Dodaj do ulubionych

Słabsze ruchy dziecka

06.10.10, 15:57
Mam pytanie, może macie jakieś doświadczenia.
Do wczoraj moja córeczka była bardzo aktywna (28tc), często się wierciła i kopała, wypychała brzuch aż bolało.
Od wczorajszego popołudnia czuję ruchy rzadziej i słabiej. W nocy trochę mocnej pokopała, ale dzisiaj znów dakie delikatne, słabe, jakby machała rączką gdzieś głęboko w brzuchu....
Nie wiem czy jest to poważny powód do niepokoju, żeby jechać do szpitala zwłaszcza, że muszę leżeć. Na wizycie byłam tydzień temu, wszystko było w najlepszym porządku.
Czy jest taka możliwość, ze mała obróciła się do tyłu i kopie mnie np. okolice kręgosłupa, a ja tego nie czuję?
Nie chcę siać niepotrzebnej paniki....
Obserwuj wątek
    • titerlitury Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 15:59
      Tak, istnieje taka mozliwość, szczeglnie, że płód ma teraz jeszcze dość sporo miejsca do fikania po twoim brzuchu, aczkolwiek jeśli jesteś zaniepkojona, to nie czekaj, tylko idź do szpitala lub najbliższej poradni - nawet zwykłe ktg rozwieje twoje wątpliwości.
    • marlesek Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 16:13
      witaj ja jestem w 34 tyg ciąży, i owszem miałam jakiś czas temu takie dni że moja córeczka była mniej aktywna ( teraz tez tak czasami jest), jechałam na IP robiono mi usg i wszystko było ok. Bywało tak, iż widziałam ruchy małej na monitorze, a ich nie czułam. Ja po wizycie na IP czułam się spokojniejsza (teraz mogę powiedzieć uczciwie, że panikowałam, ale łatwo się mówi po fakcie jak wszystko jest ok, wtedy tak nie myślałam). Co do tego kopania jak ja to nazywam "do środka" to ja je czułam. W pamięci utkwiły mi słowa jednej młodej pani doktor z IP ze szpitala im Świętej Rodziny w Warszawie, że lepiej przyjechać 100 razy za dużo niż jeden raz za mało. Nawet w karcie informacyjnej jaką dostałam po badaniu w zaleceniach było napisane, iż w razie osłabienia się ruchów dziecka ponownie zgłosić się na IP.
      Jeśli ta sytuacja ze osłabionymi ruchami bardzo Cie niepokoi to zadzwoń do swojego lekarza zapytaj i razem podejmiecie decyzje.
      pozdrawiam.
      • narrinka Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 16:38
        mówi się ze powinno byc ok 10 ruchów (różnych nie tylko kopniaków) w ciągu czasu w ktorym malenstwo jest aktywne. Jesli jest się zaniepokojonym to zjedz cos slodkiego i poczekaj czy dzidzius zareaguje (ja w takich sytuacjach brałam jakiegos batona i popijałam cola i mały zaczynał kopacsmile)
        no ale jesli bedziesz mimo wszystko zaniepokojona, albo nie bedziesz wciaz czuc ruchów to jedz na IP, bez problemu powinni Cię przyjąc zrobic ktg i sprawdzic czy wszystko jest ok
        lepiej czasem byc uznaną za panikarę niż potem załowac
        • i_ja_tez Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 16:43
          Ruchy czuję,
          chodzi o to, że w porównaniu do poprzdnich dni tygodni, są one słabiej odczuwalne.
          • titerlitury Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 16:48
            dlatego warto zrobić ktg, żeby zbadać tętno dziecka
    • em.haa Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 18:44
      Miałam wczoraj dokładnie to samo, harcowała i nagle cisza... pukam, stukam i lekko oddaje... zjadłam słodkie- nic, kwaśne-nic. Dopiero jak się soku napiłam to drgneła, ale nadal pukam i stukam, dziś już jest dobrze... przeczekałam spokojnie i się doczekałam.
      • i_ja_tez Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 19:14
        I ja się doczekałam smile
        Kurcze, a obiecałam sobie, że nie stracę zdrowego rozsądku w ciąży smile
        • em.haa Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 19:29
          Prawdę mówić to nie planowałam jechać na IP bo po pierwsze mi się nie chce, a po drugie coś tam czuje tylko nie tak jak bym chciała. Ale jak pukam, stukam, miotam nią to daje znać że żyje smile
          • makarona1 Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 19:38

> Prawdę mówić to nie planowałam jechać na IP bo po pierwsze mi się nie chce,

Gratuluję bezmyślności.
            Była tu jakiś czas temu dziewczyna o podobnym podejściu, tylko miała mniej szczęścia.
            • em.haa Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 20:45
              Wstrząsające
              • i_ja_tez Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 20:58
                Em.haa na forum grudzień 2010 napisałam co mój lekarz powiedział na temat słabszych ruchów w 28 tygodniu smile
                • em.haa Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 21:29
                  Zaraz poszukam smile
                  Z natury jestem panikarą, ale nie zwariowałam.
    • marlesek Re: Słabsze ruchy dziecka 06.10.10, 19:44
      Tak sobie myślę, że może warto (jak napisała któraś z dziewczyn) zrobic ktg, będziesz na pewno spokojniejsza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka