Dodaj do ulubionych

Za mala waga??????

27.02.04, 15:06
Czesc dziewczyny!
Mam do was pytanko i bardzo was prosze o konkretna odpowiedz.Dzis zaczal mi
sie 24 tydz.ciazy i mam tylko 4 kg wiecej.Co prawda schudlam na poczatku
bardzo,ale czy to normalne aby tylko tyle przytyc?Czy naprawde nic sie nie
stanie dziecku?Lekarz stwierdza,ze nic sie nie dzieje zlego.Od tygodnia mam
mdlosci czasami silne,troche bol w krzyzu i w w tym samym momencie w okolicy
jelit.Najgorzej jest rano i wieczorem,albo w nocy,bo mam takie uczucie jakbym
miala albo wzdecia w okolicy jelit(chociaz to wcale nie jelita!),lub jakby
lekki bol,ale w takim momencie musze poprostu lezec plackiem.W ciagu dnia
bardzo czesto musze lezec.Czy ktoras z was miala cos podobnego?
Aha,nie mam w sumie apetytu i mysle,ze to przez te cholerne pobolewania.Co to
moze byc???Prosze napiszcie wszystko co wam sie wydaje sluszne!
Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • agahy Re: Za mala waga?????? 27.02.04, 16:54
      Mausi! ja właśnie kończę 24 tydzień ciąży i przytyłam 1,5 kg. Tak tak. Ale to
      zapewne dlatego, że przed ciążą miałam spooooooore zapasy tkanki tłuszczowej,
      więc teraz organizm mi je "zbiera" (no i bardzo dobrze). Pytałam o to lekarza -
      powiedział, że dopóki dzieckorośnie, ilość wód płodowych jest ok - nie ma się o
      co martwić. A co lekarz mówi na Twoje bóle? Pozdrawiam - i - nie martw się.
      Poza tym tak naprawdę maluszek właśnie po 20. tyg. zaczyna intensywny wzrost,
      więc - wszystko przed Tobą (przede mną zresztą też). Trzymaj się cieplutko. Aga
    • ewelina1122 Re: Za mala waga?????? 28.02.04, 21:23
      witam! jestem w 25 tyg. i przytyłam 3 kg. Dodam że przed ciążą ważyłam 65 kg. a
      w ciągu 4 pierwszych m-cy schudłam 6!( i tak mniej niż w pierwszej ciąży) Teraz
      wracam do wagi sprzed ciąży i dobrze mi z tym, choć większość moich znajomych
      ma w 25 tyg. o ok.10 kg. więcej. Ale to wynik niewłaściwej diety!!! Póki z
      dzieciątkiem jest ok a Ty nie masz anemii to nie ma sie czym martwić! głowa do
      góry! Zapewniam że mały przyrost wagi niekoniecznie wiąże się z
      problemami...dzidziunie zazwyczaj radzą sobie swietnie wykorzystując maminy
      tłuszczyk sprzed ciąży. Pozdrawiam Ewelina
      • jola.wie ewelina 1122 i mausi 29.02.04, 12:15
        "witam! jestem w 25 tyg. i przytyłam 3 kg. Dodam że przed ciążą ważyłam 65 kg.
        a
        większość moich znajomych
        ma w 25 tyg. o ok.10 kg. więcej. Ale to wynik niewłaściwej diety!!! "

Co jest wynik niewłaściwej diety? Twoje 3 kg czy 10 kg w 25 tyg? Bo jeśli to
        drugie, to protestuję gorąco! Jestem po 27 tygodniu, mam te 9,75 kg więcej
        (startowałam z 63 kg przy 175 cm wzrostu) i postrzegam się (i nie tylko ja)
        jako osobę szczupłą, nie obłożoną tłuszczem, i spokojnie mogę tę ciążę jeszcze
        ukryć! Fakt, w pierwszej ciąży przybrałam na wadze 7 kg całości, ale w
        pierwszym trymestrze wymiotowałam. Teraz nie, może to zasługa właśnie tego
        niewymiotowania. Zawsze odżywiałam się zdrowo, teraz odżywiam się skrajnie
        zdrowo, nie pozwalam sobie na nic zbędnego. Więc moja słoniowa waga to z
        pewnością ne jest kwestia diety.
        • jola.wie Re: ewelina 1122 i mausi 29.02.04, 12:21
          teraz do mausi smile)))
          nie martw się, tak jak piszą, jeżeli z dzieckiem jest wszystko w porządku, to
          znaczy, jeżeli rośnie prawidłowo (widac to na przykład na usg, ale nie tylko,
          lekarz może to "wyczytać" z rozmiaru macicy i wzrostu obwodu brzucha) i twoje
          wyniki analiz są ok, to nie masz się czym martwić.
          Czytałam też, tak jak tu ktoś pisze, że osoby startujące z nadwagą mają małe
          przyrosty wagi ze względu na "zapasy", a osoby z niedowagą "nadrabiają" to w
          ciąży. Potwierdza (zwłaszcza to drugie) przykład moich bliskich (mamy, chudej
          całe życie, w ciąży: +18kg, chudej filigranowej koleżanki, w ciąży +16 i +18
          kg, znam też przykłady po ponad 20 kg, ale to patologia). Oczywiście, jak
          wszystkie "zasady" nie zawsze się to sprawdza w życiu smile))
          • driadea Re: ewelina 1122 i mausi 29.02.04, 17:43
            Przybrałam w ciąży 34 kilo i nie widzę tu żadnej patologii.
            Nie zawsze waga świadczy o obżeraniu się, zapewniam.
            Pozdrawiam
            • jola.wie Re: ewelina 1122 i mausi 29.02.04, 18:37
              sorry smile)
    • ewelsia Re: Za mala waga?????? 29.02.04, 09:37
      witam.zaczynam 20tc i moja waga wynosi 54kg. od stycznia nic nie przytyłam.
      przed ciążą ważyłam ok. 1,5 do 2 kg mniej. w pierwszym trymestrze było u mnie
      kiepsko z jezeniem,miałam nudności,byłam nawet w szpitalu z powodu nadmiernych
      wymiotów. dopiero w lutym,czyli w 4 tym m-cu odzyskałam na dobre apetyt i jem
      naprawdę dużo,bardzo urozmaiconego jedzenia.mimo to nie tyję,przynajmniej na
      razie.również mam konkretną warstwę tłuszczyku na biodrach i myślę,że to
      dlatego.podobno właśnie najwięcej przybiera się w ostatnim trymestrze,więc
      wszystko przed nami. mogę wszystkie pocieszyć,że bratowa mojego męża przytyła w
      ciąży tylko 6kg !!! tak,tak. a urodziła zdrową córę,która ma już 11 lat...
      pozdrawiam.
      • driadea Re: Za mala waga?????? 29.02.04, 17:40
        dziewczyny, ja jestem już po porodzie (4,5 miesica), ale w ciąży przytylam 34
        kilo! Z filigranowej dziewusi zrobił się hipopotam, wierzcie... Teraz
        mam "tylko" 10 kg więcej niż przed ciążą.
        Nie matrwcie sie, jesli lekarz uspokaja, tzn, że jest dobrze smile
    • smedron Re: Za mala waga?????? 29.02.04, 17:51
      Hej!
      Koncze 19 tydzien i moja waga stoi w miejscu,naleze do szczupluch kobiet
      (173,59 kg) i tluszczu nie mam za wiele na sobie.Nie sprawdzily sie w moim
      przypadku teorie,ze majac niedowage nadrabia sie ja (pierwsza ciaza 55 kg,+9 kg
      w ciazy).Z dzieckiem wszystko jest ok. rosnie,czuje juz ruchy.Wyniki krwi w
      porzadku.Nie ma co sie wiec na zapas zamartwiac,Ewa
    • jola.wie mausi12 29.02.04, 18:44
      te "wzdęcia" to mogą być skurcze macicy, przypilnuj tego, zmierz czas trwania,
      zapisz częstotliwośc i powiedz o tym lekarzowi. Może tak być, że to od jelit
      macica się "zaraża" (u mnie tak bywa), to też nie jest dobrze, ale ogólnie duża
      czynnośc skurczowa nie jest zbyt korzystna w tym "wieku" ciąży. Norma to 3-4
      skurcze na dobę (tak napisali w książce i tak powiedziała lekarka) inaczej
      skurcze mogą (mogą, nie muszą) powodowac przedwczesne skracanie się szyjki
      macicy i jej nie daj Boże rozwieranie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka