Dodaj do ulubionych

Olsztynianki!!!!

21.04.04, 15:45
Proszę o liste wszelkich badań, które powinno się zrobić przed zajściem w
ciąże. Czy jakaś Olsztynianka poleciłaby mi dr Kopczyńskiego z przychodni na
Wilczyńskiego, czy raczej nie. Jeśli któraś sie na nim zawiodła, to dajcie
znać. Dziękuje!!!
Obserwuj wątek
    • milinka Re: Olsztynianki!!!! 21.04.04, 16:18
      Witaj!
      Za wiele Ci nie pomoge ponieważ nie robiłam żadnych badań przed ciążą, która
      była dla mnie olbrzymią i wspaniałą niespodzianką. Niemniej jednak miałam
      zamiar zrobić badanie na toxo i ma cytomegalię. Bardzo żałuję że tego nie
      zdążyłam zrobić. Teraz wyszło mi z badań że przechodziłam toxo przed ciążą i
      jem antybiotyk (21 dni!!!) a mogłam tego uniknąć. Jeśli planujesz ciążę to
      napewno powinnaś już łykac folik-jedną tabletkę dziennie a najlepiej podpytaj
      lekarza o badania, zapewne Ci doradzi. Jeśli chodzi o dr Kopczyńskiego, to
      niestety nie znam. Powiem Ci tylko że naprawdę ważne jest aby wybrać sobie
      dobrego lekarza. Miałam swoja gin i chodziłam do niej prywatnie ale niestety
      zawiodła mnie bardzo i musiałam szukać szybko innego lekarza, ponieważ pojawiły
      się komplikacje. Ważne jest aby miec zaufanie do swojego lekarza -jak na razie
      mam do swojego i liczę że doprowadzi mnie do szczęśliwego rozwiązania.
      Życzę Ci powodzenia i pozdrawiam
      Dana
      • larvva Re: Olsztynianki!!!! 21.04.04, 17:43
        ja mialam cale mnostwo badan - ale to dlatego ze zaszlam w ciaze dzieki in
        vitro, a przed tym zabiegiem trzeba sie porzadnie przebadac.
        obok toxo i cytomegalii ja polecilabym sprawdzenie zoltaczki (jesli bylas
        szczepiona - to sprawdz poziom przeciwcial i ew sie doszczep, jesli nie bylas -
        polecam zaszczepienie sie) oraz rozyczki.
        podczas pierwszej wizyty u lekarza napewno bedziesz miala zlecone wr (odczyn
        wassermana) wiec mozesz zrobic to od razu (chyba w sanepidzie albo w
        wojewodzkim za jakies 3pln)
        napewno lekarz bedzie sie ciebie pytal o grupe krwi - musisz miec potwierdzenie
        na pismie (najlepiej wbite do dowodu (o ile masz jeszcze stary dowod).
        dobrze jest zrobic podczas wizyty kontrolnej standardowa cytologie itp.

to chyba takie najwazniejsze rzeczy. ja robilam, jak wspomnialam, duzo
        wiecejale przy naturalnej, normalnej ciazy nie jest wymagane az takie
        sprawdzanie stanu zdrowia smile

a propos kwasu foliowego - niektorzy lekarze maja opinie ze nie jest konieczny -
        ale ja polecam. zacznij lykac juz teraz jedna tabletke dziennie. odradzam
        zestawy witaminowo-mineralne (nawet jesli sa dla kobiet w ciazy), za duzo
        witamin moze nie wplynac korzystnie. takie suplementy bedziesz przyjmowala od
        II trymestru smile

polecam juz teraz wprowadzic sobie nawyki ciazowe wink np ze wzgledu na toxo:
        uwazac aby mieso bylo dosmazone, dokladnie myc rece po szykowaniu miesa na
        obiad (niektorzy polecaja noszenie rekawiczek, choc ja jakos do tego sie nie
        przekonalam), unikac (jesli masz kota) czyszczenia kuwety.

tego lekarza nie znam.

powodzenia smile
    • ewelsia Re: Olsztynianki!!!! 22.04.04, 11:38
      witam. co do p.dra Kopczyńskiego,to parę dobrych lat temu byłam u niego na
      wizycie,ale chyba tylko raz. była to jedna z moich pierwszych wizyt u
      ginekologa w ogóle,skarżyłam sie na b. bolesne miesiączki. no i dr mnie
      zaskoczył, dał jakies hormony,a potem powiedzial,ze jak nie pomoże,to jest
      jakaś nowatorska metoda leczenia tej dolegliwości lekami
      antydepresyjnymi,bodajże prozakiem!!!!!!!! więc czmychnęłam i więcej tam nie
      wróciłam. obecnie jestem w 27tc i chodzę prywatnie do jednego z lekarzy-
      ordynatorów w Szpitalu Wojewodzkim. 2 tyg.temu mialam problem i musialam tam
      poleżec. na podstawie moich i nie tylko obserwacji gorąco polecam lekarzy z
      SW,to prawdziwi fachowcy,a mój dr zareagowal natychmiast i w ciągu doslownie
      kilkudziesięciu minut lezalam na odddziale. pozdrawiam,powodzenia w wyborze
      lekarza, dobry fachowiec to naprawde podstawa.
    • megan117 Re: Olsztynianki!!!! 22.04.04, 17:24
      Witaj!Ja nie robiłam żadnych badań przed ciążą,więc ci nie pomogę,ale bardzo
      chętnię polecam drKopczyńskiego właśnie ja do niego chodzę(jestem w 17tyg.ciąży)
      Kiedy poszłam do niego pierwszy raz zrobił na mnie dobre wrazenie (w porównaniu
      z wizytami u innych ginekologów.Koszmar!)od tamego momentu chodzę tylko do
      niego.Moim zdaniem jest b.dobrym ginekologiem i nie wyobrażam sobie by inny
      lekarz prowadził moją ciążę.Idż do niego na wizytę a przekonasz sie o tym
      sama.Pozdrawiam.PA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka