Dodaj do ulubionych

Szybkowar - czy warto? jaki?

09.06.09, 10:03
Czy warto kupić szybkowar a jeżeli tak to jakiej firmy?
Obserwuj wątek
    • aniam123 Re: Szybkowar - czy warto? jaki? 09.06.09, 10:56
      warto, warto, zwłaszcza jeśli pracujesz i nigdy nie masz czasu.
      Ja od ponad 5 lat używam Tefala i jest ok. - najczęściej gotuję w nim zupy albo
      ziemniaki do obiadu.
      Kiedyś zamiarzam kupić sobie Sicomatic z silarganu firmy Silit. Od pół roku mam
      ich garnki i patelinię - jestem nimi zachwycona
    • smeagoul jasne:) 09.06.09, 22:59
      szybkowar to super sprawa- szybko ugotujesz mięsko, fasolkę itp.
      ja używam szczególnie latem, jesienią- robię dania jedno garnkowe np.
      wlewam 1 szklankę wody, wrzucam 1 kostkę rosołową i na to warstwami kawałki mieska, ziemniaki, całe marchewki, ćwiartki kapustki, pieczarki, paprykę i co tam mam pod ręką.
      gotuję ok 20 minut i obiad gotowy. łyżką cedzakową wyciągam na talerze zostawiam odrobinę wywaru 1 ziemniak kawałek marchwi- miksuję to ręcznym blenderem i mam sosik do polania smile
      bez mąki, tłuszczu, bez strat witamin, szybko i smaczniesmile z szybkowarem nprawdę mozna poeksperymentować
      POLECAM!!!

a dodam ze rodzice moi mają taki zwykły jak na zdjęciu poniżej i używają już przeszło 10lat!!
      ja dla siebie zakupilam taki 2 lata temu i tez jest ok- moim zdaniem nie warto kupować jakichś drogich....
      https://images6.fotosik.pl/134/114e170b78958af6.jpg

ja za swój dalam coś ok 130 zł z przesyłką- (mam 12 litrowy)
      • coronella Re: jasne:) 10.06.09, 06:42
        ja mam 2, z Tchibo i Zeptera. Uzywane non stop. Miałam jeszcze jakiś taki zwykły, tani, ale szybko sie popsuł, i nie gotował tak, jak bym chciała.
        Moim zdaniem zupełnie najtańsego nie warto kupowac, a sam szybkowar jak najbardziej.

• donkaczka Re: jasne:) 10.06.09, 08:59
          moim zdaniem tez nie najtanszy, kolezanka ma i tylko ziemniaki gotuje, bo jakos
          parametrow nie moze w nim opanowac
          mam fisslera i wmf, tu akurat takie sa, tez silita planuje
          w zasadzie wszystko w szybkowarach pichce, tylko curry i tajskie jedzenie ktore
          sie roi blyskawicznie robie w normalnych garnkach

aha, 4,5 litra minimum lub 6-8 lepiej jesli to ma byc pierwszy lub jedyny
      • aniulekq do smeagou 10.06.09, 10:49
        Mogłabyś mi zdradzic jeszcze jakieś czarodziejskie pomysły na dania
        1 garnkowe? Ja na razie z tych początkujących - do tej pory
        gotowałam tylko rosół w szybkowarze.
        • smeagoul do aniulekq 10.06.09, 14:18
          napisałam na gazetowego smile
          • cia-cia Re: do smeagoul 10.06.09, 15:42
            Na zakup szybkowara już się zdecydowałam, jeszcze tylko nie wiem jaki. Może Tefal? Czy mogłabyś również mi przesłać jakieś przepisy na dania z szybkowaru, bo prawdę mówiąc nie sądziłam że można w nim zbyt wiele gotować, dlatego nie byłam do niego przekonana.
            • smeagoul Re: do smeagoul 10.06.09, 15:49
              ja tak jak już pisałam mam zwykły z allegro za ok 110 plus wysyłka , rodzice
              mają też niefirmowy i używają 10 lat
              firmowe też pewnie sa fajne ale ja nie kupowałam bo stwierdziłam, że nie warto
              aż tak przepłacać- ale to moje zdanie
              • cia-cia Re: do smeagoul 10.06.09, 16:11
                A czy mogłabyś mi przesłać jakieś fajne przepisy? Byłabym wdzieczna.
            • donkaczka Re: do smeagoul 10.06.09, 16:10
              ale dlaczego dania jednogarnkowe?
              wszystko mozesz
              ryz - minute od wyskoczenia guzika
              ziemniaki - podobnie
              zupy - najpierw gotuje mieso z przyprawami, schladzam - otwieram - odcedzam
              smiecie (dzieci), dodaje wloszczyzne i warzywa i znow gotuje
              gulasze - podobnie
              w zasadzie w normalnych garnkach potrawy na kurczaku gotuje bo szybko
              ale cala reszte zawsze w szybkowarze, bo pradu szkoda nawet..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka