Dodaj do ulubionych

WÓZEK POLAK ORION

27.11.03, 20:23
Hej!!! Zwracam się do wszystkich, którzy mieli kiedykolwiek jakikolwiek
kontakt z wózkien Polak Orion. Mam zamiar w grudniu nabyć "pojazd" dla mojej
Iskierki i podoba mi się w/w model. Ale wcześniej chciałbym usłyszeć Wasze
opinie na ten temat. Z góry za wszystkie dziękuję. W końcu zależy mi, aby
mojemu Bobaskowi było wygodnie.
Kasia - 34 tydzień
Obserwuj wątek
    • agaoswiecim Re: WÓZEK POLAK ORION 27.11.03, 20:50
      Witam!
      Kupilismy naszej córeczce ten wózek i doskonale się sprawdza. Nie jestm bardzo
      drogi, ale jak na swoją cenę bardzo funkcyjny. Polecam.
      Pozdrowienia Aga i Julka 4,5 miesiąca
    • aniadr70 Re: WÓZEK POLAK ORION 27.11.03, 21:19
      A ja nie polecam. My kupiliśmy go gdy córeczka miała 8 miesięcy. Od początku
      jakoś dziwnie znosiło go na prawo, choć wcale nie chciałam skręcać. Potem
      włamały się trybiki- piasta (nie wiem jak to się nazywa)od kółka. Folia w
      miejscu nóżek dziecka wydarła się nam po kilku kopnięciach córki. Podobnie było
      z folią przeciwdeszczową. I jeszcze rzepy szybko się "odrzepiły". I mimo, że
      początkowo bardzo podobał mi się ten wózek po roku z ulgą się go pozbyliśmy.
    • gocha71 Re: WÓZEK POLAK ORION 27.11.03, 21:34
      nie miałam osobiście tego wózka, ale korzystała przez rok z takiego moja
      siostra i nie była zadowolona. Ja rok temu oglądałam różne wózki (spodziewałam
      się drugiego dziecka)będąc zarazem bogatsza o doświadczenia w tej materii po
      pierwszym dziecku. Wózki tej firmy (podobnie jak Mikado) sa wg. mnie ciężkie,
      masywne i przede wszystkim mają twarde zawieszenie, co nie jest dobre dla
      dziecka, zwłaszcza małego, oraz utrudnia pokonywanie chodników. Jak będziesz w
      sklepie, spróbuj nacisnąć na rączkę wózka ręką i zobaczysz jak się podnosi i
      jaki jest ciężki. Dla porównania zrób to samo z wózkami innych firm, np.
      gondoli Inglesiy (drogie - wiem), a zobaczysz różnicę. Pisałam już o tym do
      paru dziewczyn: pierwszy wózek to najlepiej gondola i najlepiej na skórzanych
      paskach. Jak możesz, kup używaną, bo najpóźniej po roku i tak kupisz mniejszą,
      typową i lekką spacerówkę (najlepiej ze skrętnymi kołami).My sami przy obojgu
      dzieciach tak zrobiliśmy, wszyscy nasi znajomi, a dzieciatych mam niemało.
      Nawet siostra przekonana,że kupiła wózek, który będzie służył jej do końca,
      miała dosyć tej kolumbryny, która po złożeniu zajmuje jeszcze dużo miejsca.
      Gocha71
      • gocha71 Re: WÓZEK POLAK ORION 27.11.03, 21:38
        To znoeu ja - zobacz ciut niżej "poradźcie jaki wózek" gawliki; Gocha71
    • pantera.72 Re: WÓZEK POLAK ORION 27.11.03, 22:47
      Cześć!
      Ja od ponad 5 miesięcy używam polaka i jestem z niego zadowolona. Nie wiem czy
      takie ważne są paski przy zawieszeniu skoro są duże pompowane koła. To, że
      wózek ucieka na jedną strone może być spowodowane nierównomiernym
      napompowaniem kół. Nie mam problemu przy podjeżdżaniu nim pod krawężniki, a
      nawet często prowadzę go jedną ręką bo drugą trzyma starszy synek. Fakt, że
      jest ciężki, jak masz zamiar nosić go po schodach to rozejrzyj się za innym.
      Mój pierwszy synek jeździł w wózku inglesiny (pożyczonym) nie uważam zeby był
      dużo lepszy od polaka.
      Jedno co Ci mogę poradzić to na zimę lepiej kup wózek z typową gondolą, będzie
      cieplej dzidzi.
      Udanego wyboru życzę, pozdrawiam Ciebie i kruszynke.
    • haribo Re: WÓZEK POLAK ORION 28.11.03, 01:25
      Dzięki za rady. Gdybym rodziła np. we wrześniu czy październiku to z pewnością
      zdecydowałbym się na gondolę. Ale termin mam na styczeń (pierwszy poród lubi
      się opóźniać), jak i styczen to wiadomo zima, mróz, różnie to bywa i tak
      odrazu z bobaskiem na spacer nie wyjdę. A zaraz potem zacznie się wiosna i
      będę musiała rozejrzeć się za mniejszym wózkiem. Tak więc, aby nie robic sobie
      zbyt wiele kłopotu i nie narażać się na niepotrzebne wydatki zostanę przy
      wózku 2- lub 3-funkcyjnym. Tylko nie do końca jestem zdecydowana na model.
      Pozdrawiam.
      • paulina.p-m Re: WÓZEK POLAK ORION 28.11.03, 10:26
        Hej!
        My używamy Oriona od 3 miesięcy (więc na razie w wersji "głębokiej" -z
        wkładką). Nie mam porównania z innymi, ale ten jak narazie sprawdza się
        super... przynajmniej nam - rodzicom. Główny Użytkownik się nie wypowiadał,
        ale wygląda na zadowolonego wink. Pompowane koła są zbawienne na
        róznych "wertepach", których nawet w miastach nie brakuje. Często też na
        spacerach prowadzę wózek jedną ręką (drugą trzymając książkę) i nie ma
        problemu. Rzeczywiście bardzo ważne jest równomierne napompowanie kół. No i
        waga - bez windy w bloku ten model nie ma sensu (chyba, ze trenujesz
        podnoszenie ciężarów).
        • ppjw Re: WÓZEK POLAK ORION 28.11.03, 11:55
          cześć, pierwszym wózkiem mojego dziecka był właśnie Polak, ale w wersji KID,
          tzn. bez gondoli - dokupiłam na początek utwardzany śpiworek i było super. Po
          pewnym czasie stwierdziłam - a może coś lekkiego, żeby się kółka skręcały, a
          może będzie wygodniej się prowadził...Kupiłam, a sprzedałam Polaka. I diabli
          mnie wzięli kiedy wyjechaliśmy na urlop, a ja nie byłam w stanie wjechać w las,
          pojechać po piachu, wjechać na wysoki krawężnik itp...
          W tej chwili sobie myślę, że Polak był najlepszy - owszem, ciężki, ale
          stabilny, wygodny, funkcjonalny, ale prawdą jest, że nie byłam w stanie go
          wnieść na trzecie piętro wink.
          No i cena faktycznie nie była wysoka...
          pozrawiam, Paulina
      • kasia_jed1 Re: WÓZEK POLAK ORION 01.12.03, 19:56
        Hej.
        My używamy Polaka już od ponad roku i nie narzekamy. Wózek jest fajny,
        zgrabny, zarówno jako spacerówka i wózek dla malutkiej dzidzi. Aha, moje małe
        urodziło się właśnie w październiku i całą zimę przejeździło w Orionie.
        Naprawdę nie zmarzło, wózek jest dobrze zabudowany. inne plusy to:
        - baaaardzo pojemny i wytrzymały kosz na zakupy (sprawdzone i przetestowane)
        - duże pompowane koła które z powodzeniem mogą zastąpić paski (czy jak to się
        nazwywa)
        - łatwo się prowadzi i składa
        - jest solidnie wykonany
        minus jest również (żeby nie było że swoje chwalę)- waży on niestety 14,5kg, i
        jeśli będziesz musiała sama nosić go na II piętro to raczej poszukaj innego
        modelu.
        my swój planujemy sprzedać na wiosnę, z powodu wagi właśnie. mieszkamy na I
        pietrze, schody wąskie i wysokie, a ja sama go wnoszę.
        może jesteś zainteresowana kupnem...?
        przychylam się do zdania którejś z mam że lepiej więcej zainwestować w
        spacerówkę, którą wcześniej czy później i tak się kupi.
        jakby co to pisz do mnie na malia wyślę Ci zdjęcia i może ponegocjujemysmile
        kasia_jed@wp.pl
        pozdrawiam
    • pysia-2 Re: WÓZEK POLAK ORION 28.11.03, 13:44
      To moze jeszcze ja.
      Ja mam bardzo mieszane uczucia co do tego woozka. Na poczatku bylam zadowolona.
      Bardzo lekko sie prowadzil (chociaz fakt, ze mi tez troche skrecal tyle ze na
      lewo), w sklepie moglam manewrowac jedna reka miedzy poolkami. Byl wygodny na
      spacery i na zakupy, duzo sie miescilo i duzo potrafil udzwignac. A zawsze
      mialam co dzwigac :o)
      Doceniam to wszystko dopiero teraz, kiedy mam drugi woozek. Pozbylam sie
      tamtego po roku, z ogromna ulga, bo: rzepy sie popsuly, nic nie trzymalo sie
      kupy. Kolo sie skrzywilo, ale to z mojej winy, bo go na sile usilowalam upchanc
      w bagazniku :o) Wyplowial, a jak sie jechalo, to skrzypial jak opetany. Ale
      najgorsze, ze jest pierunsko ciezki, a ja duzo podroozowalam sama z dzieckiem.
      Wniesc to i zmiescic do pociagu czy autobusu to ponad moje sily. Na koniec
      zepsulo sie to urzadzenie do obnizania oparcia i mialam go naprawde serdecznie
      dosyc. Wymienilam na spaceroowke, lekka i poreczna i dopiero wtedy zaczelam
      doceniac fakt, ze tamten naprawde lekko sie prowadzil, w przeciwienstwie do
      nowej spaceroowki, do ktoorej trzeba miec konskie zdrowie. No i nie mam gdzie
      zakupoow trzymac...
      • kopytko1 Re: WÓZEK POLAK ORION 28.11.03, 13:58
        No to i ja się dorzucę..mam polaka od urodzenia Adasia(6,5 m) Fakt jest ciężki
        ale ja go trzymam we wózkowni.Prowadzenie jedną ręką i manewrowanie nim nie
        jest żadnym problemem.Wchodzę do sklepu i sama otwieram drzwi i wjeżdzam.Jest
        duży i ma duże siedzisko.Może trochę ciężko manewrować między wąskimi
        korytarzykami w sklepie ale ja wybieram poprostu te z dyżą przestrzenią.No i
        dla mnie jest super.Lekko się prowdzi a zawieszenie to raczej ma miekkie a nie
        twarde jak to ktoś się wypowiedział,po największych dziurach spokojnie można
        jeździć i dzidzi jest wygodnie.Mnie się nic nie przetarło,nie popsuło,ani nie
        wiem co jeszcze.Polecam bo tani,wygodny i zaopatrzony w dodatki hehe bez
        dodatkowych opłat.
        Ewa
    • moni1313 Re: WÓZEK POLAK ORION 28.11.03, 15:35
      Ja mam ten wózek, owszem skręcał i jest ciężki, ale na początek za tą cenę
      wydaje mi się OK i jest ładniejszy niż inne w podobnej cenie. Gdy synek miał 7-
      8 m-cy przesiadł się w Chicco London. Co do Oriona uważam że na te 6 m-cy
      każdy przeżyje jego niedoskonałości a potem radzę lekką spacerówkę.
      Pozdrowienia
      Moni1313
      • b.kuleczka Re: WÓZEK POLAK ORION 30.11.03, 10:05
        Mam tet wózek od siedmiu miesięcy i osobiście nie polecam ciężki oraz mało
        zwrotny.
        Jak byłam w ciąży to wszystkie doświadczone mamy proponowały kupno zwykłego
        najtańszego wózka głębokiego a potem dopiero lepszą spacerówkę.
        Ja oczywiście postawiłam na swoim i teraz cierpię wychodząc na spacer.
        Moja córeczka szybko wyrosła z nosidełka i musiałam wozić ją bezpośrednio w
        spacerówce która nie jest rozkładana zupełnie do leżenia a dla trzy
        miesięcznego dziecka to zawcześnie na taką pozycję.
        A po odwróceniu rączki tak by dziecko jechało przodem do kieruku jazdy wózek
        nie da się prowadzić.
        Pozdrawiam.
        Dodatkowo obszycie wózka jest bardzo niepszyjemne w dotyku.
    • haribo Re: WÓZEK POLAK ORION 07.12.03, 00:28
    • b4rtek Re: WÓZEK POLAK ORION 11.12.03, 10:13
      Cześć Kasiu!

Rózne opinie tu widzę, ale z tego co sam mogłem zauważyć, to mimo wszystko OP
      jest lżejszy niż parę innych wózków (w tej kategorii cenowej). Właśnie - cena
      jest znośna. W sumie to nie będąc jeszcze w temacie widziałem w sklepie Chicco
      wózek z metką na której było złowieszcze 2000 PLN. Już miałem przed oczyma obraz
      mojego dziecka w wózku ze skrzynki po ziemniakach, ale na szczęście poszliśmy do
      paru innych sklepów wink Wózek fajnie się składa, łatwo zmienia konfiguracje, ma
      miękkie koła i te fajne podstawki dla mamy na butelki a dla dziecka na zabawki!
      Ja bym chciał jeździć w takim wózku wink Monika zauważa jedną podstawową wadę -
      wózek sie nie buja. Tzn buja się, ale potem sie rozlatuje. O tym przestrzegł nas
      sprzedawca.

No więc życze udanych zakupów i pozdrawiam z żoną serdecznie!

Bartek
      • haribo Re: WÓZEK POLAK ORION 12.12.03, 01:26
        Bartek powiedz Monice, aby bardzo nie narzekała na to bujanie, bo jeszcze
        bobasa przyzwyczai i dopiero wówczas zacznie się problem wink
        Ale w sumie nie jest aż tak bardzo sztywny jak inne wózki tego typu np. firmy
        ARO - koszmar.

Pozdrawiam.
        Kasia - 36 tydzień

P.S. Ja na bujanie mam inne rozwiązanie - kupiłam kołyskę wink
    • lcabanek75 Re: WÓZEK POLAK ORION 11.12.03, 10:38
      Witam,
      Poszukując wózka natrafiłem w jednym sklepie na informację, iż Polak pracuje
      nad nowym modelem. Wysłałem, zatem zapytanie do firmy Polak i faktycznie
      potwierdzono, iż jest tak faktycznie. Z tego, co pamiętam z tej emalji jaką od
      nich otrzymałem to ma on się pojawić w lutym. Nowy model ma mieć lepszą,
      lżejszą konstrukcję, itp. Niestety nie pamiętam szczegółów.
      My przeglądając wszystkie opinie za i przeciw, czy z gondolą czy bez, czy nowy
      czy używany zdecydowaliśmy się na zakup Bebecara Raider AT z gondolą,
      spacerówką i fotelikiem samochodowym - UŻYWANY. Na prawdę można znaleźć fajne
      używane wózki w bardzo dobrym stanie. Zapłaciliśmy połowę tego co za nowy.
      Serdecznie pozdrawiam
      Łukasz
      • haribo Re: WÓZEK POLAK ORION 12.12.03, 01:28
        A jeszcze jedno - ja już sobie obmyśliłam, że Polak posłuży nam tylko przez
        rok i może 2-3 miesiace, a potem zakupimy jakąś dużo lżejsza spacerówkę.
        Podoba mi się jeden model Inglesiny....
    • jaga301 Re: WÓZEK POLAK ORION 14.12.03, 18:15
      Część
      Używam polaka od 6 miesięcy. I dla mnie jest za ciężki, wniesienie na pierwsze
      piętro ti horror.W pozycji twarzą do dziecka prowadzi się świetnie, ale
      spróbuj przestawić rączkę, w ten sposób że jesteś za dzieckiem-wózek jest nie
      do ruszenia na zakrętach, kładę się wtedy niemał na niegosmile żeby zakręcić. Tak
      ze odradzam.
    • gochagocha Re: WÓZEK POLAK ORION 29.01.04, 20:20
      Mamusie uzywajace tego wozka, podajcie prosze wymiary nosidla dla malucha z
      usztywnianym dnem (tzn. dlugosc i szerokosc).
      Napiszcie tez prosze jak dlugo Wasze dzidzie miescily sie do tego nosidla.
      Chcialam zakupic ten wozek ale nosidlo wydaje mi sie zbyt male ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka