maja9991 08.03.04, 15:08 Ja prawdę mówiąc nie za dobrze... Senna, leniwa, bóle główy i mdłości... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gandzia4 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 08.03.04, 18:07 Dzisiaj wyjątkowo kiepsko, mdłości, ból głowy i przerażjąca senność. Pocieszam się,że jeszcze tylko 1,5 tygodnia tych atrakcji i koniec I trymestru powinien przynieś troszkę odsapki przed następnymi atrakcjami)) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkiblekit Re: mamy z początku października - jak sie czujec 10.04.04, 13:51 CZesc Dziewczynki) I jak tam brzuszki.. zaczely sie juz nie miescic w spodenkach, co? Jak wasze samopoczucie? jakies dolegliwosci? A moze juz jestescie na zwolnieniach? dajcie znac, pa Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka710 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 09:59 Ja nawet całkiem dobrze, zero nudności i wymiotów, tylko senność i leń totalny, któy nie pozwala pracować w pracy, a daje tylko siłę na wędrowanie po forum. Pozdrawiam z Fasolką 7.10. Odpowiedz Link Zgłoś
koszatka Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 11:00 Hej, hej! No cóż, wprawdzie bez wymiotów i tylko niewielkie nudności, ale z łóżeczka mogłabym nie wychodzić. Na dodatek mam od gina zakaz picia kawy, a przed ciążą pochłaniałam całkiem spore ilości tego ukochanego przeze mnie napoju. Żyję wizją, że drugi trymestr (i wiosna) mnie obudzą Pozdrawiam! Koszatka i Ktoś (06.10) Odpowiedz Link Zgłoś
cantoblanco Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 11:09 Hej, jestem wpawdzie mamą z końcówki września, ale to blisko całkiem blisko do pazdziernika. jeszcze tydzień temu czułam się bardzo kiepsko. głównie dokuczała mi senność i ogólna rozlazłość. trochę mdłości, ale nie porannych tylko całodziennych. Wszystko skończyło sie dość nagle i czuję się znacznie lepiej. Może to was pocieszy. Teraz troszkę bardziej się złoszczę z byle powodu i czekam na brzuszek. Już mógłby się zacząć pojawiać. Jak narazie się ociąga. pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka52 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 11:33 A u mnie rośnie.Chociaż dopiero jestem w 8 tygodniu. Nie mieszcze się już w żadne spodnie, bo cały czas mam taaaaaaaaaaaki wydęty brzuch. Być może to dlatego,że mam straszne zaparcia i w ogóle mniej się ruszam ze wzgledu na potworną senność... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka710 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 13:49 ja tez mam kłopoty ze spodniami. będę musiała zadbać o nową garderobę, choć nie przypuszczałam, że nastąpi to tak szybko. jak moja mama pojawiła się wśród znajomych ze mną w wózku, to nikt nie chciał jej uwierzyć, że to jej własne, bo nic nie było widać. hmm... a ja... Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka52 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 14:21 No właśnie. Ja już sobie kupiłam spodnie ciążowe, miałam już dosyć chodzenia z ciągle rozpiętym rozporkiem.... Polecam stoisko dla ciężarnych w sklepach H&M. Są tam sportowe i klasyczne ciuchy w modnych kolorach i fasonach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maja9991 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 22:49 hej. gdzie są sklepy H&M w Krakowie? nie wiedziałm że tam są ciuchy ciążowe A może ktoś już odwiedzał jakieś inne sklepy z ciuchami dla mamuś w krakowie i może polecić? Bo ja chyba niedługo muszę się wybrać...Aha i jeszcze jedno - jesteście na zwolnieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
redmiss Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 14:18 Dzięki za ten list!!! Bo myślałam, że tylko ja się nie mieszczę w ubrania w tak wczesnym "stadium" ! Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
mag220274 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 17:04 cześć dziwczyny! Od razu mi lepiej jak piszecie o za ciasnych spodniach faktycznie brzucha jako takiego jeszcze nie ma prawa być widać ale jak czuję się jak balonik cały czas mam wzdęcia i żołądek tak mi wywaliło że nie mogę go wepchnąć w spodnie .Jest to maja druga ciąża i obawiam się że wcześniej pojawi się ten właściwy brzuszek choć wolałabym być mniejszych rozmiarów niż w poprzedniej ciąży Pozdrawiam gorąco Magda i .... (6.10) Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 11:07 uhhh, to samo chcę napisać, mdłosci juz przechodzą ale te zaparcia. Pocieszam się, że ostatnie miesiące przypadną na koniec lata i objadac sie będę owocami i warzywkami z działki mojej mami, więc mam nadzieję, że nie utyję jak w pierwszej ciąży. Ach taka mam ochotę na słodkie czerowne porzeczki.... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia1000 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 09.03.04, 18:19 Jestem mamą przełomową- termin od 30.09 do 02.10; Jest lepiej- 3 tygodnie temu wymiotowałam srednio 5,6 razy dziennie- nawet w nocy. Teraz jestem "tylko" totalnie zmęczona i cały czas boli mnie głowa. I jeść się chce! Niestety- cały czas. Spodnie- noszę jeansy z gumką na guziku, bo już się nie mieszczę- miło słyszeć, że w też nie :-. Ale pocieszam się, że jest nieco lepiej niż na początku..... oj, zdrzemnaełabym się troszeczkę. pozdrawiam Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
agax3 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 10.03.04, 10:07 Mdłości, mdłości, mdłości... cały dzień a zwłaszcza wieczorem. A na dodatek odnowiły mi się hemoroidy z okazji ciągłych zaparć. I wzdęty brzuch i 2 kg więcej na wadze, pewnie przez to ciągłe przegryzanie, że by nie mieć niesmaku w ustach. OCH PO PROSTU CUDNIE!!! Ale mam nadzieję, że wkrótce się to skończy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka710 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 10.03.04, 11:32 ratunku!a mnie się nie chce pracować.siedzę przed tym cholernym komputerem i zamiast wziąć się do roboty, to czytam wasze posty. niech mnie ktoś kopnie, nakrzyczy i zmobilizuje do pracy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka710 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 10.03.04, 11:41 a mnie się nie chce pracować! ratunku! zamiast wziąć się do roboty, czytam wasze posty!!! niech mnie ktoś kopnie, nakrzyczy i zmotywuje do pracy. a jeszcze za oknem takie piękne słoneczko! Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 10.03.04, 23:35 Też się nie mieszczę w spodnie, ale ja mam jeszcze troszkę ciuchów z poprzedniej ciąży. No i u mnie tradycyjnie waga idzie w dół, już spadłam o 4kg, a spodnie za ciasne. Tradycyjnie też przewiduję, że po porodzie większość ciuchów będzie na mnie wisieć, tak miałam przy poprzednich. To tylko dzięki brakowi apetytu przez pierwsze 20tyg. i przerażającej zgadze przez następne 20. Nie martwi mnie to jednak bo ostatnio miałam troszkę nadwagi. Fasolka w nic cię kopać nie zamierzam, bo ci jeszcze zaszkodzi i gorszy leń cię złapie albo popadniesz w pracoholizm i przestaniesz tu zaglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
aniabram Re: mamy z początku października - jak sie czujec 16.03.04, 09:38 Wreszcie ktos wspomina o niesmaku w ustach! A wiec nie jestem sama...Mdlosci od czasu do czasu, zero wymiotow, ale za to juz CZTERY kilo wiecej od wiecznego podjadania, aby tylko zabic ten dziwny smak...Buziaki dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia niesmak 17.03.04, 23:16 aniabram napisała: > Wreszcie ktos wspomina o niesmaku w ustach! A wiec nie jestem sama... > Mdlosci od czasu do czasu, zero wymiotow, ech, ja też mam dziwny niesmak w ustach ((( był to pierwszy z objawów ciąży - w 3 tyg. potem przeszło, wróciło razem z całodziennymi mdłościami w 9 i 10 tygodniu, teraz mdłości prawie nie mam, za to ten niesmak się nasilił - pomaga mi jedzenie zielonych jabłek i żucie miętowej gumy Odpowiedz Link Zgłoś
mehlina Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 11:03 Cześć dziewczyny U mnie to dopiero 8 tydzień. Objawy oczywiście standardowe- senność, apetyt na nic nie robienieI jakoś katar nie chce mnie opuścić...może znacie jakieś dobre sposoby?? Do tego te nieszczęsne spodnie!!!Mój brzuch zrobił sie wielki i faktycznie rozporki nie dają juz rady. Ale pocieszyłyscie mnie,ze nie jestem w tym wzgledzie ewenementemA czy często bolał was brzuch?? Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka52 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 11:15 mnie nie bolal. Tylko jak probowalam sie przeciągnąć lub chcialam się na nim położyć to wtedy bolał. A tak to raczej nie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patrischa Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 12:07 ja tez mam katar i lekarz mi polecial spray homopatyczny euphorbium compositum s rewelacja w poniedzielak nie mailam jak oddychac i lecialo mi z nosa jak z fontanny a dzis kataru brak polecam bezpeiczne w ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
asochac1 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 12:42 Ja tez sie juz w nic nie mieszcze! Nawet w pracy zaczeli zauwazac a to dopiero 11 tydzien! Ale przytylam 3 kg, tak jak w poprzedniej ciazy do tego momentu, wiec sie pocieszam. Na bole brzucha biore duphaston (3) i no-spe (4), bo nie dosc ze boli to jeszcze "ciagnie" ale z lekami da sie przezyc. Na zwolnienie na razie nie moge isc ale chetnie bym poszla... Na dodatek mialam powazna rozmowe z ginem nt diety, wiec po powrocie z pracy o 19 i polozeniu dziecka o 22 zabieram sie za gotowanie lekkostrawnych obiadkow. Cale dnie przesypiam na siedzaco ale za to wzdecia i zaparcia troche ustapily. Pozdrawiam, Ania 3/10 Odpowiedz Link Zgłoś
mehlina Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 12:46 patrischa dzieki za radę.Mi kazano brac bioparox- tez bezpieczny ale wyjatkowe swiństwoPoczekam na efekty a jak nie zjawia się szybko to kupie to co polecasz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia katar 17.03.04, 23:20 patrischa napisała: > ja tez mam katar i lekarz mi polecial spray homopatyczny euphorbium > compositum s w 8 tyg. byłam przeziębiona udało mi się uniknąc kaszlu, ale chyba przez to klopoty z katarem były większe niż zwykle wcześniej mi się zdarzało, lekarz pozwolił brać krople do nosa, głownie polecał te dla dzieci, mąż przyniósł z apteki właśnie to, co wymienia patrischa - niestety u mnie zero rezultatu przeziębienie już minęło, ale niewielki nieżyt nosa wciąż mam, ujawnia się głównie w pozycji leżącej i czasem nie daje zasnąć - możecie coś doradzić? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
goskak1 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 12:34 Witam) Ja nie jestem z początku bo 16.10 ale przyłączam się do ciągłych mdłości, "spuchniętego brzuszka" , no i ja mam jeszcze okropną zgagę zawsze ją miałam ale teraz przechodzi samą siebie poprostu tragedia. A że jestem na podtrzymaniu to sie przynajmniej wysypiam na zwolnieniu nie wyobrażam sobie teraz wstawać o 5.30 do pracy nikt by mnie nie zwlókł o tej porze. Pozdrawiam mamusie i fasolki) Odpowiedz Link Zgłoś
esturka Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 12:45 Maju ja czuję się wręcz ZNAKOMICIE !!!! Bo oprócz LENIA POSPOLITEGO (który widze ogarnia wszyskie młode mamusie) nic więcej mnie nie gnębi...Dziś byłam u lekarza i powiedziała że mały rośnie jak na drożdzach omal nie popłakałam się ze wzruszenia...żeby tylko wszystko było ok. Poród 14 październik. POZDRAWIAM WSZYSTKIE PRZYSZŁE MAMUSIE !!!!! Mam pytanko do tych mam które pracują. Powiedziałyście już szefom?? A jesli tak to jak zareagowali??? Ja troszeczkę się boję Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka52 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 12:51 Ja jeszcze nie mówiłam szefowej. Ide 24.03 do lekarza wiec wtedy wezme zaświadczenie, zaniosę je do personalnego, a potem do mojej szefowej powiem: " Słuchaj Beata, jestem w ciąży i bardzo proszę na razie nie peplaj o tym wszystkim".... A poza tym, to prosze Cie żebyś się zamieniła ze mną miejscem, bo ja nie mogę mieć za sobą tyłu komputera..." A ona mi pewnie odpowie, że się nie zamieni. No i to wszystko co sobie powiemy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
goskak1 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 12:59 Ja już swojemu szefowi powiedziałam bo u mnie dwa poronienia a teraz trzecia ciąża na podtrzymaniu i wiedział od początku jak to ze mna jest, jak mu powiedziałam bardzo się ucieszył kazałniemartwić się pracą dobrze odżywiać i odpoczywać i powiedział że mam nie myśleć o tym co było teraz będzie dobrze bardzo mnie miło zaskoczył każdemu życzę takiego szefa Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
mamanowa Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 13:31 Ja też już powiedziałam, bo dręczyły mnie wyrzuty sumienia, że coś ukrywam, ale reakcja była bez większych emocji. Szefów mam dwóch, obaj pogratulowali i tylko zapytali jak długi urlop planuję. Teraz jeden z nich udaje, że nie było rozmowy, a drugi codziennie pyta jak się czuję. Różnie to z tymi szefami bywa. Pozdrawiam Mamy październikowe, z Fasolką Odpowiedz Link Zgłoś
asochac1 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 11.03.04, 13:56 ja powiedzialam juz miesiac temu, szefowa pogratulowala, tylko pytala jak sie czuje, czy wybieram sie na zwolnienie i jak dlugi urlop planuje. Ogolnie ok. Podejrzewam, ze gorzej by bylo, gdybym powiedziala za pozno. Ja patrze na to tez z drugiej strony. Moja pracownica powiedziala mi o swojej ciazy w polowie czwartego miesiaca i zaraz poszla na zwolnienie. Szczerze mowiac bylam wsciekla, bo jakby powiedziala chociaz miesiac wczesniej to bym predzej znalezla zastepstwo. Wg mnie to kwestia uczciwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamanowa Re: mamy z początku października - jak sie czujec 12.03.04, 09:42 Październikowe Mamy! Nie wiem, jak Wy, ale ja czuję już w powietrzu wiosnę i szczerze mówiąc od razu lepiej się czuję, a wszystkie dolegliwości znikają. Polecam spacer po słoneczku, nawet jesli pracujecie, to urwijcie się na chwilę. Pomaga. Pozdrawiam Was serdecznie i życzę wszystkim miłego dnia. Nowa Mama Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia wiosna 17.03.04, 23:22 mamanowa napisała: > ja czuję już w powietrzu wiosnę i szczerze mówiąc od razu > lepiej się czuję, a wszystkie dolegliwości znikają. Polecam spacer po > słoneczku, nawet jesli pracujecie, to urwijcie się na chwilę. Pomaga. o, jaki miły post strasznie tęskniłam za wiosną, za możliwością zrzucenia grubego zimowego płaszcza i ciepłej czapy hura!!! mamy wiosnę Odpowiedz Link Zgłoś
valkiria11 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 12.03.04, 16:30 czesc maja i reszta pazdziernikowych mamuśja tez sie przylaczam do niezbyt dobrego samopoczucia...senna,mdłości i nudności a najwiecej to problemy z zaparciami ..i jeszcze brzusio mi puchnie i spodnie juz za ciasne a to dopiero 9 tydzien..ale sie pocieszam ze juz niedlugo minie pozdrawaim wszystkie mamy i fasolki Odpowiedz Link Zgłoś
larix7 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 15.03.04, 23:36 Moje spodnie też są za ciasne (kupiłam nowe dżinsy w styczniu). Pocieszyłam sie Waszymi mailami - myślałam, że za szybko przytyłam (wg wagi to tylko 1 kg). Poza tym biorę Duphaston i mam wrażenie, że od niego trochę "spuchłam". Oprócz tego lekkie mdłości, bóle brzucha, zmęczenie i senność. Dobrze, że na razie nie chodzę do pracy (jeszcze tylko 2 tyg.,niestety - wcale mi się nie tęskni), bo nie dałabym rady rano wstać. Jak czasem wstaję do łazienki i koty zaplączą mi się pod nogami miaucząc o jedzenie - nawet nie jestem w stanie otworzyć oczu. Mam nadzieje, że mi to przejdzie, bo pracuję od 8:00 i nie mogę się spóźniać (pod groźbą upomnienia). Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 16.03.04, 13:52 Poza sennością - OK, żadnych wymiotów, mdłości, "ryczącego lamparta" nad klozetem. Leń totalny, a można by się wziąć do roboty Ubrania się dopinają i nawet mam jeszcze luz w ulubionych spodniach. Pewnie będę jeszcze długo nosić stare ciuchy, bo mam dość szerokie biodra, więc Maleństwo będzie miało gdzie się panoszyć. W pracy wszyscy wiedzą, zwłaszcza, że ostatnio jakiś wysyp Czekam na ciepłą wiosnę i lato, żeby wreszcie zdjąć te grube ciuchy i ciężkie buty. Polatałabym już w pantoflach albo sandałach. I w lekkich, żorżetowych sukienkach, które też czekają.... A na razie - spodenki, kozaczki, marynareczka i gruba kurtka, bo wieje - tfy! Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: mamy z początku października 17.03.04, 23:33 hej witajcie też jestem październikową mamą jak się czuję? od początku zmęczona i senna, choć czasem mam klopoty ze spaniem (np. przez nieżyt nosa), trochę plamiłam, miałam mdłości (mam nadzieję, że nie wrócą), czuję niesmak w ustach, mam wzdęcia (raz nawet z bardzo silnymi bólami, chyba śledziony), czasem boli mnie krzyż, często się uśmiecham, ale równie często myślę ze strachem o różnych możliwych komplikacjach (np. o konflikcie serologiznym i moich przeciwciałach, o czekającej mnie amniopunkcji, o cesarce itp.) ani znajomym, ani w pracy jeszcze nie powiedziałam, zamierzam to zrobić tuż przed lub tuż po świętach (jeśli padnie niedyskretne pytanie na widok mego wdętego brzucha, to ... spróbuję wymigać się od odpowiedzi) wciąż rozglądam się za lekarzem, bo dotychczasowe leczenie bardzo duzo mnie kosztowało pozdrawiam wiosennie Odpowiedz Link Zgłoś
kretka27 Re: mamy z początku października 18.03.04, 09:42 Witam, termin mam na 4.10. Już mija senność, spodnie jeszcze nie cisną, na szczęście wraca mi apetyt, którego prawie nie miałam od 3 tyg. Chyba kończą się potworne mdłości (wymiotowałam po kilka razy dziennie, teraz już tylko rano, co za ulga ))) Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka710 Re: mamy z początku października 18.03.04, 10:00 Witam Was, mamy z początku października! Przed nami ważny czas, koniec pierwszego trymestru. Życzę Wam, żeby wszystkie uciążliwe dolegliwości ustąpiły i żebyście z uśmiechem i radością mogły się cieszyć wiosną i oczywiście Waszymi coraz większymi fasolkami. Pozdrawiam, również z Fasolką Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia bole głowy 18.03.04, 22:35 niestety, od czasu do czasu miewam bóle głowy Odpowiedz Link Zgłoś
patricciosa Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.03.04, 11:50 Dopiero kilka dni temu trafiłam na Wasze forum i jestem zachwycona, że jest nas - mam z początku pażdziernika tak dużo. Ja mam termin na 8 października i już nie możemy się z mężem doczekać. To bardzo pocieszające, że nie tylko ja mam problemy z mdłościami i za ciasnymi spodniami.Mam nadzieję, że za dwa, trzy tygodnie mdłości miną i będę mogła porządnie się najeść. Pozdrowienia dla Was i Waszych Brzuszków! Odpowiedz Link Zgłoś
ala58 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.03.04, 11:58 Ja jestem przerazlwie ospała.Caly dzien przespalabym.Z mdlosciami nie mam az takich problemow.najgorzej bylo u mnie w 6,7 i 8 tygodniu.W 9 tygodniu trafilam do szpitala z plamieniami.Teraz jest juz ok,biore luteine i wypoczywam na miesiecznym zwolnieniu. A termin mam na 4 pazdziernika. Odpowiedz Link Zgłoś
mosiia Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.03.04, 12:07 Witam i ja Widzę, że wiosenny "wysyp" się zaczyna, hihi Ja mam termin mniej narazie określony, napewno na pierwszą połowe października... Mam dokładnie takie same objawy i dodatkowo......te paskudne, męczące wszystkich moje.....zmienne nastroje....no może nie wszystkich bo jeszczee nikt o ciąży poza mężaem nie wie Pozdrawiam Was baaaardzo mocno Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka710 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.03.04, 12:15 A mnie od jakiegoś czasu bolą nogi. Szczególnie, kiedy kładę się wieczorem do łóżka. Są ciężkie, jakby cały dzień łaziły. A nie robię 100 kilometrów dziennie. Czasami też pojawiają się lekkie skurcze łydek. Macie podobne objawy? Pozdrawiam, z Fasolką Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia skurcze nóg 21.03.04, 00:00 fasolka710 napisała: > Czasami też pojawiają się lekkie skurcze łydek. > Macie podobne objawy? mnie się sporadycznie zdarzały skurcze ud nieco wcześniej (tak ok. 4-6 tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
aneta0075 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.03.04, 12:37 Witam wszystkie mamy bardzo serdecznie. ja termin porodu mam wyznaczony na 3 października i jak do tej pory czuje sie wspaniale. Pomijając senność, która w zasadzie już mija, w zasadzie nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Tylko trochę ciasno mi w spodniach. Widziałam moje słoneczko w poniedziałek na USG i szkrabek ma już 4 cm i bardzo dobrze widoczne rączki i nózki. W zasadzie gdyby nie to, że nikt tak do końca nie stwierdził, że USg jest w 100% bezpieczne dla dziecka, to biegałabym co tydzień albo i jeszcze częściej, byleby tylko go zobaczyć. Cudowny widok. Ale lekarz prowadzący zalecił następne dopiero ok 22 tyg. I pewnie on ma rację. na razie ciągle oglądam zdjęcia maleństwa. Mam pytanie do wszystkich przyszłych mam. Czy rozważacie już teraz zakup jakichś rzeczy dla dzidziusia, np. wózka? Wszystko to, w związku z wyższym VATem od 1 maja. Ja juz teraz poważnie rozważam zakup wózka. Czy któras z was też myśli o wcześniejszych zakupach? Pozdrawiam raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
koszatka Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.03.04, 12:59 Hej, hej! Widzę, że temat się rozwija! Byłam na tym wątku jakieś dwa tygodnie temu, nieprzytomna i czekająca na wiosnę, a teraz proszę - słoneczko zaświeciło i od razu lepiej Nie przesypiam już 3/4 doby, mdłości ustąpiły, a na dodatkowe centymetry w pasie świetnie mi robią sztruksy biodrówki. Życie jest piękne!!! Życzę Wam wszystkim dużo zdrowia i dobrego samopoczucia! Co do wczesnych zakupów, to my z mężem też myśleliśmy już o wózku; głównie dlatego, by rozłożyć poszukiwanie potrzebnych dóbr w czasie (to są często długie wyprawy, nie bardzo chcemy to zostawiać na upały, gdy brzuszek będzie już duży). A czy są może wśród Was mamy, które planują poród na Żelaznej w W-wie? Odezwijcie się, proszę, bo pewnie się spotkamy Pozdrawiam serdecznie! Koszatka i Ktoś (6.10) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagnieszka Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.03.04, 20:52 Pozdrawiam zza occeanu wszystkie pazdziernikowe mamuski!To jest moja druga ciaza po 10-ciu latach! Tym razem mecza mnie nudnosci i takie ogolne rozbicie. Te nagle zmiany nastrojow sa nislychanie uciazliwe ( zwlaszcza dla meza i synka Julka): dopiero wszystko jest okidoki, a juz placze wlasciwie bez powodu. Bardzo sie ciesze, ze nie tylko ja zrobilam sie taka leniwa. Odkrylam ostatnio, ze mozna spac z otwartymi oczami. Moj boss mysli, ze taka w myslach pograzona jestem,a ja drzemke sobie ucinam. Do lekarza ide dopiero w poniedzialek (11-ty tydzien). Tutaj taki zwyczaj, ze jak ciaza nie jest zagrozona, pierwsza wizita odbywa sie pozniej. Boss jeszcze nie wie, chociaz chodze do pracy w dwoch kostiumach na zmiane (tylko w nie sie mieszcze) i zaczyna mi sie podejrzanie przygladac, to chyba musze cos wkrotce powiedziec. Trzymajcie za mnie i baby kciuki w poniedzialek - oby wszysto bylo w porzadku!!! Zycze wam i waszym fasolkom duzo zdrowka i sloneczka. Agnieszka (17.10) Odpowiedz Link Zgłoś
lalibela Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.03.04, 21:04 Witam, moja data to 8.10 Objawy bardzo skromne: przez dwa dni dosyc mocne bole glowy, 1 tydz katar, troche podniesiona temperatura i troche mdlosci, za to brzuch mam wielki, cycki mi urosly, ostatnio weszlam na wage i sie przerazilam - ale nie wiem ile wazylam przed ciaza, tak na oko to chyba przytylam z 5kg ale nie czuje sie ciezka, i nie czuje tych kilogramow, slodyczy nie jem w ogole, cwicze, chodze na basen - takze nie wiem skad ta waga i troche sie nia martwie Ale najwiekszy klopot z ciaza to ma moj maz, ktory zawsze gotowal obiady i ukladal menu, a ja mu teraz zaczelam wybrzydzac i miec zachcianki, dzisiaj zrobil sosik na jogurcie tak jak chcialam i troche mu sie on zwazyl,wiec moj maz jest strasznie nieszczesliwy i chyba troche obrazony na mnie, hi,hi,hi chyba pojde go pocieszyc (dodam, ze mi obiad STRASZNIE smakowal, jemu troche mniej) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkiblekit Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.04.04, 14:30 hej dziewczyny jak sie czujecie? ja mam dziwne bole wpodbrzuszu tqakie lekko pzreszywajace ale nei zbyt silne.. i centralnie w podbrzuszu nie po bokach? czy tez macie cos takiego??? Pa dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka52 Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.04.04, 15:04 Czesc, Ja mam bóle po bokach. Dzis w nocy to nie bylam w stanie sie przekrecić na drugi bok tak mnie ciągnęło. Mam nadzieje że to "normalne" w ciąży...? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
milinka Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.04.04, 15:18 Witam!!! Maleństwa oczekuję 4 października a czuję sie niby dobrze. Niepokoja mnie jedynie bóle brzucha, ciągle mnie z lewej strony os pobolewa albo ciągnie mnie cos w środku. Nie wiem co jest grane...to norma czy patologia??? Martwię się bo od początku miałam krwawienia, potem okazało się że mam zły wynik na tox0- jem antybiotyk. Jestem na zwolnieniu już długo i chyba tak już pozostanie. Nie wiem czy to dobrze czy źle...ciągle tylko nasłuchuję czy boli jeszcze czy juz nie- koszmar!! Mam nadzieję że a końcu wszystko się unormuje - podobno II trymestr jest najpiekniejszy- oby!!!! czego sobie i Wam Drogie Koleżanki życzę Dana Odpowiedz Link Zgłoś
pimienta Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.04.04, 15:41 A ja mam anginę, którą zaraziła mnie córka. No i też przyjmuję antybiotyk i marwię się, czy to nie zagrozi ciąży. A za tydzień idę na założenie szwu do szpitala. Miałam iść dzisiaj, ale angina pokrzyżowała plany Odpowiedz Link Zgłoś
milinka Re: mamy z początku października - jak sie czujec 19.04.04, 16:04 Ojej..współczuję(( Mam nadzieję że te antybiotyki nie zaszkodzą..w końcu my nie pierwsze i nie ostatnie które je biorą)) Życzę Ci powodzenia w tym szpitalu, uważaj na siebie i maleństwo. Dana Odpowiedz Link Zgłoś