renia1807 08.08.07, 17:09 co jest grane ? wszystko mi się w niej przypala!!! czyzby ten typ patelni nie nadawał się na palniki gazowe? kupiłam, bo wydawała mi się idealna do pieczenia ziemniaków, a tu wielkie rozczarowanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathiola Re: patelnia wok 08.08.07, 17:11 nie wiem, na razie to moje niespełnione marzenie, ale wiem za to, że istnieją Woki i woki, te przez małe w sa tanie i do niczego Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: patelnia wok 08.08.07, 17:14 wok jest do szybkiego i bardzo goracego smazenia ziemniaczki przypiekają sie dlugo i lepiej rownomiernie do nich najlepsze sa patelnie zeliwne, albo z nierdzewnej stali za to z grubym dnem wok jest cienki i rowne ma scianki wszedzie zasadniczo nadaje sie tylko do chinszczyzny wlasciwej, szybkiego podduszania warzyw i smazenia na goracym tluszczu bez woka zyc sie da bez porzadnej patelni z grubym dnem, sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: patelnia wok 08.08.07, 17:15 o toto, ja mam taką zajeciężką, żeliwną, od mamusi dostałam, rewelacyjna, tylko nie można jej wodą moczyć bo skubana rdzewieje. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: patelnia wok 08.08.07, 17:20 nic a nic nie szkodzi wiecej zelaza w daniach bedzie, anemia nie straszna Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: patelnia wok 08.08.07, 17:34 no masz kiedys ciezarnym w ramach zapobiegania niedoborom zelaza zalecali spozywac jablka, ktore wczesniej nadzgano gwozdziami, zeby troche zelastwa upuscily po uprzednim wyjeciu gwozdzi oczywiscie mialam takiego woka wlasnie ktory mi rdza zachodzil, i wlasciwie w niczym to nie przeszkadzalo ale warto taką patelnie po wytarciu na sucho przetrzec odrobiną oleju do nastepnego uzycia nic jej nie bedzie zreszta jak znam fenomen takich patelni i tak nie zdazy bo non stop jest w ruchu ) moja najlepsza patelnia jest tak ciezka ze az niebezpieczna i kosztowala 500 zl to mniej wiecej tyle co moje dwa miesieczne stypendia wtedy fakt - wygralam nie kupilam ma juz prawie 10 lat, ale do dzisiaj ją uwielbiam, a staruszka ciagle wyglada jak nowa Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: patelnia wok 08.08.07, 17:43 no więc dlatego ja tą swoja patelnię kocham i pielęgnuje i nacieram ją zawsze olejem po umyciu, tylko mój mąż nie umie przyswoić sobie informacji, że tej patelni nie moczymy Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: patelnia wok 08.08.07, 19:22 woka kupiłam za 46zł w sklepie gospodarczym, ale nie jest tak ciężka jak pozostałe patelnie które mam ani to żeliwo, ani stal, widać że to zwykłe aluminium pokryte teflonem i o dziwo całkiem podobną widziałam parę dni temu w biedronce, tylko że za 10zł, ale ta jakaś taka miękka była, pod naciskiem się wyginała wok jest dość wysoki, więc pomyslałam, ze nada się właśnie do ziemniaków a tu klapa chińszczyzny nie jadamy, więc marna będzie z niej pociecha Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: patelnia wok 08.08.07, 20:38 to może właśnie owe 46 zł wydane na woka będą dla rodziny argumentem przemawiającym za polubieniem chińszczyzny? W wykonaniu mojego męża to naprawdę pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
kattkak Re: patelnia wok 08.08.07, 20:50 prawdziwy wok jest właśnie żeliwny i w nim nic się nie przypala. Kosztuje ok. 200zl w sklepach z garnkami typu Berghoff (stoiska przed wejściami do supermarketów) Odpowiedz Link Zgłoś
shelmahh nauka gotowania w woku 09.08.07, 11:38 dupa blada z tym wokiem bylem na nauce gotowania w westinie i tam szef kuchni polecil najtanszego woka za 20 pln smazenie czegokolwiek w woku polega na tym by dobrze mieszac lycha (lyzka do gory nogami i zasuwasz jak wariatka i podrzucac czesto jedzenie..czas smazenia nie dluzszy niz 2-3 minuty!!!! czyli podstawa to umiejetne mieszanie i pdrzucanie..nic nie powinno sie przypalic i to co powiedzial mi szef kuchni o tanim woku powinno byc wskazowka,ze nie wszystko zloto co sie swieci pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: patelnia wok 09.08.07, 14:25 a ja mam wielkiego zeliwnego Woka w którym nic sie nie przypala tylko slicznie chrupiąco wysmaża... Odpowiedz Link Zgłoś