Dodaj do ulubionych

Zastój w nerce dziecka

10.06.04, 09:44
Byłam wczoraj na usg - 30 tc. i lekarz stwierdził, że w prawej nerce
dzidziusia jest niewielki zastój moczu w miedniczce, lewej niestety nie udało
mu się obejrzeć, bo była zasłonięta przez kręgosłup. Powiedział, że trzeba
będzie to sprawdzić po porodzie, ale wydaje mu się, że to nic groźnego. Mi
jednak nie daje to spokoju i mam kolejny powód do zamartwiania się. Może
któraś z was zetknęła się z podobnym przypadkiem? O czym to może świadczyć i
co może byc przyczyną? Proszę o pomoc.
Iwona
Obserwuj wątek
    • marysia133 Re: Zastój w nerce dziecka 10.06.04, 13:37
      Hmmm, nie martw się tym bardzo. U mojego synka nie znaleźli jak narazie w ogóle
      jednej nerki, tylko jakąś szczątkową. I jak narazie wszystko dobrze i sprawnie
      pracuje na jednej. Diagnozowałam to u wielu bardzo różnych lekarzy i każdy
      móił, że jeśli chodzi o nerki to naprawdę trudno jest je diagnozować zanim
      dzidziuś się urodzi bo są zwyczajnie maleńkie. W przypadku nerek najważniejszy
      jest płyn owodniowy, żeby była go odpowiednia ilość ani za mało ani za dużo. I
      to podstawowy miernik, że nereczki działają prawidłowo. Później czy pęcherz się
      wypełnie i opróżnia. W każdym bądź razie myśl pozytywnie i nie mart się po
      naprawdę ja juz tyle różnych diagnoz słyszałam, co sprzęt to co innego. W końcu
      robiłam już badania tylko u najlepszych a i oni nie mówią nic na 100%.
    • wieczna-gosia Re: Zastój w nerce dziecka 11.06.04, 03:55
      moj synek mial tez stwierdzone powiekszenie miedniczki nerkowej.
      nic sie nie stresuj.
      Po pierwsze- u nas po porodzie sie okazalo ze OK.
      Po drugie- wczyscy zgodnie znani mi pediatrzy twierdzili ze to calkiem czeste u
      chlopcow, ize zabieg jesli jest potrzebny- jest prosty jak barszcz.
      • iwszonek Re: Zastój w nerce dziecka 11.06.04, 12:56
        Dziękuję za pocieszenie. U nas jak na razie wszystko wskazuje, że to też będzie
        chłopiec.
        Pozdrawiam
        Iwona
    • abi_moon Re: Zastój w nerce dziecka 11.06.04, 17:58
      u mojej Maleńkiej lekarz na usg w 21tc stwierdził że jest albo zastój albo
      torbiel, było to sprawdzane po 2 tyg. i nadal było, takiej samej wielkości
      (7mm) a na usg robionym 2 tygodnie temu (31 tc) już tego nie było... wink wg
      lekarza mojego ważne było to że się to nie powiększało. Ale i tak mam zalecenie
      skontrolować nereczki na usg jak się już Niunia urodzi. Podobno dość często
      lekarze widzą na usg taki zmianki w nerkach. Idź za niedługo na usg (na dobrym
      sprzęcie jeśli masz możliwość) i niech lekarz obejrzy jeszcze raz. I nie martw
      się! będzie dobrze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka