Gość: Bhcg IP: *.toya.net.pl 07.01.10, 15:58 kobietki kiedy najszybciej po owu mozna bete wyznaczyc?jestem 6 dniPO!dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kavainca Re: bhcg 07.01.10, 16:07 poczekaj jeszcze parę dni zarodek mógł się jeszcze nie zagniezdzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bhcg Re: bhcg IP: *.toya.net.pl 07.01.10, 18:48 dziekuje za odp kavaincaa jak myslisz ile dni od owu musze czekac? Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: bhcg 07.01.10, 19:02 Zarodek zagnieżdza się między 6 a 11 dniem po zapodnieniu i wtedy zaczyna sie wytwarzać hcg. Zapłodnienie może byc nawet 2 dni po owulacji. Czyli w wzrost hcg we krwi można liczyć od ok 7 dnia po owulacji (program absolutny minimum) do nawet 2 tyg po owulacji. W moczu wynik jest później, bi niższe stężenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bhcg Re: bhcg IP: *.toya.net.pl 07.01.10, 20:27 Elza -dziekuje Ci za odpowiedz! wiec jak ja prawdopodobnie mialam owu z 30-na31 grudnia to kiedy najwczesniej beta.?ok 10 stycznia? dziekuje ps 1 stycznia juz sluz byl bialy i szyjka zamknieta ale czulam pobolewanie jajnika.hmm wiec moze 1 stycznia ale ja stawiam na 30 grudnia-szczyt sluzu!i pozniej jego nagły brak 31 wieczorem dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: bhcg 07.01.10, 22:23 Przy IVF podawane sa zarodki dwu- i trzydniowe (czasem pieciodniowe blastocytozy). Przy tych dwu- i trzydniowych zalecana jest beta nie wczesniej, niż w 10-12 dniu po transferze (zalecaja nawt po 14 dniach, ale rzadko która tyle wytrzymuje ). Jesli zatem traktowac u Ciebie 31.12 jako dzien owulacji i zaplodnienia (najwcześniej, mogło nastapic przeciez nawet dwa dni później!), plus dwa dni, tak jak w hodowli u embriologów, plus 10, to nam daje 12 stycznia, jako najwczesniejszą datę,która ma sens. Ja robiłam swoją betę z krwi 8 dni po transferze trzydniowego zarodka, było to baaaaardzo wczesnie i wyszła 26, potem ładnie przyrastała. Testy zmoczu oczywiście jeszcze długo były nagatywne . Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
malutka80_2 Re: bhcg 07.01.10, 21:45 U mnie beta wyszła 30d.c; przy czym zapłodniona komórka jeszcze sie nie zagnieździła ( byłam wtedy tez u lekarza); tydzien później było już widać zagnieżdżoną ciążę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: bhcg 07.01.10, 22:24 Jeśli beta była dodatnia, to zarodek juz był po zagniezdzeniu. Wtedy wytwarza się trofoblast (z komórek zarodka) i on produkuje bhCG. Tyle tylko, że ciąza była zbyt wczesna, zeby można było ją zobaczyć na usg. Zobaczyłaś dopiero, jak urosła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bhcg Re: bhcg IP: *.toya.net.pl 07.01.10, 23:12 elza10 dziekuje Ci za odp.mam nadzieje.Piersi mnie cholernie bola, szyjka zamknieta choc baaardzo delikatnie ją badam bo wiem ze w 2 polowie cyklu nie mozna tego robic.Sluc bialy ale nie taki grutkowaty ale taki wodnisty ale jak mleko biały .Tak marze o dziecku,6 -cy temu tracilam dziecko;-(bylam w 9 tyg ciazy.dziekuje ze dałas mi nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś