Dodaj do ulubionych

Suplementacja żelazem

25.04.11, 13:28
Witam,
Czy zażywacie żelazo? Sądząc po moich wynikach tarczycowych, przypuszczam, że mogę mieć niedobór, sprawdzę to jutro i chciałabym zacząć zażywać żelazo, jeśli rzeczywiście tak jest. Jestem na etapie "starania się", nie jestem jednak pewna, czy mogę brać żelazo w 'sztucznej' formie na samym początku ewentualnej ciąży? Wiem, że potem się włącza taką suplementację, ale jak to jest bezpośrednio przed ciążą i na samym jej początku, w pierwszym trymestrze?
Jeśli można, to poradźcie, jaki konkretnie specyfik Wy zażywacie. Sądzę, że będą mi potrzebne nieco większe dawki niż te zawarte w 'zestawach' witamin dla ciężarnych.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • m.b.g Re: Suplementacja żelazem 25.04.11, 13:39
      Najpierw sprawdź, czy ci to potrzebne.
      Później skonsultuj dawkę z lekarzem.
      On zdecydowanie lepiej ci doradzi niż forum, poza tym niektóre preparaty są na receptę.
    • kasiak37 Re: Suplementacja żelazem 25.04.11, 20:08
      jakie dawki i czy beda potrzebne decyduje lekarz.
    • kornelcia75 Re: Suplementacja żelazem 25.04.11, 20:37
      mam niedoczynność,badałam ferrytynę i choć była w normie to jednak endokrynolog zaleciła żelazo,biorę biofer folic 2 tab dziennie jestem w pierwszych tyg ciąży,zbadaj ferrytynę i z wynikami do endo,przeczytałam na opakowaniu bioferu folic że jest też dla kobiet planujących ciąże.Lek bez recepty.lepiej jednak zasięgnąć opinii lekarza.
      • natchniuza86 Re: Suplementacja żelazem 25.04.11, 22:28
        Dziekuje, wlasnie o polecenie tego typu preparatu prosilam. Mialas slaba przemiane FT4 w FT3, ze endo zaproponowal dodatkowe zelazo? Ja mam niestety kiepska, mimo ze inne parametry w normie. Jutro badan ferrytyne i B12, zobaczymy, ale jestem prawie pewna, ze to tutaj tkwi problem.
        Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka