Dodaj do ulubionych

OBY DO LIPCA!!!

06.01.04, 12:44
WITAM WSZYSTKIE LIPCOWE MAMY! CIEKAWA JESTEM JAK SOBIE RADZIŁYŚCIE W
PIERWSZYCH TYGODNIACH CIĄŻY? CZY STOSUJECIE JAKIEŚ SPECJALNE KREMY DO CIAłA?
NIE WIEM JAK WY, ALE JA TROSZKĘ SIĘ BOJĘ TEGO CO BĘDZIE PO PORODZIE.
NAPISZCIE JAK WY ZNOSICIE CIĄŻE I RADZICIE SOBIE Z WSZELKIMI OBAWAMI.
POXZDRAWIAM SERDECZNIE! PAAAA...
Obserwuj wątek
    • donia030 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 08:49
      Witam mamy lipcowe!!
      Jak sobie radziłam do tej pory?? Hmm, na nudności jadłam, pomagało, ale
      troszeczkę się przybrałosmile) Kremy-pod choinkę dostałam od męża zestaw mustelli
      i fissan, który obecnie używam (mustella będzie następna) owszem jest tłusty,
      ale mi pasuje. Też się zastanawiam jak to będzie po porodzie?? Psychicznie już
      jest całkiem, całkiem minęła huśtawka nastrojówsmile
      W pracy nieciekawie, wkurzają mnie co niektórzy strasznie i mam dość. Jeszcze
      nic nie powiedziałam i zastanawiam się kiedy powiedzieć, ale mogę wtedy mieć
      nieźle przekopane. Mój szefo na dodatek truje nas papierochami, mimo moich
      usilnych próźb ma to w d... Więc czasami na samą myśl, że rano mam iść do pracy
      to mi się płakać chce, na to wygląda, że niespecjalnie sobie radzę w tym
      temacie. Mimo wszystko pozdrawiam serdeczniesmile)
      • nikita_007 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 11:09
        Dzięki za odzew! Ja też jeszcze w pracy nic nie powiedziałm i zastanawiam się
        kiedy to zrobić, tym bardziej,że wczoraj koleżanka z pracy urodziła i nie
        jestem pewna reakcji szefa na wieść o jeszcze jednej ciężarnej. A nasz szef nie
        mówi tylko się drze! Straszny z niego awanturnik. Na szczęście nie mam w pracy
        problemu z palaczami, ale Ci współczuję. Pozdrawiam!
    • iwwo Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 11:36
      A ja się przyznałam szefowej (jest b. ok.). Miałam kilka dni zwolnienia (na
      straszne mdłości), zaniosłam do kadrowych i doszłam do wniosku, że zaraz
      wygadają i poszłam sama szefowej powiedzieć, żeby się lepiej ode mnie
      dowiedziała. No a teraz się okazało, że lekarka była wesoła i wypisała mi
      normalne zwolnienie, a nie "ciążowe" i odjeli mi kasę z pensji. Hehe! A to się
      podwójnie zrobiłam! Ale w pracy jest i tak w miarę miło, choć uważam, że
      ciężarne od początku powinny mieć wolne, leżakować, nie stresować się, dużo
      chodzić na spacery i czytać. Ach! Jakby było fajnie!
      Iwwo
      • justi9 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 12:03
        czesc lipcowki!
        ja mam termin na 12.07
        tez jeszcze nie powiedzialam w pracy - zrobie to w poniedzialek 12.01 bo akurat
        szef wraca z urlopu! na pewno nie bedzie zachwycony...
        tez mi sie nie chce chodzic do biura i tez mnie wszystko wkurza
        jeszcze nie bylam na zwolnieniu ale moze sie udam w lutym smile
        Macie jeszcze mdlosci? mnie wlasciwie juz przeszlo ale tak 1-2 razy w tygodniu
        mnie znowu nachodzi...
        jesli chodzi o wage to jeszcze nic nie przybylo - a jak jest u was?
        • donia030 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 12:26
          Jeżeli chodzi o wagę to justi9 jesteś szczęściara, bo mi już przybyło jakieś 5
          kilo (przed ważyłam 53 kg) a może i więcejsad( no ale na mdłości właśnie
          pomagało mi jedzenie, a wymiotów w ogóle nie doświadczyłam. I nie mam już w co
          się ubrać, ani jedne portki nie są na mnie dobresad( I dziwię się, że tak w
          zasadzie to nikt tego nie zauważył, że coś mi się przytyłosmile)
          Pozdrawiamsmile)
          • eenia Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 12:31
            oj mnie też przybyło co najmniej 5 a to 14 tydz. postanowiłam bardziej uważać
            bo jak tak dalej pójdzie to będzie katastrofa. zawsze miałam kłopoty z wagąsad
            nie mogę patrzeć na siebie w lustrze po mnie niestety widać że przytyłam
    • monad29 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 12:44
      U mnie 12 tydzien i dodatkowy 1 kg. Nudnosci mnie ominely natomiast odczuwalam
      bardzo silny bol przy rozciaganiu sie macicy. Ale wszystko poki co jest ok.
      Bardzo dlugo staralismy sie o dziecko a teraz kiedy sie udalo ja zamiast sie
      ogromnie cieszyc to ciagle sie boje czy wszystko bedzie dobrze. Czy Was tez
      nie opuszcza strach? Pozdrawiam!
      • justi9 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 12:59
        Ja tez sie strasznie tej calej ciazy boje.
        Np teraz od tygodnia mam cos w rodzaju bialych uplawow+swedzenie - mialyscie
        cos takiego? Jesli chodzi o piersi to nawet mnie w ciagu dnia nie bola, za to w
        nocy jak tylko zdejme biustonosz. Gdzies slyszalam ze dobrze jest spac w
        staniku bo wtedy nie boli - slyszalyscie cos o tym?
        • renee5 Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 18:32
          Justi,z tego co piszesz wyglada,iz masz najprawdopodobniej grzybice pochwy
          ( jest bardzo powszechna w ciazy)i jesli jest objawowa(np.swedzene,pieczenie
          itp.)leczy sie ja lekiem podawanym dopochwowo(jest bezpieczny w ciazy
          np.miconazol).Zatem umow sie na wizyte do swojego ginkologa.Pozdrawiam.R.
      • nikita_007 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 15:00
        Mnie na początku też strach trzymał w swoich łapach, ale doszłam do wniosku,że
        to nie pomoże, a tylko może zaszkodzic. Głowa do góry! Staraj się myśleć
        pozytywnie, a poczujesz się lepiej ie tylko Ty, ale też wasze maleństwo!
        Pozdrawiam!!
    • lorana Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 12:53
      Ja jak już wcześniej w podobnym temacie pisałam mam termin na 10 lipca i jak do
      taj pory wszystko jest ok. Nie miałam mdłości ani wymiotów napoczątku przytyłam
      2 kg a teraz schudłam 3 więc wynik jest narazie zadawalający czasami to sie
      zastanawiam czy aby napewno jestm w ciąży hihihihihihi . Bo jak sie naczytam i
      nasłucham jak niektóre panie ją znoszą to aż ciarki mnie przechodzą a rada żeby
      uniknąć rozstępów jak najwięcej natłuszczać ciało szczególnie po kąpieli. i
      obędzie się bez "cud" krem,ów które sa super drogie zazwyczaj tak robiła moja
      siorka i żadnego sładu po ciąży nie ma.Jedynie co to cały czas mogłabym spać
      ale za jakieś dwa miesiące idę na zwolnienie lekarskie i mam wszystko w
      nosie.Pozdrowionka. czy wy też nie możecie sie już doczekać porodu??
      • donia030 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 12:59
        sory, że tak głupio się zapytam, ale skąd wiecie, że idziecie na zwolnienie?
        Czy same się go domagacie, czy lekarz wam sugeruje, bo ja czasami też bym
        poszła, ale jak to zrobić hihi, jak ogólnie jest wszystko ok. a mój lekarz nic
        nie sugeruje.
        A i jeszcze napiszcie jak często macie (miałyście) robione USG.
        • justi9 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 13:03
          ja mialam 2 razy USD dopochwowe i raz normalne (podczas pomiaru faldu karkowego)
          Jesli chodzi o zwolnienie mysle ze nie jest to problemem jak sie jest w c. Ja
          mam takiego lek. domowego ze wystarczy ze troche postekam i on od razu chetnie
          wystawia. Moja gin to samo.
          • betty1234 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 13:13
            Cześć Dziewczyny,
            Jestem teraz w 14 tygodniu (termin na 4 lipca). Jak do tej pory nie byłam ani
            jednego dnia na zwolnieniu, chociaż mój gin proponował mi to już kilka razy.
            Idę do niego w piątek i tym razem chyba wezmę jakiś tydzień lub dwa bo po
            prostu jestem zmęczona i chyba troszkę już przeziębiona. Chcę jeszcze później
            pracować jak długo się da ale te kilka dni myślę, że mi się należy. Ja niestety
            jak do tej pory nie miałam ani jednego USG. Mój lekarz stwierdził ostatnio, że
            wg niego wszystko jest na razie super więc zrobi mi je dopiero koło 20
            tygodnia. Trochę długo każe mi czekać ale mam o nim bardzo dobrą opinię więc
            wierzę, że wie co robi.
            Pozdrawiam serdecznie,
            Becia
      • nikita_007 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 15:06
        Ja też idę na zwolnienie, ale w lutym, potrzebuję już odpoczynku. Chciałabym
        być już po wszystkim i móc wreszcie przytulić Niunię (tak je nazywam). życzę
        wytrwałości!
    • afi77 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 13:59
      cześć, dołączam się do Was chętnie (termin na 28.07.04), debiutuję w tej rolismile
      Boję się potwornie tego czy z Maleństwem jest i będzie wszystko ok i z
      utęsknieniem wypatruję lipca.
      Poranne koszmary w łazience powoli się kończą, nie pomogły ani sucharki, ani
      bananki, ani słodki soczek - tak czy owak Maleństwo musiało mną "poszarpać"smile
      Jeżeli chodzi o pielęgnację brzuszka to słyszałam, że mimo wszystko najlepsza
      jest zwykła oliwka dla dzieci: porządnie natłuszcza(szczególnie ta w żelu),
      wystarczy posmarować wieczorkiem, żeby starczyło na cały dzień (ważne dla osób
      niesystemetycznych!)
      jutro idę na USG - więc dam znać, co u nas słychać Pozdrawiam M.
      • justi9 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 14:13
        do betty:
        jak ty liczysz tygodnie? bo ja mam termin na 12.07 a jestem podobno dopiero w
        13tyg.
        Kiedy mialas pierwszy dzien ostatniego okresu? ja 6.10
    • lorana Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 14:17
      Hello ja juz nic nie rozumie mój termin ostatniego okresu to 3.10 i mam termin
      na 10 lipca więc jak to jest Bety z tobą. A i na USG jeszcze nie byłam ani razu
      mój ginekolog stwierdził że dopiero w 20 tygodniu
      • nikita_007 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 14:48
        Halo, halo! Ja też mam termin na 10 lipca i taki sam termin ostatniego okresu.
        Na USG byłam raz i nie mogę o tym przestać myśleć! To najpiękniejszy widok na
        świecie! Jeżeli masz okazję to idź i przekonaj się sama. W dwudziestm tygodniu
        dziciaczek wygląda już inaczej. Pozdrawiam!!!
        • monad29 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 15:14
          To prawda. Ja jestem w 12 tygodniu i wczoraj ogladalismy malenstwo na USG. Co
          to byl za widok! Malenki czlowieczek tanczacy i wymachujacy raczkami. Lekarze
          maja rozny stosunek do USG jedni wola tylko te niezbedne badania inni uwazaja,
          ze czestsza kontrola moze pomoc w szybszym wykryciu ewentualnych
          nieprawidlowosci. Ja mialam USG robione juz 3 razy i powiem szczerze, ze kiedy
          zobacze bijace serduszko a teraz nawet wiercaca sie istotke to jestem spokojna
          na nastepne kilka tygodni.
      • betty1234 Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 17:31
        Słuchajcie, dzisiaj mam dokładnie 14 tydzien i 4 dzien, czyli w sobote zacznie
        mi sie 15 tydzień. Z tego co powiedziała mi piguła w rejestracji u mojego gin
        a liczy się pełne tygodnie. Ostatni okres miałam 27.09. Moje tygodnie
        sprawdzam sobie na stronie preg.fertilityfriend.com/preg/index.php
        • eenia Re: OBY DO LIPCA!!! 07.01.04, 23:08
          Ja też mam 14 tydzień, ostatni okres 28.10 termin 5.lipca.smile
          betty jesteś może z warszawy?
          • betty1234 Re: OBY DO LIPCA!!! 08.01.04, 08:43
            niestety nie, mieszkam w Pile.
            • afi77 Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 08:50
              Betty, wczoraj byłam u gin. Stwierdził, że to 11 tydzień i 2 dzień. (ostatni
              okres 21.10) Dzidzia rozwija się dobrze, szybko rośnie (wzrost główkowo-
              siedzeniowy 4,5 cm - czyli jak mi powiedział całośc ok. 9 cmsmile)
              serduszko bije 176,4 uederzeń na minutę (nie wiem, czy czasem nie za dużo).
              Podczas usg Maleństwo spało i ssało kciuk ! wiecie jaki to cudowny widok?!
              Coś pięknego! Zobaczę je dopiero za miesiąc, na następnej wizycie kontrolnej
              Pozdrawiam
              • renee5 Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 18:45
                Afi77,pisze odnosnie tych 176 uderzen na minute.Wszystko jest z tym OK i nie
                masz sie czym martwic.Otoz serce plodu ludzkiego zaczyna bic poczatkowo
                srednio 80-85 uderzen na minute(czyli jak szybkosc bicia serca
                matki),nastepnie w miare trwania ciazy przyspiesza osiagajac srednio ok.175
                uderzen na minute w 9 tygodniu ciazy i potem dopiero zaczyna stopniowo
                zwalniac do znanej normy 110-160 uderzen na minute.Pozdrawiam.R.
          • teosia1 Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 19:57
            eenia napisała:

> Ja też mam 14 tydzień, ostatni okres 28.10 termin 5.lipca.smile
            > betty jesteś może z warszawy?

????
            ost. okr. 28.10, a wg lekarza to 10 tydzien? Wiec jak to jest? indifferent
    • fruzia100 Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 09:02
      Witam,ja mam termin na 25 lipca, OM 17 października. W srodę byłam na USG i
      widziałam moje maleństwo - wg. USG miało wtedy 5,5 cm (11 tydz. i 2 dni).
      Czy to nie za mało - moj gin. powiedział, że wszystko jest OK, ale porównując
      do Waszych wymiarów, chyba jest coś za małe i już zaczynam się niepokoić. W
      czasie ostatniej wizyty gin. powiedział mi rownież, że mam bardzo nisko
      połozone łożysko, ale w późniejszym etapie ciąży powinno się podnieść. Czy
      wiecie coś na ten temat?

Pozdrawiam wszystkie "brzuchatki"
      • szemesz3 Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 10:21
        Nie ma powodu do zmartwienia, ja w pierwszej ciąży wg miesiączki miałam termin
        na 30 sierpnia, wg USG na 9 września, a urodziłam zdrową córeczke 11 września.
        Dzisiaj byłam na USG i widziałam moje maleństwo i słyszałam bijące serduszko smile
        moja dzidzia ma już 12 tyg. i 3 dni. Pozdrawiam wszystkie lipcowe mamusie.
      • renee5 Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 17:35
        Fruzia, pisze zeby Cie uspokoic co do wielkosci dzidzi.Sprawdzilam na
        www.paternityangel.com(Summary of your baby's growth)iz w 9 tygodniu po
        zaplodnieniu(czyli w Twoim 11 tygodniu od ostatniej miesiaczki) dlugosc dzidzi
        jest 5,5 cm i wazy 10g,dla porownania w 12 tygodniu od zaplodnienia dlugosc ta
        bedzie 10 cm a waga 45g.Tak wiec u Ciebie jest OK.
        Po drugie co do niskiego polozenia lozyska to faktycznie prawda jest,
        iz nizej polozona czesc ulega zanikowi(atrofi),a ta czesc wyzej polozona ulega
        przerostowi(hypertrofi),co nazywa sie zjawiskiem "migracji lozyska".Dlatego
        nisko zlokalizowane lozysko jest u 20% ciezarnych w 16 tygodniu ciazy,ale juz
        tylko u 0,5% ciezarnych w 40 tygodniu.Pozdrawiam.R.
        • fruzia100 Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 21:26
          Renee5 bardzo dziękuję za info. Od razu mi raźniej. A w którym tygodniu Ty
          jesteś?
          Pozdrawiam
          Fruzia i Bąbelek
    • lorana Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 11:35
      A jakie miałyście to USG normalne czy dopochwowe. I czy powinnam się martwić
      jeśli mam twardą macice, bo mój lekarz twierdzi że nie ale ja mam wątpliwości i
      nie wiem czy skonsultować z kimś jeszcze.
      • fruzia100 Re: OBY DO LIPCA!!! 09.01.04, 15:43
        Ja miałam do tej pory robione 2 razy USG i wszystkie dopochwowo.
        Podobno w pierwszych miesiącach robi się w ten sposób, bo lepiej można zobaczyć
        maleństwo. Ja na następna wizytę chciałabym pójść z mężem i mam nadzieję, że
        wtedy mój gin. zrobi już normalne USG przez brzuch.
        Pozdrawiam
    • tarkosia1 Re: OBY DO LIPCA!!! 10.01.04, 14:32
      hej, hej, witam Was! ja mam termin na 8 lipca, wlasnie wrocilam do pracy po
      miesiecznym zwolniniu, bo niestety krwawilam w 7 tyg. i lekarze przetrzymali
      mnie w szpitalu a porem w domu do konca pierwszego trymsetru. Ppza tymi
      klopotami na poczatku przechodze ciaze... bezobjawowo: bez mdlosci, bez
      wiekszego tycia (+1,5 kg, wiec zawsze mozna zwalic to na obzarstwo swiateczne
      smile, no moze biust zrobil mi sie taki...hm, filmowy wink)) - pocieszam te, ktore
      jeszcze boli: bol przechodzi jak reka odjal w 4 miesiacu, naprawde! (najbardziej
      sie maz uciszyl wink
      Co do pracy - przezylam szok, z ktorgo do dzis nie moge wyjsc. W zwaiazku z tym,
      ze tak dlugo bylam na zwolnieniu i naprawde dlugo nie wiedzialam kiedy wroce,
      bedac juz w 2 miesiacu poinformowalam szefow telefonicznie ze szpitala, co jest
      tego przyczyna. Wrocilam w styczniu do pracy.... i zostalam awansowana! Pomimo
      tego, ze oni wiedza, ze dlugo z nimi nie zostane w tym roku, tak mi zaufali!
      Pisze to po to, zeby tchnac w Was - te, ktore boja sie powiedziec o tym w pracy
      - troche optymizmu. Moja historia jest prawdziwa, naprawde sama nie moge w nia
      uwierzyc, ale skoro zdarzyla sie mi, moze zdarzyc sie i Wam. Szefowie
      (mezczyzni!) okazali ludzka twarz smile)) Kolezankom z biura na razie nie mowie o
      ciazy - bo to dopiero bylyby plotki. Nawet szefostwo sugerowalo, zebym
      powiedziala wtedy, kiedy bede miala ochote, ze to jest moja prywatna sprawa, a
      nie temat do plotek w biurowej kuchni.
      • nikita_007 Re: OBY DO LIPCA!!! 14.01.04, 08:56
        Bardzo to cieszące, że są jeszcze na świecie tacy szefowie. Pozostaje tylko
        pogratulowac i życzyć szczęsliwego rozwiązania! Trochę mnie zmobilizowałaś do
        powiedzenia o ciąży szefowi. Masz rację, reszta załogi może poczekać.
        Pozdrawiam!!!
    • aneta303 Re: OBY DO LIPCA!!! 11.01.04, 15:25
      Cześc dziewczyny,

U mnie 10 tydzień (we wtorek zacznie się 11-ty). USG robiłam dopochwowo już 2
      razy. Wiecie co, ja tam się nie boję robić USG. Wiem, że są różne teorie na ten
      temat, ale pomyślcie same, czy gdyby było takie szkodliwe któryś z lekarzy
      narażał by nas i nasze dzidzie na niebezpieczeństwo? Dużo spokojniejsza jestem,
      jak widzę bijące serducho (miesiąc temu zobaczyłam). Teraz idę w przyszły
      piątek i chyba też się skuszę na ponowne USG.
      Co do pracy, to ja też mam straszny wstręt. To dziwne, bo zawsze byłam bardzo
      aktywna i dużo pracowałam. Teraz czuję się zmęczona, wkurzają mnie wszyscy
      którzy tylko wymagają, aż mi wtedy przychodzi straszna ochota, żeby
      powiedzić "mam was w nosie, jak będę chciała, to w ogóle nie będę pracować".
      Ale nie chcę tak robić. 1,5 roku temu poroniłam i lepiej nie palić za sobą
      mostów. Nigdy nic nie wiadomo....
      Betty, ja też jestem z Piły! Do kogo chodzisz (gino)?

Pozdrawiam Was i Wasze maleństwa!
      • betty1234 Re: OBY DO LIPCA!!! 12.01.04, 08:39
        No hej,
        nareszcie ktos z Pily smile))) Chodze do Politowskiego. Bylam wlasnie w piatek -
        dostalam zwolnienie na dwa tygodnie (nareszcie troche odpoczne). Niestety
        poinformowal mnie , ze od teraz wszystkie badania laboratoryjne bede musiala
        robic na wlasny koszt (jak do tej pory na szczescie na te drozsze dawal mi
        skierownia)bo NFZ nie zaznaczyl za co placi i on (nie wiem jak inni lekarze)
        chcac sie zabezpieczyc nie wypisuje juz bezplatnych skierowan na badania.
        Jakos to przezyje. Ale najgorsze to, ze musze czekac jeszcze 5 tygodni na USG :
        (((
    • telefonik1 Re: OBY DO LIPCA!!! 12.01.04, 13:02
      Hej! Ja tez będę lipcową mamą. Niestety siedze w domu, mam zagrożoną ciążę-w 8
      tygodniu wylądowałam w szpitalu, teraz jestem na Duphastonie i na razie jest
      ok. Objawy ustąpiły, ale pojawił się brak apetytu.......... POzdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka