easy_biala28 27.10.11, 20:23 Jak w temacie, proszę o podpowiedzi jak sobie radzicie ze zgagą. Ja do czasu pierwszej ciąży nie wiedziałam co to jest, ale miałam ją dosłownie kilka razy, a w tej ciąży męczy mnie już od kilku dni.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nives1 Re: Zgaga-pomocy! 27.10.11, 21:30 Jak juz czuję ze jest nie do zniesienia to biore rennie i po kłopocie. Przestałam sie bawić w mleko, migdały i inne szeroko polecane sposoby bo testowałam i testowałam naturalne produkty a zgaga jak była tak była. Odpowiedz Link Zgłoś
pysio.koszmarek Re: Zgaga-pomocy! 27.10.11, 21:31 Ja też się męczę potwornie, czasem już rano wstaję ze zgagą . Na mnie najgorzej działają słodycze i pieczywo - ale to są jedyne rzeczy, na które mam ochotę a później się morduję ze zgagą. Spróbuj Gaviscon, na prawdę skuteczny, ja biorę raz na jakiś czas bo nie chce cały czas zażywać. No i jeść małe porcje ))). Odpowiedz Link Zgłoś
easy_biala28 Re: Zgaga-pomocy! 27.10.11, 22:04 Dzięki za podpowiedź Zażywam rennie, ale ile tych tabletek można jeść dziennie? a zgaga powraca po 1,5h Odpowiedz Link Zgłoś
pysio.koszmarek Re: Zgaga-pomocy! 27.10.11, 23:50 Gaviscon można brać kilka razy dziennie, chociaż ja wzięłam max. 2 dziennie no i nie biorę często. Jak pilnuję się i nie jem dużo bułeczek to jest ok ale jak przesadzę to rzeczywiście mi przechodzi po gavisconie. Jedyna pociecha, że w końcu przejdzie hihi. A w którym tygodniu jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
easy_biala28 Re: Zgaga-pomocy! 28.10.11, 09:26 No u mnie to jeszcze sporo do końca, to dopiero 21 tc Odpowiedz Link Zgłoś
pysio.koszmarek Re: Zgaga-pomocy! 28.10.11, 12:09 Oj to wcześnie masz tego typu dolegliwości. Chociaż ja w pierwszej ciąży miałam zgagę dopiero w 8 miesiącu, a teraz gdzieś tak od 27 tygodnia. Jeszcze 8 tyg przede mną . Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Zgaga-pomocy! 27.10.11, 23:40 jem rennie mleko pije, ale nie jako lek na zgage tylko w ciazy mam straszna chcice na nie Odpowiedz Link Zgłoś
mag-adi Re: Zgaga-pomocy! 27.10.11, 23:58 może spróbuj pochrupać migdały. Mi pomogły na co prawda na mdłości, ale może i ze zgagą sobie poradzą? Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Rennie 28.10.11, 00:17 Ja jechałam na tym od 5 tc do samego końca- bez przerwy. Upust powinnam była wtedy dostać za te ilości co kupowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
olgamm Re: Zgaga-pomocy! 28.10.11, 11:46 39 tc i mam zgagę niemal 24 h na dobę. rennie biorę tylko na noc - 1-2 tabletki. uważajcie, bo stosowane zbyt długo i w dużych ilościach powodują zaparcia!! na noc za dużo nie jem i nie zapijam zgagi wodą - zauważyłam, że to powoduje nasilenie objawów. podobno działa wywar z siemienia lnianego, ale ja miałam po nim odruch wymiotny. teraz od czasu do czasu jem kisiel i pogryzam suszone morele (rada farmaceutki z apteki). Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_iskierka Re: Zgaga-pomocy! 28.10.11, 13:18 gaviscon, rennie, migdaly dzialaja ale najlepiej dziala dobra dieta - jak najmniej cukru i slodyczy, czarnej herbaty, zero coli i napojow gazowanych, zero ostrych warzyw, tylu cebula, por, nie za duzo pieprzu i soli... wtedy zgaga mija i nie trzeba brac zadnych lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_iskierka Re: Zgaga-pomocy! 28.10.11, 13:18 aaa, i oczywiscie jesc czesciej a male porcje Odpowiedz Link Zgłoś
shinee5 Re: Zgaga-pomocy! 30.10.11, 18:54 Potwierdzam -trzeba jeść małymi porcjami, tak aby starczyło na jakieś 2, 3 godziny. Trzymać dietę (mało tłuszczu, zero słodyczy, pikantnego, bazować na warzywach i owocach - można suszonych, mięso chude gotowane lub pieczone, twaróg, pieczywa nie za dużo i tylko razowe, graham), pić wodę niegazowaną, jeśli herbatę to owocową. Mi taka dieta bardzo pomaga, choć to dopiero 3 miesiąc, zobaczymy co będzie dalej. Mleko akurat mi nie przeszkadza -wręcz przeciwnie na śniadanie zawsze jem musli z mlekiem i zgagi nie ma. Gdzieś słyszałam, aby nie jeść gotowanej marchwi, ale na razie też nie powoduje u mnie zgagi. Zgagę mam jak zjem za dużo, albo tak jak dziś - połasiłam się na czekoladę Dodam jeszcze, że w pierwszej ciąży nie trzymałam diety i zgaga ciągle mi dokuczała. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_biala28 Re: Zgaga-pomocy! 28.10.11, 20:42 Czyli prawie wszystko co lubię (poza napojami gazowanymi) muszę wykluczyć Odpowiedz Link Zgłoś
antosiczek Re: Zgaga-pomocy! 29.10.11, 22:08 Żadnego mleka! Ono nie łagodzi a nasila dolegliwości. Z diety dobrze wykluczyć wszelkie produkty zbożowe. Mi pomagało i pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
olazdaleka Re: Zgaga-pomocy! 30.10.11, 02:20 Pol szklanki wody z lyzeczka sody oczyszczonej, smakuje obrzydliwie ale dziala u mnie na 99%. Odpowiedz Link Zgłoś
bladamery Re: Zgaga-pomocy! 30.10.11, 19:03 Tylko poród jest lekiem na zgagę Wiem co to znaczy, miałam bardzo długo.. Lekarz pozwolił mi nawet brać ranigast na noc, bo ból - dosłownie ból - byl nie do zniesienia. Próbowałam wszystkich naturalnych metod, włącznie z jedzeniem majeranku Urodziłam kilka dni temu, i o dzięki Ci Panie Boże - mogę leżeć na wznak!!!! Zgaga odeszła, niesamowita ulga, upajam się każda tą piękną chwilą Odpowiedz Link Zgłoś