ju_mi 03.11.08, 20:20 Muszę kupić glukometr dla mojego Taty, a nie mam o tym bladego pojęcia Czy ktoś mógłby mi pomóc? Może są firmy/modele szczególnie polecane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clio_yaga Re: Glukometr - jaki??? 03.11.08, 21:40 A czy Twój tata jest przewlekle chory, czy tylko che mieć? Bo ja dla taty dostałam glukometr z hospicjum i do tego lekarz wystawia receptę na paski - kosztują 3 lub 5 zł (już nie pamiętam) za 100 szt. Dowiedz się koniecznie najpierw u lekarza, bo przy przewlekłych chorobach taki sprzęt można dostać za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Glukometr - jaki??? 04.11.08, 10:56 Tata robił badania i wyszedł mu podwyższony cukier. Diabetolog kazał kupić glukometr i kontrolować. Tata dostał tez jakieś leki i zalecenia. O bezpłatnym glukometrze nikt nie wspominał. Z resztą koszt zakupu nie jest bardzo wygórowany. Odpowiedz Link Zgłoś
india78 Re: Glukometr - jaki??? 03.11.08, 23:58 Ja używałam Accu-Check Active. Myślę, że jest godny polecenia. Wygodny w użyciu. Wyniki wiarygodne. Niedrogi, z wieczystą gwarancją. Ostatnio widziałam też nowość "Accu-Check Go", ale niestety nie wiem jak się sprawdza. Myślę, że pomysł na prezent jest dobry. Zwłaszcza, gdy ktoś jest np. obciążony genetycznie, a ciężko go wygonić do przychodni na regularne kontrole. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kitri79 Re: Glukometr - jaki??? 04.11.08, 10:58 Również polecam Accu-Check. Miałam Active, teraz mam Go, oba ok. Go jest lepszy, gdyż potrzebuje naprawdę minimalnej kropli krwi i jest ona zasysana przez pasek (nie nakraplana) i sam glukometr nie ma kontaktu z krwią - nie ma problemu z higieną i bezpieczeństwem gdyby ktoś inny chciał z niego skorzystać. Dodatkowo do kupienia jest oprogramowanie do zczytywania wyników i robienia statystyk, które ma większość poradni diabetologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kitri79 Re: Glukometr - jaki??? 04.11.08, 11:01 Doczytałam, że tato jest już pod opieką diabetologa, w takim razie warto się zorientować do jakiego glukometru jest oprogramowanie w poradni (o ile jakiekolwiek jest) i taki kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Glukometr - jaki??? 04.11.08, 11:05 Tata był prywatnie - pan doktor nie polecił mu żadnego konkretnego glukometra. Dla nas to wogóle abstrakcja i nowość, bo nikt wcześniej problemów z cukrem nie miał Zastanawiam sie własnie nad tym Accu-Chek Go. Znalazłam na Allegro ofertę gdzie dodają jako gratis drugi nakłuwacz. Z przesyłką wychodzi ok. 60zł. Odpowiedz Link Zgłoś
katka761 Re: Glukometr - jaki??? 04.11.08, 14:01 ceny są podbne chodzi o koszt pasków. bez recepty z określeniem P kosztują ponad 50zł Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaad Re: Glukometr - jaki??? 04.11.08, 14:16 Jako uzytkownik też polecam Accu check. Myślę, że nie potrzeba szaleć z jakimiś funkcjami, szczególnie, że to dla Taty - nikomu nic nie ujmując, ale jednak takie bajery mogą być ewentualnie przydatne raczej dla dzieci ( typ I cukrzycy ) . Polecam " zwykły" acctive- nie patrzyłam ile teraz kosztuje. I rzeczywiście zwróć uwagę na paski. Czasem są apteki " specjalizujące " się w diabetykach i mają np. konkretny typ pasków np. po 1 grosz. Paski do accu check na receptę, bez tego typu specjalnych akcji to zwykle ok. 2,5- 4 zł za paczkę. Myślę, że Tato nie będzie mierzył cukru częściej niż 3 razy dziennie, przy jednej wizycie mozna dostać receptę na 2 opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Accu-Chek Active lub Go 04.11.08, 16:35 Accu-chek active jest super. Teraz zastanawiam się nad nową wersją Accu-Chek Go choć opinie są podzielone (bardziej czuły, zanim się człowiek przyzwyczai to dużo errorów i marnowanych pasków). Pamiętajcie prosić lekarza o recepty na paski bo na receptę są śmiesznie tanie a bez to ok 60zł. Z każdego Accu-Cheka będzie tata zadowlony. Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Accu-Chek Active lub Go 04.11.08, 16:58 Kupiłam własnie Accu-Chek Go. To będzie pierwszy glukometr Taty więc nie będzie zaskoczenia czy jest bardziej czuły itp. Mam nadzieję, ze się sprawdzi Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: Accu-Chek Active lub Go 04.11.08, 19:07 No to powodzenia i daj znać na forum za kilka dni jak wrażenia taty. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Accu-Chek Active lub Go 04.11.08, 21:07 Glukometr glukometrem, ale kup też nakłuwacz. Uwierz mi, komfort życia z cukrzycą podnosi się bardzo, gdy masz to ustrojstwo. Nie musisz szukać/ sterylizować igieł, po prostu pstryk i już. Bardzo polecam Odpowiedz Link Zgłoś
michaldolek Re: Glukometr - jaki??? 06.11.08, 12:42 Proszę :: www.vitamed24.pl/product_info.php?cPath=114&products_id=1115 Ten będzie odpowiedni... Odpowiedz Link Zgłoś
michaldolek [...] 24.02.09, 18:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Accu Chek Go 24.02.09, 18:37 bardzo go sobie chwalę. Miałam też Acc chek Active i oba są fajne. Go lepszy bo zasysa krew i czytnik nie ma z nią styczności - nie wyciągaz też paska ręką tylko sam jest wyrzucany bo odblokowaniu zaczepu. Odpowiedz Link Zgłoś