Dodaj do ulubionych

20 TYDZIEŃ CIĄŻY

07.01.04, 15:42
Witam wszystkie mamusie w ciąży! Jestem w 20 tyg. ciąży. Czuję sie bardzo
dobrze. Od 2 tygodni odczuwam delikatne ruchy Maleństwa.Nie są to typowe
kopniaki, ale np. przelewanie, pływanie rybki, bąbelki. Doznania są miłe,
tylko mój Mąż jeszcze nie czuje ruchów dziecka.
Jak to było u Was?
Kiedy dziecko zaczęło kopać?
Kiedy poznałyście płeć dziecka?
Czekam na Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • lsc Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 07.01.04, 15:51
      Witam!
      Jestem w 25 tyg. Moja Kulka już szaleje na dobre. Nawet spać mi nie daje.
      Pomyśleć, że pierwsze prawdziwe ruchy poczułam dopiero pod koniec 21 tyg.
      Od 3 tyg. już wiem, że to kobietka smile

Pozdrawiam smile
      Lucy i Kuleczka
      • ivvonia Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 07.01.04, 18:35
        JA TAKŻE NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ MAŁYCH KOPNIACZKÓW. Również chciałabym wiedzieć,
        czy to chłopczyk czy dziewczynka. Isc kiedy sie dowiedziałaś, że to córeczka?
        • iwoniaw Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 07.01.04, 18:56
          A my (19 tydzień) właśnie usłyszeliśmy od lekarza, że na ponad 90% chłopiec, a
          następnym razem to potwierdzi. Tylko na ruchy zdecydowane się doczekać nie
          mogę, bo na razie jakeś "bąblowanie" tylko, ale lekarz mówi, że już za 2
          tygodnie powinny się pojawić wyczuwalne.
          • yousta1 Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 08.01.04, 10:23
            Jestem w 19 tyg i od wtorku wiem, ze to na 70%chłopczyk. Mąż oczywiście wielce
            ucieszony a ja wolę jeszcze się nie nastawiać i poczekam aż lekarz powie na 90%.
            Niestety ruchów ani kopniaczków jeszcze nie czuję i bardzo z tego powodu
            cierpię. Cały czas wsłuchuję się w siebie i...NIC!!!ale czekam cierpliwie hi hi
            Z początkiem 19 tyg zaczęły mi się też rozciągać wiązadła macicy i muszę Wam
            powiedzieć że to nic przyjemnego...
            Ściskam cieplutko
            Justa
            • joasiiik24 Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 08.01.04, 10:40
              ja bedac w 19 tyg tez sie dzowiedzialam ze bedzie coreczka...bardzo sie
              ucieszylismy z mezem w sumie od poczatku czulam ze to wlasnie nasza kochana
              Kamilka.teraz jestem w 26 tyg mala spac nie daje kopie i wierci sie ale jest
              cudownie

asia i 26 tyg Kamilka
        • lsc Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 10.01.04, 21:34
          ivvonia napisała:

> JA TAKŻE NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ MAŁYCH KOPNIACZKÓW. Również chciałabym
          wiedzieć,
          >
          > czy to chłopczyk czy dziewczynka. Isc kiedy sie dowiedziałaś, że to córeczka?

Na USG w 22 tyg. smile
          • ivvonia Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 10.01.04, 21:51
            Hej dziewczyny! Dziękuję za tyle odpowiedzi. Czy to nie cudowne nosić w sobie
            małą Istotkę, czuć jak sie porusza, kopie i wierci. Za 2 tygodnie idziemy na 2
            USG. Może będziemy wiedzieli jaka jest płeć dziecka. Mój instynkt podpowiada
            mi, że będzie to chłopczyk- Maciuś. Pozdrawiam
            • lsc Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 10.01.04, 21:58
              Ivvonia masz rację, to super smile
              (Właśnie kopie ta mała wiercipięta wink)
              Fajnych wrażeń z USG!
              Pozdrawiam
              Lucy i Kuleczka
              PS Teraz rozmyślamy nad imieniem....
            • slonko77 Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 12.01.04, 21:12
              Witam' Mam pytanko: czy w 20 tyg widać już "brzuszek" ??? Jestem w 15 t.c. i
              nic jeszcze nie widac a już sie nie mogę doczekać smile
              Pozdrawiam'
              • lsc Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 13.01.04, 10:35
                Hej Slonko!
                Z tego co wiem jest różniście. Wszystko zależy od budowy. U mnie w 20 tyg.
                brzuszek wyglądał raczej jak "sadełko" a zaokrąglać zaczął się dopiero w 22.
                Jednak u mojej kumpeli, która jest w 15 tyg. już widać brzuszek.
                Pozdrawiam
                Lucy i Kuleczka 25tyg.
    • dorisk Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 08.01.04, 10:38
      witam, ja jestem w 22 tygodniu, ruchy zaczęłam czuć pod koniec 20 tygodnia ale
      póki co sa sporadycxzne i bardzo delikatne. A o płci dziecka wiem od 18 tyg -
      chłopiecsmile. Pozdrawiam
    • cardamomo Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 08.01.04, 10:53
      Ja jestem w 23 tyg. O tym, że na 70% dziewczynka, dowiedziałam się dwa dni
      temu. Pierwszego prawdziwego kopniaka dostałam w 18 tygodniu, a teraz puka na
      całego.
      Pozdrawiam Was cieplutkosmile
      • agaa5 Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 08.01.04, 11:16
        Obecnie 26 tydz. Pierwsze ruchy poczułam ok 22 tyg i to takie deilkatne
        puknięcia. Od ok. 3 tyg wiem, że mam dziewczynkę z czego oboje się b. cieszymy.
        Mąż to nawet chce dwie (ja jeszcze nie wiem)jak się uda smile)).
        Pozdrawiam Aga
        • aste Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 08.01.04, 14:48
          witamsmile
          ja pierwsze ruchy poczułam ok 18 tyg. i teraz to juz bez przerwy obrywam- to 26
          tydzień. w 20 mielismy usg i pan doktor sugerował chłopca ale uczciwie
          powiedział, że różnie bywa i żeby sie nie nastawiać.. agaa mój mąż twierdzi,
          że za drugim razem będa bliźnięta on się o to postara, hehe jeszcze to jedno
          jakiś czas posiedzi w środku a on juz o następnychsmile
          a ból z powodu"relaksowania" się więzadeł mija wiem, że trudno w to uwierzyć
          jak trwa kilka dni pod rząd czyniąc z ciebie kalekę ale naprawdę może być
          lepiej. mi już w dużym stopniu ta dolegliwość minęla.
          pozdrawiam brzuchatkismile
    • tristi Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 08.01.04, 16:04
      Witam, ja właśnie dziś (19 tydzień) poczułam pierwszy prawdziwy kopniaczek -
      delikatny, ale zawsze. Ruchy dzidziusia czuję już dosyć długo - to druga ciąża.
      • kags Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 08.01.04, 16:13
        a ja czuje od ok. 17 tygodnia... na poczatku delikatnie, a teraz (21tydz.) to
        juz kopale, ze ho, ho! w nocy cale szczescie spimy (tfu, tfu), a dzidek
        zaczyna szturchac wieczorowa pora.
        plci jeszcze nie znamy, idziemy do Roszkowskiego w przyszlym tygodniu... smile
        • ivvonia Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 08.01.04, 20:42
          Dzisiaj cały dzień do wieczora czułam delikatne ruchy dziecka, ale były one tym
          razem częstsze. Nawet w szkole ( jestem nauczycielką ) Maluszek daje znać o
          sobie. Wydaje mi się, że są to delikatne kopniaczki, dziecko ciągle się wierci.
          To takie miłe doznanie, cudownie nosić w sobie małą Istotkę, która ciągle o
          sobie przypomina. To już 20 tydzień. Pozdrawiam
    • rabarbara Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 09.01.04, 12:43
      Witam serdecznie.

Również jestem w 20 tygodniu ciąży. Jest to moja pierwsza, długo wyczekana
      dzidzia. Pierwsze bardzo delkatne ruchy poczułam w 18 tygodniu. Mój mąż jest
      tylko nadal zawiedziony, bo on nic nie czuje. Od 17 tygodnia wiemy, że to
      będzie córka, no powiedzmy , że na 99 %, bo całkowitej pewności nie ma do
      końca. Pierwsze trzy miesiące ciąży nie były miłe, bo w sposób ciągły mnie
      mdliło i byłam senna. Teraz czuję się całkiem dobrze, tylko kilogramów przybywa
      za szybko i za dużo.
      Pozdrawiam wszystki przyszłe mamy. R.
      • mamaolenka Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 09.01.04, 13:02
        Ja tez jestem teraz dokładnie w dwudziestym tygodniu, ale ponieważ to moja druga
        ciąża to ruchy czuję już od dawna, 13, 14 tydz.. Oczywiście na początku, gdybym
        nie wiedziała, że właśnie tak czuje się ruchy maleństwa pewnie nic bym nie
        zauwazyła. teraz maleństwo kopie już ostro, a ja się tym delektuję...pozdrawiam
        - Alex
    • ivvonia Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 12.01.04, 14:30
      Hej! Bardzo sie cieszę, że już czuję ruchy dziecka, tylko wydaje mi sie, że
      każdego dnia dziecko inaczej daje o sobie znać. Raz jest bardzo aktywne, raz
      mniej, a ja wsłuchuję się w mój brzuszek i trochę sie niepokoję. Czy u Was też
      tak było ( jest )?
      Poza tym chyba nasilają się dolegliwości ciążowe. Boli mnie niekiedy
      podbrzusze, pachwiy do tego stopnia, że gdy wstanę chodzę jak połamana. Trudno
      mi też znaleźć dogodną pozycję, aby spokojnie zasnąć, ciąży mi już
      brzuszek.Boli mnie dół kręgosłupa gdy wstaję.
      Gdy szłam dzisiaj do pracy czułam kołatanie serca, szłam spacerkiem. Maiłam tę
      dolegliwość kilka razu w ciągu dnia. Dziwczyny w 20 tyg. ciąży czy macie takie
      same dolegliwości?
      • cardamomo Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 13.01.04, 10:53
        Hej, hej! Ja mam to samo - raz dzidzia jest bardziej aktywna, innym razem śpi
        cały dzień. Wczoraj np. kiedy dosłownie wszyscy dookoła narzekali na senność i
        złe samopoczucie, kiedy nawet mój kot nie wychodził ze swoich pieleszy,
        maleństwo również spało. Za to dziś o 7 rano zabawa w salta rozpoczęła się na
        dobre.
        Ja nie mogę się doczekać, kiedy będę wyczuwać konkretne części ciała -
        łokietek, stópkę.
        Pozdrawiam Was cieplutko,
        Majówka + Córeczka
      • anust Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 18.01.04, 16:23
        ja też mam kołatanie serca i ciężko mi się oddycha i szybko się męczę(przy
        siedzeniu teżsmile) i nie mogę się ułożyć do spania i własciwie nic mi poza tym
        nie dolegasmile
    • kasiacs A ja nic nie czuje :( 13.01.04, 12:40
      Juz 19 tydzien mi leci i nic nie czuje ani przelewania wod ani babelkow ani
      kopniaczkow sad Czytam wasze wszystkie wypowiedzi i coraz bardziej sie
      zalamuje, wsluchuje sie w siebie ale nic a nic....
      Wczoraj bylam u gina i mowil ze mam jeszcze czas ale Wy wszystkie czujecie a
      ja nie i strasznie sie martwie sad
      Czy ktoras z Was miala podobnie.
      Pozdrawiam
      Kasia 19 tc
      • kalcia1 Re: A ja nic nie czuje :( 13.01.04, 15:56
        Nie przejmuj się, Kasiu! Mi kończy się 20 tydzień i dopiero od jakiś kilku dni
        czuję delkikatne bąbelki. Też sie denerwowałam strasznie - bo wszystkie
        dziewczyny piszą, że ruchy czują już w 17-18 tygodniu (swoją drogą to dziwne,
        że wszyskie czują tak szybko, skoro nawet w większości książek podają, że 18
        tydzień to najwcześniejszy termin, kiedy można wyczuć ruchy przy pierwszej
        ciąży - chyba po prostu te które nic nie czują, nie piszą o tym, tylko się
        zamartwiają).
        Kilka dni temu byłam u swojego lekarza i widziałam Moje Maleństwo, jak się
        kręciło, wierciło, machało rączkami i przebierało rączkami - i uspokoiłam się
        na dobre! Ono tam rzeczywiście jest, żyje i daje znaki, tylko ja ich po prostu
        jeszcze wtedy nie czułam! Także głowa do góry!
        Kalcia i Maleństwo
        PS Jak coś poczujesz, to napisz, bo sama jestem ciekawa.
        • jola.wie do wszystkich 13.01.04, 19:33
          dziewczyny!
          to, że w książkach piszą że w 18 tc czuje się ruchy objawiło się w moim życiu
          tak, że kiedy podałam lekarce datę pierwszych ruchów (bo ją specjalnie
          zapamiętałam), a wypadało to w jakimś 15 tyg., roześmiała się szyderczo
          (serio), powiedziała, że nie wiem, co mówię, bo to po prostu NIEMOŻLIWE i nie
          wpisała tej daty w miejsce na karcie ciąży.
          Zmieniłam lekarkę (po kolejnym, drastycznym już incydencie).
          Że to jednak było możliwe, przekonała mnie moja "stara" lekarka, która zna mnie
          lepiej niż ja sama, bo przecież "to oczywiście jak najbardziej możliwe", "pani
          jest szczupła i wtedy wcześniej się czuje", "przecież to pani trzecie dziecko",
          no przecież, że też sama na to nie wpadłam!!! smile))
          Niestety nie znam jeszcze płci dzieciątka i okropnie jestem tego ciekawa, mimo,
          że jest mi wszystko jedno (mam syna i córkę), ale i tak aż mnie pali z
          ciekawości!!!! Do tej pory tak jakoś przez przypadek dowiadywaliśmy się o płci,
          wyniki nie zawiodły. Teraz "czuję" chłopczyka, BARDZO jestem ciekawa, czy jest
          to zgodne z prawdą (do tej pory czułam "prawidłowo")
          Hurra, wreszcie wątek w moim "wieku". Mam termin na 30 maja, nie umiem się
          zaliczyć ani do kwietniowych mamuś, ani do czerwcowych.
          pozdrawiam was wszystkie
          jola
          • alluette Re: do wszystkich 14.01.04, 08:49
            ja mam podobny problem - termin na 2 czerwca smile
            a ruchy czuję od kilku dni - to 20 tydzień

pozdr.
            a
            • kalcia1 Re: do wszystkich 14.01.04, 09:25
              Ja też mam termin na 2 czerwca!!! Czyli dzisiaj jesteśmy dokładnie na półmetku!
              Jakoś mi szybko zleciało to 20 tygodni.
              Kalcia
          • jola.wie Re: do wszystkich 14.01.04, 12:54
            Drogie inkubatorki,
            jestem właśnie po obejrzeniu mojego ulubionego programu w tv niemieckiej rtl
            pt. "Mein Baby". Niestety nie mogę go oglądac codziennie, choć jest nadawany
            codziennie. Trwa pół godziny od 11.30 do 12.00 i prezentowane są w nim pary
            oczekujące na dziecko, rodzące dziecko i po urodzeniu dziecka. Ogólnie program
            promuje rodzicielstwo, bo przyrost w Niemczech jest beznadziejny, ale moja
            refleksja dotyczy czegoś innego. Pokazane jest, jak troskliwą opieką lekarską
            objęte są przyszłe mamy. Jak się mają fajnie w tych wszystkich klinikach i
            domach porodowych. Jak miły jest personel, który się wokół nich krząta. Jak
            ślicznie urządzone są pokoje do rodzenia, intymny klimat, różne przyrządy,
            piłki, drabinki, liny zwisające z sufitu. Roodzić sobie mogą na leżąco w
            ogromnym łóżku takim jak małżeńskie (nie na jakimś karkołomnym ginekologicznym
            koziołku), albo na takim specjalnym taborecie z dziurą, jakby nie chciały leżeć
            (wszystko to znajduje się w jednym pokoju). Albo w ogromnej wannie, która jest
            w rogu pokoju. (albo może w zwisie na drabince?smile)) jakby komuś przyszła
            fantazja. Położne ich masują po stopach, po plecach, instruują zestresowanych
            małżonków, zabawiają, i nie odstępują na krok. Tylko cięcia ces. robi się
            oczywiście na OP.
            Tak sobie myślę: może lepiej nie powinnam tego oglądać. Nie wiem, czy to jest
            osiągalne w naszych warunkach (dziecko rodziłam siedem lat temu i wtedy z całą
            pewnością nie było). Powiedzcie mi proszę, jak to teraz jest? Jedyne przed czym
            panikuję i co napawa mnie przerażeniem w związku z porodem to LUDZIE wokół
            mnie. Nie wiem, czy tacy się przy mnie znajdą. Boję się, że jeżeli nie "trafię"
            w dyżur mojego lekarza, to go po prostu nie wpuszczą na oddział. Niepewność i
            nieprzewidywalność sytuacji przyprawia mnie o mdłości (poprzednio chciałam
            rodzić w domu, ale nie znalazłam nikogo, kto by mnie w tym wsparł). Nic mnie
            bardziej w życiu nie stresuje.
            Pomóżcie.
            jola
        • lsc Re: A ja nic nie czuje :( 14.01.04, 13:00
          Kalcia ma rację!
          Ja w 21 tyg. i to pod koniec uczciwie mogłam powiedzieć, że czuję Maleństwo (a
          nie np. pracę jelit wink.
          Pozdrawiam
          Lucy i Kuleczka 25 tyg. (no teraz to szaleje wink
        • kasiacs Chyba cos zaczynam czuc :) 16.01.04, 14:18
          Od wczoraj cos chyba zaczelam czuc, to cos to takie jakby delikatne i smieszne
          drganie nerwa od srodka, ale poniewaz zdaza sie od wczoraj co jakis czas na
          dole (ciut ponizej pepka) po lewej stronie to mysle ze to jednak sa delikatne
          kopniaczki. Baardzo fajne uczucie smile. I juz chodze cala usmiechnieta.
          Pozdrawiam
          Kasia 19 tc
    • lettka Re: 20 TYDZIEŃ CIĄŻY 16.01.04, 20:28
      ja jutro zaczynam 18 tydz, a dzisiaj w nocy, jak leżałam sobie spokojnie coś
      jakby delikatnie puknęło mnie na dole po prawej stronie trzy razy po kolei. Nie
      wiem czy to dzidzia ale mam taka nadzieję. Dzisiaj cały dzień nasłuchwałam i
      oczekiwałam i nic - może wieczorem......
      Ostatnio byłam u gina i powiedział, że na 100% przy odpowiednim ułożeniu dzidzi
      płeć można prawidłowo odgadnąć miedzy 20-22 tyg.

lettka i dzidzia (27.06.04)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka