Dodaj do ulubionych

rtg a ciaza

03.09.11, 19:15
Witam

jestem po wypadku samochodowym w dniu 14.08.2011

miałam robione rtg...klatki piersiowej na siedząco,rtg podudzia,rtg stawu kolanowego,rtg kr.c a-p i boczne, rtg miednicy celowane, tomografię głowy

do tego dochodzą następujące lekarstwa: pyralgin,mannitol,tt,tetabulin,sulfacetamid

oraz ketanol 150 mg..tego brałam nawet po 6-8 tabletek dziennie

Ostatnia miesiączka 31.06.2011 pozniej mialam plamienie 23.07.2011 wydawało mi sie, że to miesiaczka

czy te badania mogą zaszkodzić plodowi?? zaznaczam ze nie wiedzialam o ciaży
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: rtg a ciaza 03.09.11, 21:36
      moga.
      • luigi811 Re: rtg a ciaza 03.09.11, 22:57
        z tego wszystkiego nie zwrocilam nawet uwagi

podpowiesz cos wiecej??? chyba osiwieje z tego wszystkiego
        • niunia-n Re: rtg a ciaza 03.09.11, 23:09
          Mialam miec planowe rtg, a staralam sie o ciaze, wiec czytalam wszystko co dostepne na temat rtg we wczesnej ciazy. Z tego co wyczytalam, to dziala na zasadzie wszystko, albo nic. Znaczy, ze albo promien uszkodzi zarodek, albo przeleci obok i nic nie zrobi. Co do lekow to sie nie bede wypowiadac. Ale wiem, ze dopoki nie nastapi implantacja, to zarodek nie ma kontaktu z metabolitami mamy, wiec nic mu nie powinno grozic. Generalnie nie zazdroszcze sytuacji.
          • aurinko5 Re: rtg a ciaza 04.09.11, 02:00
            niunia-n napisała:

> Mialam miec planowe rtg, a staralam sie o ciaze, wiec czytalam wszystko co dost
            > epne na temat rtg we wczesnej ciazy. Z tego co wyczytalam, to dziala na zasadzi
            > e wszystko, albo nic. Znaczy, ze albo promien uszkodzi zarodek, albo przeleci o
            > bok i nic nie zrobi.

Tak, ale zauważ ,że to była seria zdjęć. A nie jedno celowane.
            Ale szczerze wierze, że wszystko może sie dobrze skończyc.
    • aurinko5 Re: rtg a ciaza 04.09.11, 01:55
      Gdyby to tylko o rtg chodziło, ale niestety w połaczeniu z takim leczeniem farmakologicznym realne zagrożenie istnieje. Ginekolog nic ci nie wyjasnił ? USG genetyczne i połówkowe radze robić u dobrych specjalistów.
      8 tabletek ketonalu w ciagu doby ? jak twoja watroba i nerki funkcjanują ?
      • anka000001 Re: rtg a ciaza 04.09.11, 11:38
        w pierwszym trymestrze tworzy sie uklad nerwowy i nowe zycie jest bardzo wrazliwe na wszelkie czynniki zewnetrzne , a rtg jest to promieniowanie ktore szkodzi generalnie i jest kumulowane w ciele , ja mialam robione rtg stopy w 7 miesiacu ciazy ale bylam poowijana fartuchami olowianymi i zdjecie bylo celowane w stope choc promieniowanie jest w calym pomieszczeniu gdzie sie je robi. Dlatego tez obsluga jest podaczas wykonywania zdjec w zupelnie innym pomieszczeniu.

Wydaje mi sie ze takie zagadnienia powinnas konsultowac raczej z lekarzem niz zforum.
        • luigi811 Re: rtg a ciaza 04.09.11, 11:50
          o ciązy dowiedziałam się 3 dni temu....w poniedziałek mam wizyte u lekarza ginekologa
          i chyba do tego czasu oszaleje...pytam bo chce się trochę uspokoić
          co do ilości tabletek z bólu można zgłupieć a na zaleceniu było wyrażnie zapisanie nie przekraczać 12 tabletek dziennie...
    • kasia_4646 Re: rtg a ciaza 04.09.11, 12:18
      Wiadomo, że wszystko to w ciąży jest przeciwwskazane. Ale nie martw się na zapas. Lekarz na pewno otoczy Cię szczególną opieka i zbada wszystko wnikliwie.
      Znam identyczną sytuację. Dziewczyna miała wypadek i też wykonano serie zdjęć, dostała masę leków. Potem okazało się, że była w ciąży. To sytuacja z przed ładnych paru lat. Dziecko zdrowe, inteligentne, rozwija się zupełnie normalnie.
      Kiedyś lekarz mi powiedział, że często takie rzeczy ( promienie rtg, leki) przyjęte na początku ciąży działają na zasadzie wszystko albo nic - poronienie albo utrzymanie zdrowej ciąży. Oby tak było u Ciebie. Głowa do góry.
      Może jutro u lekarza okaże się, ze ciąża jest młodsza niż myślisz i problem zniknie.
    • natchniuza86 Re: rtg a ciaza 04.09.11, 12:23
      Jesli ostatnia miesiaczka byla 31.06. (a raczej 30.06., bo czerwiec ma tylko 30 dni), a te badania i leki 14.08. (leki do niedawna) to to juz nie jest az taka wczesna ciaza, zeby dzialala zasada "wszystko albo nic". Chyba, ze to plamienie z lipca to rzeczywiscie byla miesiaczka. Tutaj trzeba ocenic wiek ciazy na usg. Generalnie - sytuacja jest kiepska, bo zarowno wielokrotne przeswietlenia, jak i teratogenne leki na pewno dobrze nie rokuja.
      • iwonagos [...] 04.09.11, 12:43
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kotkowa Re: rtg a ciaza 05.09.11, 10:59
      Faktycznie musisz to wszystko skonsultować z lekarzem, jedne leki działają silniej na płód, inne słabiej. Co do zasady mogą oczywiście mieć niekorzystny wpływ, ale trzymaj się tego, że jest tylko pewne statystyczne ryzyko, a w większości przypadków i tak dzieci rodzą się zdrowe. To samo dotyczy rtg.
      • luigi811 Re: rtg a ciaza 05.09.11, 20:44
        hmmm po badaniach jestem zalamana
        usg normalne, dopochwowe, zwykle badanie

jest pecherzyk ciązowy ktory wyglada na 5 tyg 5 dni.....ale jest jedna wielka czarna plama.......

musze zrobic 2 krotne badanie bhcg
        kontola w przyszlym tyg i skierowanie do szpitala na lyzeczkowanie
        • wodzianka Re: rtg a ciaza 05.09.11, 23:07
          Rety, trzymaj się tam... i pamiętaj, że takie rzeczy zdarzają się dość często, na ogół bez żadnych rentgenów i ketonali. Ściskam, W.
        • natchniuza86 Re: rtg a ciaza 06.09.11, 11:30
          No to chyba lepiej niz urodzic chore dziecko przez te leki i rtg? Ja na Twoim miejscu bym sie cieszyla.
          • m.b.g Re: rtg a ciaza 06.09.11, 12:38

Ja na Twoim m
            > iejscu bym sie cieszyla.

O tak, niech skacze pod sufit!

Rozumiem twoje intencje, ale słowa zupełnie źle dobrane. Lepiej to by było gdyby z ciążą było wszystko ok.

Autorko, przykro mi, że miałaś wypadek a także, że w jego konsekwencji masz problem z ciążą.
            Życzę ci szybkiego powrotu do formy a także na to forum.
            • natchniuza86 Re: rtg a ciaza 06.09.11, 12:40
              > Rozumiem twoje intencje, ale słowa zupełnie źle dobrane. Lepiej to by było gdyb
              > y z ciążą było wszystko ok.

Zadne badania prenatalne nie dalyby i tak pewnosci, ze z ciaza jest okej. Moim zdaniem, tak naprawde jest lepiej.
              • luigi811 Re: rtg a ciaza 06.09.11, 18:44
                poczytałam troche na necie...brak zarodka w 6 tyg to ponoć nic nienormalnego.....kurde bylam 2 razy w ciazy cora ma teraz 10 lat...ciekawi mnie jedno skoro brak zarodka dlaczego bola mnie piersi i pojawily sie niebieskie zylki?? czyzby organizm przygotowywal sie do dziecka ktorego nie ma??? troche to dziwne.....a moze zarodek sie jeszcze pojawi??
                • natchniuza86 Re: rtg a ciaza 06.09.11, 18:58
                  Jesli ostatnia miesiaczke mialas pod koniec czerwca, to jest to juz 10 tydzien. Jesli 23 lipca to rzeczywiscie byla miesiaczka, to moglby byc 6. Nie ma innej rady niz czekac, bo nie wiesz, czy ciaza sie rozwija i rzeczywiscie jestes w 6 tygodniu, czy przestala sie rozwijac miesiac temu i de facto jestes w 10 tygodniu.
                  Ja przy braku zarodka mialam wszystkie objawy ciazowe, lacznie z rosnaca bHCG.
                • wuika Re: rtg a ciaza 06.09.11, 19:37
                  Za objawy odpowiedzialne są hormony, a nie sama zawartość jaja płodowego. Bardziej jego obecność, a ono przecież jest.
                • eenyoo Re: rtg a ciaza 07.09.11, 08:55
                  Niestety to, co napisały moje poprzedniczki, to prawda. Ciało ludzkie to taki mechanizm, którego działań nie zawsze możemy zrozumieć. Moja pierwsza ciąża była taka jak Twoja teraz. Z tą różnicą, że ja pierwsze usg miałam zrobione w 7 tyg. Jajo było puste, poza tym wszystkie objawy ciążowe - książkowe. Kolejne usg nie wykazało nic nowego, ale mój organizm zdawał się tego nie zauważać. Hormony robiły swoje (mdłości, wymioty, nadwrażliwe piersi). Nie poroniłam, konieczny był zabieg. Był przeprowadzony dokładnie. A ja odczekałam trzy cykle i teraz znów jestem w ciąży. I wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią, że wszystko jest ok.
                  Głowa do góry. W Twoim przypadku naprawdę wszystko może się zdarzyć. Zarodek może jeszcze się pojawić. I może wszystko być w porządku (nawet pomimo licznych rtg). Jednak może być i tak, że nici z tego i wtedy może będzie lepiej zrobić zabieg. Bo właśnie objawy ciążowe mogą nie zaniknąć, nie będzie samoistnego poronienia i trzeba będzie pomóc naturze.
                  • luigi811 Re: rtg a ciaza 09.09.11, 18:12
                    badanie bhcg pierwszy wynik -13780
                    2 badanie-17550

rosnie poziom hormonu wiec?? moze bedzie oki.....
                    • e_tam79 Re: rtg a ciaza 09.09.11, 22:06
                      zycze Ci aby wszystko bylo dobrze!
                      na pocieszenie krotka historia kolezanki z parcy. Otoz kolezanka dowiedziala sie o ciazy dopiero w 14 tyg! Wczesniej nic nie podejrzewala. Byla dosc tega, brzuszek duzy zawsze, powazny problem z jajnikami,jakies guzy.... lekarze zgodnie twierdzili, ze kobieta w ciaze nie zajdzie. Myslala biedna, ze znowu cos jej sie dzieje z tym jajnikiem, a nie raz sie zdarzalo ze okres sie jej zatrzymywal. W czasie niewiedzy o ciazy palila, czasem poimprezowala; tez miala robione rtg - zlamanie nogi. Brala leki przeciwbolowe. Ile bylo radosci ale i stresu i starchu jak sie dowiedziala o ciazy. Dzis jej corka to 20 letnia studentka!
                      Trzymam kciuki za Was!
                      • luigi811 Re: rtg a ciaza 11.09.11, 20:39
                        kurcze martwi mnie jeszcze ten poziom bhcg pierwsze 13780 a drugie po 48h 17550...normalnie powinno wzrastać około 50 % albo i wiecej....a ja wyliczyłam ze to raptem 25 %

na usg wyszło, że jest pusty pęcherzyk płodowy iii wogóle wskazuje na 5w 5 d...co jest rzeczą nie możliwą bo nie było mnie w kraju....aaa z lewizny nie korzystałam na urlopie
                        nie wiem juz co mam myślec......proszę o podpowiedzi.......dziekuję

ps.jutro kolejne usg

• luigi811 Re: rtg a ciaza 14.09.11, 08:14
                          Witam ponownie

najnowse wieści są takie 05.09...doktorek stwierdzil ze płód obumarł w 5 tyg i 5 dniu

12.09 pokazuję wyniki bhcg..kiwa glowa z tekstem tak jak mowilem nic z tego nie będzie

robimy usg i??????? niespodzianka jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! widac serduszkosmile)))) rozwoj 8 tyg i 3 dni
                          lekarz zaskoczony...i nie wie co robić dalej.....

w piatek 16.09 zbiera się sympozjum doktorków i zobaczymy co wymyslą....

trzymajcie kciukismile)
                          • anka000001 Re: rtg a ciaza 14.09.11, 09:56
                            powodzenia
                          • kandyzowana30 Re: rtg a ciaza 14.09.11, 10:07
                            trzymam kciuki z calych sil smile powodzenia
                          • m.b.g Re: rtg a ciaza 14.09.11, 10:28
                            To masz w sobie małego wojownikasmile
                            • luigi811 Re: rtg a ciaza 14.09.11, 12:13
                              powiem Wam, że ciąża bardzo mnie zaskoczyła....gdzie ja?? ustabilizowane życie córka prawie 11 lat...jakoś to nie dla mnie..........

póżniej myśli boszee tyle rtg....nie chcę chorego dziecka.....usuniemy...zwłaszcza jak lekarz powiedział, że łyżeczkowanie jest pewne na 1000%

a tu nagle taka niespodzianka....z ANTY nastawienia...kurde zaczęłam się cieszyć....aczkolwiek boję sie teraz o zdrowie....

coś w tym jest, że chce żyć za wszelką cenę.....smile

• kandyzowana30 Re: rtg a ciaza 14.09.11, 12:28
                                ale jesli to 8 tydzien to wszystkie wypadki z polowy sierpnia nie powinny jeszce zaszkodzic maluchowi. Popraw mnie jesli moje liczenie tyg jest bledne ale wtedy zarodek byl ok 2 tygodniowy, zasada wszystko albo nic jak najbardziej by sie sprawdzila. Powodzenia smile
                              • meg-ela Re: rtg a ciaza 14.09.11, 13:38
                                Widac, chce żyć! Trzymam kciuki!
                          • e_tam79 Re: rtg a ciaza 14.09.11, 14:27
                            fantastyczne wiesci!
                            bardzo trzymam kciuki! smile nie stresuj sie za bardzo niczym. widac dzidek twardy jest!
                            • luigi811 Re: rtg a ciaza 14.09.11, 21:01
                              dzięki za podnoszenie na duchu

nie ukrywam, że jestem przerażona tym co będzie....nie opuszcza mnie myśl, że będzie chore....

w pracy same stresy....szef jeszcze nic nie wie....od jutra idę na l-4.......
                              nie mogę się denerwować a tu jazda za jazdą.....ja sumienna pracownica bez dnia chorobowego...mam poprostu wyj...... na firmę....zaopatrzenie....

są ważniejsze sprawy.....

stawiam wszystko na jedną kartę....aż nie do wiary.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka