Dodaj do ulubionych

Bole kręgosłupa

16.01.12, 09:51
Jakie zabiegi można mieć na bóle kręgosłupa w ciąży? Zawsze miałam problem, głównie z częścią lędźwiową, przy staniu czy siedzeniu... teraz się to nasiliło.
I jeszcze jedno pytanie - czy któraś z Was miała coś takiego, jak bóle korzonków - bardzo nisko kręgosłupa, potrafi nie coś "ukłuć" znienacka i wtedy ledwie chodzę, stanięcie na nodze powoduje duży ból. Potrafi mi się tak zrobić po np. 3 min mycia naczyń... Czy Wasi lekarze coś na to poradzili? Idę do ortopedy w środę, więc porozmawiam o tym...
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Bole kręgosłupa 16.01.12, 13:22
      rwa kulszowa,jak urodzisz to miniewink
      • sposobuzycia Re: Bole kręgosłupa 16.01.12, 16:03
        Bardzo fajnie, tylko że chcę coś poradzić na to teraz o ile się da, bo często uniemożliwia mi to zycie, np. wyjście do lekarza... bo nie jestem w stanie ruszyć się z łóżka...
        • delphine_delphine Re: Bole kręgosłupa 16.01.12, 17:15
          Lekkie ćwiczenia, masaże, ciepłe okłady. Ortopeda Ci zapewne przedstawi możliwe rozwiązania.
    • kasiulek_nr1 Re: Bole kręgosłupa 16.01.12, 21:03
      Witaj,

Ja mam podobnie. Dolna czesc plecow zaraz nad lewym pośladkiem. U mnie ortopeda powiedział, że to mięsień gruszkowaty (mam nadzieję, że nie przekręciłąm nazwy). Chodzę na rehabilitację i masaże. Fizjoterapeutka twierdzi, że czuje pod palcami zgrubienia i napięcie tego mięśnia.

Byłam u ortopedy. Ale zanim poszłam to myślałam, że to korzonki albo rwa kulszowa, bo pasowało mi do objawów. Ból był tak silny, że czasami przy myciu zębów nie mogłam się już wyprostować, albo np. wstać z łóżka, czy chodzić. Taki przeszywający, paraliżujący ból, który czułam aż w pięcie i przechodził przez udo.

Oprócz rehabilitacji i masaży czasami przykładam ciepły okład (bo działa rozluźniająco), ćwiczę delikatnie (tylko w pozycjach, w których nie czuję bólu) i generalnie dbam, o postawę - czyli jak schylam się, to tylko na ugiętych nogach - nigdy nie schylam się z kręgosłupa (bo już mogę pozostać w tej pozycji na dłużej smile)

Jak w nocy jest źle, to w ekstremalnych przypadkach biorę apap. I to na tyle. Niestety jak już pewnie wiesz niewiele można zdziałać u ciężarnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka