Dodaj do ulubionych

Cukrzyca ciążowa

19.04.11, 11:45
Witam, pytanie szczególnie skierowane do dziewczyn z tą przypadłością - co się zmienia, gdy wynik badania wskazuje na cukrzycę ciążową? Jak wygląda jadłospis, co wolno, a czego nie, czy łączy się to z pobytami w szpitalu, dodatkowymi badaniami itp.? Proszę o jakieś informacje zanim porozmawiam z moją p. ginekolog.
W pierwszej ciąży wszystko było w porządku, teraz wynik na granicy normy.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Cukrzyca ciążowa 19.04.11, 11:50
      robilas z obciazeniem 50 czy 75 g?
      • gemmi18 Re: Cukrzyca ciążowa 19.04.11, 11:54
        75 g
        • kasiak37 Re: Cukrzyca ciążowa 19.04.11, 12:52
          a to mysle ze skoro wynik masz na granicy normy to dostaniesz zalecenie diety cukrzycowej i tyle.No i czeste kontrole poziomu cukru.
    • leniwiec26 Re: Cukrzyca ciążowa 21.04.11, 19:14
      napisz na gazetowego jak masz jakies pyt, podesle ci przykladowe meu /mialam cukrzyce, leczona dieta i insulina
    • vanilla4 Re: Cukrzyca ciążowa 21.04.11, 19:34
      u mnie było tak, że w pierwszej ciąży nie było problemu. Teraz wyniki wyszły przekroczone. Dostałam skierowanie od ginekologa do szpitala w celu zrobienia profilu dobowego. Potem skierowanie do diabetologa i tam dostałam ogólne zalecenia co do jadłospisu. Mam glukometr i badam poziom cukru na czczo i 2 godziny po kazdym posiłku.
      Poproś ginekolog o skierowanie do poradni diabetologicznej - tam dostaniesz dokładne wytyczne.
      Ogólnie - zabroniony jest cukier (wiadomo), owoce - mozna ew. jedno jabłko, kiwi lub grejpfruty (te w większej ilości), chude mięso i ryby, ograniczenie makaronu, ziemniaków, jasnego pieczywa (ja jem wasę żytnią), trzeba uważać na nabiał - moze podbić cukier więc lepiej go jeść pod koniec dnia. Dobrze jest kupić glukometr - teraz są dostępne już od 30 zł. Najdroższe są paski - ale diabetolog powinien Ci przepisać. Wtedy łatwiej jest dopasować jadłospis bo widzisz co podbija cukier. Warzywa w zasadzie można jeść w każdej ilości (poza burakami, marchwią, ziemniakami).
      • gracekelly17 Re: Cukrzyca ciążowa 21.04.11, 19:44
        Z tego co wiem to akurat kiwi ma b.dużo cukru więc nie jest zalecany, to samo z winogronami i bananami. Natomiast truskawki , czereśnie, i inne owoce można jeść , oczywiście w rozsądnych ilościach. Pieczywo WASA jest tak strasznie przetworzone że nie wiem czy zdrowe w ciąży ( tzn nie ma złego wpływu ale czy nie lepiej sobie kupić świeży chleb graham albo żytni? )W necie jest mnóstwo info na ten temat, ale tez trzeba samemu wiedzieć jak organizm reaguje na niektóre produkty. Jedz, mierz cukier i analizuj co jest dla Ciebie ok a co nie...Ja w poprzedniej ciąży miałam cukrzyce, a jutro idę zrobić krzywa cukrową, mam nadzieję że tym razem mi ta cukrzyca odpuściwink)))
        • vanilla4 Re: Cukrzyca ciążowa 21.04.11, 19:54
          nie wiem co z tym kiwi - mnie diabetolog powiedziała, że można - ale się nie spieram. Co do winogron i banana - tak - mówiła, że nie można przez cukier.
          Jadłam zytni i graham i podbijały mi bardzo cukier - co mnie zdziwiło - wasa żytnia tego nie robi. Ale zgadzam się, że teoretycznie faktycznie graham czy żytni jest zalecany (trzeba zwracać uwagę na skład czy nie są dosładzane). Nie jem go za dużo bo w ogóle staram się ograniczyć węglowodany - więc jadam od czasu do czasu na śniadanie.
          gracekelly17 trzymam kciuki za wyniki smile
          • gracekelly17 Re: Cukrzyca ciążowa 21.04.11, 20:29
            DZIĘKI...smile))

vanilla4 napisała:

> nie wiem co z tym kiwi - mnie diabetolog powiedziała, że można - ale się nie sp
            > ieram. Co do winogron i banana - tak - mówiła, że nie można przez cukier.
            > Jadłam zytni i graham i podbijały mi bardzo cukier - co mnie zdziwiło - wasa ży
            > tnia tego nie robi. Ale zgadzam się, że teoretycznie faktycznie graham czy żytn
            > i jest zalecany (trzeba zwracać uwagę na skład czy nie są dosładzane). Nie jem
            > go za dużo bo w ogóle staram się ograniczyć węglowodany - więc jadam od czasu d
            > o czasu na śniadanie.
            > gracekelly17 trzymam kciuki za wyniki smile
        • vanilla4 Re: Cukrzyca ciążowa 21.04.11, 19:57
          to co znalazłam o kiwi
          kiwi w przypadku cukrzycy

Mam wrażenie, że ta dieta jest zbliżona do diety Montignaca.
          • gracekelly17 Re: Cukrzyca ciążowa 21.04.11, 20:29
            No tak, mnie znowu diabetolog zalecał spożywanie produktów o indeksie niższym niż 50 i ogólnie mówił że kiwi ma dużo cukru.... Ja na początku ciąży zajadałam się tym owocem więc wielkim nieszczęściem dla mnie było że musiałam z niego zrezygnować.

vanilla4 napisała:

> to co znalazłam o kiwi
            > kiwi w przypadku
            > cukrzycy

>
            > Mam wrażenie, że ta dieta jest zbliżona do diety Montignaca.
            >
            • vanilla4 Re: Cukrzyca ciążowa 21.04.11, 20:34
              smile ja tęsknię z kolei za pomarańczami. No trudno. Po porodzie też trzeba przez jakiś czas stosować tę dietę? Tak mi się obiło o uszy - nie pytałam jeszcze lekarza i zapomniałam zapytać diabetologa.
              Wiesz może jak długo? Mam nadzieję, że cukrzyca pójdzie precz po urodzeniu uncertain
              • gracekelly17 Re: Cukrzyca ciążowa 21.04.11, 21:56
                Zaraz po urodzeniu cukier powinien się unormować...I można wrócić do normalnej diety. Jednak jestesmy w kręgu ryzyka że na stare lata możemy zachorować na normalną cukrzyce, wiec trzeba pilnować co się je, jak się żyje itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka