Dodaj do ulubionych

Dziewczyny Pomocy!!!!

28.05.04, 19:36
Dziewczyny pomocy!!!!To moja pierwsza ciąża a ja kompletnie nie wiem co i
jak!!!Czy podczas ciąży można jeść cytrusy, (które wprost uwielbiam), co ze
słodyczami? Czy to prawda, że na początku ma się taki apetyt? No i
papierosy!!!! Nie palę nałogowo, ale czasami mam po prostu ochotę! Istnieje
sposób, żeby nie ulec chęci zapalenia???
Obserwuj wątek
    • sobeautyfull Re: Dziewczyny Pomocy!!!! 28.05.04, 20:08
      Dziewczyno nie panikuj!
      Ciąża to nie choroba , przekonasz się sama. Jeśli wszystko jest bez komplikacji
      to naprawdę niewielu rzeczy trzeba sobie odmawiać(wyjątek papierosy i alkohol)
      Jeśli nie palisz nałogowo to po co Ci sposób na odmówienie sobie - nie
      wystarczy zdrowy rozsądek? Zobaczysz jaki mądry teraz stanie się Twój organizm-
      przeważnie sam będzie Ci podpowiadał co robić np więcej spać, odżywiać się
      zdrowo.Życzę Ci wiele radości i minimum stresu
    • janowa Re: Dziewczyny Pomocy!!!! 28.05.04, 20:11
      Przede wszystkim gratuluje smile

Mozna jesc wszystko oprocz surowego miesa (szczegolnie jezeli nie masz
      przeciwcial na toxoplazmoze) i serow miekkich z niepasteryzowanego mleka.
      Reszta OK. Ze slodyczami nie przesadzaj po prostu, bo potem sobie nie poradzisz
      ze zrzucaniem tluszczu po porodzie smile
      Co do apetytu - to sprawa indywidualna. Ja przez pierwszy trymestr moglam jesc
      tylko jablka i marchew, reszta mnie odrzucala na kilometr. A w trzecim mialam
      apetyt, ale nic mi sie nie miescilo smile
      Natomiast co do papierosow - skoro nie jestes jak twierdzisz nalogowcem, to
      jaki problem nie palic? Pomysl tylko o tym: im mlodszy jest rozwijajacy sie
      organizm, tym grozniejsze i ciezsze w skutkach sa zmiany chorobowe; palenie w
      tym okresie moze doprowadzic do wad wrodzonych dziecka, jak tez do obnizenia
      poziomu inteligencji; noworodki palacych mam maja nie tylko nizsza wage
      urodzeniowa, ale rowniez nie osiagna takiego wzrostu jak dzieci matek
      niepalacych przy jednakowym potencjale genetycznym na wzrost dziecka; wiekszosc
      dzieci z choroba nadpobudliwosci i braku uwagi (Tention Deficit & Hyperactivity
      Disorder) wywodzi sie z palacych srodowisk. Jak dla mnie wystarczy, zeby nie
      zapalic. A dla ciebie?

Pozdrawiam,

Dorota, mama Leona i dwoch fasolek
      ---
      Moj kochany LEONEK

Jezeli czegos nie mozna zrobic, to nalezy poprosic o to kogos, kto zwyczajnie
      nie wie, ze to nie jest mozliwe.
      • ele7 Re: Dziewczyny Pomocy!!!! 28.05.04, 20:40
        Dziękuje bardzo za list. Masz rację i w 100% mnie przekonałaśwink Pozdrawiam
        serdecznie...
    • latajacamysz Re: Dziewczyny Pomocy!!!! 28.05.04, 20:19
      Hej,
      Przedewszystkim nie panikuj! smile
      W zasadzie możesz jeść wszystko, ale proporcjonalnie i z przewagą tych zdrowych
      rzeczy. A cytrusy do nich należą, tylko pamiętaj o dokładnym ich myciu przed
      zjedzeniem. Ze słodyczami nie przesadzaj, bo np od czekolady zwiększają się
      zaparcia.
      Ja mam podobno spory apetyt, a głównie objawia się to jedzeniem dużych śniadań
      (wcześniej w ogóle ich nie jadałam) i wolę jeść często, ale małymi porcjami.
      Możliwe że lekaż zaleci ci witaminy dla ciężarnych, ale nie ma jak świeże
      warzywa i owoce.
      I na pewno NIE PAL! Zawsze pomyśl, że palenie najbardziej szkodzi Twojemu
      dziecku; np. nieprawidłowy rozwój systemu nerwowego, płuc itp.
      Więcej o diecie powie Ci lekarz.
      Pozdrawiam, trzymaj się smile
      Mysza i jej bobo(32tc)
    • mamcia32 Re: Dziewczyny Pomocy!!!! 28.05.04, 21:31
      ja cytrusy jem codziennie tak samo slodycze, a papierochy rzuciłam odrazu.
      pomysl o swoim maluszku ktory dusi sie w otaczajacym go dymie. ja nie cierpie
      teraz papierosow i towarzystwa osob palacych.przeszkadza mi ten smrod

pozdrawiam
    • sakada Re: Dziewczyny Pomocy!!!! 04.06.04, 15:53
      Z tym paleniem to przesadzacie, moja mama paliła w ciąży a ja jestem zupełnie zdrowa, wiele moich znajomych paliło i również mają zdrowe dzieci. Ja nieco popalałam w ciąży a synek urodził się całkiem zdrów, dostał 10/10 w skali Apgar a i dalesze badania wykluczyły jakiekolwiek schorzenia. Mały jest śliczny i rozwija się prawidłowo. Więc nie straszcie dziewczyny, stres z powodu chęci zapalenia może być równie groźny dla malucha. Jak sobie zapalisz jednego czy dwa papierosy w ciąży - nic się nie stanie.
      • roxi_hart Re: Dziewczyny Pomocy!!!! 04.06.04, 16:27
        No jak czytam takie posty to az mnie skreca! Ja nie pale i nigdy nie palilam ale jak widze ciezarna, ktora pali to noz mi sie w kieszeni otwiera.
        Jak mozesz pisac "przesadzacie z tym paleniem". Nie od dzis wiadomo ze palenie szkodzi, czynne i bierne, szkodzi doroslym a co mowic o takim Malenstwie, ktore nie ma dokad uciekac.
        To ze rodza sie zdrowe dzieci to trzeba sie tylko cieszyc, ale glowe daje, ze nie jest im milo byc w brzuchu palącej.
        Wiec badz tak mila i nie pisz bzdur na forum publicznym ze popalanie nie szkodzi.
        • ele7 do roxi_hart 06.06.04, 14:14
          Co do tego palenia masz 100% racji!Na początku miałam ochotę od czasu do czasu
          zapalić, ale chłopak przyniósł mi mnustwo materiałów na temat palenia w czasie
          ciąży. Na samą myśl o tym co działoby się z moim maleństwem kiedy
          ja "uprzyjemniam" sobie życie przechodzą mnie dreszcze. Wyrzuciłam papierosy do
          kosza i nie mam zamiaru palić nawet po porodziewink)))))Pozdrawiam. Trzymaj się
          cieplutkosmile))

Ele7 i Ziarenkosmile
    • olagruca Re: Dziewczyny Pomocy!!!! 04.06.04, 16:20
      nie martw sie, ja tez debiutuje.bardzo balam sie prztycia, wiec obiecalam sobie
      za bardzo sie nie obzerac, ale apetyt mam wilczy, szczegolnie na slodycze
      ktorych nigdy wczesniej nie lubilam i o dziwo przytylam jak na razie tylko
      kilogram (a to juz 17tydz), wiec glowa do gory. nie pale, ale ciagnie mnie
      straszliwie, bo kiedys wypalam paczke dziennie.mam rade:po dluzszej przerwie
      sproboj zapalic, nie bedzie smakowac, a potem przeczytaj cos o szkodliwosci
      palenia w ciazy, np o malym lozysku, malukim dziecku, ryzyku poronienia-powinno
      pomoc. POWODZENIA, beda wzloty i upadki, ale ogolnie jest ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka