Dodaj do ulubionych

Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe?

11.05.10, 18:25
Jutro mam wizytę u lekarza, chciałabym już poznać płeć maleństwa. Czy jest
realne że USG czy D da mi taką możliwość??
Obserwuj wątek
    • elutka24 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 18:32
      slyszalam,ze takwink zwlaszcza gdy w brzuszku jest chlopczykwink
    • pola.cocci Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 18:40
      podobno mozliwe juz wczesniej, ale b. niepewne
    • wiedzmapleple3 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 18:57
      Mi w 12 tyg lekarz powiedział, ze na 70% to dziewczynka. Potem
      wszystkie usg to potwierdzały. Za 2 i pół tygodnia termin i mam
      nadzieje, że jednak siusiaka nie zobacze bo wszystkie ubranka
      różowewink
      • em.haa Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 19:44
        Potwierdzam, znajoma w 12 tyg. na takim badaniu dowiedziała się jaka płeć.
        Bezbłędnie. Ja też czekam na to badanie. I też czekam na płeć.
      • ninaspi Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 20:25
        Płeć potwierdzona na zwykłym usg w 15,2 tc .Chłopczyk. Moszna i
        siusiak widoczny jak na dłonismile
    • zigus_a Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 19:43
      Ja poznałam płeć właśnie w 16 tyg. - chłopczyk smile Lekarz powiedział,
      że na 90% w tym tyg. co się później oczywiście potwierdziło.
    • blanka_1982 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 20:13
      Ja poznałam płeć w 15tc- na zwykłym usg. Jak na razie wszystkie kolejne usg ją
      potwierdzają.
    • anciarek2010 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 20:18
      My poznaliśmy płeć na usg genetycznym w 13+6 tydz. I się sprawdziło, ale musi być dobry sprzęt i lekarz.
    • wanioliowa Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 22:50
      Ja poznałam właśnie na genetycznym i choć z funkcją 3d to robionym w 2d bo
      akurat lepiej lekarzowi było dopochwowo.

I to był 12t1d.

Akurat chłopiec więc lekarz nie miał problemów z rozpoznaniem, zaznaczał, ze
      dziewczynki łatwo pomylić ale chłopca da się prosto rozpoznać - zresztą na
      monitorze sama wszystko widziałam. USG z 24 tygodnia również nie pozostawiło
      wątpliwości co do tego, że lekarz miał rację wink
      • kudlata28 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 22:57
        12 tydzień, chłopiec, sprawdziło się smile
        • kasia5274 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 12.05.10, 15:12
          16 tydz, chłopak na 100%smile
          • katiusza1981 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 12.05.10, 18:13
            Właśnie w 16 tygodniu lekarz zobaczył, że to dziewczynka, ale była dobrze
            ułożona, dużo od tego zależy.
            • mischell Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 18.05.10, 14:57
              również 16 tydzień, 100% chłopak smile, z tym ze był tak ułożony ze wszystko bylo
              widac idealnie smile
      • memphis90 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 18.05.10, 16:50
        W 12 tc łechtaczka jest wielkości penisa, więc nie jest to jednak
        takie oczywiste, że jak coś sterczy, to chłopak... W 16tc- już można
        coś powiedzieć, ale 100% pewności ma się dopiero po porodzie.
        • vanilia_cz Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 18.05.10, 19:31
          W 12 tc łechtaczka jest wielkości penisa
          a no nie do konca, łechtaczka jest troche mniejsza i w inym miejscu czy cos
          takiego, natomiast na dobrym sprzecie łątwo mozna rozpoznac płec tym bardziej ze
          widac takze moszne (czyli chlopczyk). ja w 12 tc rowno na tescie pappa na bardzo
          dobrym sprzecie zobaczylam ze bedzie synek, zreszta w pierwszej ciazy
          dowiedzialam sie o plci niewiele pozniej bo był to 12tc i 5dni smile
          • kalipso30 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 18.05.10, 19:57
            W 18 tc na zywkłym usg gin powiedzial, ze widzi wargi sromowe a potem, ze a mzoe
            jednak nie smile Potem juz nie chcialo sieulozyc, wstydliwe chyba smile Ale dla mnie
            to akurat kompletnie bez znaczenia jaka płeć więc nie dociekam. Momentami to sie
            wogole z M zastnawiamy czy chemy wiedziec. A co tam, a mzoe
            niespodzianka...chociaz pewnie cieakowsc zwycięzy.
          • robin2510 a mylisz się vanilia 19.05.10, 08:25
            Bo w 12 tc dziewczynki i chłopcy mają prawie to samo między nogami, tyle tylko
            że wyrostek płciowy jest pod innym kątem nachylony u dziewczynki i u chłopca. A
            o mosznie to już w ogóle nie pisz w tak wczesnym etapie ciąży bo dość często
            jądra do moszny zstępują u chłopców gdzieś w granicach 30-32 tc. Wcześniej worek
            mosznowy lekarz, który nie ma dobrego sprzętu i sam nie ma "wyćwiczonego" oka
            może pomylić z wargami.
            Napiszę ci jeszcze przykład mojej dalszej sąsiadki , której to 3 !!! lekarzy (1
            w przychodni i 2 w szpitalu) powiedzieli,że będzie mieć syna, oceniając właśnie
            mosznę. Dodam, ze szpital w którym miała robione usg jest wyposażony w najnowszy
            sprzęt. Po porodzie wyszło ku uciesze koleżanki, że ma córkę!. Okazało się że
            wargi i łechtaczkę miała tak spuchnięte (od hormonów), że położne się nie
            dziwiły, iż lekarze mogli się pomylić co do płci (oczywiście ona i jej mąż byli
            w szoku że mają córkę ).
            • tabakierka2 Re: a mylisz się vanilia 19.05.10, 12:42
              w 16tc lekarz stwierdził, że chłopiec, w 21tc potwierdził na 4d - my
              też nie mieliśmy wątpliwościbig_grin mały po prostu się obnażyłtongue_out
              • malutka552.2 Re: a mylisz się vanilia 19.05.10, 13:22
                Pierwsza ciaza 12tc test PAPPA lekarz powiedział , ze chłopiec ale
                to nie 100procentwa informacja i urodził się chłopczyk ciąża był
                zagrozona lerzałam w szpitalu i kazdy lekarz robiacy potem usg mowił
                100%chlopak.Druga ciąża 18tc dziewczynka , która 2 tyg pozniej
                okazałam się chłopcem. Lekarz powiedzial ze 20tc to jakas bardziej
                pewna informacja.
            • vanilia_cz Re: a mylisz się vanilia 19.05.10, 14:05
              > Bo w 12 tc dziewczynki i chłopcy mają prawie to samo między nogami, tyle tylko
              > że wyrostek płciowy jest pod innym kątem nachylony u dziewczynki i u chłopca.
              no i to wlasnie widzial lekarz ktory byl pewny ze to chlopiec, ja widzialam ale
              lekarz sam wyszedl z inicjatywa i powiedzial, nie pytalam go, inny lekarz jak
              sie zapytalam czy jest mozliwe zeby zobaczyc plec w tym czasie to stwierdzil ze
              tak wiec mam potwierdzenie od dwoch lekarzy.
              A
              > o mosznie to już w ogóle nie pisz w tak wczesnym etapie ciąży bo dość często
              > jądra do moszny zstępują u chłopców gdzieś w granicach 30-32 tc.
              czyli sadzisz ze jesli jader nie ma w mosznie to moszny nie widac, no to w takim
              razie ty sie mylisz. moj syn urodzil siew 30 tc gdzie jadra jeszczer nie
              zstapily a moszna wisiala do kolan big_grin ba widac worek mosznowy na kazdym zdjeciu
              usg na ktorym chcielismy zobaczyc plec odpowiednio w 20, 16 a nawet, ale nie
              wyraznie wlasnie w 13 tc
              • robin2510 Re: a mylisz się vanilia 19.05.10, 19:19
                A
                > > o mosznie to już w ogóle nie pisz w tak wczesnym etapie ciąży bo dość czę
                > sto
                > > jądra do moszny zstępują u chłopców gdzieś w granicach 30-32 tc.
                > czyli sadzisz ze jesli jader nie ma w mosznie to moszny nie widac, no to w taki
                > m
                > razie ty sie mylisz. moj syn urodzil siew 30 tc gdzie jadra jeszczer nie
                > zstapily a moszna wisiala do kolan big_grin ba widac worek mosznowy na kazdym zdjeciu
                > usg na ktorym chcielismy zobaczyc plec odpowiednio w 20, 16 a nawet, ale nie
                > wyraznie wlasnie w 13 tc
                >

No właśnie źle zinterpretowałaś to co miała do przekazania. Zwyczajowo jądra
                schodzą do moszny w tych tyg ciąży ale oczywiście nie zawsze, dlatego worek
                mosznowy na usg czasem "rozlany" na boki może wyglądać jak wargi sromowe u
                dziewczynki.Jeśli na tak późnym etapie zdarzają się pomyłki bo "ptaszek " gdzieś
                dodatkowo zawinie się do góry bądź zostanie przykryty pępowiną to tym bardziej
                nie można mówić o widocznej mosznie w przypadku 12-13 tc płodu. Tej moszny po
                prostu jeszcze nie ma. Nie twierdzę ze nie mozna płci na tym etapie poznać bo
                można, u mnie samej najlepszy lekarz w moim województwie powiedział w 13 tc że
                będzie dziewczynka. Ale jak on stwierdził nie na podstawie że tam coś wisi, bo
                ja wyraźnie widziałam ze coś dynda i powiedziałam że to chyba chłopak ale pod
                jakim kątem "to" coś wisi. No i lekarz miał rację.
              • memphis90 Re: a mylisz się vanilia 20.05.10, 13:03
                > no i to wlasnie widzial lekarz ktory byl pewny ze to chlopiec,
                U mnie lekarz też widział chłopca na tym etapie. Nie uwierzyłam- i słusznie, bo
                mam ewidentną dziewcznkęsmile
          • memphis90 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 20.05.10, 13:01
            > W 12 tc łechtaczka jest wielkości penisa
            > a no nie do konca, łechtaczka jest troche mniejsza i w inym miejscu czy cos
            Kilka tygodni temu któras z dziewczyn wkleiła fotki płodów w 12tc. Łechtaczka
            ewidentnie była wielkości penisa i anatomicznie znajduje się w zasadzie
            w tym samym miejscu. Jedyna różnica- że jedno i drugie sterczy pod nieco innym
            kątem, który można ocenić, jeśli uda się uwidocznić płód w odpowiednim
            przekroju. A moszna- cóż, w 12 tc zaczynają kształtować się zewnętrzne narządy
            płciowe, wargi sromowe są obrzęknięte i spore, a same jądra są w jamie
            brzusznej... Szanse są 50%.
    • zabulin Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 19.05.10, 13:31
      Poznać, poznasz, ale nie przywiązuj się jeszcze jakoś bardzo do tej
      myśli.
      Na USG 3 D w 17 tyg moja koleżnka miala mieć córke, a w 26 tyg
      okazało się jednak chłopiec i chłopiec sie urodził.
    • mamaanitki Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 19.05.10, 19:50
      Możliwe smile
      Pierwsza ciąża wtedy (7 lat temu )usg zwykłe 16 tydzień i już było widać że dziewczynka (potwierdziło się smile ). Teraz 12 tyg tym razem usg 3D i tylko dlatego że ustawiało się tak dziecię żeby nie można było zobaczyć to lekarz nie mógł powiedzieć choć twierdzi że ogólnie to już w takiej ciąży zazwyczaj widać
    • elzabeth18 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 22.05.10, 01:50
      Nie ma sensu dadzą Ci jakieś 40% pewności, a mi w 18 tyg bał się
      powiedziec cokolwiek, żebym się nie nastawiała...poczekałabym do
      20tyg wtedy będzie 80%?
      • rika_91 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 22.05.10, 14:50
        Nam lekarz bez zastanowienia powiedział na 80% w 12tc ze nic nie dynda między
        nogami a na połówkowym USG wszystko się potwierdziło i będziemy mieć dziewczynkę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka