Dodaj do ulubionych

dwa rodzaje ruchów

17.06.10, 08:25
Zastnawia mnie czy to co czuję to rowniez ruchy. A mianowcie-to jak
dzidzia się rusza w dole brzucha to jestem pewna ze to ona,
natomaist czasami czuję rownież "kopnięcia" w okolicach pępka, po
bokach-widać to nawet na zewnątrz-brzuszek się unosi w tym miejscu.
No włąsnie i zastanawiam się czy to napewno kopniaki czy nie
gazy,jelita...Czuję to szczególnie jak mam pełen brzuch i lezę na
plecach.Sama nie wiem..To dopiero 22 tydzień więc pewnie to sprawy
jelitowe. Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • mama_amelii Re: dwa rodzaje ruchów 17.06.10, 08:47
      Ja jestem w 22 tyg i czuję dość silne kopnięcia,brzuch czasami cały faluje.To moje drugie dziecko i ruchy czuję od 16 tyg(delikatne),ale teraz to są porządne kopnięcia.
      Zajrzyj na forum rówieśnicze,bo pewnie termin masz na październik i tam sobie poczytasz o wszystkim co dotyczy tego samego okresu ciazy(łącznie z kopnięciami i ruchami dzieckasmileForum jest zamknięte,więc musisz zgłosić chęc uczestnictwa.
      forum.gazeta.pl/forum/f,94848,PAZDZIERNIK_2010.html
    • kalipso30 Re: dwa rodzaje ruchów 17.06.10, 09:06
      Ja z kolei nie wiem jak to jets z liczeniem ruchów-jedni móią że
      wystarczy 10 w ciądniu dnia inni, że 10 na godzinę...
      • mama_amelii kalipso 17.06.10, 09:19
        We wczesnym etapie ciązy nie liczy się ruchów,chyba,że dla własnej przyjemności.
        Dużo zależy od ułożenia maluszka, od położenia łożyska i od objętości płynu owodniowego. Poza tym pierwsze ruchy maluszka są naprawdę delikatne, a na prawdziwe kopniaki przyjdzie jeszcze pora - około 24-28 tygodnia kopniaki dzidziusia potrafią być już naprawdę bolesne.
        Ja w pierwszej ciązy nie przypominam sobie kopniaków,córka głównie wypinała się,czasami czułam jakiś fikołek.
        Teraz czuję głównie kopniaki.

"Zaleca się obserwacje i liczenie ruchów płodu, ponieważ jego aktywność świadczy o jego dobrostanie. Można rozpocząć liczenie w okolicach 28.-30. tygodnia ciąży. Obserwacje dobrze jest prowadzić co najmniej godzinę. Zdrowy płód powinien wykonać co najmniej 10 ruchów w czasie krótszym niż 2 godziny. Dobrze jest liczyć zawsze o tej samej porze. Warto też wybrać porę, w której dziecko rusza się najczęściej. Jeśli nie uzyskamy sugerowanego wyniku, należy podjąć próbę stymulacji. Zmienić pozycję, zastosować bodźce dotykowe, dźwiękowe czy świetlne. Trzeba brać pod uwagę fakt, że może w czasie, w którym zaplanowane jest liczenie, dziecko postanowiło uciąć drzemkę, stąd konieczność bodźcowania płodu. Jeśli jednak stymulacja nie przyniesie efektu, należy się zgłosić do lekarza.
        Liczenie ruchów płodu jest szczególnie zalecane w ciąży po terminie porodu."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka