magdalena883 09.06.08, 16:29 chcialam zapytac kiedy najlepiej zalozyc sprawe o spodek po smierci przed uplywem pol roku czy po uplywie pol roku zeby nieplacic podatku prosze o rade z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: spadek 09.06.08, 16:46 Mozesz i tak, i tak dopiero po pol roku, jesli chcesz przyjac spadek. Podatku i tak nie zaplacisz, jesli dotyczy osoby bliskiej, zmarlej po 01.01.07. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: spadek 09.06.08, 16:52 o tym czy nie zapłacisz spadku stanowi czy jestes w pierwszej grupie (tzn czy przyjmujesz spadek po rodzicach, rodzenstwie, dziadkach, dzieciach)..dodatkowym warunkiem jest złozenie w przeciagu miesiaca w US PIT-u z rozliczeniem z podatku..wtedy nie płacisz podatku niezależnie od momentu jego przejecia. W ciągu 6 miesięcy mozesz spadek odrzucic..np. jeżeli kwota zobowiazań(kredytów czy długów do spłaty) jakie byś odziedziczyła przekarcza wartośc spadku..po sześciu miesiącach od smierci spadkodawcy nie mozesz juz tego zrobic i automatycznie musisz przyjąć spadek Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena883 Re: spadek 09.06.08, 17:11 jestem ja i moja siotra mamy po 2 dzieci jeszcze niepelnoletnie nierozliczam sie z pitu bo jestem na wychowawczym i niemam dochodow mama zmarla w styczniu to kiedy najlepiej zalozyc sprawe czy juz czy trzeba poczekac Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: spadek 09.06.08, 20:30 Jka chcecie obie z siostra przyjac spadek, to po pol roku. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: spadek 09.06.08, 20:57 Mozna i za miesiac püojsc np. do adwokata albo do sadu, ale papiery i tak beda lezaly nierozpatrzone az minie te pol roku... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: spadek 09.06.08, 20:40 ..jak rozumiem zmarła Twoja mama i pozostawiła spadek..spadkobiercami jesteś ty i siostra (nic nie piszesz o ojcu, wiec zakłądam, że go nie ma z jakis powodów), dzieci sa waszymi spadkobiercami i nie maja tu nic do rzeczy ..chyba, że jest testament, w którym sa zapisy na ich rzecz????. Spadek możecie przyjąć w kazdym czasie ale od momentu nabycia spadku tj. uprawomocnienia sie decyzji o jego nabyciu (musicie wnieść do sądu wniosek o ustanowienie masy spadkowej)macie miesiąc na złożenie w US PIT SD-Z1 na którym zgłosicie fakt nabycia tego spadku(jest to niezależne od sposobu rozliczenia rocznego podobnie jak np. zakup samochodu kiedy to tez składa sie odpowiedni PIT). Jeżeli dopełnicie tych formalności od podatku jesteście zwolnione. Nie piszesz co jest przedmiotem spadku. Jeżeli jest to nieruchomośc musicie sie liczyc z kosztami sadowego ustanowienia masy spadkowej oraz kosztem notariusza, który potwierdzi wasze prawo do własności nabyte w drodze spadku oba koszty zależne od wartości spadku..pozostanie jeszcze wpis do ksiegi wieczystej. Termin, kiedy założycie sprawę o ustanowienie masy spadkowej jest nieistotny, jeżeli nie macie zamiaru go odrzucac..mój ojciec zmarł w 2001 roku ja jestem jedyna spadkobierczynia mamy(która dziedziczyła razem ze mna po ojcu) i prawnik nam odradził przeprowadzenie masy spadkowej, bo moge wszystko załatwić za jednym zamachem po smierci mamy..nie zamierzamy sprzedawać nic z masy spadkowej więc nam to na ta chwile nie jest potrzebne i nikt nas nie zmusza..ja w ciągu 6 miesięcy nie odrzuciłam spadku i musze go teraz przyjąć, jedynie nie mamy z mamą uregulowanych spraw własnościowych(akt notarialny, wpis do ksiegi wieczystej), które byłyby niezbedne w przypadku sprzedazy nieruchomości.. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: spadek 09.06.08, 21:00 Wiec ja podam przyklad z zycia wziety - zglosilismy testament u notariusza juz miesiac po smierci babci. Notariuszka zaniosla go wraz z wnioskiem do sadu dopiero pol roku po smierci babci. Te pol roku sluzy temu, aby przemyslec, czy chce sie spadek przyjac czy odrzucic. Ewentualnie, aby mogli zglosic sie dodatkowi spadkobiercy albo osoby chcace podwazyc testament (jesli byl). Ba, testament moze tez w tym czasie wyplynac (pozniej zreszta tez, ale to juz nieco bardziej skomplikowana sytuacja by byla). Generalnie ani prawnicy, ani sady przez pol roku nie robia w sprawie spadku nic. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: spadek 10.06.08, 01:06 po pół roku jest istotne dla sposobu w jaki się spadek przyjmuje, jeżeli nie wyrazi się wczesniej żadnej woli odnośnie spadku, a nikt ze spadkobierców nie wyraził woli przyjecia spadku wprost (czyli odpowiadania za potencjalne długi spadkodawcy całym swoim majatkiem)..wtedy przyjmuje sie go z dobrodziejstwem inwentarza czyli (w skrócie)do wysokosci odziedziczonego spadku, jednak można spadek przyjąć na takiej drodze również wskutek oswiadczenia przed sadem w czasie ustalania masy spadkowej przed upływem owych 6 miesiecy..jeżeli sytuacja jest klarowna, tak jak w moim przypadku nikt nie ma prawa odmówic przeprowadzenia sadownie masy spadkowej przed upływem pół roku..nie ma takiego przepisu!!!! i to nawet jeżeli potencjalnie może istnieć inny, nieujawniony spadkobierca!! Jeżeli ujawni sie po przeprowadzeniu masy spadkowej(nawet po latach) ma prawo dochodzic od spadkobiorców swojej, naleznej prawem części spadku lub zachówku..pół roku nie jest równiez dla spadkobiorcy, o którym pozostali spadkobiercy nie wiedzieli w momencie ustalania masy spadkowej a także sąd (bo skąd mógłby wiedzieć?? np. nieślubne dziecko), terminem po którym nie może później dochodzic swoich praw, jeżeli ma prawo do spadku..tyle, że wtedy wystepuje o zaspokojenie swoich roszczeń do spadkobierców, którzy weszli w posiadanie jego części Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: spadek 10.06.08, 01:33 ups pomyliłam..jeżeli w ciągu 6 miesiecy spadkobiercy nie złożą oswiadczenia o odrzuceniu lub sposobie przyjecia spadku wtedy przyjmują go wprost!! czyli odpowiadaja całym swoim majątkiem za potencjalne długi spadkodawcy!! W takiej sytuacji jest wręcz korzystne dla spadkobiorcy przyjecie go przed upływem 6 miesiecy, bo może w drodze oswiadczenia przed sądem przyjąć go z dobrodziejstwem inwentarza czyli do wysokosci ustalonego stanu czynnego spadku!! cytuję za Gazetą Prawną: "Rozliczenie zadłużenia Zdarza się, że w skład spadku wchodzi wyłącznie nieruchomość obciążona hipoteką bądź też w inny sposób zadłużona. Spadkobiercy mają wówczas pół roku na podjęcie decyzji, czy taki spadek przyjmują. Może się zdarzyć, że opłaca się im przyjąć zadłużoną nieruchomość, ponieważ ciążące na niej długi są jednak znacznie niższe od wartości nieruchomości. Dlatego nie odrzucają spadku, lecz podejmują decyzję o tym, czy przyjmują go wprost czy z dobrodziejstwem inwentarza. Od sposobu przyjęcia spadku zależy sposób odpowiedzialności za długi. Natomiast aż do chwili przyjęcia go za długi spadkowe ciążące na nieruchomości wchodzącej do masy spadkowej odpowiadają wszyscy spadkobiercy, ale tylko ze spadku. Od chwili odrzucenia spadku za te długi nie odpowiadają, a od przyjęcia spadku odpowiadają z całego swojego majątku. Natomiast w razie przyjęcia zadłużonej nieruchomości wchodzącej w skład spadku wprost za długi spadkowe odpowiadają bez ograniczenia. Z kolei przy przyjęciu jej z dobrodziejstwem inwentarza ponoszą odpowiedzialność za te długi tylko do wartości ustalonego stanu czynnego spadku. Gdyby zaś spadkobiercy nie złożyli oświadczenia o odrzuceniu lub o sposobie przyjęcia spadku, to wówczas przyjmuje się, że nastąpiło proste przyjęcie spadku i ponoszą odpowiedzialność za długi spadkowe bez ograniczenia. Gdyby przed działem spadku pokryli część zadłużenia ciążącego na odziedziczonej nieruchomości, to swoje wydatki będą mogli rozliczyć dokonując podziału spadku." ten prawnik, który was reprezentował w tej sprawie raczej nie zasłuzył na swoje wynagrodzenie..gdyby spadkodawca był hazardzistą lub wartość spadku byłaby nizsza od pobranych kredytów..to ładnie byście "umoczyli"... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena883 Re: spadek 10.06.08, 08:50 wiec tak mama byla sama ojciec zmarl 5 lat temu mama zostawila wykupoone mieszkanie w bloku jest ksiega wieczysta my z siostra jestesmy tylko we 2 no i chcemy ten spadek przyjac kolezanka przyniosla mi z sadu takie podanie jak sie pisze i tam jest napisane prawo do spadku stwierdza sie 1 raz i jest wniosek o stwierdzenie nabycia spadku taki wzor a co to jest masa spadkowa.chcialam sie jeszcze zapytac jak ja moge sie dowiedziec czy mama miala jakies dlugi jak mama zmarla ja oplacam jej rachunki za mieszkanie to prosze napiszcie czy ja juz moge skladac podanie czy poczekac dziekuje wam za odpowiedzi i prosze poradcie mi ja nigdy niemialam nic wspulnego z sadem wiec niewiem a mama niezrobila testamentu Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: spadek 10.06.08, 10:06 Idzcie najlepiej jednak przed uplywem pol roku i zlozcie oswiadczenie o przyjecie z dobrodziejstwem inwentarza - coz, niekazdy wie wszystko o finansach rodzicow (co dla mnie jest szokiem, bo my wszystko o sobie wiemy). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: spadek 10.06.08, 10:04 Spadkodawca nie byl hazardzista, nie bylo dlugow etc. To byla moja babcia, testament sama jej ukladalam, bo o to prosila, wiec byl pod wzgledem prawnym bez zarzutu (sama jestem prawnikiem). Prawnik mial wiedze, jaka mial, ale tak samo jak on postepuje sad (przez pol roku nie robi nic). I to sie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: spadek 10.06.08, 18:11 sąd ma pół roku na ustalenie właśnie masy spadkowej!! ale oswiadczenie o sposobie przyjęcia spadku składa sie wraz z wnioskiem..dla ustalenia masy spadkowej sąd rozsyła np. zapytania do banków czy spadkodawca posiadał w nich rachunki, lokaty lub kredyty, które mogą wejśc w skład masy spadkowej, czy zostały wydane bankowe dyspozycje na wypadek śmierci, wtedy ta część środków finansowych nie wchodzi do masy spadkowej(sama odpowiadałam na takie pisma pracując w banku), ustala prawo własności w "ksiegach wieczystych" i wartość nieruchomości idt. fakt, że rozprawa odbywa sie później niż w czasie tych 6 miesięcy od otwarcia spadku nie swiadczy, ze sprawie nie nadano biegu..a szybkośc, z jaką obecnie działają sądy..raczej mnie utwierdza w przekonaniu, że termin rozprawy nie ma nic wspólnego z okresem 6 miesiecy od otwarcia spadku, bo ten dotyczy tylko możliwości w tym terminie jego odrzucenia i wpływa na to w jaki sposób sa zmuszeni do przyjecia spadku spadkobiercy po upływie tego terminu Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: spadek 10.06.08, 18:40 ps. mój kolega nie zdając sobie sprawy ze stanu finansów swojego zmarłego ojca (przedsiębiorcy) zaniedbał spraw dotyczących przyjęcia spadku, był zmuszony przyjąć go wprost po upływie 6 miesięcy..i okazało sie, że głównie odziedziczył długi firmy prowadzonej przez ojca, co go praktycznie zrujnowało, musiał pójść na ugode z wierzycielami by nie zabrali mu jego własnego domu, zlikwidować własną firmę, bo windykatorzy wsiedli mu na rachunki bankowe i utracił płynność...dziś siedzi w Skandynawii i zarabia na spłatę długów.. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: spadek 10.06.08, 20:08 I wlasnie to ejst najgorsze, jesli ktos nie wie, jaka sytuacje mial zmarly. Czasem dochodzi wrecz do parwdziwych tragedii, ejsli przyjmiemy niechcacy w sumie spoadek po jakims krewnym Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: spadek 10.06.08, 21:23 co gorsza wiele osób, szczególnie starszych skrzetnie ukrywa np. posiadane środki finansowe na lokatach..ja mam tak z moją mamą a z rozmów z klientami w czasie pracy w banku wiem, że jest to prawidłowość..w razie czego musiałabym chyba latac od banku do banku z zapytaniem lub liczyc że sąd wysle zapytanie do wszystkich w tym tych gdzie te srodki sa zdeponowane..a co lepsze wiem, że sporzadziła na moją rzecz dyspozycje na wypadek smierci..ale nie wiem "gdzie"..w tej chwili to nie ma znaczenia bo i tak od spadku do wysokości 5 mln. (o ile sie nie mylę) w pierwszej grupie podatku od przyjecia spadku się nie płaci..ale nie daj boże poruszyc ten temat..bedzie, że dybie na jej majątek i nie wiem co..? bo wybrac tych pieniędzy i tak nie mogę...z drugiej strony jeżeli spadkobierca nie zgłosi sie przez okreslony czas suma przechodzi na skarb państwa..a nawet jak sie zgłosi np. po 5 latach..to suma jest wypłacana z odsetkami naleznymi w dniu smierci spadkodawcy..paranoja... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: spadek 10.06.08, 21:43 Ja uzyskalam info, ze spadek do 1 miliona jest wolny, ale to i tak kwota horrendalna) Najlepiej miec jak moja mama - tylko jeden spadkobierca, zadnych dlugow...Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena883 Re: spadek 10.06.08, 10:09 no moja mama niebyla chazardzistka niepozyczala od nikogo pieniedzy raczej ja wiedzialam o wszystkim a co to jest ta masa spadkowa Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: spadek 10.06.08, 11:52 Masa spadkowa to ogol praw, ale takze dlugow wchodzacych w sklad spadku (czyli nieruchomosci, ruchomosci, no i dlugi, jesli spadkodawca by je mial). Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: spadek 10.06.08, 18:31 mozesz sprawdzić w w Wydziale Ksiąg Wieczystych w sądzie czy nieruchomośc, która odzieczyłyście ma obciążonej hipoteki (wgląd do ksiegi wieczystej ma każdy) osoby w KW poradza Ci w których działach sa wpisywane obciążenia warunki lub zastrzeżenia..czasem np US dokonuje wpisu przy jakiś zadłużeniach wobec niego, jezeli nie masz pewności czy mama nie brała jakiś kredytów, które pozostały do spłacenia możesz na pismie złożyc zapytanie do Bankowej Informacji Kredytowej..jednak możliwe, że będziesz to musiała zrobić za pośrednictwem sądu lub notariusza..bo ktoś musi zaświadczyć, ze jako potencjalny spadkobierca masz prawo pytac, mozesz sprawdzić w firmach, w których płaciła rachunki czy nie ma zaległości (elektrownia, administracja mieszkaniowa, gazownia itd) Jeżeli nie jestes zdolna do sprawdzenia tego, złóżcie w sądzie oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza wraz z wnioskiem o ustalenie masy spadkowej przed upływem 6 miesięcy..a w najgorszym razie wierzyciele zostaną zaspokojeni (spłaceni) z wartości spadku..albo same zadecydujecie czy bedziecie spłacać te zadłużenia, ale tylko do równowartości wysokości odziedziczonego spadku. A jeżeli jesteś pewna, że mama nie brała kredytów i nie ma jakiś horendalnych zaległości to nie ma znaczenia kiedy ten spadek przyjmiecie i kiedy złożycie wniosek do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: babciu47 10.06.08, 23:39 babciu47, pytanie dotyczylo postepowania o stwierdzenie nabycia spadku a ty caly czas piszesz o postepowaniu o dzial spadku to sa dwie rozne rzeczy mozna je przeproadzic razem ale tez mozna osobno chyba autorka watku otrzymala za duzo informacji _______ pozdr., patyk+2 Odpowiedz Link Zgłoś