Dodaj do ulubionych

CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM!

22.04.04, 16:30
Hej. Jestem w 36 tygodniu ciąży. Termin mam na 28 maja. Według ostatniego usg
przewidywany termin porodu 18 maja. Badanie było robione w 23 tyg. Której
daty mam się trzymać? Chciałabym urodzić 2 tyg. wcześniej. Czy jest to
możliwe przy pierwszej ciąży - urodzić w 38 tygodniu? Jakie są sposoby
przyśpieszania terminu, skoro dziecko po 38 tygodnia jest dojrzałe i
przygotowane na spotkanie z mamusią i tatusiem? Czy któraś z Was miała/ ma
podobne dylematy? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ainka113 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 17:06
      Witaj. Ja rowniez mam podobny dylemat, tyle tylko, ze bralam fenoterol bo
      dzidzius chcial juz w lutym przyjsc na swiat, a kiedy bylam na ostatnim usg
      (36tc) lekarz powiedzial ze dziecko jest juz w tej chwili dojrzale, dosyc duze
      ok.3400 waga i moze sie rodzic nawet juz teraz, moj gin nie podzielal optymizmu
      lekarza od usg i kazal mi jesc fenoterol jeszcze przez dwa tygodnie. W
      niedziele odstawilam i czekam, czekam, czekam i nic!! Jakby na zlosc mi robil
      nie chce!A termin mam na 6 maja i juz dosyc czekania.
      Pozdrwiamy Ania i didzia (poki co jeszce w brzuszku)
    • justi9 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 17:11
      ja tez chce rodzic 2 tyg wczesniej!!!
      mam zaplanowana cesarke na poczatku 38 tyg.
      Ostatnie 2 tygodnie ciazy sa TRA-GICZ-NE!
      PISZCIE KTO JESZCZE CHCE RODZIC PRZED TERMINEM
    • ular1 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 17:11
      Nikt nie da Ci stuprocentowej daty porodu - ani lekarz, ani tym bardziej
      maszyna, jaką jest aparat USG.
      A czemu chciałabyś urodzić dwa tyg. wcześniej? To dziwne postanowienie,
      wybacz... Masz dosyć chodzenia z brzuchem? Wyjeżdżasz gdzieś?
      Wiesz, na pewno są sposoby, żeby przyspieszyć poród. Pogadaj ze swoim lekarzem,
      bo te "naturalne" często się nie sprawdzają - takie są moje wnioski z czytania
      listów na tym forum. Tylko PO CO przyspieszać? Skoro z dzieckiem wszystko
      OK....
      Ale moim skromnym zdaniem, powinnaś poczekać na moment, kiedy to Twoje dziecko
      zadecyduje, że to już. Bo to ono najlepiej wie, kiedy jest gotowe zobaczyć
      rodziców.
    • aprze Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 17:12
      Podczas 2-gie ciąży gin stwierdził, że urodzę tydzień przed terminem porodu.
      W dniu kiedy miałam wyznaczony termin zszedł mi czop i nic się nie działo. Tydzień po zostałam już zatrzymana w szpitalu a rano następnego dnia urodziłam (dostałam zastrzyk na wywołanie porodu).
      Pozdrawiam
      Aga
    • ulala72 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 17:15
      Dziewczyny, rozumiem Wasze zniecierpliwienie, ale trochę rozbawiła/zdenerwowała
      mnie Wasza postawa roszczeniowa wobec malucha. Chcę urodzić dwa tygodnie
      wczesniej, bo nie chce mi sie dłużej czekać i męczyć - przecież to śmieszne i
      niedojrzałe (chociaż ludzkie)!
      A potem powiecie - chcę, żeby dziecko zasnęło o 19.00, bo chcę sobie odpocząć;
      albo - chcę, żeby się najadło, bo nie zamierzam co 2 godz. karmić; chcę, żeby
      dziś wieczorem nie miało kolki, bo zamierzam posiedzieć na forum.
