Dodaj do ulubionych

Ujastek w Krakowie - co wy na to?

31.01.04, 18:38
Jestem bardzo zainteresowana Waszymi opiniami na temat szpitala Ujastek w
Krakowie. Czekam na pozytywne i negatywne opinie o nim. Pozdrawiam, Magda.
Obserwuj wątek
    • karrrolla1 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 31.01.04, 21:51
      W zeszłym roku moja mama miała operacje na oddziale na Ujastek i miałam okazje
      osobiscie obejzec ten szpital. Byłam nim naprawde zachwycona i w sumie
      zdecydowałam sie tam rodzic- niestety coraz czesciej docieraja do mnie
      negatywne opinie na temat tego szpitala ( główny i najpoważniejszy zarzut to
      brak profesjonalnej opieki nad nowo narodzonym dzieckiem-dysponuja jedynie
      inkubatorem i w razie komplikacji musza przewiezc bobasa do innego szpitala).
      Teraz sama sie zastanawiam czy warto ryzykowac.
    • jola.wie Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 31.01.04, 22:00
      moja lekarka na pytanie gdzie rodzić (a przyjmuje pacjentki z małopolskiej kasy
      i ze śląskiej) powiedziała krótko: "moje dziewczyny rodzą albo w Ujastku, albo
      w Boguciach". Ona wie co mówi, bo ma jakieś 25 lat praktyki, z czego ordynaturę
      oddziału więc jej rekomendacje są rzetelne. Trochę zmartwiła mnie relacja
      poprzedniczki o tej opiece nad noworodkiem, ale możesz się tego dowiedziec z
      pierwszej ręki dzwoniąc do nich, albo jeszcze lepiej składając im wizytę.
      Obejrzałam ich stronę www i nie znalazłam tam nic nadzwyczajnego, ale wiem, że
      rodzące tam pacjentki są zachwycone traktowaniem.
      • risa1 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 01.02.04, 12:46
        wszystko jest dobrze jak caly porod i po nim przebiegaja bez zadnych
        komplikacji. o tym marzy kazda kobieta. gdy jednak cos nie gra wiadomo ze
        roznie bywa to dopiero dzwonia po zwykla erke i przewoza malucha w momencie
        gdy liczy sie czas..... kazda sekunda.maja tylko inkubator. piekna lazienka
        itp. licza sie tylko wtedy gdy wszystko ok. mam termin na koniec lipca i
        pomalu tez zaczynam szukac jakiegos szpitala tez jestem w krakowa, ale raczej
        nie tam. choc kazdy decyduje za siebie i rozne sa opinie na temat szpitali dla
        jednych + a dla drugich -.najlepiej isc na miejsce i pytac od razu o to co
        zapewniaja maluszkowi. zycze wszystkim szczesliwego i bezbolesnego
        rozwiazania. pozdr.
    • ese1 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 01.02.04, 16:32
      Ujastek jest bardzo wygodny dla mam - sliczne pokoiki dwuosobowe, lazieneczka w
      pokoju. Warunki super ale dziecku sa one obojetne. Tak jak poprzedniczki
      wspominaly, kiedy wszystko jest OK, cieszysz sie wspaniala atmosfera. Ale kiedy
      cos jest nie tak, zabieraja ci dziecko, umierasz ze strachu. Oczywiscie
      zazwyczaj dziecko wychodzi z tego zdrowo i calo, ale ty umierasz ze strachu,
      nie mozesz je nawet zobaczyc bo przewiezli go do innego szpitala. Dlatego ja
      wybralam klinike na Kopernika. Warunki dla mam nie najlepsze, ale porod w
      jednoosobowej sali ze znieczuleniem na moje zyczenie no i spedzilam tam
      zaledwie 3 dni ktore dalo sie jakos wytrzymac. Za to moje dziecko mialo fachowa
      opieke (no nic sie specjalnego nie dzialo), zostalo przebadane na dziesiata
      strone.
    • magdh26 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 01.02.04, 17:11
      Bardzo dziękuję Wam za opinie. Czekam na dalsze plusy i minusy. Moja dzidzia
      ma być może dopiero 2 dni, ale już chciałabym zbierać informacje na temat tego
      co, gdzie i jak. A jeżeli okaże się, że jednak nie jestem w ciąży, to będą to
      informacje na zapas wink
      Pozdrawiam, Magda.
      • risa1 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 01.02.04, 17:46
        mam pytanko do poprzedniczki czy masz jakiegos znajomego lek. na kopernika?
        nazwisko godne polecenia? moj termin na lipiec ale najprawdopodobniej bede tam
        rodzic....
        • agahy Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 02.02.04, 12:34
          witaj, ja chodzę do prof. Krzyśka z Kopernika - swietny fachowiec, moze troche
          malo wylewny, trzeba dopytywac o niektore rzeczy, ale - po moich roznych
          perypetiach z lekarzami - uwazam, ze jest ok. ja tez mam dylemat - Ujastek czy
          kopernika. Do czerwca jeszcze troche czasu, na razie - mimo wszystko - stawiam
          na wygode.
          Aga
          • kasiacs Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 02.02.04, 15:07
            Ja chodze do dr Tomaszczyka ktory jest ordynatorem na oddziale polozniczym na
            Kopernika. Podobnie jak lekarz poprzedniczki jest malo wylewny (moze oni
            wszyscy tak maja) ale zna sie na rzeczy i mam do niego pelne zaufanie.
            Tez wahalam sie miedzy Ujastkiem a Kopernika i tez rodze w czerwcu (Agahy na
            kiedy masz termin? - Ja 15.06 wg OM i 08.06 wg USG). Zdecydowalam sie ze
            wszystkich wyzej wymienianych przyczyn + fakt ze moj lekarz jest z Kopernika
            ze urodze na Kopernika. Mysle ze fachowa opieka jest wazniejsza od wygody - to
            tylko 3 dni a potem bede w moim wygodnym mieszkanku. Nie wiem coprawda czy uda
            mi sie aby moj lekarz byl przy porodzie ale napewno bede mogla do niego
            zadzwonic (albo moj maz) gdyby cos sie dzialo, a zreszta ludze sie ze to iz na
            karcie ciazy bedzie jego nazwisko pomoze mi troche zyskac przychylnosc
            personelu.
            Pozdrawiam
            Kasia i Bartus (21 t)
            • risa1 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 02.02.04, 15:49
              dzieki serdeczne za odp. zalezy mi bardzo na skontaktowaniu sie z jakims
              dobrym lek. z kopernika im wczesniej tym lepiej choc do lipca jeszcze.... mam
              tez dobra gin.prowadzaca ale niema zadnych jakis konkretnych namiarow na ten
              szpital, a ja to juz w ogole nikogo nieznam z tego srodowiska. na pewno pomoze
              narwisko na karcie przeciez oni sie tam znaja wszyscy, na pewno bedzie ok.
              pozdrawiam was i wasze maluszki!
            • agahy Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 03.02.04, 13:50
              czesc kasiacs. Ja mam termin na 20.06 (wg OM), ale po ostatnim usg wyszlo, ze
              maluszek "wymiarowo" jest na 19tydz., wiec pewnie termin bedzie na 27.06. A
              zreszta zobaczymy, kiedy to tak naprawde bedzie. Poki co -pozdrawiam
              serdecznie. Aga
    • nika791 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 02.02.04, 16:36
      cześć

Leżałam na Ujastku 1,5 miesiąca temu z zagrożoną ciążą. Jak poczułam się na
      tyle lepiej, zeby wstać pozwiedzałam sobie oddział. I wiem, że urodzę dziecko
      tylko tam i nigdzie indziej. Oto dlaczego:
      * sale są małe, wygodne i zapewniające prywatność
      * fakt, ża sam oddział jest mały (40 łożek) a na zmianie jest 5-6 położnych
      zapewnia, ze zarówno mamy jak i dzidziusie mają zapewnioną świetną opiekę
      * ordynator szpitala jest przemiłym człowiekiem i do tego bardzo wysokiej
      klasy fachowcem - każda mama moze na niego liczyć bez względu czy jest jego
      pacjentką czy nie
      * szpiatl posiada bardzo dobrych anestezjologów
      * na oddziale są dwa inkubatory a nie jeden co biorąc pod uwagę wielkośc
      szpiatala jest wcale nie małą liczbą
      * z wszystkich szpiatli przewożą dzieci w razie zagrożenia na Kopernika

Więc albo faktycznie rodzić na Kopernika a jeśli nie tam to Ujastek jest
      bardzo dobrym rozwiązaniem - takie jest moje zdanie na ten temat. pewnie, ze
      znalazło by się parę minusów - np. nie wszystkie połozne są miłe i kompetentne
      ale tak chyba jest w kazdym szpitalusmile

Pozdrawiam
      • magdh26 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 02.02.04, 20:41
        Dziękuję bardzo za Wasze opinie.
        • mopek1 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 02.02.04, 22:57
          Obawa o maluszka jest chyba nieodłączna przy decyzji o porodzie w
          tzw. "prywatnej" klinice, mogę cie tylko trochę pocieszyć faktem, że pediatrzy,
          którzy pracują w Ujastku nie są "przypadkowi", kilkoro z nich pracuje w
          Prokocimiu na codzien z noworodkami i mają w tej kwestii sporo doświadczenia,
          co jest czasmi ważniejsze niż nawet najlepszy sprzęt. Gdybym miała tam rodzić
          bardzo chciałabym, żeby moim maleństwem zajmował sie dr Marek Kania albo dr
          Beata Załuska, jeśli masz na to jakis wpływ to polecam smile
          • magdh26 Re: pytanie do mopek1 03.02.04, 10:11
            Czy znasz może ginekologów, którzy tam pracują? Możesz kogoś polecić?
            • happy_em Re: pytanie do mopek1 03.02.04, 12:24
              Oooo, wątek w sam raz dla mnie, bo też się zastanawiam nad Ujastkiem. Pytanie
              mam takie samo jak poprzedniczka: jakich lekarzy stamtąd możecie polecić?
              Rodzić będę na pewno w Krakowie, ale na razie w Krakowie bywam tylko w
              weekendy, więc nie mam zupełnie rozeznania.
            • nika791 Re: pytanie do mopek1 04.02.04, 14:25
              Pytanie było do mopek1, ale może i ja cos pomogę. Jak ja sama zaczęłam szukać
              dla siebie lekarza parę miesięcy temu okazało się, że kilka moich koleżanek
              chodzi lub chodziło do ordynatora szpitala dr. Juszczyka, który przyjmuje na
              Kobierzyńskiej i na os. Oświecenia i są bardzo zadowolone z jego opieki. Był
              już na tym forum wątek o tym lekarzu więc tam się pewnie dowiesz więcej. Jedna
              moja koleżanka korzysta z opieki dr Kowalskiego i też jest bardzo zadowolona.
              Generalnie powiem Ci, że przez cały czas jak leżałam tam na oddziale nie
              zdarzyło się, żebyś któraś z kobiet była niezadowolona z opieki swojego
              lekarza. Wejdź sobie na stronę www.ujastek.pl - masz tam szeroki wybór
              lekarzy.
            • mopek1 Re: pytanie do mopek1 04.02.04, 22:57
              Niestety, nie znam ginekologów sad Ale polecam gorąco tych pediatrów, a w
              zasadzie neonatologów smile
    • magdh26 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 04.02.04, 11:35
      Może ktoś jeszcze chce się podzielić swoimi uwagami na temat Ujastka?
      • mama_hipka Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 04.02.04, 14:55
        juz nie raz wypowiadałam sie na temat tego szpitala. Zawsze pozytywnie. Ja
        miałam skompilkowany długi poród i nagłą cesarkę. I wszystko odbyło sie jak w
        najlepszym serialu Ostry Dyzur. szybko i bezpiecznie. Więc nie odbywaja sie tam
        tylko szczęśliwe porody, ale dobrze zakonczone tak. Zawzsze w każdym szpitalu
        znajda sie nieszczęsliwe przypadki i tak było tu. to juz wolny wybór mamy. Ja
        byłam optymistka i dlatego wybrałam szpital gdzie jest ładnie i fachowo a co
        najważniejsz pracuje najlepszy lekarz jaki mógł mi sie przydażyć dr
        Chrzanowski. mogłabym peany tu o nim pisać ale nie oto tu chodzi. Napewno tam
        wróce z kolejnym dzidziusiem.
        Basia
        • ju8 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 04.02.04, 19:17
          Moza ja cos jeszcze dodam. Długo decydowałam się na wybór szpitala. W 7 m-cu
          decyzja zapadła:UJASTEK. Nigdzie indziej nie zostałam potraktowana w tak
          profesjonalny sposób. Teraz mam problemy i mimo wszystko czuje się bezpiecznie,
          wiem co mam robić, lekarz trzyma reke na pulsie i nie obawiam sie tego ze na
          99% czeka mnie lezenie w szpitalu az do rozwiazania.
          Czasami, jak czytam negatywne opinie na temat tej kliniki zastanawiam sie na
          ile jest to powodowane jakąś zazdrością. Wiem, że lekarze pracujący w innych
          szpitalach czesto b.negatywnie wypowiadaja sie na temat ujastka. To takie
          typowo polskie, jak komus idzie dobrze to mu zrobimy kolo nogi. Wiem, ze
          wszedzie zdarzaja sie zle rzeczy, ale to dotyczy wszystkich szpitali. A
          wszystkie dziewczyny które znam OSOBISCIE i rodzily na Ujastku są b.
          zadowolone.
          Pozdrawiam
          Ju
        • agahy Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 05.02.04, 14:22
          hej hej, dzieki za pozytywny sygnal o dr Chrzanowskim. ja tez do niego chodze,
          i - choc czasem mam wrazenie, ze facet ma za duzo na glowie - uwazam, ze jest
          ok.
          Pozdrawiam serdecznie. Aga
    • magdh26 Re: Ujastek w Krakowie - co wy na to? 06.02.04, 19:21
      Dziekuję Wam za opinie,
      pozdrawiam, Magda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka