bleki9 28.04.10, 07:41 Witam Na ostatnim badaniu USG (29 tydzień ciąży)lekarz robił pomiary dziecka Wyszło że kości łudowe są za małe w stosunku do reszty ciała. Czy należy się tym martwić? czy ktoś miał podobny przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angi1011 Re: Badanie USG 28.04.10, 08:20 Ja do końca nie wieżę tym pomiarom, podobnie jak wadze płodu. Na moim ostatnim usg lekarz wyliczył, że mała waży 2400, a ja za trzy tygodnie urodziłam i ważyła 3870. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzellek Re: Badanie USG 28.04.10, 09:29 Ja juz byla bym u innego specjalisty na drugim usg. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha28 Re: Badanie USG 28.04.10, 12:18 Mam świetną Panią Dr i gdyby nie ona już dawno bym sfiksowała. U mojego maluszka wykryto powiększony zbiornik,pisałam o tym.Chyba każdy wie co za tym idzie i nie trzeba tłumaczyć.Co do wypowiedzi poprzedniej forumowiczki to napiszę tak: żadne USG nie daje 100% gwarancji.Ja wydałam już grubo ponad tysiąc na same USG by kontrolować czy mu nie rośnie. Ostatnio nawet się załamałam,bo każdy lekarz na USG widzi co innego,lecz te ostatnie,całkowicie mnie dobiło i naprawdę można topić wiele pieniędzy w to badanie a i tak nie daje gwarancji..No ale mniejsza z tym.W każdym razie moja Dr jest ze mną,wspiera mnie i cały czas tłumaczy że pomiary wychodzą różnie poprzez USG i mam się nie denerwować. Także czekam na urodzenie synka i wtedy mam nadzieję że odetchnę.Czego życzę i bleki9. Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: Badanie USG 28.04.10, 13:24 tzn. ile za małe?? Mogą być rozbieżności w pomiarach poszczególnych części ciała nawet o 2 tygodnie w jedną albo w drugą stronę. I nie ma w tym nic niepokojącego. Może dziecko będzie niskie np. po rodzicach Nie napisałaś nic konkretnego, więc co my Ci tu mamy odpisać? Odpowiedz Link Zgłoś
aga8207 Re: Badanie USG 28.04.10, 13:49 Spokojnie nie denerwuj się naapas. Po pierwsze zdarzają się błędy podczas pomiaru usg nawet na najlepszym sprzęcie. Po drugie tak jak napisała poprzedniczka na pewnym etapie możliwe są nawet 2 tygodniowe rozbieżności w wymiarach poszczególnych części ciała (najczęściej jest to właśnie kość udowa). Moja mała na ostatnim usg w 1 dniu 30tc ważyła wg usg 1500g i miała długaśne nogi (długosć jak na 2 tygodnie do przodu) a 4 tygodnie wcześniej wymiary były idealne jak twierdził lekarz). Dodam , że ani ja ani mąż nie jesteśmy specjalnie wysocy więc na pewno nie po nas odziedziczyła długie nogi. Nie martw się pewnie wszystko jest ok!!! Odpowiedz Link Zgłoś