      Dziewczyny, po to ciąża ma 40 tyg., żeby wszystko, co ma urosnąć i dojrzeć
      urosło i dojrzało. Lepiej wyśpijcie się na zapas i pocieszcie ciszą smile))
      PZDR!
      • aprze Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 17:38
        Cześć
        Zgadzam się z Tobą ulala72 i pozdrawiam
        Aga
        • nervusmama Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 18:11
          mi sie zdarzylo urodzic 3tyg przed terminem w pierwszej ciazy ale nie wiem czy
          jakos szczegolnie tego chcialam wiem ze byly swieta i strasznie sie obzeralam
          acha i pilam slynna herbate z lisci ale jak sie teraz okazuje w nie takich
          ilosciach jak zalecaja tylko w znacznie mniejszych ... rozumiem was bo sama
          jestem w drugiej ciazy 32/33tc i jak tylko skoncze sesje pod koniec maja biore
          sie za prowokacje... ale jeszcze sama nie wiem jaka mysle ze moja 2,5 letnia
          corka mi w tym pomoze po prostu pojde z nia na plac zabaw to powinno wystarczyc
          hiihihihiiiihih
          a co do teorii ulala72 tez sie nie zgadzam ... tym bardziej ze nie da sie
          wyspac na zapas i swoja droga to moze i egoistyczne ale nie widzi mi sie meczyc
          w upale smilez brzuchem dziecko nie raz i nas przegoni wiec czemu my niemialybysmy
          ich przegonic hihihi
          pozdrawiam desperatki papapapa
          • aprze Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 18:47
            Ja jak urodziłam drugiego dzidziusia to Bartus miał rok i 10 miesiecy, bawiłam sie z nim na placu zabaw, nosiłam na rekach, biegaliśmy raze, podczas terminu przez cały prawie dzień prasowałam i to nic nie przyspieszyło, urodziłam tydzień po terminie i dlatego, że wywołoli poród.
            Pozdrawiam Aga
      • wiemcomowie Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 22:31
        100% racja!
        kto da pewnośc że już czas?ileż jest takich nieszczęsć planowa cesarka- 38 tyg
        usg- płód dojrzały a jak się urodzi to nie daje sobie rady z oddychaniem....bo
        za wcześnie...........
    • nelka1313 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 19:04
      Trochę nie rozumiem tego podejścia. Co z tego,że lekarz stwierdził, ze dziecko
      juz wystarczająco rozwinięte! A jak sie myli, jak ten tydzień dłuzej w brzuszku
      miałby przyczynić sie do jego dalszego rozwoju, a skrócenie tego czasu
      spowodować jakieś komplikacje -nie koniecznie zaraz po urodzeniu????? A tak?
      Chce urodzić i koniec? Potrafię zrozumieć,że każda z nas chciałaby mieć
      maleństwo ze soba jak najszybciej a w tych 9 miesiącach ostatnie tygodnie
      trwaja najdłużej.Sama cieszyłabym sie, gdyby maleństwo zrobiło mi niespodzianke
      i pojawiło sie wcześniej.Tylko,że dla mnie musiałby to być zupełnie naturalny
      proces! Jakoś szczerze wierzę,że maluch przychodzi do nas wtedy kiedy jest to
      dla niego najlepszy moment.Pomijam oczywiście sytuacje, gdy coś jest nie tak,
      długo po terminie, czy starzejące sie łożysko- wtedy trzeba pomóc naturze. Tak
      więc życzę sobie i wam duzo cierpliwości i mam nadzieję, że będe potrafiła tak
      myśleć za dwa tygodnie- mam nadzieję,że myśl o zdrowiu malucha utwierdzi mnie w
      tym przekonaniu.
      Pozdrawiam.
      • ainka113 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 21:25
        Witaj!
        Po pierwsze to ja czekam na urodziny swojego dziecka w niepewnosci od konca
        stycznia, kiedy to moj ginekolog stwierdzil, ze koniec ze studiami, bo skraca
        mi sie szyjka i dziecko moze urodzic sie w kazdej chwili (chyba jednak niezbyt
        dobrej dla niego),trzeba lezec w łozku jak nie chce wczesniaka, wiec na dobra
        sprawe czekam pare miesiecy jak na szpilkach. Po drugie jak juz napisalam
        wczesniej usg bylo robione w 36 tc.a teraz jestem w 39 tc.ponad to studiuje
        pedagogike opiekunczo wychowawcza i mam blade pojecie o rozwoju plodu w
        poszcegolnych tygodniach ciazy od 38 tc.nastepuje tzw okres pelnienia plodu
        czyli przybierania na wadze,a dziecko prawidlowo urodzone okresla sie na termin
        miedzy 38 a 42 tc wiec tak naprawde nie rozumiem o co wam chodzi?to jest moje
        pobozne zyczenie, ze chce miec go juz przy sobie, a wyspac na zapas sie nie da!
        szczegolnie, ze od kilku tygodni cierpie na bezsennoscsmile

pozdrawiam wszystkie przeciwniczki: ular1,ulala72,nelka1313
        Ania
      • buka222 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 24.04.04, 20:04
        witam,
        masz racje -jesli lekarz na usg widzi ze lozysko intensywnie sie starzeje, badz
        tez ilosc wod plodowych zmalala znacznie a wymiary dziecka sa ok w stosunku do
        wieku - wtedy moze podjac decyzje o wczesniejszym rozwiazaniu i bedzie to
        decyzja uzasadniona.
        Natomiast wazna uwaga - tzw. "termin porodu" z usg, czyli okreslony na
        podstawie wymiarow dziecka jest de facto tylko okresleniem jak sie ma
        przewidywana waga i wielkosc dziecka do sredniej w populacji dla danego wieku
        plodowego. Czyli jesli ktos ma termin porodu np. o dwa tygodnie wczesniejszy
        niz wynikajacy z OM to oznacza ze ( w granicach bledu pomiaru, ktory przy
        obecnej technice jest dosc znaczny )jego dziecko jest WIEKSZE niz przecietne.
        Wieksze nie zawsze oznacza bardziej dojrzale co widac przeciez po juz
        urodzonych niemowlakach ( takze po niektorych facetach smile))) , niekoniecznie
        tempo rozwoju jest zalezne od masy czy wzrostu dziecka.
        Wazne jest czy w kolejnych pomiarach ciaza rozwija sie harmonijnie, zwlaszcza
        czy nie ma naglego "obnizenia " wieku plodowego co mogloby swiadczyc o
        zahamowaniu rozwoju. Po to sa te wyliczenia.
        Aha, jeszcze jedna uwaga dotyczaca wymiarow. Przyszle mamy bardzo sie niepokoja
        jesli nozka jest " starsza " niz brzuszek lub glowka itp. w pewnych dosc
        szerokich - ok dwoch tygodni, nie pamietam dokladnie ale swietnie to wiedza
        wasi lekarze - jest to zjawisko normalne i zupelnie zrozumiale. Przeciez my tez
        sie roznimy proporcjami - ja na przyklad przed pierwsza ciaza zmierzona w
        nogach pewnie miescilam sie w normie dla 25-latek, ale w biuscie osiagalam
        pewnie rozmiary 12-latki, i to wychudzonej...Taka moja byla uroda i tyle smile))
        Pozdrawiam ja i moj Brzuch przeterminowany juz o 3 dni ( a wg usg 12 dni co
        oznacza ze ciuszki rozmiar 56 moge od razu wyniesc do piwnicy, moze nastepny
        potomek sie zlituje i urosnie troche mniej...)
    • mama007 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 22.04.04, 22:26
      hejka, dziewczyny się oburzyły troszeczkę, ale to jest fakt - to dziecko wie,
      kiedy jest gotowe przyjść na świat, a nie lekarze smile) Ja bardzo chciałam
      urodzić przed terminem, ale oprócz chodzenia po schodach nie prowokowałam tego
      w żaden sposób. U nas związane to było z bardoz idiotyczną sytuacją (ale jakże
      prawdziwą...!) - mąż był na umowie do 31.08, ja miałam termin na 02.09. Dylemat
      był taki - jeśli dzidzia urodzi się w sierpniu dostaniemy pieniądze z
      ubezpieczenia (niemało dla nas, bo 700zł...!), a jeśli we wrześniu to nie
      dostaniemy... Wyobrażacie sobie jaka była nerwówka....? smile)
      I jeszcze lekarz mówił mi cały czas, że się nic nie zapowiada...
      A tu pewnego wieczorka (22.08) pojawiły się skurcze, a 23.08 na świecie
      pojawiła się Asia smile)
      A dziewczynom chodzi głównie o to, żeby nie przyspieszać porodu żadnymi
      inwazyjnymi środkami - owszem, chodźcie po schodach, myjcie okna, bawcie się ze
      starszymi dziećmi, ale nie skaczcie, nie wariujcie, nie głupiejcie!! Po to
      przyjmuje się termin porodu za prawidłowy przez 38-42tydz, żeby dzidzia mogła
      ten termin wybrać. A nie my smile)
      No i fakt - nie można wyspać się na zapas, ale chociaż odpocznijcie, bo ciężkie
      zadanie przed Wami smile Przez najbliższe 20 lat, albo i więcej smile)
      Jeszcze coś - wiem co to znaczy ciężka końcówka ciąży - trzeci trymest wypadł u
      mnie w lato, ostatnie tygodnie w sierpniu, przy okropnym upale, myślałam
      momentami, że się uduszę, a Asia strasznie kopała mnie pod żebra... smile
      pozdrawiam i życzę cierpliwości
      • ivvonia Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 23.04.04, 12:12
        Witajcie! Rozumiem, że każdy może mieć swoje zdanie na temat terminu poodu.
        Każda z Was wie jak sie czyje w ostatnich tygodniach ciąży. Każda marzy o tym,
        aby jak najszybciej zobaczyć swoje Maleństwo. A skoro za ciążę donoszoną uważa
        się termin między 38 a 42 tygodniem, dlaczegio nie mogłybyśmy pomóc
        dzidziusiowi przyjść wcześniej na świat. Oczywiście to dzidziuś sam decyduje o
        tym, ale pomóc zawsze można. Nic na siłę, wszystko w ramach rozsądku.
        Pozdrawiam wszystkie mamusie czekające z utęsknieniem na swoje Kruszynki.
    • mmala5 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 24.04.04, 17:36
      WITAJCIE!Ja mam termin na 2 maja i powiem szczerze nie jestem do konca pewna
      czy to dobry termin,bo to termin OM, a co jesli zaszłam w ciąze pozniej???Moja
      sytuacja jest taka ze chce rodzic w prywatnej klinice, niestety w długi wekend
      jest nieczynna, mój lekarz zaproponował aby wywołac poród wczesniej, wiec
      mozliwe ze juz 27 kwietnia będę mama.....Bardzo bym juz chciała bo tez męcze
      sie okropnie(brak snu i takie tam)ale z drugiej zas strony jesli to za wczesnie?
    • magda_poland Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 24.04.04, 18:49
      Hej, zniecierpliwione, pomyslcie o tych mamach, które chciałyby mieć taki
      dylemat, jak Wy. Jest tyle kobiet w ciąży, które walczą o każdy tydzień, żeby
      był do przodu i wiele, które urodziło przedwcześnie.
      Z drugiej strony, mogę Was zrozumieć, bo ja akurat jestem w 36 t.c. i też
      przebieram ze zniecierpliwieniem nogami, żeby wziąść w końcu swoje maleństwo w
      ramiona. Poza tym zaczynają się upały... Ale to już niedługo ! Tylko kilka
      tygodni !
    • bonifacek Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 24.04.04, 21:52
      Mam pytanie czy lepiej urodzić, trochę przed terminem czy trochę po terminie?

Jeżeli dziecko jest gotowe, to, dlaczego zdarzają się takie przypadki, kiedy
      odchodzą zielone wody?
      Nie będę pisała o zagrożeniach w takiej sytuacji,…bo nie chcę tu nikogo
      straszyć.

Ja osobiście uważam, że lepiej zawsze urodzić trochę przed terminem.

A w każdej mojej ciąży starałam się bardzo, żeby nie przenosić!
    • ewetka Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 24.04.04, 23:14
      Urodziłam synka w 38 tygodniu - równe dwa tygodnie przed terminem. Przez dwa
      tygonie (od 36 tygodnia) masowałam piersi codziennie wieczorem po kąpieli.
      Ciepłym ręcznikiem okrężne ruchy od brodawki do nasady. Każdą pierś pięć minut
      a potem pięć minut relaksu. W czasie tego "relaksu" czułam delkatne skurcze
      czyli taką bolesność jak przy miesiączce. Nie wiem czy to właśnie poskutkowało,
      bo w międzyczasie mąż tapetował kuchnię, a ja oczywiście nie oparłam się
      pokusie sprzątania. Zdąrzyłam posprzątać i zaraz potem urodziłam w ekspresowym
      tempie ( 2h 45 minut).
      • odaliska Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 25.04.04, 12:12
        Witam
        Jestem w 37mc i nadal biore Feneterol. Mam zatem pytanie ile przed porodem
        trzeba odstawic te tabletki? Czy odstawia sie je od razu czy stopniowo?
        Slyszalam tez aby po odstawieniu odczekac ok.tygodnia aby nie wplynelo
        niekorzystnie na dziecko,czy to prawda?
        Dzieki
        • ainka113 Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 25.04.04, 20:24
          Witajsmile
          Ja rowniez bralam fenoterol.Lekarka kazala mi go odstawic na rowne dwa tygodnie
          przed terminem porodu wg.miesiaczki ale mysle ze twoj lekarz napewno cie
          poinformuje kiedy musisz odstawic bo to chyba jest indywidualna sprawa.

Pozdrawiam
          Ania i dzidzai (jeszce w brzuszku)
    • reniatoja Re: CHCĘ RODZIĆ 2 TYGODNIE PRZED TERMINEM! 25.04.04, 20:49
      No, ja tez bym wolala dwa tygodnie przez terminem, a nie tak, jak moja mama
      (trojke dzieci) i ja moje pierwsze dziecko - 10 - 14 dni po terminie. Mysle ze
      z drugim tez niestetey bedie to samo - 2 tygodnie po terminie w koncu podadza
      mi oksytocyne - tak jak to bylo za pierwszym razem i za kazdym razem u Mamy. A
      potem 17 godzin rodzenia (moja mama najdluzszy porod miala 36 godzinny
      (niestetey to ja ją tak wymeczylam) na przyklad. Kochane, to jest wszystko
      dziedziczne, popytajcie swoich mam i babc, a bedziecie wiedziec smile

Moja kolezanka urodzila 14 dni przed terminem, w ciagu dwoch godzin od
      pierwszego skurczu, do szpitala wchodzila juz z glowka miedzy nogami. I jej
      mama tez tak samo. Nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie
    • skulska to se neda!!! 25.04.04, 22:18
      niestety nie rodzimy wtedy gdy my chcemy ale jak nam zaplanuje matka natura...ja
      urodzilam trzy dni wczesniej w 39 tygodniu.a usg..jest do dupy zaden z terminow
      sie nie sprawdzil a lekazr mi powiedzial juz 3 tyg przed terminem ze to juz lada
      dzien i myslalam ze oszaleje czekajac.
      • aprze Re: to se neda!!! 26.04.04, 10:02
        Mi lekarz powiedział tydzień przed terminen, że dziś to na 100% spotkamy się na porodówce. Poród był tydzień po, wywołony (a przez cały okres zajmowałam się synkiem, miał wtedy prawie 2 latka).
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka