Dodaj do ulubionych

rolki dla ośmiolatka

06.04.09, 14:31
Witam.Mój syn zażyczył sobie na urodziny rolki. Proszę doradźcie,
jakie na początek rolki dla dziecka. Na co zwrócić uwagę? Syn nie
jeździł jeszcze na rolkach, a ja nie mam w tej kwestii żadnych
doświadczeń.Oczywiście cena jest istotna - maksymalnie 300 zł.
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: rolki dla ośmiolatka 06.04.09, 15:16
      Ponieważ za bardzo nie znam się na rolkach, więc zdecydowałam się postawić na dobrą firmę. Dla dzieci produkują Rollerblade (te mamy), Roces. Inne znane firmy Powerslide, Fila, K2, ale nie wiem, czy mają w ofercie rolki dla dzieci.

Rolki powinny mieć regulowaną wielkość i umożliwiać dobre dopasowanie do stopy. W źle dopasowanych, za dużych, dzieciaki koślawią nogi. But powinien dobrze trzymać stopę w pięcie.

Cenowo znajdziesz w okolicy 250zł.

Do tego koniecznie ochraniacze i kask smile

Pozdrawiam
      Jola
      • grzalka Re: rolki dla ośmiolatka 06.04.09, 16:58
        łożyska takie średnie (ABEC 3 będzie ok) i dość twarde kółka- w dobrym sklepie
        powinni doradzić

moja 7-latka śmiga na rolka Roces Orlando i one się mieszczą w Twojej cenie-
        eksploatuje je intensywnie już drugi sezon i poza "zjechanym" hamulcem nie mamy
        zastrzeżeń
        • jola_ep Re: rolki dla ośmiolatka 06.04.09, 17:52
          > łożyska takie średnie (ABEC 3 będzie ok) i dość twarde kółka

Dlaczego?
          Łożyska są sprawą względną. Nawet te niższe dobrej firmy będą się toczyły lepiej od wyższych, ale gorszej firmy.
          Nasz dostał ABEC 5.

Bardziej miękkie kółka nieco lepiej amortyzują nierówności, ale za to nieco gorzej się toczą i szybciej zużywają. (u nas 80A)

Znaczenie ma również wielkość kółek: na większych można uzyskać większe prędkości, ale trudniej się nauczyć jeździć. (młody miał 72)

Sądzę jednak, że te parametry w dobrych "firmówkach" są już całkiem
          nieźle ustawione - pod kątem początkującego użytkownika.

Można też zwrócić uwagę na "bajery" typu system mocowania TFS (dość wygodny), to czy wiąże się na sznurówki, czy zaciąga itp.

Pozdrawiam
          Jola
          • grzalka Re: rolki dla ośmiolatka 06.04.09, 19:28
            nie p[odejmę dyskusji, bo powtarzam to, co powiedział mi "znawca" jak dobieraliśmy rolki dla córki- on tłumaczył, że te wyższe ABEC znacznie szybciej się zużywają, a dla dzieci kupuje się najczęściej rolki na kilka rozmiarów (regulowane)

o kółkach tak jak Ty napisałaś, co dla mnie przemawia za twardymi- zwłaszcza, że na rolkach się jeździ po trasach asfaltowych, a nie po dziurawych chodnikach smile
            • jola_ep Re: rolki dla ośmiolatka 06.04.09, 20:04
              Dla dorosłych (szczególnie przy jeździe rekreacyjnej) też nie kupuje się rolek na rok.
              Ale masz rację : im wyższy numer, tym szybsze zużycie. Ale z drugiej strony szybsza jazda smile ABEC 3 i 5 wydają się tu rozsądnym kompromisem.

> o kółkach tak jak Ty napisałaś, co dla mnie przemawia za twardymi- zwłaszcza, ż
              > e na rolkach się jeździ po trasach asfaltowych

A jeździsz na rolkach? Bardzo rzadko bywają trasy asfaltowe idealnie gładkie. Niemal zawsze są drgania. Komfort (tłumienie drgań) też jest ważny. Do jazdy rekreacyjnej poleca się twardość poniżej średniej (80A). Przy czym twarde kółka mają niższą przyczepność (łatwiej wpaść w poślizg), choć to ma raczej znaczenie na mokrej nawierzchni. A bardzo twarde częściej pękają (ale to już chyba przy jeździe agresywnej), czyli ideału nie ma wink

Pozdrawiam
              Jola
              • grzalka Re: rolki dla ośmiolatka 06.04.09, 21:58
                Jeżdżę, gdybym nie jeździła w ogóle bym się nie odzywała smile
                My mamy właśnie plac z idealnie gładkimi asfaltowymi dróżkami, może dlatego ma
                taką optykę - bo tam właśnie jeżdżę (i moje dziecko też)
                • jola_ep Re: rolki dla ośmiolatka 06.04.09, 22:01
                  > My mamy właśnie plac z idealnie gładkimi asfaltowymi dróżkami,

Zazdroszczę smile

Pozdrawiam
                  Jola
    • alabama8 Re: rolki dla ośmiolatka 07.04.09, 08:30
      Za nic na świecie nie kupuj rolek oznaczonych "do nauki jazdy" - z
      reguły nadają się na pierwsze 3-4 wyjścia w teren a potem są
      przyczyną rozczarowania i zniechęcenia. Są wolniejsze o normalnych,
      dzieciak się odpycha i jedzie raptem kilka metrów. Dla
      początkującego to jest ok, ale jak już liźnie bluesa to zaczyna się
      denerwować że tyle wysiłku a rolki nie jadą jak powinny.
      Takie rolki kupiła małodemu swojemu jakiś czas temu i z trudem
      toczyły się nawet z górki - nie dziwne że chłopak po kwadransie był
      sfrustrowany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka