szalona_mama 17.02.11, 21:52 Muszę zrobić badania tj: -HIV - hemoglobina - badanie ogólne moczu - toksoplazmoza IgG, IgM -cytomegalia IgG, IgM, - WR - cukier Prywatnie za te badania wyjdzie 207 zł. Które z tych badań są refundowane przez NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalina886 Re: Badania refundowane i płatne 17.02.11, 22:28 Wszystkie badania te miałam robione w ramach NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: Badania refundowane i płatne 17.02.11, 22:33 A przepraszam robiłam wszystkie prócz cytomegalii. Chodzę do teoretycznie prywatnej przychodzi, ale wszelkie wizyty i badania mam w ramch NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona_mama Re: Badania refundowane i płatne 17.02.11, 22:43 Kurcze bo tutaj też zależy mi na czasie u lekarza niby byłam państwowo a on mi nawet skierowania nie dał tylko wszystko wypisał na kartce co mam zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Badania refundowane i płatne 18.02.11, 08:32 www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/plan Takie coś znalazłam ale nie wiem, kto za to płaci, bo na wszelki wypadek nie napisali. I to jakiś oddział w Warszawie, to wiadomo czy w innych miastach też obowiązuje? Jest zdanie, które sugeruje, że wyszczególnione w tekście badania są na NFZ: "systematyczne badania diagnostyczne, na które skieruje Cię lekarz" Odpowiedz Link Zgłoś
muta001 Re: Badania refundowane i płatne 18.02.11, 08:48 Wszystkie te badania zrobisz na NFZ, włącznie z cytomegalią Odpowiedz Link Zgłoś
szalona_mama Re: Badania refundowane i płatne 18.02.11, 15:26 Szkoda ze o tym się nie mówi... No nic. Pamietam jak byłam rok temu w pierwszej ciąży i leżałam w szpitalu i tam też robili mi badania m.in na toksoplazmozę. Za które oczywiście musiałam płacić... Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Badania refundowane i płatne 18.02.11, 16:38 szalona_mama napisała: > Które z tych badań są refundowane przez > NFZ? Wszystkie, które wymieniłaś są refundowane przez NFZ. Warunek jest jeden - skierowanie musi być od lekarza mającego podpisaną umowę z NFZ. Moja ginekolog na NFZ wypisała mi skierowania na wszystkie potrzebne badania w ciąży i za żadne nie płaciłam ani grosika. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka4 Re: Badania refundowane i płatne 19.02.11, 09:57 Ja zapłaciłam za te badania 280 zł. Wszystko mam odpłatne bo wydaje mi sie ze jak chodzisz prywatnie do lekarza nie dostaniesz skierowania na badania na nfz - musisz płacić. Taka głupia polityka. Mnie jak na razie badania kosztuja 1000 zł miesięcznie: 2 wizyty po 300 zł + badania 300zł (jak na razie co miesiac tyle mi to wychodzi) + leki Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Badania refundowane i płatne 19.02.11, 10:21 Jak chcecie to płacicie, wystarczy ruszyć głową. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona_mama Re: Badania refundowane i płatne 19.02.11, 11:38 No ale jak ja byłam u lekarza na nfz to on nie dał mi skierowania. A jak już wspomniałam. W pierwszej ciaży miałam pobierane próbki do badań (w szpitalu powiatowym a nie w jakiejś prywatnej klinice!!!) i też za badania musiałam płacić! Odpowiedz Link Zgłoś
mamamaliny Re: Badania refundowane i płatne 01.02.12, 16:05 Dziewczyny nie dajcie się okradać!!! W ciąży te badania są refundowane, nawet jeśli nie jesteście ubezpieczone, to i tak one są za darmo. Różne łobuzy próbują wyciągnąć kasę, żerując na ludzkiej niewiedzy. Podam przykład z własnego ogródka: zaszłam w ciążę, zapisałam się do przychodni, w ramach NFZ. Pani doktor przepisała mi badania, ale uprzedziła mnie że część z nich jest odpłatna. Myślałam że może faktycznie parę złotych trzeba będzie zapłacić (wiedziała że właśnie od miesiąca jestem bezrobotna, kasy nie mam). No trudno się mówi. Zrobiłam badania, okazało się że większość mam odpłatnych, do zapłacenia 135zł. Trochę się zdenerwowałam. Zapłaciłam, dobrze że w ogóle miałam przy sobie. Mąż sprawdził aktualne przepisy w tej sprawie. Są zalecenia NFZ nt. badań w ciąży, refundowanych. Tam stoi jak byk że te badania są refundowane. Zadzwoniłam do rzecznika praw pacjenta. Aż się ucieszyła pani, podyktowałą mi pismo jakie mam wysmarować z żądaniem zwrotu pieniędzy nieprawnie pobranych. Z kopią do przychodni. Poszłam jednak z tym pismem do przychodni. Rozmawiałam z dyrektorką. Wiecie co mi powiedziała?! Że oni wiedzą że te badania są refundowane, ale przychodni nie opłaca się robić tych badań w ramach nfz, bo nic na tym NIE ZARABIAJĄ. Dlatego biorą kasę od nieświadomych ciężarówek, a oprócz tego dostają z NFZ zryczałtowaną opłatę za opiekę nad ciężarną w kwocie 150zł miesięcznie. Zwrócili mi pieniądze ale nie ukrywali że od innych będą brać pieniądze. www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_opiek_24092010.pdf tu poczytajcie do czego macie prawo w ciąży. Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 23 września 2010 r. "Standardy postępowania oraz procedury medyczne przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem" tabela dot. badań w ciąży, strona 4. Polecam lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko-piasku Re: Badania refundowane i płatne 02.02.12, 09:12 Wszystkie te badania robiłam za free, w przychodni przyszpitalnej, ginekologiczno-położniczej, a dodatkowo jeszcze wcześniej 4 razy betę Odpowiedz Link Zgłoś
gosikjanosik Re: Badania refundowane i płatne 02.02.12, 18:08 Ja również chodzę do prywatnej przychodni która ma podpisany kontrakt z NFZ i w ramach ubezpieczenia nie zapłaciłam ani złotówki za te badania plus jeszcze 3 refundowane usg w ramach NFZ w trakcie ciąży. Poza tym nawet do porodu i opieki okoloporodowej bezplatnej nie trzeba miec ubezpieczenia bo teraz to jest gwarantowane przez prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
gosikjanosik Re: Badania refundowane i płatne 02.02.12, 18:08 Tylko lekarz musi ci wypisac własnie skierowanie, jesli nie to ewidentnie chce cie zrobic w balona. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamaliny Re: Badania refundowane i płatne 03.02.12, 10:54 mnie pani doktor z przychodni państwowej wypisała skierowanie na badania krwi i moczu oraz uprzedziłą, że część z nich będzie odpłatna bo nie są refundowane. Kłamała w żywe oczy. W tej samej przychodni pobierana jest krew, pielęgniarka spojrzałą na skierowanie i powiedziałą że te badania w większości są odpłatne, tylko ogólna morfologia i mocz są refundowane. Ona również kłamała, wiedziałą że robi mnie w balona, bo przepis wszedł w życie w 2010 roku, był czas na to żeby się z przepisami zapoznać. Pani w kasie pobrała ode mnie opłatę w kwocie 135zł. Kiedy odkryłam oszustwo, poprosiłam o rozmowę z panią dyrektor. Ta powiedziała że owszem, wie że te badania są refundowane, wszyscy tam wiedzą, ale to się nie opłaca przychodni. Mnie też się nie opłacało płacić przez dwadzieścia lat ubezpieczenie zdrowotne! poprzednią ciążę calutką prowadziłam w prywatnym centrum medycznym, odpłatnym. Teraz przyszedł czas, żeby skorzystać z wieloletnich składek zdrowotnych. ale przychodni się kuźwa nie opłacało, więc mi kazała zapłacić. Szok! Odpowiedz Link Zgłoś
gosikjanosik Re: Badania refundowane i płatne 03.02.12, 11:45 Złóż skargę na piśmie. Muszą CI oddać pieniądze w takiej sytuacji! Odpowiedz Link Zgłoś
nowa_84 Re: Badania refundowane i płatne 05.02.12, 12:22 A co jeśli chodzę do lekarza prywatnie? Mam od niego skierowania na badania, a w przychodni w której on pracuje jest laboratorium... Odpowiedz Link Zgłoś
gosikjanosik Re: Badania refundowane i płatne 05.02.12, 15:18 Jeżeli to jest lekarz który przyjmuje prywatnie bez umowy z NFZ to bedziesz musiała zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
myszos Re: Badania refundowane i płatne 05.02.12, 12:58 Jak masz rachunek to spokojnie możesz złożyć skargę do NFZ, oni aż zacierają rączki jak mogą się dobrać do takiej przychodni, pieniądze Ci na pewno zwrócą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi158 Re: Badania refundowane i płatne 21.03.12, 14:07 Czy mogłabyś (mamamaliny) napisać dokładnie do kogo się z tym zwróciłaś?? Ja właśnie niedawno byłam na badaniach oczywiście miałam skierowanie od lekarza i musiałam zapłacić za nie 185zł Tragedia co się dzieję. Z góry dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
frytka_81 Re: Badania refundowane i płatne 05.02.12, 15:41 Wszystkie te badania robiłam bezpłatnie. Ciążę prowadzę w przychodni w poradni K, dostałam skierowanie, nikt grosza ode mnie nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
fas-olcia Re: Badania refundowane i płatne 22.06.12, 17:44 słuchajcie nie wiem czy ktoś tu jeszcze wchodzi.. ale mam pytanie. byłam u lekarza stwierdził ciążę, kazął zrobić badania krwi jakies WR czy jakoś tak, grupa krwi i jakies tam inne i w ogóle nie dał mi skierowania tylko karteczkę z napisanymi badaniami do zrobienie. oczywiście byłam w ramach NFZ, prywatnie też przyjmuje, ale ja miałam własnie wizyte na NFZ. No a skoro te badania są refundowane, to dlaczego mam płacić? Co mam teraz zrobić..? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamaliny Re: Badania refundowane i płatne 21.03.12, 14:57 Te badania są refundowane zgodnie z zaleceniami ministra zdrowia, tu jest link do załącznika, na stronie 4 tego dokumentu jest tabela badań zalecanych przez ministerstwo zdrowia, wchodzących w skład standardów opieki. Wszystkie badania wyszczególnione w załączniku są refundowane. www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_opiek_24092010.pdf zgłosiłam się telefonicznie do rzecznika praw pacjenta, który polecił mi napisać pismo placówki zdrowia, do wiadomości rzecznika praw pacjenta, załączyć kopię paragonu który placówka ma obowiązek wydać - jako dowód zapłaty za badania. Poszłam z tym pismem do placówki, poprosiłam o rozmowę z kierownikiem, podałam pismo do ręki i spytałam co dalej mam robić, wysyłać dokument czy po dobroci oddadzą mi pieniądze. Oddali, przepraszali Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi158 Re: Badania refundowane i płatne 22.03.12, 16:29 A czy mogłabyś mi podać jakiś wzór do napisania. Nie mogę dodzwonić się do rzecznika praw pacjenta. Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
fas-olcia Re: Badania refundowane i płatne 22.06.12, 17:44 słuchajcie nie wiem czy ktoś tu jeszcze wchodzi.. ale mam pytanie. byłam u lekarza stwierdził ciążę, kazął zrobić badania krwi jakies WR czy jakoś tak, grupa krwi i jakies tam inne i w ogóle nie dał mi skierowania tylko karteczkę z napisanymi badaniami do zrobienie. oczywiście byłam w ramach NFZ, prywatnie też przyjmuje, ale ja miałam własnie wizyte na NFZ. No a skoro te badania są refundowane, to dlaczego mam płacić? Co mam teraz zrobić..? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia-s Re: Badania refundowane i płatne 22.06.12, 19:13 Nie wiem czemu nie dostałaś skierowania.Ja na pierwszej wizycie w 7 tygodniu jeszcze przed USG potwierdzającym ciążę dostałam skierowanie na wszelakie możliwe badania łącznie z HIV i nawet hormonami tarczycy. Wizyta państwowa. Na Twoim miejscu poszłabym jeszcze raz do tego samego ewentualnie innego lekarza.Te pierwsze badania to jest koszt koło 300 zł także niemały wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
malinkaaaaaaaaaa Re: Badania refundowane i płatne 22.06.12, 19:51 Najlepiej to zmień lekarza i przychodnie. Szkoda się użerać. Lekarz od początku ciąży zleca mi wszelkie możliwe badania (nawet toksoplazmozę już 2 razy robiłam, bo chyba trzeba w każdym trymestrze), zero gadania czy marudzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
fas-olcia Re: Badania refundowane i płatne 23.06.12, 10:46 Tak chyba masz rację, muszę zmienić lekarza.. On mi nawet na USG nie pokazywał co i jak, a na koniec coś tam pisze że echo zarodka jest "bo widzielismy przeciez" no i taka gadka. Boje się tylko, że nie zdąże przed 10tym tygodniem, bo chyba przed 10 trzeba miec wpis aby uzyskać becikowe, a powiedzmy, że ten 1000 zł drogą nie chodzi prawda..? i nie wiem co teraz robić....... Odpowiedz Link Zgłoś
mgielka82 Re: Badania refundowane i płatne 22.06.12, 19:47 Chodziłam do ginekologa prowadzacego prywatna praktyke i on nie mial podpisanej umowy z NFZ wiec za wszystko trzeba było płacić.Sa lekarze ktorzy przymuja prywatnie alw maja umowe i wtedy nie placisz.Z uwagi na przeprowadzke zmienilam lekarza,chodze do przychodni przyszpitalnej i za wizyty i badania nie place.porod natomiast kosztuje.znieczulenia,polozna Odpowiedz Link Zgłoś
niuniusia210284 Re: Badania refundowane i płatne 22.06.12, 21:17 Wszystkie są refundowane prócz toksoplazmoza IgG, IgM i cytomegalia IgG, IgM, Odpowiedz Link Zgłoś
fas-olcia Re: Badania refundowane i płatne 23.06.12, 10:47 tia ale tylko ze skierowaniem którego nie dostałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
trusia29 Re: Badania refundowane i płatne 23.06.12, 19:55 Toksoplazmozę miałam refundowaną - robiłam w grudniu 2011 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
trusia29 Re: Badania refundowane i płatne 23.06.12, 19:51 Wszystkie poza HIV miałam refundowane. Odpowiedz Link Zgłoś