Dodaj do ulubionych

Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyńskim?

23.01.04, 15:28
Witam serdecznie

Mam takie pytanie. Czy po urlopie macierzyńskim wracacie od razu do pracy,
czy też bierzecie urlop wychowawczy?

Ja sama stoję przed taką dezycją i nie wiem co mam zrobić. Z jednej strony
nie chcę zostawiać maleństwa 3 miesiecznego pod opieką opiekunki (mieszkamy
w innym mieście niż dziadkowie) i płacić jej po 800-900 zł miesięcznie. Nie
opłaca mi się to też za bardzo ze względów finansowych.

Z drugiej strony zostanie przerwany ciąg pracy, mogę miec później problemy z
jej znalezieniem. Proszę, napiszcie jak Wy sobie radzicie z tym problemem.

Pozdrawiam

Ania i 20 tygodniowy Bąbelek/Bąbelka

Obserwuj wątek
    • ulanka_k Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 23.01.04, 18:02
      Cześć Ania.
      Ja niestety po urlopie macierzyńskim będę musiała wrócić do pracy, jeżeli wezmę
      wychowawczy, to na powrót już będą szanse znikome, więc nie zaryzykuję.
      Przeraża mnie myśl o pozostawiniu 3-4,5 miesięcznego dziecka (no bo jeszcze
      chcę wykorzystać urlop wypoczynkowy) pod opieką obcej osoby, ale nie mam
      wielkiego wyboru, też mieszkamy w innym mieście niż dziadkowie, więc jestem
      skazana na opiekunkę. Nie mogę być pewna, że nie stracę tej pracy po powrocie z
      macierzyńskiego, ale przeraża mnie sytuacja mojej koleżanki, która już 3 rok
      jest w domu z dzieckiem i jej szanse znalezienia pracy chyba maleją, zresztą
      jak sama twierdzi, po takiej przerwie będzie jej trudno odnaleźć się w
      środowisku osób pracujących, ponieważ teraz najczęściej utrzymuje kontatky
      z "mamami z piaskownicy", więc jestem zdecydowana na powrót do pracy, jak
      wszystko ułozy się to zobaczymy.
      Pozdrawiam
      Ula + 19 tygodniowa Kruszynka.
      • boenia Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 23.01.04, 21:06
        Hej, dziewczyny. Z podobnych jak Wy powodów wracam po macierzyńskim i w
        całości wykorzystanym wypoczynkowym do pracy. Ale przeraza mnie zostawianie
        dziecka z obcą osobąsad Poza tym - jak znaleść dobrą nianię?
        Z drugiej strony muszę powiedzieć, że bardzo lubię swoją pracę i naprawdę z
        przyjemnością do niej wrócę. Trochę nie wyobrażam sobie siedzenia w domu na
        długim wychowawczym, chociaż gdybym mogła- to z rok pewnie bym posiedziała..
        • asialub1 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 17.03.04, 20:28
          raczej trzeba wrocic bo nie ma wyjścia z przyczyn finansowych. Wiekszośc kobiet
          raczej nie dostanie płatnego wychowawczego a jesli juz jej przysługuje ze
          wzgledu na niskie dochody na głowe w rodzinie to zasilek taki wynosi ok 330 zl
          na reke. dodac do tego pensje mężz i nawet na rachunki by mie nie starczylo.
          Takie jest zycie i wtedy nie ma dylematów czy wrocic czy zostac w domu.
      • asiula12 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 26.01.04, 17:07
        Po urodzeniu pierwszego dziecka wrocilam do pracy po 4 msc (skrocilam
        macierzynski sad((. Decyzja trudna, bardzo trudna. Mala byla pod opieka mojej
        mamy, wiec w dobrych rekach. Co nie zmienia faktu - decyzja trudna. I nie
        podejmuj jej zanim dziecko nie zakonczy 1 msc. Bedziesz "czula" co zrobic.
        Teraz jestem w drugiej ciazy i w pracy ustalilam, ze wracam po ok 5 msc od
        porodu, na poczatek na pol etatu. Nie porywam sie na zludne obietniece, ale tak
        organizuje prace, aby nic sie nie wazalilo, ale tez, abym nie powtorzyla bledu
        z piewszego dziecka. Z biegiem czasu oceniam, ze podejelam dobra decyzje - Mala
        dobrze sie chowa, a ja - osiagnelam zawodowo na tyle duzo, ze nie boje sie ani
        o prace, ani o pieniadze. Jestem zadowolona z zycia, choc czasami trudno laczyc
        kilka rol na raz.
        Zastanow sie czy widzisz siebie siedzaca w domu, czy lubisz pracowac, dzialac,
        czy w ogole lubisz swoja prace i pomysl o tym kto zajmie sie dzieckiem.
        Podejmij dobra decyzje nie tylko dla dziecka ale i dla siebie. Bo sfrustrowana
        mama nie jest wcale lepszym rozwiazaniem od mamy pracujacej.pzdr
        asia
    • larvva Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 23.01.04, 21:13
      nie planuje wracac do dotychczasowej pracy w ogole - wiec mam o jeden problem
      mniej. po macierzynskim bede szla na wychowawczy, poniewaz zaczynam pisac
      doktorat - bede wiec pracowala w domu. dopiero po napisaniu i obronie
      doktoratu (pewnie za jakies 2-3 lata) podejme sie nowej pracy - tym razem juz
      tej wymarzonej (mam nadzieje) na uczelni.
      a w tak zwanym miedzyczasie junior urosnie smile

taki mam w kazdym badz razie plan. chytry plan - bo nie rozwiazuje umowy z ta
      firma i mam ciaglosc pracy, jestem z dzieckiem a przy okazji jestem aktywna
      zawodowo.

nie zazdroszcze rozterek

pozdrawiam

larvva i 12tyg junior
    • katarzyna.br Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 24.01.04, 11:32
      Ja też myślałam że wrócę do pracy zaraz po urlopie macierzyńskim (właśnie mi
      się skończył tydzień temu), ale teraz sobie nie wyobrażam jak można zostawić
      taką małą dzidzię i to jeszcze pod opieką obcej osoby. Karmię piersią, a
      zalecenia lekarzy są takie żeby karmić minimum 6 miesięcy, więc kto wymyślił
      urlop macierzyński trwający tylko 4 miesiące. Ja też boję się o swoją pracę
      (jestem prawnikiem) i nie chciałabym wypaść z obiegu, ale myślę że szybko
      nadrobię zaległości, ponadto cały czas staram się być na bieżąco z tematami
      którymi się zajmuję.

Pozdrawiam
      • ainer1 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 24.01.04, 11:43
        Czesc,
        ja juz jestem w domu 6mcy, co mzoe oznaczac brak powrotu smile
        Ryzyko zawodowe, a po porodzie chce byc z dzidzia 8 miesiecy.
        Pozniej powrot do starej pracy i jesli zwolnienie - to nast praca.

Takie ryzyko.

Renia
        • agnesm1 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 27.01.04, 09:48
          Ja juz teraz wiem, ze zostane z malenstwem smile
          Po pierwsze dlatego, ze przy obecnych dochodach nic by nie zostalo po oplaceniu
          opiekunki, albo prawie nic wink
          a zreszta nie jest to zajecie jakim chcialabym sie zajmowac przez cale zycie smile

Na razie nie mysle jak to bedzie gdy bede chciala wrocic, bo po co martwic sie
          na zapas wink
          Pozdrawiam Agnesm
    • asia_k2 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 27.01.04, 10:36
      ja nie zamierzam wracać do pracy po macierzyńskim z podobnych powodów, o
      których piszą moje poprzedniczki - nie mam serca zostawić maleńkiego dziecka
      pod opieką obcej osoby, a do tego wiedzieć je późnym wieczorem jak śpi. Pracuję
      nieprzerwanie od 2-go roku studiów (to już 9 lat) i powiem szczerze chyba już
      chce mi się odpocząć i oddać się chyba najtrudniejszej życiowej pracy, jaką
      jest wychowanie dziecka. Wiem,że jeśli z powodów finansowych nie miałabym
      wyboru, to musiałabym wrócić...
      Po ok. 2 latach opieki nad pierwszym dzieckiem chyba pomyślimy o drugim więc
      trochę w domu pobędę. Oczywiście czasami zastanawiam się jak to będzie z
      powrotem do pracy po tak długim okresie, ale liczę na to, że moje wykształcenie
      oraz doświadczenie zawodowe nie przekreśli szans matki dwojga dzieci na rynku
      pracy.
      Takie są moje plany, ale jak będzie...
      Dam Ci radę - nie patrz na to co robią inne dziewczyny, tylko wybierz takie
      rozwiązanie, które Twoim zdaniem jest dla Ciebie i dziecka najlepsze.
      Pozdrawiam,
      ASia
      • amoran Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 27.01.04, 10:55
        Cześć Asiu

Dziekuje za odpowiedź. Masz rację, ze powinnam przede wszystkim słuchać
        własnego głosu i on od początku mówi mi, żebym została z dzieckiem w domu. W
        końcu nikt nie zastąpi mamy a ja będę miała możliwość uczestniczyć w
        rozwijaniu się mojego dzieciatka i pielęgnować je przez całe dnie. Martwię się
        tylko, czy potem uda mi się znaleźć pracę. Jestem 1,5 roku po studiach i od
        tego czasu pracuję na pełen etat. Obawiam sie, czy potem znajdę zajecie.
        Chciaż jeśli obecnie pracuję w serwisie internetowym, a techniki informacyjne
        cały czas sie rozwijają to powinnam znaleźć sobie jakąś pracę. Najwyżej będę
        uczyć informatyki w szkole wink.

Pozdrawiam,

Ania

• dorota.gdynia Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 27.01.04, 11:15
        Witajcie!
        No widzę, ze trafiłam na wątek, który też bardzo mnie interesuje.
        Jestem w 30tyg. ciąży - od dwóch tygodni na zwolnieniu lekarskim, co pewnie
        będzie trwało już do końca...
        Termin: kw/2004. Potem macierzyński i cały mój urlop - mam jeszcze zaległy,
        więc powrót do pracy byłby na początku września. I nie wiem, co zrobic???
        Pracuję 5 lat - w tym w obecnej firmie trzy lata (mam 24lata). W przyszły roku
        będę bronić pracę magisterską Myślałam, żeby wziąć od wrzesnia urlop
        wychowawczy - chociaż rok, w tym czasie skończyć studia i wtedy wrócić do
        pracy, a jak się nie uda, to przedłużyć wychowawczy - wtedy będzie czas na
        drugie dziecko - kolejny macierzyński, wychowawczy ok. 2 lat i wtedy powrót do
        parcy. Będę wtedy miała jakiś 28-29 lat. Ale jak będzie nie wiem - bardzo się
        boję. I myślę ze ostateczna decyzja zapadnie jak Mały przyjdzie na świat.
        Pozdrawiam serdecznie i życzę trafnych i rozsądnych decyzji!!!
        Dorota i Mały facet.
        • asiula12 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 27.01.04, 19:19
          Odpowiem Wam na Wasze dylematy z pkt widzenia potencjalnego pracodawcy. Jezeli
          ktos przyszedlby do mnie i powiedzial: zostalam z dzieckim na wychowawczym i
          nic nie robilam - nie wiem czy zatrudnilabym taka osobe, natomiast jezeli ktos
          powiedzialby, ze owszem bylam na wychowawczym, ale w tym czasie skonczylam
          studia i podszlifowalam jezyk - bralalbym pod uwage wspolprace. Wiedzialalbym,
          ze osoba taka lubi sie rozwijac, podejmuje trudne decyzje, ale znajduje sie w
          nich. Natomiast przerwa dluga - kilka lat jest niebezpieczna, bo wypada sie z
          obiegu (wazne, aby przez ten czas nie uwstecznic sie, a wrecz isc do przodu)
          pzdr
          asia
    • lidszu Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 27.01.04, 11:44
      Cześć dziewczyny,
      Widzę, że nie tylko ja mam taki sam dylemat. Mi jak na razie (odpukać) udało
      się dogadać z moją szefową i do pracy wrócę po7,8 miesiącach. Jak na razie
      takie są obietnice i mam nadzieję, że dopóki jest moja szefowa mogę być pewna
      tego, że to miejsce (a jestem odpowiedzialna za wszystkie sprawy kadrowo-
      płacowe w firmie) będzie na mnie czekać. Oczywiście dużo się może wydarzyć
      przez ten okres czasu, ale jak na razie nie rozpatruję żadnych czarnych
      scenariuszy.
      Jak na razie nie wyobrażam sobie, że mogłabym zostawić moje 3,5 miesięczne
      dziecko pod opieką obcej osoby. Co prawda nasi rodzice mieszkają w tym samym
      mieście, ale również pracują, więc pozostanie nam tylko opiekunka.
      Stać mnie również na to, aby pójść na wychowawczy, ale uważam, że pozostawanie
      w domu dwa, trzy lata (pomimo jakiś chęci) jest w obecnych czasach nierealne, w
      szczególności, że potem jest trudno znaleźć dobra pracę.
      Trzymam za was kciuki i mam nadzieję, że podejmiecie najlepsze dla was i
      dziecka decyzje.
      Lidka i 31 tyg. krasnal
    • asikx Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 28.01.04, 07:59
      Ja jestem dopiero w 13 tyg. ale już wiem, że napewno po macierzyńskim (+
      wypoczynkowy) wracam do pracy. Na szczęście mama męża właśnie przeszła na
      wcześniejszą emeryturę i nie będziemy musieli płacić za opiekunkę.
      Ale gdy rozmyślaliśmy wcześniej o tym problemie, to całkiem na serio braliśmy
      pod uwagę możliwość pójścia męża a wychowawczy. Po prostu - względy finansowe.
      Stosunek pensji moja - jego 2:1, i kredyt mieszkaniowy na 25 lat.
      No i zdecydowanie on ma bardziej "domowe" podejście do życia. Ja odnajduję się
      w wirze pracy i jestem nieszczęśliwa musząc sprzątać i gotować -
      brrrrrrrrrrrrrr.
      On kocha swoją pracę - ale do tego jest Domatorem (przez duże D) i na dodatek
      potrafi gotować (czego ja nie umiem i nie lubię). Tak więc gdyby nas do tego
      życie zmusiło - to on by był Tatą na full etat.
      Czy ktoś z Was brał takie rozwiązanie pod uwagę?!
      • melka12 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 28.01.04, 11:17
        U mnie stosunek płacy męża do mojej 3:1 a zaznaczam, że nie zarabiam mało
        pozwala mi na bezstresowe myslenie o tym co będzie. Jest dopiero w 11 tyg.
        Myślę, że chciałabym zostać z dzieckiem rok (ale podobno po porodzie wiele się
        może zmienić w naszym nastawieniu). Przez ten rok będe kontynuowała nauke
        języka (ile to juz lat?) i współpracowała na zlecenie z inna firmą (co robie
        takze teraz dla wielkiej przyjemność pracując normalnie na etacie gdzie
        indziej, co tez jest przyjemne). A potem pomyślę, albo wrócę na etat tu gdzie
        jestem (jeśli będzie dla mnie miejsce, ale wiem, że jestem dobra i moga chciec
        moich usług ponownie więc najwyżej poczekam kilka miesięcy aż się coś zwolni).
        Pójdę na część etatu tam gdzie pracuję na zlecenie (już mi proponowali ale
        byłam w ciązy i nie chciałam rezygnować z pełnego i juz pewnego etatu). I mam
        jeszcze jeden pomysł na własny biznes więc może wreszcie sie odważę. W każdym
        razie jestem dobrej myśli i mam komfortową sytuację (a mąż cudowny i problem
        moich twoich pieniędzy nie istnieje - juz mnie raz utrzymywał jak kończyłam
        ostatni rok studiów). Życzę wszystkim takiej sytuacji a tym z Was, które muszą
        wrócić życzę wytrwałości (najważniejsze to zadowolona z zycia mama )
    • mabrulki Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 18.03.04, 09:54
      Cześć dziewczyny!
      Zauważyłam że większość z was porusza problem ewentualnej straty pracy po
      wychowawczym,no i mniejszej szansy znalezienia nowej. A mnie nurtuje problem
      pieniędzy.W czerwcu skończy mi się wypoczynkowy,który wezmę zaraz po
      macierzyńskim.BARDZO chcę zostać z malutką przynajmniej do roku/akurat koniec
      roku kalendarzowego/.Wczoraj w Pytaniu na śniadanie rozmawiano o opiekunkach do
      dzieci i się rozpłakałam...W moim mieście opiekunka to koszt powiedzmy 400zł.Ja
      zarabiam 800zł.czyli zostanie 400.Mąż 1500zł.Proszę,jesli któraś z was ma takie
      doświadczenia,niech napisze czy można się utrzymać/żyjemy całkowicie
      samodzielnie,bez pomocy rodziców/za 1500zł. i czy jest różnica między 1500 a
      1900?Czy to mozliwe?
      Pozdrowienia ode mnie i mojej małej Brukselki
      • ewetka Do mabrulki 18.03.04, 11:21
        Mam dokładnie ten sam dylemat. Właśnie skończył mi się macierzyński. Na razie
        jestem na zwolnieniu lekarskim. Przysługują mi jeszcze dwa miesiące urlopu
        wypoczynkowego, ale boję się, że dostanę na nim wypowiedzenie (redukcja etatów
        w firmie). Tego nędznego zasiłku wychowawczego (318 zł) też nie dostanę na
        ewentualnym wychowawczym, bo mąż minimalnie przekracza dochody. Gdybym wróciła
        do pracy i wynajęła opiekunkę, to tez mi nic nie zostanie. Utrzymujemy się sami
        i do tego spłacamy kredyt mieszkaniowy. Samych opłat mamy powyżej 1000 zł, więc
        zostało by nam ok 600 zł na nas trójkę na utrzymanie. A pieluszki i kosmetyki
        dla Maćka kosztują. Mały ma AZS więc na te wszystkie mazidła do skóry idzie
        majątek. Na razie dostaję 80 % wynagrodzenia, ale nie wiem jak długo będę na
        zwolnieniu. Jestem przerażona tym co nas czeka. Planowałm powrót do pracy po
        roku. Powiedzmy, że pół roku o jednej pensji jakoś byśmy przeżyli, ale zaszły
        ogromne zmiany w firmie i nie mogę liczyć na powrót. Problem w tym, że o
        ustawach decydują w większości pryki, których problem macierzyńskiego nie
        dotyczy. To państwo jest chore.
    • kulka50 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 18.03.04, 10:06
      ja natomiast nie mam żadnych dylematów i żadnego wyboru
      mam dobrą pracę, doskonale płatną i za nic w świecie nie mogę jej przerwać, a
      co za tym idzie pewnie stracić, bo kogoś by na pewno przyjęli na moje miejsce
      wracam do pracy natychmiast po porodzie, tydzień, dwa, jak tylko się dobrze
      poczuję
      z dzieckiem będzie cały czas teściowa, a po jakiś 6 miesiącach opiekunka
      wiąże się to z dodatkowymi zarobkami, bo będę oficjalnie teraz na chorobowym a
      potem na macierzyńskim, więc zasiłek z ZUSu i normalne wynagrodzenie za moją
      pracę
      muszę sobie jakoś radzić finansowo bo mąż już od dawna jest bez pracy
    • elwirka26 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 18.03.04, 11:39
      Zdecydowałam się na dziecko dopiero wtedy, jak dowiedziałam sie, że mama idzie
      na zasiłek przedemerytalny. Normalnie czekałabym do 2006 roku, kiedy
      przysługuje jej emerytura. Nigdy nie zostawiłabym dziecka pod opieką nieznanej
      osoby. Mama to co innego. Mam do niej całkowite zaufanie. Co prawda rodzice
      mieszkają 10 km od nas, ale myślę że nie jest to najgorszy problem do
      rozwiązania.
      Po macierzyńskim muszę wrócić do pracy. U nas oficjalnie się mówi, że szefowie
      dopuszczają chorowanie w czasie ciąży, macierzyński, ale wychowawczego już nie.
      Decydując się na to straciłabym pracę. Pracujemy oboje z mężem, ale we dwoje
      cięzko nam się utrzymać, a co dopiero gdy na świat przyjdzie maleństwo!
    • malika5 Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 18.03.04, 14:22
      Dziewczyny, szukajcie też jakichś możliwości samozatrudnienia. Ja z siostrą
      zakładam teraz nasz wspólny biznes- jak wypali to nie będziemy musiały się
      martwić o powrót do pracy. Ja wiem, że to nie jest łatwo, ale zawsze warto
      zaryzykować i próbować. Mój mąż też przez 2 lata ciągnął jednocześnie pracę i
      swoją firmę, na początku nie było wiele zamówień... Jak stwierdziliśmy, że damy
      radę finansowo- to się zwolnił. Ja planuję zrobić tak samo.
      Pomysłów jest wiele, zależy co kto potrafi, a nie wszystko wiąże się z dużymi
      kosztami inwestycyjnymi.
      Namawiam Was bardzo serdecznie, pochodzę z rodziny gdzie prawie nikt nie
      pracuje na etacie- każdy ma jakąś swoję firmę i wszystkim się dobrze powodzi.
      Do tego trzeba tylko trochę odwagi. Powodzenia!!!
      • dorolika Re: Czy wracacie do pracy po urlopie macierzyński 03.08.04, 15:24
        hej, ja tez mam nadzieję, że w przyszłości urlop wychowawczy i siedzenie w domu
        pozwoli mi wreszcie rozwinąć skrzydła i zmusi do założenia własnej firmy. Boję
        się tego (a raczej brakuje mi prawdziwego "kopa") mając stałą, bezpieczną
        pracę etatową, "najemną". Ale nie chcę żyć ze świadomością, że zostawiam dzieci
        w domu pod opieką obcej osoby, tylko dlatego, że BOJĘ SIĘ , że mnie zwolnią.
        Jak będą chcieli zwolnic i nadarzy się ku temu okazja to i tak to zrobią, i
        nawet nie wspomną i nie docenią tego, że miesiąc po porodzie już siedziałyscie
        za biurkiem.

Także patrzę na urlop wychowawczy jak na szansę wygrania w życiu czegoś
        ważnego, własnego, przezycia wspaniałej przygody. I od początku będzie w tym
        uczestniczyć maluch, którego jesczez nie mam, ale planuję w najbliższym czasie.
        Pomysłów jest mnóstwo. Boję się...czy się uda itp.Mój partner bardzo się cieszy
        na myśl o tym, że bedę prowadzic biznes w domu, wychowywac dziecko itp. Wspiera
        mnie w tym - i wcale nie chodzi mu o to, że bedzie w domu posprzątane i
        ugotowane itp - bo na to chyba nie wystarczy mi w tym wszystkim czasu wink)))
        Zyskam niezależnośc i problem zwolnień, wyścigu szczurów spadnie mi z barków.
        Czego i Wam życzę gorąco!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka