lopezka26 11.05.10, 18:25 Jutro mam wizytę u lekarza, chciałabym już poznać płeć maleństwa. Czy jest realne że USG czy D da mi taką możliwość?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elutka24 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 18:32 slyszalam,ze tak zwlaszcza gdy w brzuszku jest chlopczyk Odpowiedz Link Zgłoś
pola.cocci Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 18:40 podobno mozliwe juz wczesniej, ale b. niepewne Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzmapleple3 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 18:57 Mi w 12 tyg lekarz powiedział, ze na 70% to dziewczynka. Potem wszystkie usg to potwierdzały. Za 2 i pół tygodnia termin i mam nadzieje, że jednak siusiaka nie zobacze bo wszystkie ubranka różowe Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 19:44 Potwierdzam, znajoma w 12 tyg. na takim badaniu dowiedziała się jaka płeć. Bezbłędnie. Ja też czekam na to badanie. I też czekam na płeć. Odpowiedz Link Zgłoś
ninaspi Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 20:25 Płeć potwierdzona na zwykłym usg w 15,2 tc .Chłopczyk. Moszna i siusiak widoczny jak na dłoni Odpowiedz Link Zgłoś
zigus_a Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 19:43 Ja poznałam płeć właśnie w 16 tyg. - chłopczyk Lekarz powiedział, że na 90% w tym tyg. co się później oczywiście potwierdziło. Odpowiedz Link Zgłoś
blanka_1982 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 20:13 Ja poznałam płeć w 15tc- na zwykłym usg. Jak na razie wszystkie kolejne usg ją potwierdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
anciarek2010 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 20:18 My poznaliśmy płeć na usg genetycznym w 13+6 tydz. I się sprawdziło, ale musi być dobry sprzęt i lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
wanioliowa Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 22:50 Ja poznałam właśnie na genetycznym i choć z funkcją 3d to robionym w 2d bo akurat lepiej lekarzowi było dopochwowo. I to był 12t1d. Akurat chłopiec więc lekarz nie miał problemów z rozpoznaniem, zaznaczał, ze dziewczynki łatwo pomylić ale chłopca da się prosto rozpoznać - zresztą na monitorze sama wszystko widziałam. USG z 24 tygodnia również nie pozostawiło wątpliwości co do tego, że lekarz miał rację Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata28 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 11.05.10, 22:57 12 tydzień, chłopiec, sprawdziło się Odpowiedz Link Zgłoś
kasia5274 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 12.05.10, 15:12 16 tydz, chłopak na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
katiusza1981 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 12.05.10, 18:13 Właśnie w 16 tygodniu lekarz zobaczył, że to dziewczynka, ale była dobrze ułożona, dużo od tego zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
mischell Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 18.05.10, 14:57 również 16 tydzień, 100% chłopak , z tym ze był tak ułożony ze wszystko bylo widac idealnie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 18.05.10, 16:50 W 12 tc łechtaczka jest wielkości penisa, więc nie jest to jednak takie oczywiste, że jak coś sterczy, to chłopak... W 16tc- już można coś powiedzieć, ale 100% pewności ma się dopiero po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia_cz Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 18.05.10, 19:31 W 12 tc łechtaczka jest wielkości penisa a no nie do konca, łechtaczka jest troche mniejsza i w inym miejscu czy cos takiego, natomiast na dobrym sprzecie łątwo mozna rozpoznac płec tym bardziej ze widac takze moszne (czyli chlopczyk). ja w 12 tc rowno na tescie pappa na bardzo dobrym sprzecie zobaczylam ze bedzie synek, zreszta w pierwszej ciazy dowiedzialam sie o plci niewiele pozniej bo był to 12tc i 5dni Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 18.05.10, 19:57 W 18 tc na zywkłym usg gin powiedzial, ze widzi wargi sromowe a potem, ze a mzoe jednak nie Potem juz nie chcialo sieulozyc, wstydliwe chyba Ale dla mnie to akurat kompletnie bez znaczenia jaka płeć więc nie dociekam. Momentami to sie wogole z M zastnawiamy czy chemy wiedziec. A co tam, a mzoe niespodzianka...chociaz pewnie cieakowsc zwycięzy. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 a mylisz się vanilia 19.05.10, 08:25 Bo w 12 tc dziewczynki i chłopcy mają prawie to samo między nogami, tyle tylko że wyrostek płciowy jest pod innym kątem nachylony u dziewczynki i u chłopca. A o mosznie to już w ogóle nie pisz w tak wczesnym etapie ciąży bo dość często jądra do moszny zstępują u chłopców gdzieś w granicach 30-32 tc. Wcześniej worek mosznowy lekarz, który nie ma dobrego sprzętu i sam nie ma "wyćwiczonego" oka może pomylić z wargami. Napiszę ci jeszcze przykład mojej dalszej sąsiadki , której to 3 !!! lekarzy (1 w przychodni i 2 w szpitalu) powiedzieli,że będzie mieć syna, oceniając właśnie mosznę. Dodam, ze szpital w którym miała robione usg jest wyposażony w najnowszy sprzęt. Po porodzie wyszło ku uciesze koleżanki, że ma córkę!. Okazało się że wargi i łechtaczkę miała tak spuchnięte (od hormonów), że położne się nie dziwiły, iż lekarze mogli się pomylić co do płci (oczywiście ona i jej mąż byli w szoku że mają córkę ). Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: a mylisz się vanilia 19.05.10, 12:42 w 16tc lekarz stwierdził, że chłopiec, w 21tc potwierdził na 4d - my też nie mieliśmy wątpliwości mały po prostu się obnażył Odpowiedz Link Zgłoś
malutka552.2 Re: a mylisz się vanilia 19.05.10, 13:22 Pierwsza ciaza 12tc test PAPPA lekarz powiedział , ze chłopiec ale to nie 100procentwa informacja i urodził się chłopczyk ciąża był zagrozona lerzałam w szpitalu i kazdy lekarz robiacy potem usg mowił 100%chlopak.Druga ciąża 18tc dziewczynka , która 2 tyg pozniej okazałam się chłopcem. Lekarz powiedzial ze 20tc to jakas bardziej pewna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia_cz Re: a mylisz się vanilia 19.05.10, 14:05 > Bo w 12 tc dziewczynki i chłopcy mają prawie to samo między nogami, tyle tylko > że wyrostek płciowy jest pod innym kątem nachylony u dziewczynki i u chłopca. no i to wlasnie widzial lekarz ktory byl pewny ze to chlopiec, ja widzialam ale lekarz sam wyszedl z inicjatywa i powiedzial, nie pytalam go, inny lekarz jak sie zapytalam czy jest mozliwe zeby zobaczyc plec w tym czasie to stwierdzil ze tak wiec mam potwierdzenie od dwoch lekarzy. A > o mosznie to już w ogóle nie pisz w tak wczesnym etapie ciąży bo dość często > jądra do moszny zstępują u chłopców gdzieś w granicach 30-32 tc. czyli sadzisz ze jesli jader nie ma w mosznie to moszny nie widac, no to w takim razie ty sie mylisz. moj syn urodzil siew 30 tc gdzie jadra jeszczer nie zstapily a moszna wisiala do kolan ba widac worek mosznowy na kazdym zdjeciu usg na ktorym chcielismy zobaczyc plec odpowiednio w 20, 16 a nawet, ale nie wyraznie wlasnie w 13 tc Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: a mylisz się vanilia 19.05.10, 19:19 A > > o mosznie to już w ogóle nie pisz w tak wczesnym etapie ciąży bo dość czę > sto > > jądra do moszny zstępują u chłopców gdzieś w granicach 30-32 tc. > czyli sadzisz ze jesli jader nie ma w mosznie to moszny nie widac, no to w taki > m > razie ty sie mylisz. moj syn urodzil siew 30 tc gdzie jadra jeszczer nie > zstapily a moszna wisiala do kolan ba widac worek mosznowy na kazdym zdjeciu > usg na ktorym chcielismy zobaczyc plec odpowiednio w 20, 16 a nawet, ale nie > wyraznie wlasnie w 13 tc > No właśnie źle zinterpretowałaś to co miała do przekazania. Zwyczajowo jądra schodzą do moszny w tych tyg ciąży ale oczywiście nie zawsze, dlatego worek mosznowy na usg czasem "rozlany" na boki może wyglądać jak wargi sromowe u dziewczynki.Jeśli na tak późnym etapie zdarzają się pomyłki bo "ptaszek " gdzieś dodatkowo zawinie się do góry bądź zostanie przykryty pępowiną to tym bardziej nie można mówić o widocznej mosznie w przypadku 12-13 tc płodu. Tej moszny po prostu jeszcze nie ma. Nie twierdzę ze nie mozna płci na tym etapie poznać bo można, u mnie samej najlepszy lekarz w moim województwie powiedział w 13 tc że będzie dziewczynka. Ale jak on stwierdził nie na podstawie że tam coś wisi, bo ja wyraźnie widziałam ze coś dynda i powiedziałam że to chyba chłopak ale pod jakim kątem "to" coś wisi. No i lekarz miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: a mylisz się vanilia 20.05.10, 13:03 > no i to wlasnie widzial lekarz ktory byl pewny ze to chlopiec, U mnie lekarz też widział chłopca na tym etapie. Nie uwierzyłam- i słusznie, bo mam ewidentną dziewcznkę Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 20.05.10, 13:01 > W 12 tc łechtaczka jest wielkości penisa > a no nie do konca, łechtaczka jest troche mniejsza i w inym miejscu czy cos Kilka tygodni temu któras z dziewczyn wkleiła fotki płodów w 12tc. Łechtaczka ewidentnie była wielkości penisa i anatomicznie znajduje się w zasadzie w tym samym miejscu. Jedyna różnica- że jedno i drugie sterczy pod nieco innym kątem, który można ocenić, jeśli uda się uwidocznić płód w odpowiednim przekroju. A moszna- cóż, w 12 tc zaczynają kształtować się zewnętrzne narządy płciowe, wargi sromowe są obrzęknięte i spore, a same jądra są w jamie brzusznej... Szanse są 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 19.05.10, 13:31 Poznać, poznasz, ale nie przywiązuj się jeszcze jakoś bardzo do tej myśli. Na USG 3 D w 17 tyg moja koleżnka miala mieć córke, a w 26 tyg okazało się jednak chłopiec i chłopiec sie urodził. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanitki Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 19.05.10, 19:50 Możliwe Pierwsza ciąża wtedy (7 lat temu )usg zwykłe 16 tydzień i już było widać że dziewczynka (potwierdziło się ). Teraz 12 tyg tym razem usg 3D i tylko dlatego że ustawiało się tak dziecię żeby nie można było zobaczyć to lekarz nie mógł powiedzieć choć twierdzi że ogólnie to już w takiej ciąży zazwyczaj widać Odpowiedz Link Zgłoś
elzabeth18 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 22.05.10, 01:50 Nie ma sensu dadzą Ci jakieś 40% pewności, a mi w 18 tyg bał się powiedziec cokolwiek, żebym się nie nastawiała...poczekałabym do 20tyg wtedy będzie 80%? Odpowiedz Link Zgłoś
rika_91 Re: Płeć dziecka w 16 tyg na USG 3D, możliwe? 22.05.10, 14:50 Nam lekarz bez zastanowienia powiedział na 80% w 12tc ze nic nie dynda między nogami a na połówkowym USG wszystko się potwierdziło i będziemy mieć dziewczynkę Odpowiedz Link Zgłoś