Dodaj do ulubionych

W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest OK?

28.10.11, 06:47
Kochane - od ktorego miesiaca ciazy mozna stwierdzic, ze malenstwo rozwija sie dobrze i nie ma zadnych powaznych chorob lub uszkodzen...?
U mnie to narazie 4 tydzien od zaplodnienia badz 6 od poczatku ciazy.
Podejrzewam, ze kazda przyszla mama zadaje sobie takie pytania... smile
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 07:59
      tak na 100% to po porodzie
    • nomya Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 08:05
      Tak, ja sobie też zadaję pytanie czy mój szkrab jest na pewno zdrowy choć wszystkie parametry do tej pory są prawidłowe. Niestety nie da się stwierdzić w 100% że dziecko jest zdrowe- zawsze coś może wyjść dopiero po porodzie. Jest masa chorób niewidocznych ani na usg ani w badaniach inwazyjnych, choćby upośledzenie umysłowe (to tak na szybko wpadło mi do głowy). Mało tego, czytałam na forum zakątkowym, że wiele mam dopiero po urodzeniu dowiedziało się, że dziecko ma Zespół Downa, bo nie zawsze płód z ZD ma nieprawidłową przezierność karkową czy brak kości nosowej. To dopiero szok dla rodziców uncertain
      Najważniejsze jednak to się nie nakręcać i być dobrej myśli, choć to niełatwe- sama wyszukuję w necie co mnie może po porodzie niemile zaskoczyć sad
      Na pewne rzeczy nie mamy wpływu niestety.
    • kobietka_29 Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 09:31
      raczej dopiero po porodzie. a ja i po porodzie caly czas mam schizy, ze moze mala ma jakas ukryta wade. obecnie jestem w trakcie zamartwiania sie jej maly przyrost wagi i wzrostu i schizuje, ze moze ma za malo hormonu wzrostu... masakra
    • natchniuza86 Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 10:30
      W 40, jesli urodzisz w terminie oczywiscie.
      • agunia777 Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 10:39
        Ale generalnie w usg w 12 tym, 20 tym, 30 tyg wykluczają masę chorób. USG 3 d pokazuje rozszczepy wargi itp. Niektóre wady są niemożliwe do wykrycia poprzez usg, ale nie wolno się tym zamartwiać, przecież jest dużo więcej dzieci zdrowych niż chorych - miejmy nadzieję, że choroby nas oszczędzą...
        • bindella Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 12:30
          OK. Jeszcze sie nie dowiedzialam, kiedy dokladnie sie dowiem ze wszystko w poazadku.
          Ale widze, ze wszystkie przyszle mamy sie martwia... smile
          • jeza_bell Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 12:33
            bindella napisała:

> OK. Jeszcze sie nie dowiedzialam, kiedy dokladnie sie dowiem ze wszystko w poaz
            > adku.

Nie bądź śmieszna.
            Do końca ciąży się tego nie dowiesz.
            Mogą być wskazania ku temu, że wszystko ok, ale nic ponad to.
          • m.b.g Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 13:43
            Kochana, kochaniutka, kochaniuteńka,

już się dowiedziałaś o ten czas:

to po urodzeniu dziecka.

Wcześniej się coś wyklucza, coś może podejrzewa.

> Ale widze, ze wszystkie przyszle mamy sie martwia...
            A myślałaś, że tylko ty?...

• jeza_bell m.b.g 28.10.11, 14:56
              Czyżbyś pożegnała się szczęśliwie z ciążowym suwakiem..?
              Jeżeli tak, to gratulacje smile
              • m.b.g Re: m.b.g 28.10.11, 19:27
                Hehe tydzień temusmile

Jak na prawdziwą matkę przystało w bólach rodziłam 50 godzin, by na końcu doczekać się ccsmile

Ale to już zapomniane, sentyment do tego forum jednak pozostałwink
                • jeza_bell Re: m.b.g 29.10.11, 15:35
                  Wielkie gratulacje smile

Jeżeli znajdziesz chwilę zapodaj proszę bliższe info na priva, bo trzymałam za Wasze powodzenie dobrych kilka lat smile
    • basiulka999 Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 19:58
      na 100% to tylko po porodzie
    • thea19 Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 28.10.11, 21:34
      sama ciaza to nic, porod moze narobic szkod - z samego niedotlenienia ze zdrowego dzieciaka bedzie warzywo
      nie ma co schizowac, tylko cieszyc sie i unikac wszelakich szkodliwosci
    • kosa.bar Re: W ktorym tc mozna stwierdzic ze wszystko jest 30.10.11, 18:38
      W żadnym, na każdym etapie ciąży coś może się wydarzyć, nigdy nie będziesz miała stuprocentowej pewności. Po porodzie również.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka