Dodaj do ulubionych

Ile powinno byc wód płodowych?

27.05.04, 22:58
Czy sa jakies dane. Jestem w 33tc. ile powino ich byc?
Obserwuj wątek
    • dorotakatarzyna Re: Ile powinno byc wód płodowych? 28.05.04, 21:51
      Na usg ilość wód mierzy się w AFI. Norma wynosi do 25. To oznacza bodajże 2,5
      litra. Dolnej granicy nie znam, bo ja miałam wielowodzie smile Ale kolezanka miała
      AFI 8, i było prawidłowe.
    • psotna Re: Ile powinno byc wód płodowych? 28.05.04, 23:59
      Ja mam AFI 7 i to już jest za mało (jestem w 38 tc)
    • nulka100 Do DOROTYKATARZYNY 29.05.04, 10:02
      Ja z problemem swoim....
      Po usg "genetycznym" stwierdzono u mnie wielowodzie AFI 25....
      Co można z tym zrobić? Są jakieś przyczyny? Leczenie?....poprosze o pomoc..
      • dorotakatarzyna Re: Do DOROTYKATARZYNY 29.05.04, 23:08
        Hej. A w którym jesteś tygodniu?
        Ja wylądowałam na patologii w 30 tygodniu z afi 28 i łożyskiem kulistym.
        Zrobili mi masę badań, bardzo szczegółowe usg dziecka. Podobno większość
        przypadków wielowodzia jest idiopatyczna, czyli nie ma żadnej uzasadnionej
        przyczyny. Przyczyny mogą pochodzić od matki, np. cukrzyca, albo od dziecka,
        np. zarośnięcie przełyku albo niewydolność nerek.
        U mnie okazało się, że przyczyną było świeże zakażenie cytomegalią. Na
        szczęście dziecko urodziło się zdrowe i świetnie się rozwija.
        Leczenie, które mi zaproponowano, to tabletki metindol. Po kilku dniach
        zorientowałam się, że mogą być szkodliwe - nie uprzedzili mnie, a codziennie
        robili usg serca dziecka. Odmówiłam brania leku po 5 dniach. Wielowodzie od
        niego nie zmalało, a zepsuły się tzw. przepływy, i zostałam w szpitalu na
        następne 3 tygodnie.
        Jak widzisz, ważne jest zrobienie szczegółowych badań. Mam nadzieję, że z twoim
        dzidziusiem będzie wszystko w porządku.
    • mamcia32 Re: Ile powinno byc wód płodowych? 29.05.04, 13:42
      mi lekarz nie podal ile mam AFI . pisze tylko ze mam AFI w normie.
    • bei Re: Ile powinno byc wód płodowych? 29.05.04, 14:22
      Chętnie sie tu dowiem...ile powinno ich być pomiarowo....z doswiadczenia
      poprzednich dwóch ciaz- miałam ich b.b. mało- przy pierwszym porodzie położnik
      stwierdzil, że BARDZO NIEWIELE...a drugiej ciaży odeszły mi w 21tc...i było
      tego na 2 podpaski- bylam zdzwiona- że odeszły wszystkie....
      • jusstini Re: Ile powinno byc wód płodowych? 29.05.04, 23:20
        A ja mam zmniejszoną ilość wód płodowych, ale jak do tej pory dzidzia rosła.
        Nie wiecie co mam robić żeby było lepiej - maleństwo się nie odwróciło właśnie
        przez to bo nie ma miejsca sad((
        • borunia2 Re: Ile powinno byc wód płodowych? 30.05.04, 18:01
          Ja tez mam zmniejszoną ilość wod ale lekarz mi nie powiedzial ile wynosi AFI.
          Kazalmi dużo odpoczywać i sie nie martwić, to staram sie dostosować, ale jak tu
          sie nie martwićsad to bylo trzy tygodnie, a do kontroli jeszcze tydzień. Na całe
          szczęście brzuch rośnie mi w oczach i mam nadzieje ze z dzidzią też ok. A
          bylabym zapomniala-ostatnio też polożenie bylo miednicowe i mam wrażenie ze się
          nie zmienilo.
        • tupelo Re: Ile powinno byc wód płodowych? 30.05.04, 21:13
          Ja mialam malo wod pod koniec ciazy, lezalam na patologii, ale jak odeszly w
          trakcie porodu, to sie okazalo, ze wcale ich nie jest tak malo. I dzidzia
          urodzila sie zdrowiutenka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka