Dodaj do ulubionych

jak mierzyc temke?

29.04.04, 13:35
moze ktoras z Was ma wyprobowany i sprawdzony sposob? Chodzi o pore dnia.
Najpierw mierzylam tuz po obudzeniu, przed wstaniem z lozka. Jednakze nie
jest to ta sama pora (wahania okolo godziny, czasami mniej lub wiecej). Ale
dzis zrbilam eksperyment: zmierzylam raz jak zwykle (36.55), potem odczekalam
10 min w lozku i zmierzylam ponownie - byla totalnie inna (36.40), po 45 min
nastepna - 36.79, a po nastepnej godzinie 37.03! Kazda po kolei wpisalam w
wykres na dzis i wychodza mi czery rozne interpratacje (korzystam z fertility
friend). Od jutra zaczne mierzyc rowno o godz. 11 - myslicie, ze to ma sens?
Jesli ktoras wie jak to robic poprawnie, bede wdzieczna za rade.
pozdrawiam
blige
Obserwuj wątek
    • fenka Re: jak mierzyc temke? 29.04.04, 13:47
      Pomiaru powinnaś dokonywać rano, zaraz po przebudzeniu, przed wstaniem z łóżka.
      Godzina 11 to chyba trochę za późno. Możesz ustawić sobie budzik tak, aby
      budzić się np. o 7.00 na pomiar, a później dosypiać w miarę możliwości.
      U mnie pomiary wykonywane w odstępie np. 10-15 minut nie różniły się, a
      wykonane w pochwie wyglądały najbardziej miarodajnie. W razie pytań pisz,
      polecam też stronę: www.free.med.pl/wrochna
      Ps. Sama temperatura bez obserwacji śluzu to trochę za mało, aby określić czas
      owulacji.
      • blige Re: jak mierzyc temke? 29.04.04, 15:13
        we wszystkich publikacjach jakie znalazlam na ten temat jest mowa jedynie o
        tym, aby temp. mierzyc o tej samej porze. Ani slowa natomiast, aby robic to tuz
        po przebudzeniu. Wg mnie mierzenie o tej samej porze ale w ciagu dnia ma sens,
        poniewaz rano temp. jest najnizsza (z reguly taka sama - wiec trudna do
        zinterpretowania na wykresie), uregulowana tym, jak spalas i dopiero po jakims
        czasie twoj organizm wskakuje na pewien poziom. Mierzylam teraz i trzyma sie na
        tym poziomie co ostatnio czyli 36.8. I jak sie to ma do porannej 36.55 i 36.4?
        Juz sama nie wiem co robic.
        • blige Re: jak mierzyc temke? 29.04.04, 15:17
          acha, dzien owulacji umiem okreslic po sluzie oraz po lekkich bolach
          okoloowulacyjnych. Jak dotad - juz trzy miesiace obserwacji - nie pomylilam
          sie. A starania zaczynamy w majowym cyklusmile pozdrawiamsmile
        • nesla Re: jak mierzyc temke? 29.04.04, 15:24
          blige, w jakich publikacjach? Chyba nie w fertility friend? Tam jest dokladnie
          opisane kaw na lawe jak i kiedy mierzyc temperature. Mierzy sie rano przed
          wstaniem z lozka, temperatura mierzona o kazdej innej porze nie bedzie
          temperatura spoczynku twojego ciala, ale aktualna temperatura ciala, na ktora
          ma wplyw mnostwo czynnikow zewnetrznych. Rob jak uwazasz, ale jesli chcesz
          wysuwac jakiekolwiek wnioski na podstawie temperatury to mierz ja RANO przed
          wstaniem, a jesli wstajesz o roznych porach to sobie nastaw budzik i zmierz
          temperature i spij dalej. Jezeli pracujesz na zmiany i spisz o innych porach to
          temperature mierzysz o roznych porach dnia, ale po co najmniej 3-godzinnym snie
          i tuz przed wstaniem z lozka. Juz chyba jasniej nie potrafie napisac.
          Te roznice ktore podalas mieszcza sie w granicach normy, to normalne ze temp
          wzrasta i im pozniej ja bedziesz mierzyc tym bedzie wyzsza, dlatego wlasnie
          trzeba mierzyc zaraz przed wstaniem z lozka i JEDEN raz, aby uniknac takich
          problemow z interpretacja. TO wszystko jest napisane w fertility friend. Jest
          tam tez opcja zaznaczania ze temperatura zostala zmierzona o innej niz zwykle
          porze dnia, jesli to sie zdarza sporadycznie to program sam weryfikuje tempke i
          nie burzy to calego wykresu.
          Ja zaszlam w ciaze w pierwszym cyklu mierzenia temp na FF, wszystko mi sie tam
          zgadzalo, wiec wierze w wiarygodnosc strony.

Pozdrawiam
          Nesla
          • fenka Re: jak mierzyc temke? 29.04.04, 16:16
            nesla napisała:

> Juz chyba jasniej nie potrafie napisac.

Bo jaśniej już się nie da wink

Blige,
            no właśnie, w jakich publikacjach?
            Prosisz o radę, ale jak widzę "swoje wiesz" i trudno Cię przekonać.
            Temperatura 36'8 ma się nijak do tych wcześniejszych, bo może być zaburzona
            czynnościami dnia powszedniego. A mierzenie temperatury o jednym czasie zaraz
            po przebudzeniu to żelazna zasada. Jeśli chcesz się dodatkowo upewnić, to
            skopiuj zapytanie na forum "NPR" albo zajrzyj na stronę bodajże www.lmm.pl
            A tak przy okazji: nie jestem jakąś fanatyczna fanką npr, ale dzięki tym
            pomiarom idealnie potwierdziły się moje przypuszczenia co do owulacji (mimo, że
            wyczuwam ją bez żadnych dodatkowych pomiarów), dzięku czemu poczęliśmy dziecko
            w pierwszym miesiącu starań (choć akurat wtedy wszelkie termometry i wykresy
            poszły w kąt). Więc metodę jako taką bardzo polecam, powodzenia.
            • blige Re: jak mierzyc temke? 29.04.04, 16:32
              przyznaje Wam racje
              owulacje tez juz wyczuwam sama i byc moze dlatego chcialam, aby wykres mi ja
              potwierdzil - do czego w koncu doszlam wpisujac pozniej mierzona temp. Fenka
              dziekuje za: "swoje wiesz" i trudno Cię przekonaćsmile
              chyba jestem na dobrej drodze do wariacji przedciazowych, a jeszcze nawet nie
              zaczelismy...
              dziekuje za rady i przepraszam za zawracanie glowy taakimi glupotami
              trzymam kciuki za Was i Wasze brzuszki i dam znac jak u mniesmile
              pozdrawiamsmile
              • fenka Re: jak mierzyc temke? 29.04.04, 16:42
                Ufff, bałam się, że się obrazisz, i cieszę się, że przemyślisz sprawę.
                Doskonale znam próby dopasowania wykresu, tak aby wyglądał przekonująco - i to
                chyba najczęstszy błąd, jaki można robić. Ja zaczęłam notować temperatury na
                oddzialnych karteczkach, a wykres uzupełnieć co kilka dni, aby ustrzec się
                przed interpretacją "bo taka temperatura powinna być dziś, a taka jutro".
                I dzięki temo okazało się, że pomimo różnego pobolewania w rzekome płodne dni,
                owulację mam zwykle nie 14 d.c., a 16-17 - co jest niemałym odchyleniem i może
                być istotne, zwłaszcza dla nas, starających się.
                Dobrze, że się upewniasz, tego nigdy za wiele, tym bardziej, że łatwo o mętlik
                w głowie.
                Jeśli jestes zainteresowana - służę książką.
                I trzymam kciuki, maj za pasem. Jak się uda za 1 razem to super, a jak nie, to
                miło się starać dalej.
                • blige Re: jak mierzyc temke? 29.04.04, 16:57
                  smile milo wiedziec, ze nie jestem sama w moich "wariacjach"smile
                  i podoba mi sie pomysl z karteczkami - dobre, szczegolnie ze musimy uwazac na
                  stressmile
                  Co prawda nie licze na to, ze uda sie za pierwszym razem (dalismy sobie czas do
                  konca tego roku), ale chcialabym jak najszybciej do Was dolaczyc. Mam nadzieje
                  Fenka, ze sie jeszcze "spotkamy" i ze zdaze, zanim bedziesz tulic swoje
                  malenstwosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka