mmilka86 23.08.10, 00:45 Jestem w 6 miesiącu. Do tej pory spałam na plecach, ale zaczełam cierpieć na bezsenność i zastanawiam sie czy spanie na boku też jest ok. Mam nadzieje ze maleństwu nic sie nei dzieje w takiej pozycji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emi2711 Re: jak spać?? 23.08.10, 05:42 Spanie na boku jak najbardziej, ale ja i tak miałam problemy ze spaniem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania87-2 Re: jak spać?? 23.08.10, 06:52 Witaj, spanie na plecach powoduje ucisk na naczynia krwionośne co wpływa z kolei na gorsze krążenie krwi, kłopoty z oddychaniem, a nawet może spowodować niedotlenienie dziecka. Więc plackiem na plecach odpada. Chyba, że zrobisz sobie wysokie oparcie pod głowę, tak, że będzie to wyglądać na pozycję 'półsiedzącą'(dobre jeśli masz zgagę). Generalnie lekarze polecają spać na lewym boku, na prawym też można, choć niektórzy mówią, że też uciska na naczynia krwionośne. To tyle z teorii hehe bo zobaczysz, że realia są inne-ja np.od 7 miesiąca nie mogłam spać praktycznie w żadnej pozycji, ewentualnie na plecach(która jest przecież zabroniona!), ponieważ maluszek kręci się i kopie strasznie i noce moje często wyglądają tak, że wiercę się więcej niż śpię. Tak jak dziś na przykład A niewyspana mama to też nie jest rozwiązanie. Życzę Ci abyś znalazła pozycję wygodną dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
camille84 Re: jak spać?? 23.08.10, 09:12 Ja też nie mogłam spać, kupiłam sobnie poduszkę do spania dla cięzarówek i śpię jak aniołek, chociaż wcześniej łapały mnie okropne bóle bioder w nocy, także polecam, żałuję że wcześniej nie kupiłam Odpowiedz Link Zgłoś
tommama Re: jak spać?? 23.08.10, 09:40 ja spałam na bokach albo na plecach, w zależności od tego jak mi było wygodnie. Chociaż pod koniec wygodnie nie jest już w żadnej pozycji poduszek dla ciężarnych nie kupowałam, bo uważałam je za zbędny wydatek Odpowiedz Link Zgłoś
ineska77 Re: jak spać?? 23.08.10, 09:53 Ja spię na boku prawym albo lewym. Wiem, że lewy jest zdrowszy, ale dziecko mnie przegania na prawy A poza tym biodra bolą Poduszki nie uzywam, bo to samo można z kołdrą zrobić jak już nie ma jak spać. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_z_86 Re: jak spać?? 23.08.10, 10:35 Jestem w 7 miesiącu. Faktycznie ja śpię przeważnie na lewym boku tak wygodnie. Chociaz zaczynam mieć problemy z okropnym bólem kregosłupa jak chce sie przekręcić albo wstać. A co będzie w 9 miesiącu? juz chciałabym miec to za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka1979 Re: jak spać?? 23.08.10, 11:05 ciężko w ogóle spać u mnie już 7 miesiąc i generalnie żadna pozycja nie jest wygodna, najczęściej śpię na plecach (ale wtedy mała się strasznie wierci) albo lewym boku (z poduszką między kolanami -pomaga!), na prawym mogę tylko chwilkę bo mnie brzuch zaczyna boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
patoga Re: jak spać?? 23.08.10, 11:43 Śpij tak jak Ci wygodnie. Jak dziecku nie będzie pasować napewno da Ci o tym znać! Ja też już cierpie na bezsenność i pozycje nic tu nie pomagają. Mam poduchę ale zaczyna mi już przeszkadzać. Budzę się w nocy i łażę, kładę się, myślę i tak w kółko. Dopiero nad ranem zaczyna mnie łapać twardy sen, już robi mi się błogo aż tu nagle klepanie po twarzy "mamoooo, śpisz?" Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: jak spać?? 23.08.10, 11:53 Śpij, jak Ci wygodnie. Człowiek ma za sobą kilkaset tysięcy lat obywania się bez porad z internetu, polegał na własnym wyczuciu- i jako gatunek nie wyginął. Sama zorientujesz się kiedy i jaka pozycja spania Ci nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
bluex Re: jak spać?? 24.08.10, 20:45 Generalnie tak jak wszyscy pisza - spij tak, jak Ci wygodnie. Teoretycznie: - lepiej na boku niz na plecach - lepiej na lewym niz na prawym Ja bez poduchy (kojca) dla ciazowek nie dalabym rady... Odpowiedz Link Zgłoś