jacenty7 07.08.09, 11:06 Planuje kupic samochód, taki jakiś POlo albo Punto itp. Z tylu będzie jezdzil syn, ktory ma teraz 3 lata. Poradzcie, czy lepiej 3 drzwiowy czy koniecznie 5 drzwiowy? Ze względu na dziecko oczywiście. Dzięki, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata77_h Re: auto 07.08.09, 11:14 Wożę syna (obecnie 4 latka) puntem trzydrzwiowym. Jest o tyle bezpieczniej, że nie ma możliwości manipulowania przy drzwiach itp (własnie wróciliśmy z wakacji, podróżowaliśmy astrą i synek próbował w czasie jazdy otwierać okna i drzwi (na szczęście wcześniej przez nas zablokowane) więc znamy jego pomysły i możliwości). Mniejszy komfort jest w takim aucie z wsiadaniem i wysiadaniem, ale nam punto służy wyłącznie do jazdy do pracy (po drodze przedszkola) i spowrotem, więc jeździmy nim tylko we dwoje... Gdyby auto miało służyć większej ilości osób, to jednak polecam pięciodrzwiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jaktosik Re: auto 07.08.09, 11:23 Ja polecam zdecydowanie pięciodrzwiowe, po prostu wygodniejsze - należy pamiętać i zablokować drzwi raz na zawsze (nie wiem jak jest w innych samochodach, u nas są zablokowane w taki sposób, że od środka otworzyć się nie da). Tylne okna otwierają się tylko do połowy, więc też nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: auto 07.08.09, 13:37 jaktosik napisała: > Ja polecam zdecydowanie pięciodrzwiowe, po prostu wygodniejsze - Nieprawda.Chyba nie miałaś/eś nigdy auta 3-drzwiowego (i dziecka w tym czasie).My na początku mieliśmy seicento (wiadomo 3- drzwiowe).Jak mały miał rok kupiliśmy renault megane 5- drzwiowe.Zawsze uważałam że 5-drzwiowe auta są wygodniejsze.Tak,jeśli z tyłu ma siadać osoba dorosła albo dziecko które nie potrzebuje już fotelika.Bardzo źle wkłada się dziecko do fotelika w aucie 5-drzwiowym.ZA KAŻDYM RAZEM przy wkladaniu dziecka do fotelika dziecko uderza głową albo w framugę drzwi albo w dach/sufit.W aucie 3-drzwiowym jest o niebo lepiej-niezależnie od tego czy fotelik jest przypięty na środku czy z boku. Chyba każde auto 5-drzwiowe posiada blokadę tylnych drzwi,więc jak dla mnie to żaden problem ale to wkładanie dziecka do fotelika jest naprawdę niewygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: auto 07.08.09, 22:55 betty842 napisała: > jaktosik napisała: ZA KAŻDYM RAZEM przy wkladaniu dziecka > do fotelika dziecko uderza głową albo w framugę drzwi albo w > dach/sufit.W aucie 3-drzwiowym jest o niebo lepiej-niezależnie od > tego czy fotelik jest przypięty na środku czy z boku. > Chyba każde auto 5-drzwiowe posiada blokadę tylnych drzwi,więc jak > dla mnie to żaden problem ale to wkładanie dziecka do fotelika jest > naprawdę niewygodne. Jakoś moja dwójka dzieci jeszcze ani razu nie przywaliła głowami w samochod przy wkladaniu do fotelików.... Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: auto 09.08.09, 02:06 dziub_dziubasek napisała: > > Jakoś moja dwójka dzieci jeszcze ani razu nie przywaliła głowami w samochod prz > y > wkladaniu do fotelików.... z ust mi to wyjęłaś, nie wyobrażam sobie przy małym dziecku 3-drzwiowego samochodu, teść miał cc i czasem jak zabierał młodego szlag jasny mnie trafiał jak miałam go tam wsadzić Odpowiedz Link Zgłoś
mustardseed Re: auto 07.08.09, 14:14 Zdecydowanie pieciodrzwiowe. Poprzedniczka narzeka na wkładanie dziecka - trzylatek sam sobie dobrze radzi, poza tym foteliki dla trzylatków są znacznie płytsze niz dla niemowląt. Istnieją blokady drzwi i okien w samochodach, więc tu też nie ma zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: auto 07.08.09, 14:20 to zalezy ile jeżdzisz z dzieckiem. jeśli dużo - to 5-drzwiowe będzie wygodniejsze. jeśli mało - to i w 3-drzwiowym nie będzie Ci źle. ja wożę dziecko tylko do i z przedszkola w samochodzie 3-drzwiowym i w ogóle mi to w niczym nie przeszkadza. w zasadzie jest to dla mnie bez znaczenia (to już mój 3-ci samochód trzydrzwiowy jak mam dziecko i akurat ilość drzwi przy zakupie nie miała dla mnie żadnego znaczenia) Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: auto 07.08.09, 17:01 zdecydowanie 5-dzrwiowe, polecam również combi. nasz peugeot 5- drzwiowy, combi jest tylko 17cm dłuższy, niż wersja "nie-combi". wygoda nieporównywalna Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: auto 07.08.09, 17:56 5-drzwiowe jest zdecydowanie wygodniejsze, drzwi mozna zablokowac, ze dziecko od srodka nie otworzy. Zwlaszcza, jesli jezdzisz po miescie, czasem nie masz wyjsca i musisz zabrac dziecko na zakupy, to na waskich parkingach dziecko z 5-drzwiowego auta znacznie latwiej wyjac, drzwi sa duzo wezsze i mozna je szerzej otworzyc. W Holandii sa parkingi, gdzie stajac samochodem nasz gora 30cm z kazdej strony, nic dziwnego,ze ludzie z dziecmi najczesciej jezdza wysokimi modelami. Nie dosc, ze auto z zewnatrz ma male gabaryty, to dzieki wysokosci ma duuuzo wiecej miejsca wewnatrz. No, a argument, ze dziecko wali glowa przy wsadzaniu do samochodu jest dla mnie baaardzo dziwny. Tak samo trzeba sie schylic w 3-drzwiomym jak i 5- drzwiowym , z tym, ze w 3-drzwiowym trzeba do auta wejsc samemu i automatycznie dziecko jest nizej, przy 5-drzwiowym trzeba po prostu pamietac, ze z wlsna glowa na zewnatrz nie da sie wlasnym cialem ochronic dziecka przed guzem, wiec nalezy go bardziej pochylic Moj mlody zaliczyl juz kilka samochodow, a glowy nigdy nie stlukl Odpowiedz Link Zgłoś
jaktosik Re: auto 07.08.09, 21:20 Moje Dziecko nigdy nie walnęło głowa w dach auta . Teraz ma 2 lata i 2 miesiąca i do fotelika "wczpłapuje się" sam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: auto 08.08.09, 14:58 Mam pięciodrzwiowe grande punto Wcześniej też miała m poprzedni model. I wożę nim czasami całą trójkę. Polecam 5- drzwiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
olafowamama Re: auto 08.08.09, 15:57 Jak kupowałam swoje auto to się uparłam na 5-drzwiowe, bo że właśnie wygodniej dziecko wkładać. Suma summarum oczywiście kupiłam 3-drzwiowe i powiem szczerze, że wcale nie jest to uciążliwe pod warunkiem , że dziecko samo wsiądzie do auta. Drzwi otwierają się bardzo szeroko i ja właściwie cała wchodzę do auta i zapinam małego w foteliku. Naprawdę wcale nie jest mi niewygodnie a też nie martwię się że mały sobie drzwi otworzy na przykład. W każdym razie wydaje mi się, że ilość drzwi w samochodzie nie jest aż tak bardzo istotna. Szukaj porządnego auta w dobrym stanie, a ilością drzwi nie zawracaj sobie głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: auto 08.08.09, 17:28 Nie mam porównania bo mamy trzydrzwiaka i odkąd mamy dzieci tylko trzydrzwiowe mieliśmy. Nie mamy najmniejszego problemu ani z wsiadaniem trzylatki ani z wkładaniem niemowlaka ale długo nie mieliśmy auta wcale więc może stąd wymagań wielkich nie mamy i jak się nie muszę tłuc autobusem to mi i tak dobrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
bobimax Re: auto 08.08.09, 22:10 Pięciodrzwiowe. Jak dziecko Ci zaśnie w samochodzie to zdecydowanie łatwiej wyjąć. A drzwi jak pisały poprzedniczki można zablokować. Odpowiedz Link Zgłoś