esek7 27.04.11, 23:58 Koniec I trymestru,po 3 poronieniach,jakie herbaty polecacie a jakich unikac,dzieki z góry Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 10:50 od.czasu.do.czasu napisała: > Boże..." a już myślałam, że tylko dla mnie to pytanie było głupie... Odpowiedz Link Zgłoś
pysio.koszmarek Re: Herbaty w ciązy 24.05.11, 11:18 Zastanawiam się skąd się bierze taka złośliwość i prostactwo na tym forum. Dziewczyna zadała normalne pytanie. Jeśli nie znasz odpowiedzi to nie odpisuj. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Herbaty w ciązy 18.08.11, 19:27 pysio.koszmarek napisała: > Zastanawiam się skąd się bierze taka złośliwość i prostactwo na tym forum. Dzie > wczyna zadała normalne pytanie. Jeśli nie znasz odpowiedzi to nie odpisuj. Pros > te. Ja juz się nawet nad tym nie zastanawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 08:37 ee? pij to co lubisz, podobno odradzają czerwoną herbatę. nie wiem, ale raczej mozna każdą w rozsądnych ilościach Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 09:57 unikać herbaty z prądem czy po góralsku (różnie zwą) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 10:17 a co ma herbata do ciazy? Tak jak poprzedniczka-unikaj tylko tej z pradem ze wzgledu na zawartosc alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
gracekelly17 Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 11:46 Mówią że umiar jest najlepszym lekarstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
aguita55 Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 12:13 Ja sie naczytalam, ze czarnej nie, bo teina (zweza naczynia i moze byc niedokrwienie plodu), zielonej nie, bo sie nie wchlonie kwas foliowy, czerwonej nie, bo tez teina i cos tam jeszcze - istny horror. Jedyne co polecaja to roibos, ktory jak na zlosci mi nie wchodzi. Mysle, ze po trochu mozna wszystko, byle nie litrami. Można tez mięte (ale moze zwiększać zgagę), melisę (jakby ktos nie mógł usnąć, hehe) i chyba lipę. Na razie nigdzie nie przeczytalam, ze nie mozna wody z sokiem, więc piję Odpowiedz Link Zgłoś
aguita55 Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 12:14 Aha, jeszcze owocowych z hibiscusem (znakomita większość), tez nie mozna duzo, ale juz nie pamietam czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
meggi_p Re: Herbaty w ciązy 25.05.11, 18:24 Lipy nei można na pewno. Tak powiedziała mi moja ginekolog, która jest naprawdę bardzo dobrym lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Herbaty w ciązy 25.05.11, 20:35 może przestańcie wreszcie mylić herbaty z ziołami, co?? herbata to herbata, a zioła to zioła, mają zupełnie inne zastosowanie i nie pija się ich jak wodę. przestańcie też wypisywać niesprawdzone opowieści dziwnej treści. gdzieś któraś coś słyszała, nie wie dlaczego pić czegoś nie wolno, ale lepiej nie pić. jak już coś piszecie w temacie, to podawajcie sprawdzone fakty, a nie plotki od koleżanki i goździkowej. zioła takiego a takiego pić nie wolno, bo powoduje to i to. a nie, że koleżanka / babcia / ciocia klocia mówiła, że lepiej nie. jak już sobie przekazujecie informacje, to niech one będą rzetelne, a nie pierdoly zasłyszane w maglu. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_biala28 Re: Herbaty w ciązy 17.08.11, 19:36 To kochana podaj dlaczego to pytanie dla Ciebie takie głupie. Zapewne uważasz, że można pić wszystkie herbatki a podeprzyj to argumentami.... Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 13:52 Jestem w drugim trymestrze, po dwoch poronieniach. Na pierwsza ciaze dmuchalam i chuchalam. Kawy i czarnej herbaty wogole nie pilam. Ziolowe herbatki tez sprawdzalam i wypytywalam wszedzie, czy aby to ziolo nie zaszkodzi. Bo podobno mieta czy szalwia maja jakies szkodliwe dzialanie... W tej ciazy (3) pije czasem kawe, czarna herbate, mietowke, herbatki czerwone. I dziecko rozwija sie dobrze. Mysle, ze bez sensu jest przesadne zwracanie uwagi na takie rzeczy. Oczywiscie alkoholu nie polecam, ale herbatki pij, jakie chcesz. W przypadku czarnej herbaty powinnas jedynie uwazac, zeby nie byla zbyt mocna. To samo jest z kawa- nie za mocna, nie czesciej niz raz na dzien (ja pijam gora raz na tydzien) i z duza iloscia mleka. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
biancola Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 14:03 Liść maliny ponoć wspomaga utrzymanie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
peg32 Re: Herbaty w ciązy 28.04.11, 15:24 co do liścia maliny, to chyba raczej dobry jest na rozpoczęcie akcji porodowej, a nie na utrzymanie ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 Re: Herbaty w ciązy 29.04.11, 22:21 mozna z owocow malin,ale nie z lisci malin! miety nie powinno sie bo moze wywolac skurcze!-oczywiscie jedna nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Herbaty w ciązy 30.04.11, 09:48 W USA są wszystkie herbaty po prostu bez kofeiny. Odpowiedz Link Zgłoś
aguita55 Re: Herbaty w ciązy 30.04.11, 12:46 No wlasnie! Mialam jeszcze jakas amerykanska bez kofeiny, ale mi sie juz skonczyla - czy u nas mozna to gdzies dostac??? Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Herbaty w ciązy 30.04.11, 20:11 czy w polsce na JAKIEJKOLWIEK herbacie jest ostrzeżenie, że jest nie wskazana dla kobiet w ciąży?? litości!! rozumu używajcie może nieco!! Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Herbaty w ciązy 30.04.11, 20:13 A czy na piwie, coli i kawie jest takie oznaczenie? Rozumu nie używasz raczej.. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Herbaty w ciązy 30.04.11, 20:50 eneczkaz napisała: > A czy na piwie, coli i kawie jest takie oznaczenie? > Rozumu nie używasz raczej.. Na piwie info jest. Cola i kawa trucizna nie sa...zabronione w ciazy tez nie... Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 Re: Herbaty w ciązy 30.04.11, 20:56 mozyna napisała: > eneczkaz napisała: > > > A czy na piwie, coli i kawie jest takie oznaczenie? > > Rozumu nie używasz raczej.. Na kazdym alkoholu jest taka informacja ..... A cola, kawa, yerba mate, czarna herbata,biala herbata, zielona herbata, czerwona nie jest zabroniona w czasie ciazy. A na ciazowe zapalenie mozgu najlepszy jest psychiatra. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Herbaty w ciązy 30.04.11, 21:19 Dodam jeszcze, ze np. na szalwii jest informacja, ze ciezarnym pic nie wolno...ewentualnie gardlo moga wyplukac. A kofeina i teina maja to do siebie, ze zaburzaja przyswajanie zelaza (ktorego okreslona ilosc jest w ciazy wazna), dlatego zaleca sie pic herbate czy kawe pomiedzy posilkami. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Herbaty w ciązy 01.05.11, 07:39 A cola, kawa, yerba mate, czarna > herbata,biala herbata, zielona herbata, czerwona nie jest zabroniona w czasie c > iazy. Zabroniona nie jest ale jak jakaś brzuszata ciężarówa zacznie doić kawę na zmianę z colą i do tego herbatka to zdrowe to to nie będzie.. BTW w USA jest zalecenie aby nie pić niczego z kofeiną. To, że w PL 3-ci świat to nie znaczy, że zalecenia inne. > A na ciazowe zapalenie mozgu najlepszy jest psychiatra. No to czemu nie idziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 Re: Herbaty w ciązy 01.05.11, 16:30 > A na ciazowe zapalenie mozgu najlepszy jest psychiatra. No to czemu nie idziesz? Bo jak czytam to forum, to tylko utwierdzam sie w przekonaniu, ze ciaza i macierzynstwo to potencjalne zagrozenie dla OUN. Dlatego ryzykowac nie zamierzam. Ale na dyzurach jest sie z czego posmiac. Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Herbaty w ciązy 17.08.11, 20:30 BTW w USA jest zalecenie aby nie pić niczego z kofeiną eeeeeee... od kiedy? i od kogo? patrzcie - 3 ciaze prowadzone w stanach i nikt mnie nie uswiadomil... Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Herbaty w ciązy 01.05.11, 07:41 Cola i kawa trucizna nie sa...zabronione w ciazy tez nie... Co Ci lekarz odpowiada jak pytasz o kawę? 1,2 filiżanki .. Ile herbat? Ile szklanek coli? To nie jest tak, że można pić bez umiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz kofeina 01.05.11, 07:42 'Kofeina działa w organizmie człowieka przez ok. 4 godzin po wypiciu kawy, jednak u kobiet w ciąży trwa to dłużej, zwłaszcza w ostatnich miesiącach ciąży. W tym czasie przenika do układu krążenia, wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, podwyższa ciśnienie i podrażnia żołądek, wywołując zgagę, a nawet mdłości. Jest też moczopędna, powoduje więc wypłukiwanie z organizmu magnezu i wapnia. A przecież kobiety w ciąży i tak mają niedobory tego pierwiastka – organizm malca zabiera mamie wapń do budowy swoich kości. Picie dużych ilości kawy ogranicza też wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, a wiadomo, że kobiety w ciąży i bez picia kawy częściej są zagrożone anemią. Kofeina jest też niezdrowa dla nienarodzonego dziecka, którego wątroba nie potrafi sobie jeszcze z nią poradzić. Substancja ta sprawia, że organizm płodu jest w stanie pobudzenia. Może też negatywnie wpłynąć na produkcję hormonu wzrostu. Obliczono, że wypijanie 7 filiżanek kawy dziennie poważnie zwiększa ryzyko poronienia. Dlatego trzeba zmniejszyć spożycie tej używki do minimum. Najnowsze badania mówią, że bezpieczna dawka kofeiny w ciąży to 300 mg na dobę, co oznacza, że dziennie możesz wypić 2–3 filiżanki niezbyt mocnej kawy. Warto wytrwać w tym postanowieniu także po urodzeniu dziecka, kofeina przedostaje się bowiem do mleka karmiącej mamy.' Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Herbaty w ciązy 01.05.11, 11:01 leneczkaz napisała: > Co Ci lekarz odpowiada jak pytasz o kawę? 1,2 filiżanki .. Ile herbat? Ile szkl > anek coli? > To nie jest tak, że można pić bez umiaru. Ameryki nie odkrylas, laneczka. Nie bedac w ciazy rowniez np. takiej kawy bez umiaru pic nie dasz rady. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Herbaty w ciązy 01.05.11, 12:17 Ale przyznasz, że wiele osób nadużywa kofeiny. Szczególnie w obecnym zabieganym świecie- rano kawka, w pracy druga kawka, do lunchu cola a wieczorem coby nie paść Red Bull. Lepiej jak ciężarna jest przewrażliwiona i boi się wypić herbaty niż 'luzaczka' doi kofeinę wiadrami. Wiesz.. Są i takie które palą w ciąży z rodzą zdrowe dzieci. Ale jak ryzykują! Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Herbaty w ciązy 01.05.11, 13:31 Zapewniam Cie, ze pijac 6 szatanow dziennie (nie bedac w ciazy!) dzialamy ze szkoda dla swojego organizmu. A ze w ciazy nalezy dbac o swoj i dziecka organizm, naturalnym powinno byc ograniczenie takich ilosci wypijanej kawy. Jak z wszystkim innym - pamietac o umiarze i roznorodnosci pokarmow. Popijajac caly dzien tylko i wylacznie np. czarna herbate nie dajemy sobie fizycznej mozliwosci wypicia innych napoi, nasz zoladek ma ograniczone mozliwosci, nie czujemy potrzeby zaspokojenia pragnienia...itd. Kawa i herbata zabronione w ciazy nie sa, a jak ktos nie potrafi rozsadnie myslec, to jego wina - nie kofeiny!! Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Herbaty w ciązy 03.05.11, 08:35 A nie łatwiej sobie kupić kawy i herbaty BEZ kofeiny i pić bez stresu? Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Herbaty w ciązy 03.05.11, 09:13 Ktos tu pisal, ze czerwonej nie mozna, ale roiboos tak; roiboos to czerwona herbata wlasnie W pierwszej ciazy odstawilam kawe (jakos tak samo mi poszlo), teraz - w drugiej, pijam jedna dziennie, baardzo sporadycznie, dwie. A czemu szalwii nie mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Herbaty w ciązy 03.05.11, 10:26 leneczkaz napisała: > A nie łatwiej sobie kupić kawy i herbaty BEZ kofeiny i pić bez stresu? Jesli picie herbaty Cie stresuje (bo nie znasz np. umiaru) to prosze bardzo, kupuj taka bez kofeiny Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Herbaty w ciązy 19.08.11, 00:20 doral2 napisała: > czy w polsce na JAKIEJKOLWIEK herbacie jest ostrzeżenie, że jest nie wskazana d > la kobiet w ciąży?? TAK. Na pu-erh. Na innych nie widziałam. A bo co? Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 [...] 03.05.11, 11:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Herbaty w ciązy 04.05.11, 07:23 roiboos tez zalicza sie do czerwonych herbat en.wikipedia.org/wiki/Rooibos stosuja ja tez przy niemowlecej kolce i alergiach; nie ma kafeiny i ma bardzo niski poziom taniny Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Herbaty w ciązy 08.05.11, 00:24 Rooibos to jest suszony liść czerwonokrzewu, z herbatą mający tyle wspólnego, że też się go zaparza, oraz że niektórzy błędnie zwą go czerwoną herbatą. Natomiast prawdziwa czerwona herbata to jest pu-erh. Odpowiedz Link Zgłoś
niveaa1 Re: Herbaty w ciązy 22.05.11, 22:18 Melisa ma dzalanie uspokajajace, szalwia -szciagajace i moze miec wplyw na zwezenie naczyn. Ale do tego trzeba by bylo pol kg swiezej wszamac. Wszystko z umiarem ! Odpowiedz Link Zgłoś
justak1 Re: Herbaty w ciązy 08.05.11, 21:45 Od zawsze piłam mocną sypaną kawę. Teraz posmakowało mi to coś co zwią rozpuszczalną. Wypijam jedną dziennie. Herbatę pijam czarną i czerwoną, bo takową lubię. Zdarza mi się również wciągnąć lampkę wina własnej roboty. Mam totalny dystans do tego co wokół słyszę. A i rzuciłam papierosy gdy zaszłam w ciążę. Wracając do tematu. Kiedyś coś rzuciło mi się w oczy na pudełku dziurawca (ale dlaczego go nie pić, to już nie pamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Herbaty w ciązy 09.05.11, 12:29 Unikac miety, szalwii i lisci malin - moga nasilac skurcze. Unikaj wszystkeigo co mocno rozgrzewa. No i z innej beczki - uwaga na sztuczne aromaty. Nie za duzo zielonej pij i nie rooibos. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Herbaty w ciązy 10.05.11, 05:44 Ano wiem, ze rooibos tylko umownie zwana jest herbata I tez nie rozumiem, czemu nie mozna, skoro wlasnie polecaja, bo nie zawiera teiny i czegostam jeszcze, co jest "zle" w herbacie jako takiej, a w dodatku wrecz polecana jest jako zastepstwo za nia. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Herbaty w ciązy 10.05.11, 08:35 niekt nie wie dlaczego, nie ma żadnego wiarygodnego źródła, ale lepiej nie... co za bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Herbaty w ciązy 24.05.11, 17:34 Nie wiem czy pytanie o herbaty jest głupie. Przecież są różne, które mogą pobudzić pracę jelit - czyt. przeczyszczające. Jest ogromny wybór herbat ziołowych - też bym sobie darowała, bo niektóre zioła mają różne lecznicze działanie np. napar z krwawnika kiedyś podawały zielarki (czarownice ) kobietą które chciały pozbyć się ciąży, jest masę ziół które poprawiają ukrwienie, obniżają ciśnienie i też szkodzą w ciąży. Pijam herbatę i lubię herbatę, piję np ET No. 1, CEYLON i YUNNAN zawsze liściaste, czasami kupuję herbaty w "czas na herbatę”, ale takie naturalnie aromatyzowane płatkami, owocami. Ogólnie lek od trucizny różni tylko dawka. Odpowiedz Link Zgłoś
mdzik-k Re: Herbaty w ciązy 26.05.11, 10:07 Nie pij zielonej i czarnej, żadnych mocnych herbat, ani soków cytrusowych jeśli masz problemy. ja dostałam takie zalecenia od docent, ponieważ maluszek ma kłopoty z serduszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Herbaty w ciązy 27.05.11, 03:10 > Jest ogromny wybór herbat ziołowych - też bym sobie darowała, bo niektóre zioła > mają różne lecznicze działanie np. napar z krwawnika kiedyś podawały zielarki > (czarownice ) kobietą które chciały pozbyć się ciąży Ehe. Tylko że krwawnik ma akurat działanie rozkurczające i żadnych właściwości poronnych. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-owieczka Re: Herbaty w ciązy 19.08.11, 21:27 Ja jestem po 1 poronieniu i ciaży zagrożonej, teraz w 3 ciąży pije tylko czarną herbatę bo najbardziej mi samkuje i pije w ilosciach 4-5 kubków dziennie. Wyluzuj, herbata nie zaszkodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś