gochamasl 27.05.04, 22:58 Czy sa jakies dane. Jestem w 33tc. ile powino ich byc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotakatarzyna Re: Ile powinno byc wód płodowych? 28.05.04, 21:51 Na usg ilość wód mierzy się w AFI. Norma wynosi do 25. To oznacza bodajże 2,5 litra. Dolnej granicy nie znam, bo ja miałam wielowodzie Ale kolezanka miała AFI 8, i było prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
psotna Re: Ile powinno byc wód płodowych? 28.05.04, 23:59 Ja mam AFI 7 i to już jest za mało (jestem w 38 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
nulka100 Do DOROTYKATARZYNY 29.05.04, 10:02 Ja z problemem swoim.... Po usg "genetycznym" stwierdzono u mnie wielowodzie AFI 25.... Co można z tym zrobić? Są jakieś przyczyny? Leczenie?....poprosze o pomoc.. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: Do DOROTYKATARZYNY 29.05.04, 23:08 Hej. A w którym jesteś tygodniu? Ja wylądowałam na patologii w 30 tygodniu z afi 28 i łożyskiem kulistym. Zrobili mi masę badań, bardzo szczegółowe usg dziecka. Podobno większość przypadków wielowodzia jest idiopatyczna, czyli nie ma żadnej uzasadnionej przyczyny. Przyczyny mogą pochodzić od matki, np. cukrzyca, albo od dziecka, np. zarośnięcie przełyku albo niewydolność nerek. U mnie okazało się, że przyczyną było świeże zakażenie cytomegalią. Na szczęście dziecko urodziło się zdrowe i świetnie się rozwija. Leczenie, które mi zaproponowano, to tabletki metindol. Po kilku dniach zorientowałam się, że mogą być szkodliwe - nie uprzedzili mnie, a codziennie robili usg serca dziecka. Odmówiłam brania leku po 5 dniach. Wielowodzie od niego nie zmalało, a zepsuły się tzw. przepływy, i zostałam w szpitalu na następne 3 tygodnie. Jak widzisz, ważne jest zrobienie szczegółowych badań. Mam nadzieję, że z twoim dzidziusiem będzie wszystko w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia32 Re: Ile powinno byc wód płodowych? 29.05.04, 13:42 mi lekarz nie podal ile mam AFI . pisze tylko ze mam AFI w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Ile powinno byc wód płodowych? 29.05.04, 14:22 Chętnie sie tu dowiem...ile powinno ich być pomiarowo....z doswiadczenia poprzednich dwóch ciaz- miałam ich b.b. mało- przy pierwszym porodzie położnik stwierdzil, że BARDZO NIEWIELE...a drugiej ciaży odeszły mi w 21tc...i było tego na 2 podpaski- bylam zdzwiona- że odeszły wszystkie.... Odpowiedz Link Zgłoś
jusstini Re: Ile powinno byc wód płodowych? 29.05.04, 23:20 A ja mam zmniejszoną ilość wód płodowych, ale jak do tej pory dzidzia rosła. Nie wiecie co mam robić żeby było lepiej - maleństwo się nie odwróciło właśnie przez to bo nie ma miejsca (( Odpowiedz Link Zgłoś
borunia2 Re: Ile powinno byc wód płodowych? 30.05.04, 18:01 Ja tez mam zmniejszoną ilość wod ale lekarz mi nie powiedzial ile wynosi AFI. Kazalmi dużo odpoczywać i sie nie martwić, to staram sie dostosować, ale jak tu sie nie martwić to bylo trzy tygodnie, a do kontroli jeszcze tydzień. Na całe szczęście brzuch rośnie mi w oczach i mam nadzieje ze z dzidzią też ok. A bylabym zapomniala-ostatnio też polożenie bylo miednicowe i mam wrażenie ze się nie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Ile powinno byc wód płodowych? 30.05.04, 21:13 Ja mialam malo wod pod koniec ciazy, lezalam na patologii, ale jak odeszly w trakcie porodu, to sie okazalo, ze wcale ich nie jest tak malo. I dzidzia urodzila sie zdrowiutenka. Odpowiedz Link Zgłoś