Dodaj do ulubionych

NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy

23.09.10, 10:59
Witam
Jestem w rozpaczy...U mojego malucha przezornistosc karkowa wyniosła NT 2,2 pomiar za trzecim razem to 2,0.
Pod koniec października jestem umowiona na amniopunkcjęsad
Nie spie, nie jem, tylko płacze...
Czy sa tu mamy ktore były/sa w podobnej sytułacji?
Jak wyglada ten zabieg?trzeba lezec?oszczedzac sie?jak długo czeka sie na wyniki?

Gocha
Obserwuj wątek
    • kreatywni Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 11:06
      NT 2,2 to tak dużo?
      Norma jest do ilu? Do 2,0? 2,5?

• malutka552.2 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 11:10
        forum.gazeta.pl/forum/w,585,114401922,114401922,przeziernosc_karkowa_5_0.html
        • czerwone_francuskie Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 11:15
          rozumialabym twoja rozpacz gdyn NT wynosilo 5..ale 2,2? przy jakim crl (dlugosci ciemieniowej?) nie stresuj sie, rozumiem zaniepokojenie...robilas test z krwi?
          • marlesek Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 11:24
            nie rozumiem gdzie tu powod do rozpaczy 2,2 cztli miescisz sie w normie moja coreczka tez miała takei nt przy crl 74 mm i nei maiłam wskazan do amnio. wiec nie bardzo wiem dlaczego tak panikujesz. chyba ze inne pomiary wyszły nei tak a test biochemiczny krwi wskazał ryzyko np ZD mneijsze niz 1:300.
    • gosia2122 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 11:26
      z usg 11 tyg+6 dni
      CRL 52mm
      • gosia2122 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 12:07
        wg miesiączki byłam w 2 dniu 11 tygodnia
    • lea-25 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 11:41
      A czemu amniopunkcja przy w sumie prawidłowym NT??????????????????????????
      • lea-25 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 11:45
        norma do 2,5 lub w niektórych krajach do 3 mm. Czy lekarz mówił, że to za duże NT. Bardzo dziwne, czy testy z krwi źle wyszły??????? Co jest u Ciebie jest wskazaniem do amniopunkcji????
    • bianna Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 11:51
      Przecież twoje NT jest jak najbardziej w granicach normy (i to nawet nie w górnych granicach). Idź do innego lekarza, bo albo trafiłaś na konowała, albo naciągacza. Ja z NT 1,9-2,1 ( w trzech różnych pomiarach wyszły małe różnice) śpię spokojnie. Ryzyko owszem jest, ale przy amnio też jest ryzyko powikłań. Odpuść sobie niepotrzebne nerwy i odwiedź innego lekarza.
      • marlesek pytanie 23.09.10, 11:54
        miałaś robione biochemiczne badanei krwi ????
    • gosia2122 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 11:59
      Jutro mam miec wyniki biochemiczne krwi.Bardzo sie bojęsad
    • gosia2122 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 12:04
      Badania biochemiczne krwi tam gdzie robiłam ma kazda pacjentka bez wzgledu na WIEK i WYNIK USG. Przed usg lekarz wypisał mi skierowanie na test pappa.W listopadzie skoncze 29 lat.
      • jotka_k Re: co na prezent dla 3 latki - poradźcie :) 23.09.10, 12:08
        chyba niepotrzebnie się nakręcasz i niepotrzebnie o amnio myslisz
        2,2 to przecież wynik ok
        a kość nosowa obecna?
        • marlesek zmień lekarza! 23.09.10, 12:17
          powiem tyle zmien lekarza!!!!!!!!!!! jaki normlany lekarz nie mając wszystkich badań wysyłą cię na amnio , przepraszam a niby jakie ma ku temu podstawy jesli nie przeanalizował pełnej dokumentacji mam tu na mysli wszystkic badan. coś tu jest nei tak
        • gosia2122 Re: co na prezent dla 3 latki - poradźcie :) 23.09.10, 12:20
          Kosc nosowa: obecna
          tak mam napisane na wyniku usg
          • mama-008 Re: co na prezent dla 3 latki - poradźcie :) 23.09.10, 12:58
            ja w 11 tc na usg genetycznym miałam NT 2,2 mm przy CRL 54 obecna kość nosowa, reszte w normie , ryzyko ZD wyliczone na 1:900

dr Roszkowski powiedział ze dziecko jest OKEJwink
            nie zalecał testu pappa ani tymbardziej amnio

w 20 tc na usg dot narządów tez nic niepokojącego nie widział - wrecz mowił ze jest OKEJwink

w 39 tc urodziłam chłopca z zespołem Downa!

ale wg mnie tak to już bywa - te z niskim NT częsciej rodzą dzieci z wadami niż te z wysokim np NT 3-5 mm - tak mówi statystyka na tym forum wink więc głowa do góry - wg mnie dzieciak zdrów acz kolwiek u mnie było SUPRAJSwink
            • ewelinka834 Re: co na prezent dla 3 latki - poradźcie :) 23.09.10, 13:29
              moja mala w 12 tyg miala NT 2.4 dodatkowo zrobiony byl test Papp-a ( chyba tak sie nazywa)
              na usg polowkowym tez wyszlo wszystko ok, i mam nadzieje ze tak bedzie, we wtorek bedziemy robic dodakowo usg w 3d, ciesze sie ze po pierwszym usg cos mnie tknelo i nie zaczelam porownywac wynikow innych mam z moimi, pewnie tez bym sie zalewala lzami..
    • adamari1 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 13:33
      proponuję skonsultować to z innym lekarzem, bo dla mnie sprawa naciągana.
      • brzuszeknatalia Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.09.10, 14:55
        ja miałam amniopunkcję przy NT 5.0 to wątek załozony przeze mnie dziewczyny zlinkowały.
        Nie stresuj się niepotrzebnie..Twoj wynik jest w normie. Jeśli chcesz napisz do mnie na gg:4585128
        pozdrawiam
        Agnieszka
        • bebi82 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 28.09.10, 16:15
          U mojej córci NT wyszło 2 mm,zostałam wysłana na test pappa i wyniki z niego nie kwalifikowały mnie na dalsze badania (m. in. ryzko ZD 1:612).Jednak po tych wynikach poszłam do innego lekarza na usg,który powiedział,że Nt w normie.Mój lekarz mówił,że nie mam iść na amnio,jednak osoby z forum twierdziły,że mam iść.Zdecydowałam,że nie pójdę.Na usg połówkowym wszystko było okej,wczoraj byłam na usg i też wszystko jest w porządku.
          Rzeczywiście norma jest od 2,5 - 3,0mm.
          Jakie miałaś wyniki krwi??
    • kasiak37 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 28.09.10, 17:09
      zartujesz z tym NT 2.2?To wynik w granicach normy.Moja corka miala identyczny.
    • livia25 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 28.09.10, 21:12
      nie chce tu utwierdzac autorki watku w tym ze cos jest nie tak, bo tak pewnie nie jest

ale lekarz ktory ja badal konowalem nie jest, moze jest poprostu ostrozny i zasugerowal ze moze wynik NT przy takim CRL moze o czyms swiadczyc a wcale nie musi jak podaje statystyka na forum

sa podane specjalne normy przy jakim wymiarze CRL NT jest poza granica a przy ktorym nie
      przy CRL -5,2 nT 2,2 jest raczej poza norma, wiec lekarz wiedzial co mowi

ale autorka watku powinna zrobic jeszcze jedno usg u kogos innego najlepiej specjalisty polecanego ktory potwierdzi wymiar usg do tego zrobic test pappa i zdecydowac czy chce amniopunkcje
      • mikaaan Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 28.09.10, 22:17
        Ja w trzech pomiarach miałam NT między 1,9 a 2,1 rzy CRL 52mm. Miałam wtedy 30 lat.
        Żaden z lekarzy nie widział w tym nic niepokojącego.
        Nie robiłam ani Pappa ani tym bardziej amniopunkcji.
        Dziecko urodziło się w 40tc i wszystko z nim ok, także głowa do góry.

I jeszcze:
        Dla CRL-45mm,mediana wynosi 1,2 95 centyl 2,1
        Dla CRL 84mm,mediana wynosi 1,9 95 centyl 2,7

Co znaczy że przy Twoim CRL wynik mieści się w normie - tym bardziej że 2,2 to u Ciebie największe zmierzone CRL.
      • annajustyna Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 29.09.10, 12:18
        Tak tozumujac, to amnio powinna byc obowiazkowa. W Niemczech NT robi sie tylko prywatnie i wlasciwie tylko wtedy, gdy kobieta bierze pod uwage amnio z konsekwencjami klinicznymi (czyli aborcja). A co ma byc, to i tak bedzie (vide wypowiedz Mamy08).
        • mama-008 annajustyna 29.09.10, 15:40
          bardzo błednę i krzywdzące dla co po niektórych rozumowanie
          współczuję niemieckim pacjentkom ze usg genetyczne i co za tym idzie pomiar NT wykonuje sie prywatnie i jak piszesz tylko jak kobieta bierze pod uwage terminację.

bardzo czesto wysokie NT wskazuje nie tyle co samą wade genetyczna (triosmię)ale rozne wady np serca (bez wady genetycznej) i uwierz mi - lepiej w ciazy wiedziec po takim badaniu NT ze dziecko ur sie z wada serca po to by móc wybrac najlepszy szpital noworodkowy z odpowiednim oddziałem jak i lekarzy specjalistów a nie dostac zła wiadomosc po porodzie ze dziecko ma ciezka wade serca i na gwałt szukac teraz szpitala a czasami moze byc za pozno...

uwazam ze NT powinno byc obowiązkowe wlasnie po to aby móc w miare szybko reagowac po porodzie i pomóc dziecku, ale wiekszosc i tak myli to z wadami genetycznymi i aborcją...
          • annajustyna Re: annajustyna 29.09.10, 18:02
            Wade serca mozna zdecydowanie lepiej ocenic na tzw. duzym USG po 20. tygodniu (obowiazkowym w Niemczech i bezplatnym). A badanie NT jest mylace i tak naprawde nie daje zadnej wiedzy. Od polowy ciazytez mozna sie przygotowac na operacje serduszka, zwlaszcza ze w Niemczech sa w tej dziedzinie swietni specjalisci, a i kasa chorych oplaca leczenie.
      • iwonkocia Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 10.10.10, 18:28
        przy CRL 54 nt 2,2 jest troche zawyzone
        co innego gdyby 2,2 bylo przy CRL 70-wtedy jest wnormie.lekarz wie,co mowi.
    • deodyma Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 29.09.10, 12:29
      z tego co sie orientuje, to norma przeziernosci karkowej wynosi do 2,5 mm.
    • gosia2122 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 01.10.10, 14:29
      Test pappa wyszedł 1: prawie 1 000.
      Lekarz robiący usg prenatalne oraz po otrzymaniu wyników Pappa nie widzi wskazań do amniopunkcji.Zaprosił mnie na usg w 20 tygodniu.
      Lekarz prowadzący moja ciąże uważna ze ryzyko jest nie wielkie ale jest za tym żeby zrobić amniopunkcję.Termin mam ustalony pod koniec października i nie wiem co robić?

• marlesek Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 01.10.10, 14:51
        czy twoj lekarz wykonuje takowe badanie,mam namysli amnio??
    • gosia2122 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 01.10.10, 14:56
      Chyba wykonuje
      • agunia-7 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 10.10.10, 08:50
        witaj, normy dla NT w odp.fazie jego pomiarow to 2,5, niektórzy nawet określaja do 3,0. Na Twoim miejscu nie martwilabym się. Ja mialam NT 3.0, robilam amnio. Najgorsze jest czekanie na wyniki, bardzo dlugo. Na Twoim miejscu raczej nie robiłabym ale jeśli masz mieć spokojną głowę, a na 100% tak będzie do końca ciąży to zrób. Gdzie będzie ewentualny zabieg?
      • srubokretka Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 10.10.10, 19:59
        ktos ewidentnie chce na Twoim stanie psychicznym zarobic, albo sobie potrenowac. Wyluzuj dziewczyno. Nie lykaj wszystkigo tak gladko.
        • zosia010180 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 22.02.11, 13:46
          U mnie nt w 12 tyg przy crl 62mm było 2, 6, u drugiego lekarza 2, 3.Reszta parametrów super. Zrobiłam testy pappa- ryzyko zd 1:1200. Nie zdecydowałam się na amnio. Usg połówkowe idealne. Czekam na synka i czuję, że jest zdrowy. Nie chciałam ryzykować powikłaniami po amnio, a i tak z mężem nie zdecydowalibyśmy się na terminację.
          Dziwi mnie, że przy nt 2,2mm ktoś proponuje amnio. W ten sposób rozumując każda z nas powinna ją mieć. A to czy dziecko jest zdrowe i tak wyjdzie jak się urodzi, bo amnio tez nie wykrywa wszystkich wad.
    • zosia010180 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 22.02.11, 14:00
      Dodam dla otuchy, że moja córka, która ma 20 miesięcy i jest zdrowa jak ryba miała nt 2,5mm, u drugiego lekarza 2,1mm. Nie robiłam nawet testów Pappasmile Obecnie mam 31 lat.
    • kasiak37 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 22.02.11, 14:43
      u mojej corki tez bylo 2,2 a ja na dodatek mialam 37 lat.Nie robilam zadnej amnio.USG genetyczne wyszlo dobrze,robione u specjalisty diagnostyki prenatalnej.
      • waryszka Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 22.02.11, 18:32
        moja córeczka miała też2,2 i lekarz nie widział wskazań do dalszych badań - córeczka zdrowa
        • mewa000 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 22.02.11, 18:57
          Mój synek miał nt 3mm i urodził się całkiem zdrowy
    • zosia010180 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 22.02.11, 22:44
      Jak widać wysokie nt to nie wyroksmile Dobrze dziewczyny, że piszecie o zdrowych dzieciach przy nt w górnych granicach normysmileTo daje innym nadziejesmile
      Ja również dlatego nie robiłam amnio, bo by mnie do końca nie uspokoiło, a zastanawiałabym się czy nie stało się po niej nic dziecku ( bywają powikłania jak wiadomo). Lepiej cieszyc się ciążą, a co ma być to będziesmile
      • annajustyna Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 08:09
        Dlatego badanie NT w wielu krajach nie jest standardem, bo nie daje zadnej wiarygodnej informacji. A stres dopiero moze zaszkodzic dziecku.
        • asica_l Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 08:18
          annajustyna już wszyscy wiemy, że w Niemczech tego badania nie wykonują i, że jest ono często mylące. Itd. itp.
          Odpuśc więc sobie bo w każdym takim wątku piszesz to samo...
          Bezsensu
          • annajustyna Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 10:14
            Podobnie jak te biedne, zestresowane dziewczyny. Im tez napisz, ze ich leki sa bez sensu.
            • aga.1975 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 10:52
              -kobieto poczytaj troche forum ginekologicznego przeziernosc karkowa!
              -nie wszystkie historie dobrze sie koncza , nawet przy takich granicznych nt , juz nie wspominajac o tym ze ocenia sie kilka markerow + biochemie i to dopiero ma sens jako badanie przesiewowe-a nie samo nt.
              Tyle ze do Ciebie to nie dociera.
              Rozumiem ze taka strategie obrony przed wlasnymi lekami przyjelas ze nie robisz badan i pseudoedukacje na forum we wszelkich mozliwyc watkac sledzisz, ale nie jest ona jedyna sluszna!!!
              • asica_l Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 13:25
                lęki tych dziewczyn nie są bezsensu!
                ale Twoje teorie na temat przezierności karkowej czytam już w każdym takim wątku. ileż można? Ok nie wierzysz w to badania - Twoja sprawa ale inne uważają to za ważne badanie i pozwól im tak sądzić.
                • annajustyna Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 15:29
                  Nie napisalam, ze sa bez sensu (bo nie sa!), tylko odnioslam sie do Twojej aroganckiej wypowiedzi.
              • annajustyna Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 15:25
                Nie pisz bzdur.
    • zosia010180 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 13:27
      To fakt, że nie wszystkie historie konczą się dobrze. Ale tez nie trzeba dac się zwariować- po pierwsze trzeba sobie odpowiedzieć co zrobię z wiedzą, że dziecko będzie chore. Czy usunę, czy chcę się przygotować na urodzenie chorego dziecka...
      Mnie uspokaja to, że 1 córka miała tez dość wysokie nt i lekarz powiedział, że są dzieci z taką urodą- po prostu genetycznie mają wyższe nt. Uspokoiła mnie tez biochemia, choc wiem, że nie daje 100% pewności.
      Bardzo się bałam powikłań po amnio, bo znam przypadki poronień, a okazywało sie potem, że dziei byly zdrowe...Znowu- dzieje sie tak stosunkowo rzadko ale jednak.
      Badac się w ciązy trzeba i robic badania prenatalne ale nie ma co popadać w obłęd. Ja zaufałam dr Makowskiemu i wierzę, że mój synek jest zdrowysmile
      • annajustyna Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 15:33
        Na pewno jest - dobrze, ze trafilas na lekarza, ktory objasnil Ci cala specyfike tego pomiaru. Niestety sa tez lekarze, ktorzy po niezbyt dobrych wynikach kieruja prawie od razu na terminacje (na jednym z rowiesniczych forow byla taka historia). Szkoda, ze jedynym badaniem dajacym 99% pewnosci (ale w odniesieniu do trzech najczestszych trysomii - a przeciez i innych wad jest cale mnostwo) jest inwazyjna amniopunkcja. Gdyby nie to 1% ryzyka pewnie wiekszosc z nas by sie na nia zdecydowala, by wiedziec, co i jak. Pozdrawiam!
        • aga.1975 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 22:21
          Bzdura-
          Z amnio mozna wykryc wiecej niz 3 najczestrze zespoly!!!!

Z amniocytow mozna zrobic rapid fish-badanie sonda genetyczna: na chromosomy 13,18,21,x, y-czyli 5 zespolow najczestrzych: Z patou, Z Edwardsa, Z Downa, Z turnera, Z klinefertera, a takze triploidie.

Hodujac komorki pobrane i analizujac po wybarwieniu jadra metafazalne-kilkadziesiat zespolow. Z delecjami fragentow, insercjami, inwersjami wlacznie-a nie tylko ich ilosc.

Mozna tez szukac chorob bedacyc skutkiem mutacji punktowyc-jak takie wystepuja w rodzinie, za pomoca drogich sond genetycznych.

1% to ryzyko poronienie, powiklania to okolo 3%, stopy konsko szpotawe -b. rzadko przy amnio po 15tc. Dla pewnosci -bezpiecznie po 16tc
          • dagmaralodz77 standard amniopunkcji 23.02.11, 23:33
            aga.1975.... jasno i wyraznie mówi sie w Polsce ze amniopunkcja to badanie ktore wykrywa aberracje chromosomowe czyli: trisomie -zespół Downa 21, Pataua 13, Edwardsa 18... zespół Klinefertera, Turnera jest zwiazany z z chromosomem płciowym nr 23....

cyt: Hodujac komorki pobrane i analizujac po wybarwieniu jadra metafazalne-kilkadzi
            > esiat zespolow. Z delecjami fragentow, insercjami, inwersjami wlacznie-a nie ty
            > lko ich ilosc.Mozna tez szukac chorob bedacyc skutkiem mutacji punktowyc-jak takie wystepuja
            > w rodzinie, za pomoca drogich sond genetycznych Tu z pewnoscia zadziałało kopiuj-wklej....

Znasz przypadek dalszego badania niz badanie abberacji przy amniopunkcji... czy tylko chciałaś powiedziec ze z płynu owodniowego da sie zrobic cos wiecej... bo za bardzo nie rozumiem przesłania!!!!
            Nikt w ramach NFZ nie przeprowadzi fluorescencyjnej hybrydyzacji "drogimi sondami genetycznymi" wyhodowanych komórek (łatwiej i bardziej zrozumiale byłoby napisać markerami fluorescencyjnymi... no ale jeszcze trzeba wiedziec o czym sie pisze!!!!), ani mutacji punktowych (do mutacji punktowych należy fenyloketonuria... słyszałaś ze w okresie prenatalnym była wykryta... odpowiem... NIE.... dziecko sie rodzi i ma pobierana dopiero krew)...
            • aga.1975 Re: standard amniopunkcji 24.02.11, 09:55
              Orientacje jakas mam bo jestem lekarzem.
              Sama mialam problem i amnio -wiec sie dowiadywalam co i jak w zakladach genetycznych. Wykrywa kilkadziesiat roznych zespolow.

przeczytalam tez caly watek przeziernosc karkowa i owszem zwykla amnio na nfz w roznych osrodkach w kraju wykrywala translokacje, insercje i delecje bez doplaty. jak pomimo dobrej liczby chromosomow ich uklad prazkow czy ksztalt sie nie zgadzal to badali dalej na nfz, czesto pobierali w celu uscislenia badan krew na kariotyp rodzicow aby wiedziec cz np translokacja nie jest tzw zrownowazona. Na podstawie wydaje sie przieciez zaswiadczenie umozliwiajace terminacje. Jezeli wzor prazkow sie nie zgadza to szukaja dalej , nie ograniczaja sie do kilku najczestrzych aberacji. trwa to dluzej ale jest bez doplat.

Fish na mutacje punktowe robia rodzinom objetym opieka w poradni genetycznej z udokumentowana choroba.
              fish w celu oceny liczby ch. 13, 18, 21, x, y robi sie faktycznie za doplata bo przyspiesza tylko wynik a informacji wnosi znacznie mniej niz kariotyp analizowany tradycyjnie czyli mikroskopowo i komputerowo.

Na wyniku fisha jest ze nie stwierdza sie zmian liczby ww ch
              A na wyniku kariotypu orzeczenie ze kariotyp prawidlowy lub nie , co do w chromosomow sie nie ogranicza.
    • zosia010180 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 16:16
      Annajustyna, dokładnie jest tj piszesz- gdyby nie 1% ryzyka poronień większość z nas zdecydowałoby się na amnio. Ciąża to niestety nie tylko sielanka ale cała masa stresów i chyba najlepiej byłoby odcinać ciężarnym dostep do internetu, gdzie znajdziemy przekrój wszelkich historii, w tym i tych które budzą niepokój. Ten niepokój i tak juz nam towarzyszy do końca zycia od momentu gdy zajdziemy w ciążę. Bo nawet jak juz sie maluch urodzi to ciągle jest coś- jakieś kłopoty, obawy i kamienie do dzwigania...
      Czasami myslę, że naszym mamom było łatwiej- czekało się 9 miesięcy na to co będzie i modliło, że będzie dobrze. Wiem cos na ten temat, bo mama mnie rodziła mając 40 lat. Było to 31 lat temu i niekt nie myslał wtedy u usg, nt, amnio...Było co było i brało się ciążę z całym dorobkiemwink Wiedza jest dobra ale jej nadmiar może czasami szkodzićsmile
      Dziewczyny...nie dajmy sie zwariowaćsmile
      • annajustyna Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 16:47
        Podpisuje sie pod Twoja wypowiedzia rekoma i nogami. Oby wszytskie nasze dzieciatka byly zdrowe i chowaly sie prawidlowo!
      • triss_merigold6 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 16:52
        Teraz przy amnio ryzyko powikłań jest znacznie niższe, genetyk z Sobieskiego u którego byłam na konsultacji twierdził, że to ok. 0,7% wliczając lightowe skutki uboczne typu pobolewanie brzucha i plamienie, które nie kończą się poronieniem.
        Miałam amnio w pierwszej ciąży i teraz.
        • zosia010180 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 19:37
          Triss_merigold6 nie do końca chyba się z tym godzę, bo amnio nie tylko jest powiązane z ryzykiem poronienia, z którymi lekarze sie najczęsciej stykają ale także z innymi rzeczami np stopy końsko szpotawe u dzieci i inne wady kończyn dolnych. Zastanawiam się czy lekarze wykonujący amnio spotykają potem te dzieci. Wątpię...Znowu- wiadomo, że zdarza się to b. rzadko ale jednak. Wśród koleżanek rehabilitantek dziecięcych nie znam żadnej, która wykonała amnio. Ja nie odradzam, bo gdyby u mnie były rzeczywiście poważne podstawy do tego badania tez bym pewnie je zrobiła. Ale nie wierzę, że lekarze mają potem styczność z wszystkimi pacjentkami, u których wykonali amnio.
          Dla mnie to tak naprawde nie jest tylko statystyka, bo co z tego, że powikłanie zdarzy się raz na sto. Co z tego, że ryzyko zd jest np 1:1200. Tak naprawde albo spotka mnie to albo nie.
          Gdy rodziłam córkę przytrafiło mi się najgorsze z powikłań w trakcie porodu- dystocja barkowa, czyli głowa dziecka wychodzi ale klinuja sie barki. Bardzo ciężka sytuacja, która grozi utratą zdrowia i matki i dziecka. Jak często się zdarza? 1,2 przypadki na 1000. Trafiło na mnie. Dlatego statystyki nie do końca mnie przekonują.W końcu ktos tego lotka wygrywawink
          A zapytam- dlaczego robiłaś amnio?Jakie były wskazania?
          • triss_merigold6 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 19:56
            Za każdym razem ze względu na chęć wykluczenia przede wszystkim ZD. Nie mam obciązeń rodzinnych (ojcowie dzieci tez nie). Za pierwszym razem robiłam na życzenie, w wieku 30 lat i odpłatnie. Teraz - bo mam 37 lat i wskazaniem jest wiek na NFZ. Najkrócej mówiąc, staram się minimalizować ryzyko urodzenia dziecka z ciężkim upośledzeniem. Tyle, że ja byłam i jestem zdecydowana na usunięcie ciąży jeśli wynik będzie zły.
            Ryzyko stopy końsko-szpotawej jest większe przy amnio przed 15. tygodniem ciąży, za pierwszym razem miałam amnio po 13. tygodniu, teraz po 15.
            • annajustyna Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 21:48
              Ja slyszalam, ze amnio najlepiej robic w 17 tc. Ale nie wiem, czy to prawda.
          • dagmaralodz77 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 23.02.11, 20:04
            2 % to wielkie ryzyko szpotawych stóp i innych wad konczyn dolnych!!!!
            • aga.1975 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 24.02.11, 09:58
              W amnio po 15hbd ryzyko stop konsko szpotawych jest minimalne.
    • zosia010180 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 24.02.11, 12:24
      Troche mnie przeraża jak słyszę, że ktos robi amnio tylko dla tego, bo ma takie widzimisię ale to oczywiście wybór tej osoby. Czasami mam wrażenie jakby niektóre z dziewczyn wybierały warzywa czy owoce na bazarze- tego nie wezmę bo uszkodzone...Ciekawa jestem czy ktoś kto mówi, że na pewno usunie ciąże z zd zna ludzi z ta chorobą...Do tego zasatnawiam się jak się czuja osoby, które poroniły po amnio, a wynik był ok.
      Ale to już inna dyskusją. Jak pisałam wyżej- to nie tylko statystyka tylko albo na kogos trafi albo nie.
      • triss_merigold6 Bo to jest wybór 24.02.11, 13:02
        Bo to jest pewien wybór.
        Nigdy nie chciałam mieć dzieci za wszelką cenę, byłam i jestem zdrowa, nieobciążona genetycznie, w ciążę zachodzę bez większych problemów. Nie widzę powodu dla którego miałabym godzić się z ewentualnym pechem, przypadkiem, który występuje w populacji raz na X ciąż. Nie muszę znać osobiście osób z ZD, żeby wiedzieć, że bardzo zdecydowanie nie chcę potomstwa od urodzenia upośledzonego umysłowo, bez szans na samodzielne, dorosłe życie. Mam super zdrowego syna i nie mam prawa ewentualnie obciążać go w przyszłości perspektywą opieki nad takim rodzeństwem.
      • aga.1975 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 24.02.11, 13:43
        Dlatego lekarze zalecaja amnio zazwyczaj po badaniach nieinwazyjnych, jesli te sa niekorzystne.
        I po to wlasnie robi sie test pappa +usg-aby wylapac faktyczna grupe ryzyke-bo ryzyko okreslone na podstawie wieku jest bardzo malo miarodajne. I po co 1% kobiet ma ronic w wiekszosci zdowe ciaze.
        A 70% dzieci np z ZD jest urodzonyc przez matki przed 35rz.
        Oczywiscie badania przesiewowe okreslaja ryzyko ( czulosc nawet do 95%) ale 100% chorych dzieci nie wylapia. I tu matka moze miec amnio na zyczenie (odplatnie do 35rz lub nieodplatnie po 35rz) i na wlasne ryzyko.
        Jest tez problem wynikow falszywie pozytywnych -przy tescie pappa 5-10% i wowczas pomimo ze dziecie genetycznie zdrowe-wyniki sugeruja grupe ryzyka.
        Nie ma badan idealnych. Kazdy ma prawo wyboru i nie nam oceniac.

ps Zesp Downa to niestety najczesciej nie tylko specyficzny wyglad i cechy morfotyczne ale i wady narzadowe wymagajace czesto operacji i licznych pobutow w szpitalu, a takze prowadzace do znacznego skrocenia zycia

Za to Zespol patou -trisomia 13 i Z edwordsa-trisomia 18-to takze zespoly czeste, ktorych ryzyko rosnie z wiekiem i ktorych ryzyko przesiewowo okresla sie za pomoca wspomnialej pappy i usg. Oba letalne-dziecko na 100% umrze. W wiekszosci nie dozyje porodu, w mniejszosci w ciagu tygodni-miesiecy po urodzeniu. Pojedyncze przypadki kilkunastu miesiecy. i sa to dzieci baardzo chore.
        Mozna zadac sobie pytanie jak sie nosi ciaze obciazona duzym ryzykiem takiego zespolu lub jak przygotowac rodzenstwo na to ze maluszek moze umrzec o ile dozyje porodu? Dla starszakow trauma jak nic-dla matki tez ale to jej wybor. Nikt kto nie byl w takiej sytuacji nie ma imo prawa do oceny. Bo tu czesto nie ma dobryc decyzji, tylko wybor mniejszego zla.
    • zosia010180 Re: NT 2,2 -czekam na amniopunkcję:((((pomocy 24.02.11, 14:55
      Macie rację- to kwestia wyboru. Cięzko jest oceniać cos z czym sie nie miało do czynienia. Ja uzanałam, że skoro test pappa wyszedł b. dobrze nie będę ryzykować powikłaniami amnio, które w tym momencie wydawały się bardziej prawdopodobne. Wiem też, że amnio nie uspokoiłoby mnie do końca, bo znam wiele dzieci z wadami wrodzonymi ( brak małzowin usznych, nerek, kości, dysmorfia twarzy), których amnio nie wykaże. I wydawałoby się,że tego typu rzeczy widać na usg ale okazuje się, że lekarze tez nie zawsze to zauważą. Tak było w przypadku naprawdę bliskiej mi osoby, gdzie jej córka urodziła sie bez ucha i nerki. Przeszła juz operację. Czeka na dalsze. Zycie tego dziecka nie jest usłane rózami ale rozwija się prawidłowo i jest pogodnym dzieckiem. Rodzice dziecka nie wyobrażają sobie bez niego życia.
      Natomiast na pewno dla rodzeństwa jest obciążeniem choroba siostry czy brata. Myślę, że nigdy nie wiemy kto z nas będzie obciążony opieką nad bliską osobą, albo czy sami się taką nie staniemy ( np. na wskutek wypadku). Bo żeby byc upośledzonym umysłowo nie trzeba mieć tylko zd ale wystarczy wypadek. Tego nie przewidzimy i nie wyeliminujemy wszystkich zagrożeń.
      Dla mnie jak ktos się decyduje na ciążę to musi zdawać sobie sprawę z konsekwencji i obowiązków choć czasami pójść wygodniej pójść na łatwiznę.
      Nie życzę nikomu chorób ani jego bliskim. Wierzę, że nasze dzidzie będą zdrowe przez całe zycie i doczekamy się zdrowych wnuków ( bo co będzie jak naszemu dziecku urodzi się chore, a nam przyjdzie pomagać?...Namówimy na terminację?)
      No ale dość tych wywodów, bo to trudne tematy i decyzja każdego z nas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka