Dodaj do ulubionych

ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc...

25.02.11, 13:51
Czy są tutaj kobietki mające niedoczynność tarczycy i które mają jakieś pojęcie o dobrym leczeniu?
Mam dodatkowo średnią astmę i biorę ponoć bezpieczny inhalator w sterydach.
Niestety najgorsze wyniki mam z tarczycy.
Leczę się od grudnia i wyników tego nie widać.
Wręcz przeciwnie, co miesiąc robię badania TSH i ciągle najgorsze mam wyniki FT3.
Mimo,że lekarz mi za każdym razem przepisuje zwiększoną dawkę euthyrox (obecnie euthyrox n 50ug,innego leku nie chciał dawać), dalej mi spadają parametry. Może w końcu powinnam zmienić Endokrynologa?
Dla porównania wyniki przed ciąża:
TSH 2.36 (norma 0.300-4.000)
FT3 4.16 (norma 4.00-8.30)
FT4 14.83(norma 9.00-20.00)
Sprzed miesiąca:
TSH 2,87 (0,400-400)
FT3 2,98 (4,00-8,30)
FT4 10,38 (9,00-20,00)
Obecne:
TSH 2,18 (0,400-400)
FT3 2,83 (4,00-8,30)
Zrobiłam usg tarczycy i wyszło:
Prawy płat 50x13x17mm
Lewy płat 56x14x16mm
Pisałam też na forum tarczycy, ale tam każą mi samej sobie dawkować i krzyczą,że tak późno wzięłam się za leczenie i straszą, że będę mieć dziecko z obniżonym IQ.
Więc teraz tu szukam rady...
Jestem w 5 miesiącu ciąży.
Obserwuj wątek
    • julia56 Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 25.02.11, 15:02
      Mój lekarz (znany specjalista z Warszawy) ani razu nie kazał mi zbadać wolnych Ft3 i 4.
      Opierał się jedynie na tsh. I jak było w granicach Twojego, to się bardzo cieszył.
      Mam syna z wysokim IQ.wink
      ale jeśli Cię to martwi, zmień lekarza.
      Skąd jesteś?
      ------------------------------
      "uwieeeelbiam tą piosenkę. Ale tylko troszkę." by Miki
      • luna_de Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 25.02.11, 15:31
        Nie wiem na ile moja wypowiedz Ci pomoze, ale moj lekarz rowniez przez cala ciaze bazowal jedynie na wynikach TSH. Mialam w granicach od 2,6 do 3,6 (wg niego granica jest do 4,0) co miesiac kontrolowane i z do tego dopasowana dawka. Moje dziecko ma dopiero 3 tygodnie, wiec ciezko mi okreslic jego IQwink Natomiast na pewno nie ma problemow z hormonami (tu w De robia caly przeglad hormonow w 3 dobie zycia).
        • annajustyna Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 25.02.11, 15:53
          TSH w ciazy powinno wynosic 1,5, a przed zajsciem wrecz 1,0. Ale jak bedzie wyzsze, to raczej tragedii nie powinno byc. Wazne, by inne wartosci byly w normie. Jesli TSH wyzsze - najlepiej udac sie do endo.
          • annajustyna Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 25.02.11, 15:55
            Dodam, ze moje TSH przed ciaza wynosilo 3,6 - wg gina ciut za wysokie (norma do 3,0), a wedlug endo na granicy dopuszczalnosci planowania ciazy...
      • maagdaamm Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 25.02.11, 20:10
        > Mój lekarz (znany specjalista z Warszawy) ani razu nie kazał mi zbadać wolnych
        > Ft3 i 4.
        > Opierał się jedynie na tsh. I jak było w granicach Twojego, to się bardzo ciesz
        > ył.
        > Mam syna z wysokim IQ.wink

Moze syna masz z wysokim IQ, ale niestety lekarza nie. Mialas wiecej szczescia niz lekarz rozumu.
    • kiedyswygramwtotka Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 25.02.11, 16:25
      Dziekuje za odpowiedzi.
      Jestem z Dolnego Slaska.
      Wybralam lekarza wg. pozytywnych opinii na necie, wiec teraz sama nie wiem co robic dalej, na dniach mam kolejna wizyte u endo.
      Czytajac tarczycowe forum zrobilam wlasnie wszystkie mozliwe wyniki, ponoc z samego TSH nic nie wynika. Ferrytyne i antyTPO tez mam ok.
      Moj ginekolog tez wlasnie kazal skupiac sie glownie na FT4, ponoc on wazniejszy, tylko czemu mi spada ciagle ten drugi wspolczynnik...
      Z niepokojacych objawow mam jeszcze nerwowosc i wieczorami dusznosci,badz przy jakims wysilku.Ale to moze byc spowodowane tez astma,czy ciazasmile
      • alawinx Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 01.03.11, 12:41
        To ja cię teraz postraszę jeszcze bardziej.
        Kochana lekarz, który bagatelizuje Ft3 to d... nie lekarz. Jedna na 50 osób musi brać lek dwuskładnikowy. Na forum tarczycowym dziewczyny pewnie mają trochę racji. Bo masz za małą dawkę. Ja dojeżdżam do swojego lekarza 300 km. Niestety chcesz mieć zdrowe dziecko, musisz znaleźć innego endo. Moi wcześniejsi też patrzyli tylko na TSH i Ft4 i doprowadzili do nadczynności polekowej a ja ciągle byłam w niedoczynności przez FT3. To że robiłaś ferrytynę i Atpo i są w normie to o niczym nie świadczy. Mogą cię atakować inne przeciwciała. Ja miałam Atpo i Atg w normie a tarczycę praktycznie zjedzoną.
        Na forum Hashimoto, zastosuj się do wskazówek Rostedy. Ona naprawdę zna się. Sama ma jakiegoś lekarza we chyba Wrocławiu. Nie wiem w której części dolnego śląska mieszkasz, ale chcesz mieć zdrowe dziecko ( i wogóle je mieć) to weź się za leczenie.
    • maagdaamm Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 25.02.11, 20:13
      Fajna norma dla TSH (0,400-400) wink
      TSH w ciazy powinno byc w okolicach 1, gora 2. FT4 (duzo wazniejsze i bardziej miarodajne) minimum w polowie normy.
      Zmien lekarza. Sama zreszta tez mozesz sobie dawke zwiekszyc, zeby wyniki polepszyc. Tu zdecydowanie jest potrzebne zwiekszenie suplementacji hormonu tarczycy.
      • iwonagos Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 25.02.11, 22:15
        Jestem prawie rok po operacji całkowitego usunięcia tarczycy. Tsh przed operacją w granicach 0,80. Po operacji dawka euthyroxu 100. Przed ciążą tsh różnie, ale zawsze poniżej 1. Teraz, gdy jestem w ciąży moje ostatnie tsh to 0,35. Endokrynolog każe robić ft4.
        Powiedzał mi, że nie zmieni mi dawki, dopóki tsh będzie poniżej 1, gdy się zwiększy, wtedy automatycznie dawka większa.
        Też jestem z Dln Śląskasmile
    • anina-1 Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 25.02.11, 22:54
      Dziewczyny nie powinno być TSH w granicach 1, tylko najlepiej jak jest w granicach 1. TSH do 3 w ciąży można mieć i jest to norma. Pytałam o to kilku lekarzy i każdy mówi tak samo. To jakaś fama na forum poszła, ze musi być ok 1.
      Co do badań tarczycy, to lekarze w ciąży każą robić tylko TSH i takie jest tylko miejsce w rubryce w karcie ciąży.
      Jeśli chodzi o forum tarczycowe, to daj sobie z nimi spokój bo z każdego robią chorego. Całe szczęście, że się opamiętałaś i nie słuchasz ludzi beż żadnych uprawnień do leczenia, samouków, dawkujących innym forumowiczom leki, których na oczy nikt nie widział. Równie dobrze może być to jakiś troll, a zdrowie jest tylko jedno.
      • isparks Re: anina 25.02.11, 23:48
        Ty tak piszesz, bo piszesz, czy masz problemy z tarczycą i na podstawie własnego doświadczenia radzisz? A może wróżka jakaś? Trochę za poważna sprawa moja droga, żeby się wymądrzać bezpodstawnie...
        O czym ty laska mówisz???? O rybrykach w książeczce ciążowej??? Ty się dobrze czujesz? Jeżeli kobieta w ciąży ma jakiś problem zdrowotny: np. cukrzycę, nad, niedoczynność, hashi, czy inne problemy z tarczycą, wrzody żołądka i inne choroby, to udaje się do specjalisty w danej dziedzinie. Lekarz ginekolog prowadzi ciążę, a jeżeli są inne problemy musi być specjalista i guzik tu kogoś obchodzą rubryki jakieś....
        Oprócz tsh badaniem miarodajnym w ciąży jest jeszcze ft4. I nie pitol tu o miejscach w rubrykach....
        Najlepiej nie udzielać rad, jeżeli nie ma się o czymś pojęcia. Pamiętaj o tym dziewczyno a jak się nudzisz podziergaj na drutach.
        • chichicha Re: anina 26.02.11, 09:58
          U mnie np. tsh w ciąży nie było zbyt miarodajne, bo cały czas miałam ponad 10 krotnie mniej niż dolna granica normy. Co miesiąc miałam robiony komplet badań: tsh, ft3 i ft4. Proponuję zmienić lekarza. Ja zanim znalazłam dobrego, byłam u 3 różnych.
          • anina-1 Re: anina 01.03.11, 10:40
            Ja u kilkunastu - dosłownie.
        • anina-1 Re: anina 28.02.11, 11:12
          Tak, wmawiali mi z forum, że mam problemy z tarczycą m.in. powinno być TSH 1. A ja uwierzyłam, najeździłam się po lekarzach, straciłam kupe czasu i pieniędzy niepotrzebnie bo każdy twierdził, że jestem zdrowa. Pojechałam nawet do endokrynologa polecanego z forum tarczycowego, to obmacał mnie po piersiach, nawet nie spojrzał na FT3 i FT4, skasował 200 zł i okazało się, że zdrowa jestem. Tacy są tam polecani lekarze na forach. Mój wynik TSH ostatnio to 2,7. Konsultowałam to z kilkoma lekarzami, w tym ze specjalistą od poronień nawykowych i wszyscy lekarze nadal twierdzą, że wynik jest ok. Więc dlatego twierdzę tak samo jak ty, że radzę słuchać się lekarza, a nie forumowiczów. I nie latać po 20 różnych do tej pory az któryś stwierdzi jakąś chorobe. Bo jak chcemy być na siłę chorzy to z pewnością znajdzie się taki co za to kase bierze i orzeknie, żeś chora.
          • annajustyna Re: anina 28.02.11, 12:39
            Moja lekarka (endo, specjalistka od nieplodnosci na tle hormonalnym) od razu kazalaby Ci sie leczyc. Zostalo udowodnione, ze ryzyko poronienia znaczaco rosnie w ciagu pierwszych trzech miesiecy, jesli TSH przekracza 2,5. Ale skoro Ty wiesz lepiej...
            • anina-1 Re: anina 28.02.11, 14:49
              Nie ja wiem lepiej tylko sztab lekarzy.
              • annajustyna Re: anina 28.02.11, 15:08
                A moj sztab wie inaczej i co teraz? Zrobisz, jak uwazasz, ale na Twoim miejscu poszlabym do kolejnego.
                • iwonagos Re: annajustyna 28.02.11, 17:55
                  Daj spokój, dziewczyna - anina jest niereformowalna. Szkoda słów na dyskuję. To typ pannawszystkowiedząca. Na dodatek wprowadza w błąd udzielając takich rad.... Ma tsh w ciąży powyżej 2.... bez komentarza. Hmmmm, co to za sztab lekarzy. Tu nie potrzeba sztabu, tylko jeden dobry endokrynolog.
                  Poza tym, nie wiem annajustyna czy zauważyłaś tą perłę, którą wplotła w swą wypowiedź - radęwink Mnie tym rozwaliła na łopaty:

"Codo badań tarczycy, to lekarze w ciąży każą robić tylko TSH i takie jest tylko miejsce w rubryce w karcie ciąży".

A więc taki to sztab lekarzy specjalistów, którzy nie polecają robić ft4, bo miejsce w rubryce w karcie w ciąży jest tylko na tsh...... Dla mnie rewelacja - wypowiedź super wypowiedź pannywszystkowiedzącej. Nic dodać nic ująć.

https://www.suwaczki.com/tickers/34bw3e3ki4kju4je.png
                  • anina-1 Re: annajustyna 01.03.11, 10:36
                    Widzę, że wszechwiedzą to ty mnie pobiłaś.
                    Moja wiedza nie jest moja tylko lekarzy prowadzących. Byłam u dwóch endokrynologów. Jeden z nich ich powiedział, że wynik nie jest zły, ale mógłby być lepszy. Czyli nie są to wyniki poza normą bo najlepiej jak jest bliskie 1, a nie koniecznie. Jakoś jestem w 6 miesiącu ciąży i tarczyca nic złego nie zrobiła.
                    A do dwudzistego któregoś lekarza nie mam zamiaru już chodzić bo mi na forum tak mówią i wmawiają bzdury. Zresztą nie tylko mi. Nie widzę ani was ani waszych certyfikatów, czy dyplomu studiów medycznych więc wolę słuchać lekarza, z którym mam bezpośredni kontakt.
          • alawinx Re: anina 01.03.11, 12:50
            też śmiać mi się chcę jak widzę to "w granicach 1" - owszem ale u CHOREJ osoby. Jak ktoś jest zdrowy i nie ma żadnych objawów to może mieć i 3. Normy są dla zdrowych i powinni się w nich mieścić a chorych leczy się inaczej i wtedy powinni mieć w granicach 1, ale też pod warunkiem że nie biorą leku dwuskładnikowego bo wtedy jak mają poniżej normy to też nie ma się co martwić.
            W ogóle jak widzę lekarza który leczy na podstawie TSH to mi się niedobrze robi.
            Ale jeśli chodzi o forum tarczycowe to się z tobą nie zgodzęwink Nie jednej chorej pomogli.
    • dagmaralodz77 Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 26.02.11, 10:04
      Parametry hormonów sie zmieniaja i nie ma w tym nic dziwnego. Dopóki płód nie ma własnej tarczycy korzysta z hormonów matki, ale bedac juz w 5 miesiacu Twoje "dziecie" ma własna tarczyce i nie jest zależne w 100% od Twoich hormonów. Dodatkowo płód korzysta tylko z FT4!!! Lekarz endokrynolog z pewnoscia ma wieksze doswiadczeine niz kolezanki z forum i wie ze opieranie sie na jednym parammetrze jest mylne. Dodatkowo leczenie było ustalone w oparciu o parametry, usg i wywiad!!! Nie sztuką jest "dowalić" p[acjentce wyższa dawke... sztuka jest umiejetne pobudzanie tarczycy!!! Zapytam jeszcze czy twoja tarczyca jest pozbawiona guzków???
      • iwonagos Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 26.02.11, 12:21
        Tak, dagmara dobrze to ujęła. Leczenie powinno być ustalone w oparciu o usg, parametry i wywiad. Ten wywiad też jest bardzo ważny.
        Jeżeli chodzi o mnie, napisałam jak jest w moim przypadku, to co mi lekarz powiedział, bez tekstu typu: masz mieć tsh 1, czy poniżej 1. Ważne jest indywidualne podejście do pacjenta. Dobry lekarz będzie wiedział co ma robić, a nie opierać się, jak to któraś napisała, na ilości rubryk w książeczce.
    • kasia_4646 Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 26.02.11, 20:27
      Hej,
      Napisz proszę jaki masz hematokryt. Czy masz obrzęki? Jakie masz ciśnienie? I jakie miałaś na początku ciąży. Coś poradzimy nic się nie martw smile
      Dziewczyny, pamiętajcie, że laboratoria mają różne normy, należy się opierać na tym zakresie normy, który podaje dane lab. na wyniku!!!!
    • isparks Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 26.02.11, 21:11
      Pisałam też na forum tarczycy, ale tam każą mi samej sobie dawkować i krzyczą,ż
      > e tak późno wzięłam się za leczenie i straszą, że będę mieć dziecko z obniżonym
      > IQ.
      > Więc teraz tu szukam rady...
      > Jestem w 5 miesiącu ciąży.

Zerknęłam na forum tarczycowe. Nikt tam Ci nie kazał zmieniać dawki na własną rękę, więc nie pitol. Dziewczyny cię ostrzegły i mają cakowitą rację.
      Jesteś całkowice nieodpowiedzialna. Masz fatalne ft4 (ciągle się pogarsza) i nie wiem na co czekasz. Zamiast szybko znaleźć dobrego endokrynologa, ty siedzisz na forach.
      Ft4 w ciąży powinno być w górnej granicy. Rusz się i to szybko do lekarza specjalisty.
      • kiedyswygramwtotka Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 27.02.11, 13:52
        Nie wiem jaki mam hematokryt, nie mam guzkow i zawsze mialam niskie cisnienie.
        Isparks o ile dobrze widze, to FT4 nie mam fatalne,tylko w granicy normy, gorsze mam FT3.
        Nie kazdy lek mozna stosowac w ciazy. I chodze do specjalisty!
        Narazie mam zwiekszac dawke co tydzien o 25 ug i robic w miedzyczasie badania wspolczynnikow co 2 tygodnie.
        • iwonagos Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 27.02.11, 14:35
          Tylko, że w ciąży ft4 nie powinno być w ganicach normy tylko w górnej normie, czyli jeżeli masz normę do 20, ty jako ciężarna pownnaś mieć minimum 15. Nie wiem, jakie miałaś ostatnie ft4, bo podałaś zupełnie nieistotne w ciąży ft3. I żeby była jasność - na wynikach tarczycowych się znam, bo sama nie mam tarczycy, więc jest zrozumiałe, że staram się jak najwięcej dowiedzieć w temacie. Nie każę ci jednak zmieniać dawki, bo to powinien zrobić lekarz.
          Badanie tsh po zmianie dawki jest miarodajne nie po dwóch tygodniach, ale po 4 - 6. Dwa tygodnie to za mało. Poza tym, czy dobrze bierzesz hormon? Bo to niezwykle ważne. Należy brać go na czczo, przynajmniej pół godziny przed posiłkiem. Hormon (euthyrox czy inny) ciężko się wchłania dlatego po jego przyjęciu nie powinno się przez jakiś czas spożywać produktów z wapniem. Po operacji nie wiedziałam o tej pólgodzinnej przerwie, zażywałam hormon, a tsh rosło. Dopiero jak zaczęłam przestrzegać, tsh mam cały czas w normie.
          Czy w tym nie tkwi Twój problem? Wiadmo, że każdy organizm jest inny, więc nie można tu porównywać. W sumie masz całą tarczycę i bierzesz dawkę 50, więc nie powinno być tak źle. Ja nie mam ani kawałka, a biorę dawkę 100 euthyroxu.
          Jeżeli jednak jesteś pod opieką specjalisty, któremu ufasz, to nie powinnaś się martwić.
        • dagmaralodz77 Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 27.02.11, 14:38
          no i teraz mówisz to czego nie napisałaś od poczatku!!! Ze masz o tydzien zwiekszac euthyrox!!! Tarczyca reaguje powoli i takze powoli trzeba "dokładać" dawke euthyroxu!!! Nie rozumiem twojego niepokoju!!! Bierzesz lek powoli go powiekszasz i robisz badania!!! Suuuper!!!
          Hematokryt w badaniach ma oznaczenie HT lub HTC... jesliu masz morfologie krwi to tam znajdziesz hematokryt!!!
        • kasia_4646 Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 27.02.11, 19:01
          W takim razie zrób sobie morfologię. Tam będziesz miała podany hematokryt. Daj znać jaki masz wynik.
    • kiedyswygramwtotka Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 28.02.11, 22:30
      Do tej pory zwiekszalam dawke co miesiac.
      Lekarz teraz sam mi zaproponowal(patrzac na ciągle zle FT3 i mijajace tygodnie ciazy), bym od tego miesiaca nieco przyspieszyla zwiekszanie hormonu i zobaczyla efekty wlasnie po 2 tygodniach.
      Oczywiscie,ze lek biore rano, na czczo i minimum pol godziny czekam do sniadania.
      Moj ostatni hematokryt wynosil 35,3 (norma 33,0-44,0) i staram sie caly czas robic badania w tym samym labolatorium.
    • alawinx Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 01.03.11, 12:33
      Miałam to samo. Leczyłam się przez rok. Wiecznie podnoszony euthyrox Ft4 szło ponad normę TSH bardzo spadało a Ft3 leciało w dół okropnie.Tyłam jak szalona. W końcu trafiłam na endo który zapisał mi Novothyral i dopiero zaczęłam się czuć. A teraz jestem w ciąży.
      Ty musisz brać Novothyral bo u ciebie Ft4 nigdy nie przejdzie na Ft3. Po zatym taką dawką to on powinien leczyć dzieci a nie dorosłą kobietę. Ty pewnie masz hashimoto.
      Skąd jesteś?
      A najlepiej zapytaj tu forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
      • alawinx Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 01.03.11, 12:34
        a i astma będzie się nasilać przy niedoczynności.
        • kiedyswygramwtotka Re: ciągle złe wyniki tarczycy, proszę o pomoc... 01.03.11, 17:24
          Jestem z okolic Dolnego Slaska.
          Tez wczesniej lekarzowi proponowalam, zeby mi przepisal lek, o ktorym piszesz, ale nie wyrazil zgody, mowiac, ze bedzie w moim stanie niezbyt bezpieczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka