Dodaj do ulubionych

brać czy nie

06.03.04, 15:02
Jestem w 6 tyg. Mam niekiedy skurcze brzucha (takie jak przed okresem).
Lekarz zapisał mi no-spę forte 2X dziennie. Na ulotce wyczytałam ,że w
okresie ciąży stsować jedynie gdy korzyść przewyższa ryzyko. Boje się
stosować, boje sie też skurczy, że mogą zaszkodzić dziecku. Co robić?
Obserwuj wątek
    • 24kasia24 Re: brać czy nie 06.03.04, 15:23
      Hej! Nie mart się . Ja też miałam takie obawy ale lekarz mnie uspokoił że to
      maluszkowi nie zaszkodzi, skurcze i bóle brzuszka mogą być na początku ciąży
      niebezpieczne stąd zalecenie o braniu nospy. Ja ją brałam co 8 godzin dodatkowo
      duphaston na podtrzymanie ciąży bo była zagrożona. A teraz jest wszystko w
      porządku żadnych skurczy, bóli brzuszka tylko cudowne kopniaczki. ŻYCZĘ DUŻO
      ZDRÓWKA! POZDRAWIAM. KASIA I 25 TYG. DZIDZIA
    • alaska80 Re: brać czy nie 06.03.04, 15:26
      Moze lepiej jakbys poszła do gina po np. duphaston na podtrzymanie ciąży.
    • tupelo Re: brać czy nie 06.03.04, 16:10
      Hej Asiu, lekarze ginekolodzy dosyc chetnie zalecaja No-spe przy takich
      objawach, niektore dziewczyny biora i 3 dziennie. Ja czulam sie niespecjalnie
      przez 5 pierwszych miesiecy, ale No-spe bralam sporadycznie, ogolnie do 29
      tygodnia wzielam moze z 20 tabletek, nie wiecej. W ulotce tak napisali, bo nie
      ma badan nad dzialaniem No-spy na zarodek/plod - po prostu zadna kobieta w
      ciazy by sie na takie nie zdecydowala. Podobno po No-spie dzieci moga miec
      niewielkie trudnosci logopedyczne, ale jest to jedyny niekorzystny wplyw No-
      spy, o jakim slyszalam.
      Jest jeszcze lek homeopatyczny (o ile wierzysz w homeopatie), rozkurczowy -
      Spascupreel w tabletkach podjezykowych, zupelnie bezpieczny dla dziecka. 50
      tabletek kosztuje ok. 16 zl - duzo, ale moze to lepsze od No-spy? Niektorzy
      ginekolodzy polecaja wlasnie ten lek.
      • la_lunia Re: brać czy nie 08.03.04, 09:48
        a ja zaczelam lykac magnez na skurcez brzuszka
        potem zapytalam sie lakerza czy moge smile
        pozowlil jedna tabletke
        skurcze juz nie mam smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka