pia_ 20.05.09, 15:17 Jakie plecaki do szkolnej zerówki noszą Wasze dzieci? Czy oprócz śniadania musi się tam jeszcze coś zmieścić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinas3 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 20.05.09, 15:44 Ja kupiłam normalnej wielkości plecak. U nas w szkolnej zerówce noszą dzieci książki zeszyty i piórnik codziennie. Moja córka idzie do grupy z rozszerzonym programem więc tak to u nas wygląda. Szafki są ale tam zostają tylko artykuły papiernicze i szkolne. Odpowiedz Link Zgłoś
annulak Re: Plecak do szkolnej zerówki? 20.05.09, 17:32 my mamy taki średniej wielkości,bo przybory(farby papiery kolorowe i wszelakie dobra)oraz książki zostają w szkole. W plecaku jest tylko piórnik, zeszycik do kontaktow z rodzicem i kanapki z piciem. Mamy więc dwudzielny,zeby kanapki byly oddzielnie od piornika. ten plecaczek bierze też na różne wycieczki. Jest to mniej więcej coś takiego.Też diddl,ale starszy model,co już nam trochę służy. www.allegro.pl/item638136339_diddl_plecak_z_misiem_pimboli_i_lisiczka_mimihops.html Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Plecak do szkolnej zerówki? 20.05.09, 17:51 Ja się zastanawiałam nad takim plecaczkiem, tylko nie wiem, czy nie za ciężki? www.allegro.pl/item641073333_tornister_plecak_top_2000_rozowy_warszawa.html ewentualnie coś w tym stylu www.allegro.pl/item634811731_2_komorowy_plecak_szkolny_woofie_top_2000.html Plecak, który mamy jest bez kieszeni na napoje, więc muszę kupić coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 20.05.09, 18:08 My "przeszliśmy" przez 4 plecaki od początku września. Synek co prawda zaczął zerówkę jako 5 latek, ale też na początku zakładałam, że lepiej większy plecak, bo książki, piórnik itd.. okazało się, ze duży plecak jest niepotrzebny i niewygodny, synek nie chcial go sam nosić. W naszej zerówce dzieci codziennie noszą tylko śniadanie i napój,Książka, piórnik, przybory zostają w szkole. Dwa razy w tygodniu świeży strój na gimnastykę, ale przeważnie stroj z szafki zabieram do swojej torby i synek go nie dżwiga. Weź też pod uwagę, że od września wchodzi nowa podstawa programowa, program, który do tej pory dotyczył 6-latków jest w dużej części przeniesiony do klasy pierwszej,( w związku z reformą: 6 latki w klasie pierwszej) a w zerówce przewidziane jest mniej nauki ( książek) a więcej zabaw , zajęć ruchowych i CODZIENNE, bez względu na pogodę, spędzanie godzinki na powietrzu. Tak więc myślę, że absolutnie nie trzeba kupować takiego plecaka, jak do szkoły. Co się na pewno przyda w plecaczku: osobna kieszonka na napój. ( a w ogóle: kalosze i porządna peleryna w związku z tymi wyjściami) Ja po wypróbowaniu 3 plecaków ( Dysney, mały Topgal i jakiś no name) w końcu kupiłam idealny dla synka ( dzisiaj o nim pisałam w innym wątku) może czytałaś. Chodzi o plecaczek Deuter photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/636/00/53/636005373 "Mega fantastyczne rozwiązanie w tym naszym plecaczku to dodatkowe zapięcie szelek z przodu ( czyli szelki, które są na ramionach dodatkowo spina się wygodnym spięciem na klatce piersiowej i plecaczek świetnie się trzyma, szelki nie zjeżdżają, dobrze i "wysoko" siedzi na plecach, a nie wisi gdzieś na pupie. Fajnym gadżetem jest przezroczyste okienko na klapie ( na fotce jest tam rysunek misia), dziecko może tam umieścić jakiś swój ulubiony obrazek ( mój syn nosi narysowane przez siebie obrazki i wymienia je sobie, kiedy mu się znudzą).Ja polecam, bo jestem zachwycona tym plecaczkiem. Tylko nie wiem, czy dostaniesz niebieski ( kiedyś były) ale ten kolorowy też jest bardzo ładny. Prałam go już w pralce, świetnie się wyprał i nic nie zniszczył." Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 20.05.09, 18:10 To zdanie o niebieskim kolorze było skierowane do autorki innego wątku, gdzie tez pisałam o plecaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Plecak do szkolnej zerówki? 20.05.09, 18:41 Tylko ten plecaczek, który kupiłaś jest dla dzieci 2-6 lat. Moja córka gabarytowo jest już jak 7-latka . Ale masz rację, porozglądam się za czymś niewielkim, zgrabnym i w guście mojej córki - która ostatnio ma swoje widzimisię . Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 20.05.09, 18:51 Synek też jest wysoki, pomimo, że rok młodszy nie odbiega wzrostem od swoich kolegów 7-latków, a nawet niektórych przewyższa. Jest jednak szczupły i drobny. A do plecaczka wchodzi książeczka o wymiarach: 27 x 23 cm, nie jest więc taki malutki, na jaki wygląda. Oczywiście nie nakłaniam do jego zakupu, sama, a raczej z córką musisz dokonać wyboru, jednak opisałam nasze doświadczenia z coraz mniejszymi plecakami, bo takie "normalne" szkolne okazały się za duże i niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Plecak do szkolnej zerówki? 21.05.09, 09:12 ja tez uważam, ze typowy plecak szkolny jest do zerówki za duży. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Plecak do szkolnej zerówki? 20.05.09, 18:33 moja córka nosi mały plecak, bo ma w nim tylko sniadanie. Książki, piórnik itp. rzeczy zostają w szkole, strój na korektywę też. Duży plecak nosi tylko w dniu,kiedy idzie na basen, chociaż czasami jak sie pomęczę udaje mi się spakować ją w mały. Odpowiedz Link Zgłoś
edzia_79 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 21.05.09, 09:00 www.allegro.pl/item640850197_plecak_szkolny_batman_ze_swiatelkami_607.html my mamy taki syn nosi w nim sniadanie,picie,piornik i książke Odpowiedz Link Zgłoś
katrio_na Re: Plecak do szkolnej zerówki? 21.05.09, 09:59 Moj maly ma ten najmniejszy Jansportu - Trinity. Sa rozne kolory, my akurat mamy czarny. Jak dla mnie jest w sam raz - ma jedna glowna komore gdzie miesci sie sniadanie. Na gorze kieszonke na zamek gdzie ma awaryjne 10zl. Z przodu mniejsza kieszonke gdzie ma chusteczki, plastry i 2 samochodzki. Szelki sa regulowane i szerokie. Wygodnie sie je nosi. Wszystkie inne rzeczy jak stroj na basen, na gimnastyke, ksiazki, przybory zostaja w szkole i ich nie nosimy. Dopiero teraz do 1 klasy rozgladam sie za wiekszym plecakiem z prawdziwego zdarzenia. U nas w grupie niektore dzieci maja duze plecaki i nie wyglada to ani dobrze ani wygodnie szczegolnie, ze jest on w 3/4 pusty. Dowiedz sie co dziecko bedzie musialo nosic - jesli tylko sniadanie to wybierz jak najmniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Plecaki Songlin??? 14.07.09, 13:29 Czy ktoś zna plecaki Songlin? www.ever-pretty.com.pl/images/plecak_son7.jpg www.ever-pretty.com.pl/images/sonlig1.jpg photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/683/21/59/683215921 Odpowiedz Link Zgłoś
magdapik Re: Plecak do szkolnej zerówki? 14.07.09, 14:58 Jednak lepiej dopytać co dzieci będą naprawdę w tych plecakach nosiły. Córka miała najpierw mniejszy plecak, jednak oprócz śniadaniówki, soku, piórnika, stroju na gimnastykę (2 razy w tyg), zeszytu do kontaktu z rodzicami musiała bardzo często nosić książki do domu bo miała z nich zadania do zrobienia. Książki były formatu A4 więc do naszego plecaka się nie mieściły. Musiałam jej sprawić jednak większy plecak. Półki dzieci mają, ale właśnie na przybory plastyczne, pozostałe książki, ale przynajmniej jedną nosiła często w plecaku. Nie wspomnę o zabawkach, które też często nosiła. Teraz podstawa programowa się zmieniła, ale dzieci nadal będą mieć książki z tym, że nie będą poznawać literek, ale co innego ćwiczyć. Warto jednak zapytać o to w zerówce bo jeśli książek nie będą nosić to nie ma sensu żeby ten plecak był duży Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Plecak do szkolnej zerówki? 14.07.09, 15:24 Ten plecak, który zalinkowałam nie jest duzy, ma 33 cm wysokości. Ma pomieścić śniadanie, picie, jakiś zeszyt i piórnik. Reszta zostaje w szkole. Ma słuzyć na wycieczki, mieć dużo kieszonek i był w jakimś uniwersalnym wzorze - żadne Bratzy, Barbie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hobla Re: Plecak do szkolnej zerówki? 14.07.09, 16:13 Od września - zgodnie z reformą - dzieci nie będą uczyły się w zerówce czytania, pisania, itd., nie będą miały podręczników. To argument za mniejszym plecakiem również Odpowiedz Link Zgłoś
beata1974 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 14.07.09, 18:03 dobra ale mój syn w przedszkolu jako pięcio latek też miał zestaw książek nowej ery - specjalnie dla 5 latków takie wycinanki, naklejki, zadania z szlaczkami itp. zawsze korzystał z 2 egzemplarzy + religia - gabarytowo to wszystko było A-4 i nie najcieńsze, do tego w zerówce trzeba własnych kredek itp. a w przedszkolu wiadomo to było na wyposażeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 14.07.09, 18:25 Co zerówka to obyczaj Warto zapytać, co dzieci będą musiały nosić. Mój syn nosił w zerówce: śniadanko i picie, ewentualnie strój na gimnastykę ( nie codziennie) Wszystkie książki, religia angielski zostawały w zerówce, kredki, bloki, kleje itp były kupowane przez panią i były w zerówce, więc żadnych przyborów nie nosił. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Plecak do szkolnej zerówki? 14.07.09, 18:27 Moja idzie teraz do pierwszej klasy, ale w zerowce tez musialysmy wymieniac plecak juz we wrzesniu na wiekszy. Mloda nosila lunchbox ze sniadaniem, 0,5 l wody do picia, piornik, tone wlasnej tworczosci w postaci rysunkow no i oczywiscie zeszyty i ksiazki formatu A4, bo codzien byla zadawana praca domowa. Teraz moze i ksiazek nie bedzie w zwiazku z reforma, ale nosila tez teczke A4 na logopedie, gdzie pani dawala materialy. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Plecak do szkolnej zerówki? 14.07.09, 23:03 U nas na zebraniu zaznaczyli, że plecak musi mieścić format A4 (teczka na rysunki), dlatego minimalna wysokość to 30 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 15.07.09, 09:11 Pia a co powiedzieli w związku z reformą. Będą się zerówkowicze uczyć liter czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Plecak do szkolnej zerówki? 15.07.09, 09:25 Oficjalnie powiedzieli, ze nie będą uczyć liter, bo nowy program im tego zakazuje, nieoficjalnie nauczycielka stwierdziła, że jeśli dzieciaki będą chętne do takiej nauki, to będzie ona w drugim półroczu. Oficjalnie dyrektor stwierdził, ze dzieci maja się dużo bawić, rysować szlaczki i takie tam, a później nauczycielka w klasie powiedziała, ze czeka na dzieci bardzo napięty program i zabawy jest tam niewiele. I bądź tu człowieku mądry Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 15.07.09, 11:49 No nieźle...... Bardzo jestem ciekawa jak "w praniu" wyjdzie z ta reformą. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 15.07.09, 12:05 Pewnie jak zwykle bedzie jeden wielki chaos. najgorsze, że najbardziej ucierpią na tym nasze dzieci myślę, jednak, że to nie program jest problemem, tylko sposób postępowania nauczycieli. Z tego co Pia napisała, to pani nauczycielka program, delikatnie mówiąc, i tak ma w nosie i zamierza robić "po swojemu". Ona i tak bedzie uczyła tak jak robiła to rok, dwa czy trzy lata temu i niczego zmieniać nie zamierza, bo tak wygodniej Po prostu ręce opadają Przepraszam, że wpis nie na temat, ale włos mi się jeży na myśl o początku roku Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Plecak do szkolnej zerówki? 15.07.09, 13:07 Z tego, co się orientuję ( sama nie uczę w zerówce, ale moja koleżanka uczy) to nie jest tak, że wg nowej reformy dzieci w zerówce nie mogą zetknąć się z literami. Nie wprowadza się liter ( nie ma monografii litery) natomiast jest czytanie globalne ( całe wyrazy, w których nazywa się literki), jeśli dzieci są gotowe do tego rodzaju ćwiczeń. Rzeczywiście więcej czasu jest przewidziane na swobodną zabawę, spacery i wyjścia ( obowiązkowo codziennie 1 godz.) ale nie jest tak, że nauki nie ma wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Plecak do szkolnej zerówki? 16.07.09, 19:37 Współczuję - to ciężko, jak się nie wie, co dalej będzie. A swoją drogą to trochę bredzą. Minimum programowe nie może niczego zakazać, bo nauczycielowi wolno, w miarę potrzeb i możliwość uczniów, nauczyć więcej niż jest w minimum. Nie może tylko mniej. Odpowiedz Link Zgłoś