. Stosowałyście to? Pomogło? Jak się w ten lek zaopatrzyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex0681 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 17:23 Sab Simplex to nic innego jak polski espumisan, bo substancją czynną w obu tych lekach jest 40 mg Simeticonu,wiec moim zdaniem nie ma sensu ściągać tego leku z z agranicy. Ja wypróbowałam polskie krople BOBOTIC, są o tyle lepsze od Espumisanu że zawierają 66 mg Simeticonu, pozatym różnią się smakiem bo są malinowe i ceną bo są tańsze, kosztują ok.10 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka_w_25 [...] 28.06.07, 19:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 19:45 Hej tak jak pisala przedmowczyni, sab simplex zawiera simetikon i niczym sie nie rozni od innych preparatow zawierajacych to samo dostepnych w Polsce. Ja tez o tym naczytalam sie w necie, pojechalam po to do Niemiec (mam blisko) i guzik, nie pomoglo. Pomogl debridat, trzeci dzien podaje i ilosc kolek znacznie zmalala (dzis nie bylo jeszcze wcale!!!!) poza tym sab simplex podaje sie ok 15 minut przed karmieniem, to bylo dla mnie trudne, bo ja karmie ja piersia od razu po obudzeniu, wybudza sie bardzo glodna - i jak ja mam jej podac lekarstwo i przetrzymac glodne dziecko 15 minut? Generalnie - wydaje mi sie, ze jesli espumisan, infacol itp Wam nie pomaga, to sab simplex tez nie pomoze... Pozdrawiam donna28 Odpowiedz Link Zgłoś
elieka donna28-sory, ale nie zgadzam sie z Tobą 28.06.07, 21:00 mój syn miał mega kolki, espumisan to mogłam sobie co najwyżej w tyłek wsadzić (przepraszam za wyrażenie ale w ogóle nie działał) podobnie jak esputicon. pomógł dopiero sab simpex i to już w drugiej dobie podawania. I wcale nie podawałam 15 minut przed jedzeniem tylko bezpośrednio przed jedzeniem. kolegi córce również dopiero sab pomógł, a z polskich - jedynie bobotic w miarę przynosił ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka777 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 21:04 nie prawda. w sab-simplexie są inne proporcje simetikonu i innego jakiegoś składnika (chyba dimetikonu) niz w poskich odpowiednikach typu espumisan, nawet farmaceutka w aptece to dla mnie sprawdzała. nie prawda, że podaje sie sab simplex 15 minut przed karmieniem tylko 15 kropel BEZPOSREDNIO przed posiłkiem na język w przypadku karmienia piersia lub do butelki z mlekiem. jest o niebo lepszy od kropelek dostępnych w polskich aptekach, ale u niektórych dzieci trzeba poczekac do 3 dni na efekt mnie i mojej córce "uratował życie" i działał juz po 1 dniu stosowania skuteczny, ale niestety mało wydajny ja dawałam do butli po 10 kropel i tez działał, a córka miała kolke aż do 6 miesiąca teraz ma 10 i czasami jej podaje, jak widzę że ma problem z gazami. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
wiktorka07 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 21:19 witam,ja stosowałam Sab Simplex,i pomagał dawałam go do mleka a nie przed jedzeniem,a espumisan mie pomagał Odpowiedz Link Zgłoś
malami34 do donny28 29.06.07, 10:07 Donna a co to jest za lek debridat? przepisuje to lekarz? bo mi sab tez nie pomógł i chwytam sie wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: do donny28 29.06.07, 16:06 Witam to przepisuje lekarz. To jest taki proszek, do ktorego wlewa sie wode i robi sie zawiesina taka i to sie podaje. Mnie lekarka kazala 2 razy dziennie po 1/2 lyzeczki. Pomoglo. Pozdrawiam donna28 Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 [...] 28.06.07, 21:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alex0681 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 28.06.07, 22:00 Sab Simplex to naprawde to samo co bobotic, a co do którejś z poprzednich wypowiedzi SIMETICON i DIMETICON to dokładnie to samo!(wiem co mówię bo jestem chemikie)i fakt najlepiej pomagał Debridat ale to jest tylko na recepte. Odpowiedz Link Zgłoś
ona10001 mojemu dziecku zaszkodził!! 29.06.07, 08:56 jestem chyba jedyną osobą jaką znam ,której to się przydarzyło,ale mój synek chyba był uczulony na coś co znajdowało się w tym leku.godzinkę po jedzeniu tak wrzeszczał jakby go ktoś ze skóry obdzierał-teściowa i mąż byli żli ,że podaje mu jakieś świństwo nie z polski.dostał czerwonych chrostek na rączkach.odstawiłam i podawałam espumisan-dziwi mnie tylko to dlaczego po espumisanie nic mu nie było-żadnych wrzasków i uczulenia/a na kolki troszkę pomagał/.podobno jak ktoś tu napisał to ten sam lek co sab simplex!! miałam dziwne myśli,może był gdzieś żle przechowywany.kupiłam go na internecie-przesyłka.nieśmiem sądzic,że ktoś mógłby kąbinowc i podrabiac ten lek,bo przecież podaje się go takim maleństwom-ale takie myśli też miałam.przyjaciółka powiedziała,że zwariowałam-kupowac lek nie z apteki!!!chciałam pomóc swojemu dziecku,a wyszło inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka777 do alex0681 29.06.07, 10:38 napisałaś: SIMETICON i DIMETICON o dokładnie to samo! to dlaczego w składzie jest podawane jako dwa różne składniki i w dodatku w różnych proporcjach. ja się nie znam, ale na logike: jesli w składzie jest simeticon to powinno pisać: skład simeticon 100% jesli w składzie jest dimeticon to powinno pisać: skład dimeticon 100% a pisze, ze w składzie jest i simeticon i dimeticon, czyli by wychodziło bez sensu. poza tym, nawet pani w aptece powiedziała, że skład jest PODOBNY do espumisanu, ale jednak inny. słyszałam że sab simplex jest dostępny juz w niektórych polskich aptekach! przynajmniej w mojej aptece (pytałam tez w kilku innych) panie maja go zarejestrowanego, ale nie był dostepny w hurtowni Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka777 i jeszcze 29.06.07, 10:40 debridat jest bardzo silny i ja osobiscie bym go nie podawała najmniejszym niemowlętom widocznie cos w nim jest skoro jest na recepte a nie jest ogólnie dostepny Odpowiedz Link Zgłoś
rocaania Re: i jeszcze 29.06.07, 11:03 Dzieki Wam wszystkim za opinię i namiar. Dopiero dziś miałam chwilkę, żeby tu zerknąć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mazajac Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 29.06.07, 16:02 ja stosowałam i nie pomogło, nic a nic, to chyba kwestia organizmu, jednemu dziecku pomaga innemu nie Odpowiedz Link Zgłoś
aghatta1 Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 29.06.07, 16:53 u nas działał jako tako tylko sab simplex, nie kupuj w necie Odpowiedz Link Zgłoś
doraxyz Re: Sab Simplex - działa? Gdzie kupić? 29.06.07, 21:53 Na mojego synka nie działał Odpowiedz Link Zgłoś