Dodaj do ulubionych

L-4 przez weekend - odpracowanie

17.02.13, 20:35
Witam!
Pracuję zmianowo po 12 godz i w grafiku miałem do przepracowania sob i niedzielę. Niestety rozchorowałem się i miałem 1,5 tygodnia L-4 które obejmowało tenże weekend. Otrzymałem od pracodawcy że będę musiał odrobić 2 dniówki weekendowe bo nie wyrobię godzin...Czy to jest zgodne z przepisami? Przecież miałem L4...
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: L-4 przez weekend - odpracowanie 17.02.13, 22:05
      Nie, nie jest zgodne. Byłeś na zwolnieniu i księgowa naliczając wypłatę odejmuje od "godzin do wyrobienia" te, które Ci wypadły w grafiku.
      • krzysiekkce Re: L-4 przez weekend - odpracowanie 18.02.13, 10:37
        Dziękuję za odpowiedź...
        Czy możecie mi podać podstawę prawną tego faktu? Sam fakt że na forum tak uważają nie jest dla kierownika argumentem. czy jeśli w czasie mojego l_4 kierownik zmienił grafik i skreślił mi pracujący weekend w czasie mojego l4 przeniósł na inny termin to wówczas ma rację i musze odrobić?
        • trusia29 Re: L-4 przez weekend - odpracowanie 18.02.13, 19:23
          Nie mógł tego zrobić.
        • wadera3 Re: L-4 przez weekend - odpracowanie 18.02.13, 19:35
          No tak dobrze to nie ma, że kierownik zmienia sobie grafik"bo tak".
          W ten sposób mógłby zmusić pracowników żeby mimo zwolnienia "wyrabiali" normę godzinową, a tak się nie da.
          Poczytaj tu:

www.prawo-pracy.pl/swiadczenia_przyslugujace_w_okresie_czasowej_niezdolnosci_do_pracy-a-293.html
          Poza tym takie praktyki powinno zgłosić się do PIP-u, bo jest to łamanie praw pracowniczych.
          Zadzwoń do najbliższego oddziału PIP.
          • trusia29 Re: L-4 przez weekend - odpracowanie 18.02.13, 23:38
            Myslę, że wystarczy jak powie, ze sie w PIP-e zapytał smile Pan kierownik spuści z tonu smile
            • wadera3 Re: L-4 przez weekend - odpracowanie 19.02.13, 00:35
              Też możliwe, choć bywają kierownicy niższego szczebla, którym wydaje się, że na ich "stanowisku"
              przepisy kodeksu pracy nie obowiązują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka