Dodaj do ulubionych

jaki fotelik 9-18kg ?

29.07.08, 10:21
witak wszystkie mamy
mój aniołek 9 miesięczny wyrasta z maxi cosi cabrio, a włąściwie
jest mu jeszcze dobry na ścisłośc, le strasznie się w nim poci i
postanowiłam zmienic już fotelik na większy z kolejnej
grupy.Zastanawiam się jakiego dokonac wyboru bo ceny są przeróżne i
zupełnie nie wiem czym się sugerowac.Czy taki fotelik np chicco za
315 zł jest równie dobry co ten Bebe Comfort za 800?
Myślałam też o Concord Trimax za 500? co myślicie?
jaki u was fotelik się sprawdził? Zależy mi na dobrym produkcie i
żeby dziecko się nim nie pociłopozdrawiam i dzięki za odpowiedzi i
rady
Obserwuj wątek
    • osa551 Re: jaki fotelik 9-18kg ? 29.07.08, 10:54
      Maxi-Cosi Priori XP
    • anulka.1 Re: jaki fotelik 9-18kg ? 29.07.08, 12:11
      Maxi Cosi Priori
      • saralee Re: jaki fotelik 9-18kg ? 29.07.08, 12:36
        Nie sugeruj się ceną. Postaw na bezpieczeństwo dziecka.

www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=569
        • katty26 Re: jaki fotelik 9-18kg ? 29.07.08, 21:21
          Jeśli chodzi o cenę - nie wszystko co drogie jest najlepsze. Mam fotelik Chicco Synthesis X-Plus z 2007 roku. Kosztował 300 zł z "kawałkiem" w testach ADAC wypadł równie dobrze jak foteliki za 500 zł i więcej (mają tyle samo punktow za bezpieczeństwo i inne).

Przejrzyj może wyniki testów ADAC:
          fotelik.info/pl/testy/wszystkie/grupa/rosnaco/index.html
          Zgadzam się - bezpieczeństwo nade wszystko, ale niestety wysoka cena go nie gwarantuje.

Np. Fotelik Jane Matrix Pro (0-13 kg) trzymał TYLKO JEDEN punkt z pięciu możliwych za bezpieczeństwo, przy cenie - bagatela - 790 PLN!
          • gkoz Re: jaki fotelik 9-18kg ? 29.07.08, 21:25
            Roemer king plus
          • katty26 Re: jaki fotelik 9-18kg ? 29.07.08, 21:25
            PS. Foteliki z kolejnej grupy mocowane są przodem do kierunku jazdy.
            Niestety stwarza to ryzyko dla niedojrzałego kręgosłupa naszych maluchów:

"Przy zderzeniu z prędkością 50km/h mamy do czynienia z przyspieszeniami (a w sensie dosłownym z opóźnieniami) działającymi na wnętrze samochodu rzędu 25G. W tym czasie dla przykładu na głowę siedzącego przodem dorosłego pasażera mogą działać przeciążenia rzędu 60 do 70G!!! Dzieje się tak dlatego, że głowa zatrzymuje się później i bardziej raptownie niż rama samochodu. Kręgosłup szyjny dorosłego może wytrzymać obciążenia siłami rozciągającymi związanymi z opóźnieniem do 100G, a uszkodzenia (jeśli mają miejsce) są wtedy zawsze związane ze złamaniami. Z drugiej zaś strony, nie do końca ukształtowany kręgosłup małego dziecka składa się z segmentów kostnych i tkanki chrzęstnej, a wiązadła są luźne, przystosowane do rozrostu, dalszego rozwoju. Ta kombinacja pozwala na deformacje i rozerwanie słabych elementów kręgosłupa w warunkach zderzenia.

Jak długo więc trzymać dziecko tyłem do kierunku ruchu? Odpowiedź jest prosta: najdłużej, jak to jest tylko możliwe, oczywiście z zachowaniem zaleceń producenta dla konkretnego fotelika. W fotelikach grupy 0+ aż do osiągnięcia maksymalnej wagi 13 kg"

Więcej na stronie:
            fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html
            • mucha.j Re: jaki fotelik 9-18kg ? 29.07.08, 22:18
              Chicco Key 1 za 315 zł możesz kupić na allegro, ale niekoniecznie
              jest to fotelik oryginalny. Ja wlaśnie też kilka dni temu
              zastanawialam sie co kupić i wybrałam własnie ten fotelik, ale
              kupowany w sklepie "stacjonarnym" smile)
              Kosztował 499 zł i mam pewność, że jest oryginalny, z polska
              gwarancją. Podobno te za 315 zł są kupowane w marketach w Czechach,
              albo na Słowacji, albo są to zwykłe podróby. Tyle, że dla zwykłego
              użytkownika różnice nie wpadaja w oko. Ja też chciałam kupić za
              315zł, ale poszperałam i takich właśnie rewelacji sie naczytałam,
              potwierdził je zreszta sprzedawca w sklepie. Powiedział też, że
              sklep w hurcie kupuje netto za lekko ponad 400 zł, więc podejrzany
              jest taki za niższa cenę.
              Generalnie wolałam nie ryzykować.
              A sam fotelik w porzadku, w testach wypada dobrze. Denerwują mnie
              tylko nakładki na pasy, bo włażą w szyję dziecku, ale byc może nie
              doszłam jeszcze jak je dobrze zamontować... smile
            • mynia0 ? 29.07.08, 23:31
              gdybym słuchała zaleceń producenta, moja prawie 3-letnia cóka
              jeździłaby jeszcze w foteliku 0-13. smile

a serio mówiąc, dużo bardziej niebezpiecznie jest wozić dziecko w
              foteliku 0-13 jak juz zaczyna siadać. w momencie, kiedy dziecko
              zaczyna się podrywać do góry i napinac mięśnie ryzyko przy wypadku
              jest ogromne! pasy aż tak dobrze dziecka nie ściskają. głównym
              kryterium zmiany fotelika nie jest waga, tylko wzrost.

ja mam 2 polskie foteliki, ze wszystkimi atestami. nie ma ich w
              testach ADAC - dlaczego? wytłumaczenie jest proste - testy te robia
              Niemcy na fotelikach obecnych na niemieckim rynku. żadna polska
              firma nie importuje do Niemiec. skoncentrujcie sie na różnych
              certyfikatach jakości i bezpieczeństwa, a nie opierajcie sie tylko
              na testach ADAC. one są świetne, ale niestety nie obejmują
              wszystkich fotelików, więc ja uważam, że nie są wyrocznią.
              • wiola_wd Re: ? 30.07.08, 01:30
                mynia0 napisała:

> gdybym słuchała zaleceń producenta, moja prawie 3-letnia cóka
                > jeździłaby jeszcze w foteliku 0-13. smile

moja córka ma 2 lata i 4 miesiące i jeździ w foteliku 0-13, jest drobniutka,
                13kg osiągnie pewnie za jakieś 1,5-2lata, ma 83cm i spokojnie się mieści w Maxi
                Cosi Cabrio, również na długość.
                I co najważniejsze: nie protestuje, siedzi wygodnie i bardzo lubi podróże. Mamy
                bazę więc siedzi dość wysoko i widzi co jest za oknemsmile

> a serio mówiąc, dużo bardziej niebezpiecznie jest wozić dziecko w
                > foteliku 0-13 jak juz zaczyna siadać. w momencie, kiedy dziecko
                > zaczyna się podrywać do góry i napinac mięśnie ryzyko przy wypadku
                > jest ogromne! pasy aż tak dobrze dziecka nie ściskają. głównym
                > kryterium zmiany fotelika nie jest waga, tylko wzrost.

Pozwolisz, że się nie zgodzę?
                Kiedy dziecko zaczyna siadać ma jakieś 5-7 miesięcy, ma słaby kręgosłup i
                podtrzymujące go mięśnie i dlatego ważne jest, żeby takie dziecko wozić tyłem do
                kierunku jazdy (czyli w foteliku 0-13).
                Pewnie, że dziecko czasem chce się poderwać do góry, usiąść, ale dobrze zapięte
                pasy nie pozwalają na taką gimnastykę. A nawet, jeśli dziecko podciąga głowę,
                napina mięśnie, żeby usiąść, mimo, że ma to mocno utrudnione, to i tak przy
                ewentualnym zderzeniu siła uderzenia spowoduje, że dziecko oprze się o oparcie i
                będzie bezpieczniejsze niż w foteliku montowanym przodem do kierunku jazdy,
                gdzie głowa poleci do przodu a słabe mięśnie jeszcze jej nie utrzymają.

A co do kryterium zmiany fotelika. Wzrost oczywiście jest bardzo ważny, główka
                nie może wystawać z fotelika 0-13 ale kwestia przedziałów wagowych też jest
                istotna. Foteliki 9-18 są przystosowane do minimalnej wagi dziecka 9kg - to jest
                kwestia zadziałania pasów bezwładnościowych w samochodzie, którymi przypięty
                jest fotelik, które blokują się dopiero przy konkretnej wadze, zdaje się, że
                jest to minimum 15kg, czyli 9kg dziecko i min. 6kg fotelik.

Nie jestem ekspertem ale tematem fotelików troche się interesowałam i przekazuję
                tylko to, czego udało mi się dowiedzieć.

Szczerze mówiąc bardzo podoba mi się pod tym względem Szwecja. Tam dzieci do
                3,5-4 lat jeżdżą tyłem do kierunku jazdy bo tak jest najbezpieczniej.
                >
                > ja mam 2 polskie foteliki, ze wszystkimi atestami. nie ma ich w
                > testach ADAC - dlaczego? wytłumaczenie jest proste - testy te robia
                > Niemcy na fotelikach obecnych na niemieckim rynku. żadna polska
                > firma nie importuje do Niemiec. skoncentrujcie sie na różnych
                > certyfikatach jakości i bezpieczeństwa, a nie opierajcie sie tylko
                > na testach ADAC. one są świetne, ale niestety nie obejmują
                > wszystkich fotelików, więc ja uważam, że nie są wyrocznią.
                • mynia0 Re: ? 30.07.08, 14:05
                  Wiola, fakt, Szwedzi mają super jak chodzi o bezpieczeństwo. ale u
                  nas chyba próżno szukac fotela montowanego tyłem do kierunku jazdy
                  w tej wyższej grupie.

moja córka przesiadła się do fotela 9-18 kg jak miała 9 miesięcy i
                  wazyła w okolicach 7 kg. była chuda, ale za to dosc wysoka, główka
                  jej z 0-13 wystawała i nie było mowy, żeby jeździła dalej w tym
                  foteliku.

ten wiekszy fotel montuje się pasem bezwładnosciowym / tylko!/ i
                  blokada MUSI być uruchomiona przy montażu - inaczej fotel jeździ po
                  siedzeniu.nie ma wiec mowy o uruchomieniu blokady pasa, skoro ona
                  jest uruchomiona w momencie montowania fotelika.

dlaczego piszę głównie o kryterium wzrostu? bo mam chude, dość
                  wysokie dziecko smile urodziłąm drugie dziecko i potrzebny mi był dla
                  młodszej fotelik 9-18. dla starszej / ważyła jakieś 13 kg/ szukałam
                  fotelika 9-36 widziałam wiele fajnych modeli, np. graco junior,
                  cybex itd. ale wybrałam polski - bo jako jedyny / sprawdzałam w
                  sklepach i w necie/ miał własne pięciopunktowe pasy. cała reszta
                  zapinała dziecko pasem samochodowym razem z fotelikiem. i jaki był
                  efekt? wsadziłam córkę do graco juniora, przypięłam pas - i się
                  okazało, że pas przechodzi dokładnie w miejscu gdzie moje dziecko
                  ma szyję. łatwo sobie wyobrazić, co stałoby sie przy wypadku i gdzie
                  zacisnąłby się pas. dla mnie wiec waga jest zdecydowanie mniej
                  istotna, dużo ważniejszy jest wzrost.

> Kiedy dziecko zaczyna siadać ma jakieś 5-7 miesięcy, ma słaby
                  kręgosłup i
                  > podtrzymujące go mięśnie i dlatego ważne jest, żeby takie dziecko
                  wozić tyłem d
                  > o
                  > kierunku jazdy (czyli w foteliku 0-13).
                  > Pewnie, że dziecko czasem chce się poderwać do góry, usiąść, ale
                  dobrze zapięte
                  > pasy nie pozwalają na taką gimnastykę. A nawet, jeśli dziecko
                  podciąga głowę,
                  > napina mięśnie, żeby usiąść, mimo, że ma to mocno utrudnione, to i
                  tak przy
                  > ewentualnym zderzeniu siła uderzenia spowoduje, że dziecko oprze
                  się o oparcie
                  > i
                  > będzie bezpieczniejsze niż w foteliku montowanym przodem do
                  kierunku jazdy,
                  > gdzie głowa poleci do przodu a słabe mięśnie jeszcze jej nie
                  utrzymają.
                  no teraz ja sie nie do końca zgadzam wink ale podkreślam -
                  specjalista nie jestem, może dobrze byłoby podpytac rehabilitanta
                  albo ortopedy. ale logicznie myśląc, mięśnie w czasie pracy - czyli
                  napięte zachowują sie inaczej przy wypadku niz mięśnie luźne.
                  upadajacy człowiek bezwładny raczej sobie wielkiej krzywdy nie
                  zrobi, natomiast taki, który w momencie upadku mieśnie zepnie , ma
                  gotowy uraz jak w banku. no i żaden fotelik 0-13 nie do końca
                  dziecko przytrzyma. widziałam sporo takich foteli, jak kupowałam
                  swój dla starszaczki i wszędzie pasy idą tak, że nie da sie
                  dokłądnie dziecka unieruchomić. pod tym względem pasy pieciopunktowe
                  nie maja sobie równych.
              • monisienek Re: ? 30.07.08, 18:03
                > na testach ADAC. one są świetne, ale niestety nie obejmują
                > wszystkich fotelików, więc ja uważam, że nie są wyrocznią.

FAKT. A czy są jakieś testy obejmujące polskie foteliki?
                • mynia0 Re: ? 30.07.08, 23:01
                  każda szanująca sie forma robi crash-testy. trzebaby popatrzec może
                  w autoświecie, albo na stronach producentów. ramatti ma taka
                  zakładkę, baby design też, podejrzewam, że i deltim i coneco także.
    • prigi Re: jaki fotelik 9-18kg ? 30.07.08, 08:13
      jestem przed tym samym wyborem. zastanawiam sie nad paroma
      fotelikami m.in. maxi cosi tobi i coneco zenith. i ku mojemu
      zdziwieniu moja posadowiona córka lepiej zabezpieczona jest w
      coneco.w maxi cosi jakby pasy nie przylegały do ciała, tylko
      sterczały. a co do testów ADAC to też trzeba wziąć pod uwagę, że te
      testy wykonywane są w konkretnych samochodach, z konkretnym
      wyposażeniem. w innym samochodzie ten sam test może wypaść całkiem
      inaczej
      • mamaguciusia Re: jaki fotelik 9-18kg ? 30.07.08, 11:13
        my zmienilismy na maxi cosi tobi.jestesmy bardzo zadowoleni.dziecko
        w koncu polubiło jazde autem..w koncu wszystko widzi,bo siedzi
        wysokosmile i wzielismy oczywiscie jeden z bezpieczniejszych.
    • ntc Re: Tobi maxi cosi 30.07.08, 14:40
      Jak kupiliśmy Tobi nasz synek nie chce wysiadać z auta smile.
      • zilka9 Coneco Zenith 30.07.08, 16:23
        My mamy Coneco Zenith i jesteśmy zadowoleni.Polecam!

P.S.W Maxi Cosi Priori nie mogłam mu dobrze dopasować pasów,wydawało
        mi się,że nie przylegają odpowiednio do ciała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka