Dodaj do ulubionych

Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być cholestaza

22.01.04, 19:35
Witam wszystkich
Jestem w 30 tygodniu od 2 dni strasznie swędzi mnie całe ciało, dzwoniłam do
lekarza zlecił mi badaniastężenia bilirubiny i enzymy wątroby.
Oczywiście "poskładałam" wszystkie fakty poczytałam troszkę na necie i
przypuszczam że może to być CHOLESTAZA sad Muszę przyznać że bardzo mnie to
zasmuciło jęśli przechodziłyście to bardzo proszę o jakieś informacje.
pozdrawiam Daria + mała żabka
Obserwuj wątek
    • martushka79 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 23.01.04, 12:24
      Ostatnio leżałam w szpitalu i leżała ze mną dziewczyna, która miała
      podejrzenie właśnie o cholestazę. Była w 37 tyg. Straszliwie się drapała i
      odczuwała swędzenie całego ciała. Do tego puchły jej stopy i dłonie. Miała
      podwyższony poziom bilirubiny. Wywołali u niej wcześniejszy poród poprzez
      podanie dożylnie Oxytocyny. Mały urodził się cały i zdrowy, miał tylko
      żółtaczkę noworodkową.
      Uważam, ze powinnaś skontaktować się z lekarzem i rzeczywiście zrobić te
      badania. jakby co, lekarze będą wiedzieć co dalej robić. Nie martw się.

Pozdrawiam, Martushka i Maxym.
    • nena75 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 23.01.04, 13:08
      Witaj,

Będąc w ciąży leżałam w szpitalu z dwiema dziewczynami z cholestazą. Głównym
      objawem było właśnie swędzenie ciała. Niestety choroba ta kwalifikuje do
      skierowania na patologię a tam trzeba być pod obserwacją aż do dnia porodu,
      który lekarze zazwyczaj wywołują ok. 36 tygodnia lub gdy dziecko jest na tyle
      duże i dojrzałe, że samo sobie poradzi z oddychaniem, jedzeniem itd.
      Poród jest wywoływany wcześniej ze względu na to aby dziecko miało jak
      najmniejszą styczność z wodami płodowymi, które podobno przez cholestazę są
      kwaśne. Do końca nie wiadomo jak cholestaza działa na dziecko dlatego kończy
      się ciążę kilka tygodni wcześniej.
      I oczywiście obowiązuje dość ścisła dieta: 0 czekolady, smażonych potraw etc.
      jak dla "wątrobowców".
      Na zapas jednak się nie martw: zrób badania i wtedy poradź sięlekarza.
      Pozdrawiam i życzę żeby to jednak nie było to tylko np. zwykłe podrażnienie
      skórysmile
      • elwira_com Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 28.01.04, 15:07
        Mam jedno pytanko. Jakie badania robi się na te cholestazę?
        • monisia74 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 28.01.04, 15:23
          dziewczyny mnie swedza plecy
          z jednej strony
          czy to moze byc ta choroba
          ale mnie nastraszyłyście

Monika i 11 tyg bobas
          • burza4 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 28.01.04, 15:45
            Nie wygłupiaj się!!! przy cholestazie swędzi CAŁE ciało, co jest właśnie
            charakterystyczne, po drugie - cholestaza objawia się w końcówce ciąży, a nie
            na poczatku. Poproś męza żeby cię podrapał, moje dziecko to uwielbia...
            • fey Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 28.01.04, 15:54
              Rany, tez sie wystraszylam...
              tez mnie swedza plecy.
              A li i jedynie plecy!
              • aga_ebe Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 29.01.04, 11:52
                mnie swędziało całe ciało w 10 - 15 tygodniu ciązy. teraz (29) tez mnie trochę
                swędzi, ale pewnie dlatego, że skóra się rozciąga... martwią mnie jedynie plamy
                na nogach, najpierw swędzi, później skóra robi się taka sucha i odpada, zostają
                właśnie te swędzące czerwone plamy na skórze. co to może oznaczać? czy ma to
                jakiś związek z tą cholestazą?

dla zainteresowanych podaję adres, pod którym można sporo dowiedzieć się o tej
                chorobie: www.borgis.pl/czytelnia/nm_ginekolo/34.php

sama zabieram się za czytanie, zaniepokoiłam się... pierwsze słysze o takiej
                chorobie...

pozdrawiam wszystkie mamy, a najserdeczniej te przyszłe

Agnieszka
                można
                • kasiamin Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 29.01.04, 12:51
                  Po takich opisach można się przestraszyć. Mnie swędzi brzuch, ale pocieszam się
                  tym, że po prostu skóra się napina. Mam nadzieję, ze się nie mylę.
                  Kasia
                  • edi.k Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 29.01.04, 13:07
                    Dziewczyny nie martwcie się.. Przy cholestazie swędzi całe ciało, najbardziej
                    dłonie i stopy. Świąd jest koszmarny, trudno go wytrzymać.
                    Miałam cholestazę w poprzedniej ciąży. Jednak najważniejsze w zdiagnozowniu
                    są wyniki badań: transaminazy i bilirubina.
                    Cholestaza najczęściej objawia się w końcówce ciąży, chociaż nie zawsze. W
                    następnych ciążach może objawić się wcześniej. Chociaż i to nie jest regułą....
                    Pozdrawiam
                    Edyta
                    • daria1111 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 03.02.04, 09:55
                      cześć dziewczyny dziękuję wam za odpowiedzi, właśnie mnie wypuścili ze
                      szpitala,mam już zdiagnozowaną CHOLESTAZĘ sad - nic mi nie dawali na swędzenie
                      tylko jakieś prochy na spanie.
                      • moss7 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 03.02.04, 10:05
                        Mam jeszcze pytanie. Czy przy cholestazie oprocz swedzenia pojawiaja sie
                        czerwone krosty? Wygladaja jak potowki,na wewnetrznej stronie ud,na piersiach
                        i troche na rekach? Prosze o odpowiedz.
                        • burza4 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 03.02.04, 12:31
                          Kolażanka która to przechodziła nie miała żadnych innych objawów - poza właśnie
                          nieustannym swędzeniem całego ciała, żadnych krost, żażółcenie itd.
                          Pokrzywka "lokalna" raczej sugerowałaby jakies uczulenie, ale nie zaszkodzi
                          spytać lekarza
    • moss7 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 03.02.04, 11:02
      Prosze o odpowiedz na moje pytanie!!
      • edi.k Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 03.02.04, 13:04
        Nie miałam żadnej wysypki.
        Nie raz, gdy bilirubina jest bardzo podwyższona może wystapić zażółcenie skóry
        i białek oczu.
        • moss7 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 03.02.04, 13:07
          pocieszylas mnie,dziekuje Ci bardzo!!! Ale i tak sie umowilam z lekarzem na
          14.30,zeby zobaczyc o co chodzi bo mnie to niepokoi. Pozdrawiam
          • glupiakazia Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 03.02.04, 13:45
            Badanie poziomu bilirubiny i tzw. próby wątrobowe powinny wszystko wyjaśnić -
            jeśli są nieprawidłowe, powodem swędzenia jest zastój żółci - cholestaza.
            Poważne powikłanie i wskazanie do wcześniejszego rozwiązania ciąży. Jeśli są w
            porządku to najprawdopodobniej jest to świerzbiączka ciężarnych - przykre
            paskudztwo, ale zupełnie bezpieczne dla dziecka i bardzo mało prawdopodobne, że
            powtórzy się w następnej ciąży. Ja miałam właśnie świerzbiączkę - wszystkie
            badania wątroby ok. Swędziało potwornie (od 3 mies. ciąży do końca z krótką
            przerwą), pojawiały się czerwone krostki, tzw. pokrzywka. W następnej ciąży
            pojawiło się tylko na tydzień i samo przeszło przed końcem ciąży. Serdecznie
            współczuję wszystkim drapiącym się i gorąco pozdrawiam. Wiem co to za koszmar.
            P.S. Moje dziecko "swędzące" urodziło się ze strasznie długimi paznokciami smile))
        • daria1111 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 04.02.04, 05:14
          do edi.k
          Napisz mi proszę czy podczas cholestazy brałaś jakieś lekarstwa zapobiegające
          swędzeniu, kiedy u ciebie nastąpiło rozwiązanie i czy z dzidzią było wszystko
          OK. Ja jestem zrozpaczona do rozwiązania zostały mi jeszcze dwa miesiące ale
          jeśli będę się nadal tak drapała to dodrapę się do dzidziusia sad
          pozdrawiam wszystrkie drapiące się dziewczyny Daria
          gg 4352353
          • monix123 Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 04.02.04, 08:41
            Daria, mi do rozwiązania zostały 3 mesiące, a wczoraj zdiagnozowano mi
            cholestazę. Jestem załamana. Za 2 tyg mam powtórzyć badania, jak będzie gorzej -
            to hospitalizacja.
            • edi.k Re: do Darii i Monix 04.02.04, 10:11
              U mnie cholestaza została zdiagnozowana dopiero pod koniec ciaży.
              Przyjmowałam jedynie Vasosan, który ma na celu pochłanianie żółci.
              Na swędzenie nic nie pomagał sad( Wyniki badań rosły w zastraszajacym tempie,
              trafiłam do szpitala i w końcu miałam wywoływany poród.
              Ponad dwa tygodnie przed terminem, ale właściwie można powiedzieć, że synek
              urodził się o czasie. Pomimo tego przez kilka dni dostawałam lekarstwo na
              rozwój jego płuc.
              Od zdiagnozowania do porodu cały czas, stan dzidziusia był monitorowany (ktg,
              usg). Jeżeli wyniki badań są dużo powyżej normy, tak powinno być. Cholestaza
              jest powikłaniem bardzo niebezpiecznym dla dziecka.
              Poród był bez powikłan. Synek urodził się zdrowy. Były pewne problemy na
              początku jego życia, ale żaden z lekarzy nie potwierdził, że ma to związek z
              cholestazą. Teraz ma 3 latka, jest bardzo energicznym i mądrym chłopcem. Po
              tamtych problemach na szczęście zostało tylko wspomnienie.
              Życzę Wam, żeby i u Was wszystko skończyło się szczęśliwie.
              Jeżeli coś Was jeszcze interesuje zapraszam na priva lub gg (4094333).
              Pozdrawiam serdecznie
              Edi

• monix123 Re: do Darii i Monix 04.02.04, 11:31
                Dzięki edi!!! Ja dopiero "wczytuję" się w ten temat. Przechodzę właśnie na
                ścisłą dietę i w ogóle mam mętlik straszny w głowie.A najgorsze w moim wypadku
                jest to,że kończę DOPIERO 26 tydzień..Zwariuję..jeszcze tyle czasu..Jak coś to
                będę pytała..Pozdr.
    • apsienko Re: Swędzi mnie całe ciało, czy to maże być chole 04.02.04, 13:59
      Hej, ja też miałam cholestazę także bardzo dobrze znam to okropne swędzenie. U
      mnie swędzenie pojawiło się dość wcześnie bo około 7msc, ale wyniki były złe
      od 34 tygodnia. W 36 tygodniu trafiłam do szpitala..
      Wszystko zakończyło się dobrze moj Bąbel ma już roczek!! Pozdrawiam Was
      gorąco!! Gdybyście miały pytania piszcie(mój nr gg7050864).
      Ania&Bartosz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka