Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zdjemowanie łańcucha

11.10.06, 11:35
    Czy może ktoś podać mi recepte jak zdjąć łańcuch za pomocą wyciskarki do
    łańcucha?Nigdy nie zdejmowałem łańcucha i nie wiem które "oczko" należy
    wycisnąć i jak. W końcu przyda się przed zimą przeczyścić pożądnie łańcuch :)
    Pozdrawiam pedałujących!
    Obserwuj wątek
      • Gość: jigt Re: zdjemowanie łańcucha IP: *.mech.pw.edu.pl 11.10.06, 12:55
        Są strony zawierające porady , fotki, rysunki.
        Może od tego zacznijmy. Słowa niosą mniej informacji niż obrazki.
        www.rower.com/archiwum.php?art=1563
        www.wrower.pl/sprzet/lancuch/lancuch.php
        Dodam tylko, że własciwie to wielokrotne wyciskanie nitów łańcucha niszczy je.
        Dobrze, że nie trafiamy stale na ten sam nit i jest ich tak dużo. Najlepiej
        jednak zacząć od kupna zapinki /np SRAM za 2-4 zł/ dobranej do szerokości
        łańcucha, a potem rozkuwakiem zdemontować jedno ogniwko i zastąpić je zapinką.
        Pozdro - jigt
      • Gość: jigt Re: zdjemowanie łańcucha IP: *.mech.pw.edu.pl 11.10.06, 13:44
        jeszcze tu

www.cyfronet.pl/rowery/lanc.html
      • Gość: jigt Re: zdjemowanie łańcucha IP: *.mech.pw.edu.pl 11.10.06, 13:50
        www.skleprowerowy-duda.pl/?p=productsList&iCategory=72
      • Gość: jigt Re: zdjemowanie łańcucha IP: *.mech.pw.edu.pl 11.10.06, 14:15
        mtbikes.info/readarticle.php?article_id=36#kons
        tu napisano:
        5.3 Skuwanie łańcucha

Przede wszystkim nie należy zapominać, że każdorazowe skucie i rozkucie
        łańcucha osłabia go i naraża nas na częstsze zerwanie. Shimano zaleca używania
        specjalnych pinów do skuwania. Są one jednak dość drogie. Uważam, że najlepiej
        jest w ogóle nie rozkuwać łańcucha. Poza przypadkiem zerwania na trasie i
        dobierania jego długości. Najlepiej do zdejmowania łańcucha używać spinki. Nie
        osłabia ona konstrukcji, a znacząco ułatwia nam zajmowanie się napędem.

Łańcuch rozkuwamy za pomocą imadełka. Wyciskajmy sworzeń powoli, tak żeby nie
        wypadł z ogniwa zewnętrznego. Jego ponowne wciśnięcie jest praktycznie
        niemożliwe, wtedy trzeba użyć pinów od Shimano.
        Spięcie łańcucha jest już nieco bardziej skomplikowane. Po wciśnięciu sworznia
        na miejsce może okazać się, że przegub jest ściśnięty zbyt ciasno i się nie
        porusza. Należy wtedy wycisnąć nieco sworzeń z drugiej strony umieszczając
        łańcuch na dwóch ząbkach rozkuwacza umieszczonych po środku.

A od siebie: najłatwiej rozkuć łańcuch, którego trzpienie /nity/ mają na koń
        cach zagłębienia. Trzpień zakuwaczki nie ześlizguje się wówczas. Trzecia ręka
        jest potrzebna niewprawionemu do poluzowania łańcucha. Można też sznurkiem, lub
        drutem zmusić przerzutkę by przestala napinać łańcuch. W zasadzie każde ogniwko
        nadaje się do rozkucia. Jeśli trzeba będzie zakuć z powrotem, to nie wolno
        wyciskać trzpienia całkiem. Musi pozostać w blaszce ogniwka. Jeśli zastosujemy
        zapinkę, to trzpienie wyciskamy całkiem. Warto pamiętać, że zapinka zastępuje
        to szersze, zewnętrzne ogniwko i takie właśnie musimy wymontować z łańcucha.
        Pozdro - jigt
      • Gość: jigt Re: zdjemowanie łańcucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 16:17
        I dalej z nudów chodziłem sobie po wszystkim co google na temat zdejmowania
        łańcucha wyrzuciły.
        Ludzie strzeżcie się takich rad!! Na jakimś forum, z datą 2005 ktoś nawet
        sensownie radzi jak rozkuć łańcuch i na koniec dodaje coś mniej więcej takiego:

"A tak w ogóle to nie trzeba rozpinać łańcucha, bo jak się zdejmie koło i
        rozkręci wózek przerzutki, to sam zejdzie."

Niech to udowodni!!!
        • olo3000 Re: zdjemowanie łańcucha 11.10.06, 23:55
          OK - dzięki bardzo za info i rady. Jutro zabieram się do roboty. Nie chciałbym
          rozkuwać łańcucha ale kompletnie zabrudził mi się piaskiem i tylko kąpiel może
          usunąć zabrudzenia.Mam nadzieję że uda się bez problemu. A swoją drogą to czy
          spinka jest dobrym rozwiązaniem do rowerów typu freeride (full)?
          • Gość: jigt Re: zdjemowanie łańcucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 00:08
            Zapewne wytrzymałośc ogniwka jest większa niż zapinki. Osłabia to łańcuch, ale
            w ilu procentach. Jakoś nie spotkałem się z narzekaniem na takie spinki. Sam
            jednak jeżdżę delikatnie i nie narażam łańcucha w siłowych konkurencjach, więc
            w tym względzie nie mam doświadczeń.
            Pozdro - jigt
            • Gość: jigt Re: zdjemowanie łańcucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 00:15
              Przyszła mi do głowy taka myśl: a może wyciskanie trzpienia bardziej osłabia
              łańcuch i jest gorszy niż taki z zapinką_
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka