Dodaj do ulubionych

zestaw witaminek???

11.05.04, 22:18
hej
zamierzam w nastepnym cyklu zaczac starania o dzidzie
biore kwas foliowy, ale nie wiem czy wystarczy, czy powinnam zaczac
uzupelniac swoj organozm takze w inne witaminki
wspomne, ze od dawna borykam sie z anemia
na dzien dzisiejszy anemii nie mam, ale zblizam sie do niej powoli.. sad
prosze o rade
Obserwuj wątek
    • coral123 A może właściwe odżywianie??? 12.05.04, 21:42
      Odradzam witaminy szczególnie w pierwszym trymestrze (lekarze przepisują je
      dopiero od drugiego). Uważam, że problemem Polaków jest "obsesja witaminowa" -
      kto żyw niezależnie od sposobu odżywiania i stanu zdrowia zażywa preparaty
      witaminowe (wiosną było sporo artykułów na ten temat). Poza tym, że witaminy w
      pierwszym trymestrze sa niewskazane to pamiętaj, że organizm jest leniwy - jak
      tylko dostanie łatwo przyswajalne sztuczne witaminy, to nie będzie chciał ich
      pobierać z żywności sad(( Zamiast tego staraj się jak najlepiej odżywiać - dobre
      nawyki żywieniowe będą Ci także potrzebne w ciąży. Jeżeli masz problemy z anemią
      (często są to cechy osobnicze) staraj się jeść dużo czerwonego mięsa, buraków,
      kiwi i pietruszki. Jeżeli nie lubisz - nie musisz jeść pieczeni, można zrobić
      zupę gulaszową, bitki, gulasz i tysiące innych potraw, a do tego buraczki (mniam
      ...) Ja zawsze miałam niski poziom żelaza i hemoglobiny (blisko dolnych norm),
      ale odpukać jestem w 8-mym miesiącu i do tej pory nie musiałam przyjmować
      żelaza. Wyniki z każdym miesiącem są coraz słabsze, ale nadal mieszczę się w
      normach dla ciężarnych smile))
      Choć brzmi to jak truizm, to uważam, że najważniejsze jest różnorodne i
      przemyślane odżywianie.

Chciałam jeszcze dodać, iż w pierwszym trymestrze pochłaniałam niesamowite
      ilości owoców. Odkąd jednak w czwartym miesiącu zaczęłam zażywać przepisane
      witaminy apetyt na owoce znacznie mi się zmniejszył, co wcale mnie nie cieszy.
      Jem je, ale bardziej z rozsądku.

Pozdrawiam
      i życzę poprawy wyników
      (musisz być zdrowa i silna dla swojego maleństwa)
      Ania
    • fenka Re: zestaw witaminek??? 13.05.04, 09:29
      Z leków to tylko folik. Ale nie żałuj sobie owoców ani warzyw.
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka