Dodaj do ulubionych

Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA!

13.06.04, 21:05
Cześć dziewczyny!
Swego czasu sama prosiłam o tę listę i jak do tej pory jej nie dostałam,a
tygodnie lecą... Dlatego postanowiłam sama "stworzyć" swoją i z checią się
podzielę... Wiem, że nie jest ona doskonała, ale to mój pierwszy dzidziuś i
nie
mam doświadczenia. Niemniej myślę, że będzie Wam łatwiej weryfikować swoje
listy.

UBRANKA (wiem, że niektóre mamy są przeciwne kupowaniu ciuszków w małych
rozmiarach, ja do nich nie należę...smile)
Kaftaniki
Rozmiar 56x4szt
Rozmiar 62x3szt
Śpioszki
Rozmiar 56x4szt
Rozmiar 62x3szt
Pajacyki
Rozmiar 56x3szt
Rozmiar 62x3szt
Body
z długim rękawem 56x3szt
z długim rękawem 62x3szt

Z racji tego, że dzidzia urodzi się we wrześńiu zrezygnowałam z body z
krótkim
rękawem. Zamiast kaftaników można kupić większą ilość body... Chyba będzie
wygodniej.
Czapeczki 3szt
Skarpetki 4szt

INNE
Rożek usztywniany bawełniany
Kocyki 2szt(cienki i trochę cieplejszy)
Pościel do łóżeczka 2szt
Prześcieradełka 2-3szt
Kołderka
Poduszeczka*przyda się trochę później)
Ceratki do łóżeczka 2-3szt
10 pieluch tetrowych
Ręczniczki z kapturem 2szt
Łóżeczko
Materac do łóżeczka(np.kokosowo-gryczany)
Przewijak na łóżeczko
Wanienka z półeczkami(wtedy chyba nie potrzebny jest przewijak na łóżeczko,
bo
taka wanienka już go ma)
Bawełniany śpiworek do spania*wygodny, bo dziecko się nie rozkopuje)
Ciepły kombinezon na spacer do wózka.

URZĄDZENIA
Laktator
Podgrzewacz
Woreczki jednorazowe do przechowywania pokarmu(jeśli zamierzamy z kimś
zostawiać dzidziusia)
Butelki 3szt
Smoczki z łańcuszami 2szt
Termometr do ciała
Termometr do wody
Fotelik samochodowy nosidełko
Wózek

PIELĘGNACJA
Mydełko dla dzieci
Oliwka do ciała
Maść do pupy(sudocrem)
Spirytus do pępka
Nadmanganian potasu
Krople na kolkę
Sól fizjologiczna
Waciki lub płatki kosmetyczne
Patyczki higieniczne
Gruszka do nosa
Szczoteczka do włosów naturalna
Nożyczki do poznokci zaokrąglone
Krem ochronny do buzi
Chusteczki do pupy
Pieluchy jednorazowe
Proszek do pranie Jelp

*To tyle co mi się udało wymyśleć, za wszelkie uwagi pomocne przy korygowaniu
listy z góry dziękuję.
Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie

Aśka i Zuzia(28tc)
Obserwuj wątek
    • ewawiki1 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 12:00
      Ja tak jak Ty też prosiłam o taką listę i nie dostałam, jakoś poradziłam sobie
      sama.
      Duża ta lista. Ale zastanawiam się jak to jest z tą pościelą. Skoro kupujesz
      śpiworek do spania to po co Ci pościel do łóżeczka i to dwa komplety. Mój
      aniołek ma urodzić się w lipcu. I tak sobie myślę (może źle), że jak nakryję
      dziecko na noc kocykiem lub założę właśnie śpiworek to starczy. A ta pościel i
      kołderka to mi się wydają takie duże dla takiego maleństwa. Co Ty na to?
      Pozdrawiam
      Ewa&Wojtuś(37tyg)
      • jwala Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 12:17
        Hej Ewa!
        No właśnie sama nie wiem jak z tą pościelą... Jak kupię taką pościel, co się
        zapina na zamki i wygląda jak śpiworek i dziecko się nie rozkopuje, to myślę,
        że wystarczy... Wtedy i tak jeszcze kupię śpiworek do wózka, bo jak moja Mała
        urodzi się we wrześniu, to na spacer sam kocyk nie wystarczy... A planuję dwie
        sztuki, bo to nigdy nie wiadomo, co się może wydarzyć i jak jedną wypiorę, to
        co założę? Ale to prawda, że albo śpiworek, albo pościel...
        Pozdrawiam i dziękuję za uwagi
        Aśka i Zuzia(28tc)
        • ewawiki1 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 12:30
          Ja też nie myślałam o śpiworku do wózka (akurat wózek który kupiłam, posiada
          śpiworek w wyposażeniu), chodziło mi tylko spanie dziecka w łóżeczku. Myślę, że
          niedługo sama się przekonam, co jest potrzebne. Zawsze można wysłać męża, żeby
          szybko dokupił co trzeba.
          A takimi listami wyprawek warto się dzielić, bo zawsze może pojawić się na niej
          coś o czym się nie pamiętało.
          Pozdrawiam
          Ewa
          • ewawiki1 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 12:32
            I jeszcze mi się coś przypomniało. Położna w szkole rodzenia i znjoma młoda
            mama polecała zamiast mydła używać płynu do kąpieli, który troszkę się wlewa do
            wody i jest o wiele łatwiejsze mycie.
            • jwala Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 12:55
              Z tym płynem to dobry pomysł... Też o tym słyszałam. I podobno skóra dzidziusia
              się tak nie wysusza...
              Pozdrawiam
    • doros1 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 12:15
      Świetnie ,że stworzyłas taką listę! smileJa się nie dopiszę , bo jestem w tej
      kwestii totalnie zielona.Mam termin na listopad i dopiero zbieram się do
      robienia wyprawki, byłabym Ci wdzięczna gdybyś po porodzie tu zajrzała i
      skorygowała listę( czy wszystko z tej listy Ci się przydało)
      Pozdrawiam smile
      • jwala Re:Do doros1. 14.06.04, 12:19
        • jwala Re:Do doros1. 14.06.04, 12:22
          Coś się za szubko wysłało...
          Obiecuję, że jak już będę po, to tu wrócę i wszystko skoryguję
          Pozdrawiam
          Aśka i Zuzia(28tc)
    • izac6 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 12:21
      Witam! Ja też uważam, że tyle pościeli to na początek za dużo. Moja znajoma w
      łożeczku ma tylko prześcieradełko i ochraniacz, a dziecko leży w rożku, później
      w śpiworku.
      • sobeautyfull Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 15:54
        Dziewczyny , a jak to jest z ubrankami w najmniejszym rozmiarze ? Czy
        faktycznie można sobie oszczędzić i zacząć od rozmiaru 62? Z podanej listy
        wynika ,że różnica byłaby niemała , bo aż 15sztuk garderoby. Chciałabym zacząć
        kompletować wyprawkę , ale muszę wykombinować to możliwie oszczędnie , bo u
        mnie dosyć krucho z pieniędzmi. Jeśli macie doświadczenie jak można rozsądnie
        skompletować wyprawkę w możliwie niedrogi sposób to bardzo proszę o uwagi.
        • barponia Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 17:04
          skoro pisyesy ye masy malopieniedyz na wzprawke to ci doradye co i jak + ja juz
          jedna ciaze mam za soba + podana wzprawka jest ok, ale dodam troche korekt
          + mozessz zrezygnowac z rozm. 56 bo bobasz bardzo szybko rosna, a bodz zawsze
          mozna podwinac rekawki, a na dlugosc i tak wchodzi pielucha, a czasami jeszcze
          profilatzcznie wklada sie tetre, wiec nie jest za dlugie,
          + na pewno musisz miec po3 sztuki body, pajacy i spiochow + bo jedne sa na
          bobasie, drugie w praniu, a trzecie na zmiane
          + do mzcia to wzstarcz plyn do kapieli dla dzieci ponizej roku, albo sama woda
          z dodatkiem rozpuszczonego krochmalu (jak bobo jest wrazliwe)
          + poscieli warto miec na zmiane w wyzpadku ulewania i innzch zdarzen, ale
          wzstarcz 1 kolderka i 1 kocyk, ktory moze byc do wozka i do domu do
          przykrywania mal7uszkał
          + rozka mozna nie miec mozna go zrobic z kocyka
          • baziaczek Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 19:21
            pieluszek tetrowych 10 moze nie wystarczyć. jak mały mojej siostry dostał
            uczulenia, to tylko tetrowe były w użyciu. dziennie ponad 10, bo nie powinno
            sie zostawiać maluch w mokrej albo okupkanej tetrze. moja siostra miała 30.
          • sobeautyfull Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 19:48
            Dzięki , właśnie o to mi chodziło , sama bym nie wpadła na to ,że przy
            pieluszcze śpioszki robią się krótsze.Poprostu nie chciałabym wydawać pieniędzy
            na rzeczy , które nie są konieczne - niestety przy zakupach często kieruję się
            emocjami, ale w tym przypadku staram się zachować rozsądnie i wszystko sobie
            zaplanować - wolę kupić to co konieczne i zostawić sobie dodatkowo fundusz na
            nieprzewidziane wydatki , bo przecież różnie bywa.
    • larenata Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 19:42
      Ja właściwie etap wyprawki mam za sobą, dlatego chciałabym Wam powiedzieć co
      nam się z tych rzeczy nie przydałao:
      - laktator, póki co zbędna rzecz - Maja ma 8 tyg. i zjada wszystko, również jak
      był nawał pokarmu, dziecina moja spisała się na medal. Poczekajcie więc z tym
      zakupem, bo kosztuje niemało, a w razie czego zawsze możecie dokupić...
      - ceratki do łózeczka, jeśli stosuje się Pampersy nie są potrzebne -
      przynajmniej w naszym przypadku
      - śpiworka moja córeczka nie znosi, więc został oddany )))
      - podgrzewacz, butelki, smoczki - nie używane ani razu. Poczekajcie zwł. z
      podgrzewaczem, jeśli zamierzacie karmić piersią. To też duży zakup, a
      niekoniecznie przydatny w ciagu pierwszych miesięcy...
      - ręczniki z kapturem - ładna rzecz, ale zbędna. dziecko mozna świetnie otulić
      dużym ręcznikiem kąpielowym...
      - nożyczki do paznokci nie zostały uzyte ani razu - paznokietki same się
      ścierają ))
      - oliwkę do ciała odradziło nam dwóch pediatrów, więc zamiast niej do
      nawilżania skóry dzieciątka używamy płynu do kąpieli Balneum herbal - niezbyt
      drogi, wchodzi łyżeczka na 5l wody, a maleństwo jest świetnie gładziutkie,
      nawilżone, zadowolone (nasza mała nie lubiła oliwkowania) i pachnące ))

To chyba tyle!! Pozdrawiam Was serdecznie i życzę udanych porodów!!
      Renata
      • optymistka7 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 20:56
        Dziewczyny Drogie !
        a rożek to polecacie usztywniany czy miękki ? Ja też nie mam o tym wszystkim
        najmniejszego pojecia i jeszcze nie zaczęłam kompletować wyprawki, ale czytam z
        wielkim zaciekawieniem Wasze NIEOCENIONE posty i tak zastanawiam się nad tym
        rożkiem. A może w ogóle nie jest potrzebny i rzeczywiście można go z kocyka
        zrobić ? Ale czy będzie dość wygodnie przy karmieniu ?
        • larenata Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 21:06
          Ja używałam rozek może przez tydzień i to jeszcze niecały ))) Moja córeczka
          skutecznie jednym ruchem rozkopywała się )))
          Pozdrawiam!
        • pimienta Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 21:08
          Ja przy starszej córci rożka nie używałam, w zupełności wystarczał kocyk, a
          urodziła sie zimą. Rożek wydaje mi się sztywny i nieporęczny, a kocyk można
          potem na tysiąc sposobów wykorzystać. Co do podgrzewacza i butelek, to bez
          sensu, jeśli chcesz karmić piersią. Za to uważam, że laktator powinien być pod
          ręką, bo czasem są sytuacje awaryjne np. nawał w nocy i w moim wypadku bez
          laktatora się nie obeszło. Jeśli chodzi o ciuszki w rozmiarze 56, to zależy to
          oczywiście od wielkości dziecka. Moja urodziła się z wagą 3260 i 54 cm długości
          i te najmniejsze koszulki i śpioszki przydały nam się bardzo. Nie ma nic
          bardziej irytującego, niż dziecko motające się w za dużej odzieży.
        • muress Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 14:46
          ja miałam miękki i należę do zwolenniczek "rożków". Po co dziecko męczyć w
          sztywnym?
    • klarek Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 14.06.04, 21:40
      A'propos używania kocyka/pościeli w przypadku niemowlaka chciałabym zwrócić
      uwagę na jedną rzecz, która mi wydała się bardzo ważna i odkrywcza. Otóż
      dziecko należy kłaść w dole łóżeczka (jaśniej mówiąc "w stopach"), przykryć
      kocykiem/pościelą do wysokości pach, resztę zawinąć pod materac. Dzięki temu
      dziecko nie ma możliwości zsuwania się w dół łóżeczka pod kocyk/pościel, a tym
      samym przyduszenia się. Podobno najbezpieczniej i najwygodniej dla rodziców i
      dziecka w ogóle zrezygnować z tego rodzaju okrycia na rzecz piżamki. Tu, gdzie
      mieszakm (USA) popularane są piżamki wyglądem przypominające długie, ale
      niezbyt szerokie sukienki z gumką na dole lub zupełnie na dole zszyte. Malucha
      można ubrać w body/pajacyk plus taka piżamka i hop do łóżeczka.
      Wybaczcie taki ciężki ton ten wypowiedzi, ale myślę, że może warto skorzystać,
      a przynajmniej człowiek pewne rzeczy sobe uświadamia.

Pozdrawiam
      Klara
      • hagata.wala Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 22.06.04, 22:17
        podciągam, bo temat wazny dla ciężarówek, szczególnie bez wczesniejszych
        doświadczeń
        • agaqool Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 00:08
          Mam pytanie - kiedy zacząć rozglądać się za wyprawką? Jestem w 15 tygodniu i
          wydawało mi się, że jak zacznę w 35 tygodniu, to zdecydowanie wystarczy. Jednak
          po przeczytaniu tego wątku zaczynam mieć wątpliwości. Części przedmiotów z
          listy nawet nie potrafię sobie wyobrazić (co to, do licha, jest body-pajacyk?).
          Moja ignorancja jest więc daleko posunięta i przeraziła mnie samą.
          Wynika głównie z tego, że nikt z mojego otoczenia nie rodził w ostatnim
          dziesięcioleciuwink Chyba powinnam zmienić plany i choć raz zajrzeć do działu
          dziecięcego. Dla mnie to prawdziwe szczęście, że ktoś się podjął stworzenia
          takiej listy. Dzięki dziewczyny, korygujcie, dokładajcie, będę pilnie śledziła!
          • ala58 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 09:58
            Wczoraj nie moglam oprzec sie pokusie i zakupilam maluchowi 2
            body.Mamusia ,ktora dokupywala jakies ubranka dla swojego dzieciaka zwrocila mi
            uwage,ze zakup body dla malucha zaraz po urodzeniu nie jest najwlasciwszym
            pomyslem i ze polozne w tym szpitalu gdzie ona rodzila zalecaly dla takich
            maluchow kaftaniki.chodzi tu o sprawe gojacego sie pepuszka i za na czas
            gojenia lepsze sa kaftaniki niz body,bo nie podrazniaja pepka
            malucha.Doswiadczone mamy a co wy o tym myslicie?Ja naczytalam sie o zaletach
            body i mialam zamiar w ogole nie kupowac kaftanikow.
            • patrischa Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 10:20
              a moze ktos mi wytlumaczy bo ja dalej nie wiem jak ubieac dziecko w dzien jak w
              nocy jak na spacer...dodadm ze urodzi sie pod koniec wrzesnia...mysle ze te
              rady przdadza sie nie tylko mi
            • muress Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 14:43
              - body są wygodne, ale ja przy pierwszym dziecku (prawie 7 lat temu) używałam
              na początku kaftaników: łatwiej to było założyć, no i rzeczywiście chodzi o ten
              pępuszek). Dziecko potem pakowałam tak zaopatrzone (oczywiście + pielucha - te
              cudowne pampersy!) do rożka - z mojego doświadczenia wynika, że taki maluszek
              po urodzeniu lubi być "otulony", duża przestrzeń to musi być szok po ciasnym
              brzuszku. No chyba, że jest bardzo ciepło, to wtedy wiadomo - otulenie w rożku
              byłoby przesadą (acha - w związku z tym "otuleniem" planuję zakup przy tej
              ciąży jakiejś niezbyt wielkiej kołyski na początek - bo łóżeczko mam po
              starszym z tych większych, a jakoś czułam, że to delikatne bujanie i bardziej
              ograniczona przestrzeń na początek to jest to);

- jeszcze co do kaftaników: jak ktoś pisał - byle nie zapinane na plecach -
              pomyślcie: dziecko większość czasu spędza na pleckach, więc jakie to musiałoby
              być niewygodne dla niego. Odnosi się to zresztą do większości ubranek dla
              leżącego maluszka (w tym czapeczek - uwaga o szwie jak najbardziej na miejscu.
              Mnie się najbardziej sprawdzały czapeczki wiązane o tradycyjnym kształcie -
              takie najzwyklejsze, najbrzydsze zresztą zwykle też wink. Nie zsuwały się, a
              ponieważ dziecko miałam "na jesieni" przydawały się pod czapkę zewnętrzną). A
              jeszcze co do kaftaników - udało mi się dostać kaftaniki zapinane na zatrzaski
              na ramieniu (tak jak niektóre body - te zresztą też lubiłam najbardziej) - i te
              były najwygodniejsze;

- rozmiar, hmmm - zależy od wielkości dziecka, moje miało od początku te 56 cm,
              więc najmniejsze ubranka użyłam dosłownie ze 3 razy. Z tego względu teraz bym
              w ogóle nie kupowała 56. W przypadku kaftaników 62 cm to tylko ewentualnie
              podwinięcie rękawków;

- przydają się czasem skarpetki na małe nóżki - tylko uwaga - ściągacze nie
              mogą być bardzo obcisłe. Przydają się na nóżki i (hehe) czasem na rączki.
              Mały urodził się z długimi paznokietkami i od razu sobie buźkę podrapał. Jak
              to zauważyłam 2 dnia po porodzie, paznokietki zostały obcięte, ale coś na łapki
              mimo wszystko się na początku przydało;

- smoczki moim zdaniem można sobie na początku darować (no jeden dyżurny
              ewentualnie) - wiele dzieci na początku nie chce smoczka i nie ma co go wpychać
              na siłe, smoczka też maluch musi się nauczyć ssać; a swoją drogą - jakie są
              aktualne poglądy na temat kształtu smoczka: anatomiczny czy kulka - ktoś wie?

- podobnie wyparzacze itp. Mnie się przydały i buteleczki, i wyparzacz (miałam
              taki bardzo wygodny do kuchenki mikrofalowej) - mimo karmienia piersią (patrz
              niżej - ściągnie pokarmu i wyjścia z domu) ale na to rzeczywiście jest czas,
              można bardzo ograniczyć ilość. A wyparzać można z powodzeniem w zwykłym garnku;

- laktator - uuuu, mnie się bardzo przydawał, zwłaszcza na okazje wyjścia z
              domu, wtedy ściągałam zapas mleczka. Ale to rzeczywiście warto kupić dopiero
              jak już wiadomo: wyszło karmienie piersią, nie wyszło, potrzebny, nie
              potrzebny. No i uwaga - najpierw trzeba się nauczyć ściągać pokarm, nie zawsze
              jest to takie bezproblemowe, więc proponuję najpierw potrenować, potem planować
              wyjścia i ściąganie;

- ceratki przy pampersach czasem też się przydadzą, ale rzeczywiście mniej. Ja
              teraz planuje pampersy, a ceratki chyba sobie odpuszczę - w końcu to jednak nie
              jest takie znowu przyjemne spać na ceracie, choćby pod prześcieradłem
              (spróbujcie same, ja to przerobiłam, jak mały odstawiał pieluszki, a ja z nim
              spałam);

- kombinezony do spania przydają się bardzo, ale kiedyś dziecko z nich
              oczywiście wyrasta i wtedy pościel jest konieczna;

- warto kupić rumianek w torebkach (kąpiele: nadmanganian potasu albo lekki
              krochmal z mąki ziemniaczanej albo rumianek - dziecko samo pokaże, na co
              reaguje najlepiej), no i gaziki wyjałowione - takie małe, najmniejsze + sól
              fizjologiczna. Przydają się do przemywania pępka i oczu;

- mnie się przydał wielki gar do gotowania bielizny (tak, tak) - bo na początku
              tylko płatki mydlane, żaden proszek, więc plamy np. z kupy schodziły dopiero po
              wygotowaniu;

- małe miseczki na wodę 1-2 (przydatne przy przemywaniu pupy, jeśli przewijak
              nie stoi w łazience - no chyba, że się od razu z chusteczek zacznie korzystać,
              ja jakoś wolałam jak najmniej chemii, jak najwięcej "naturalnie" - z wyjątkiem,
              oczywiście, pampersów. Chusteczki są niezastąpione przy wyjściach);

- kiedy kompletować? Jak się dobrze czujecie, pod koniec ciąży, chociaż w
              ostatnim miesiącu to już naprawdę można się czuć na tyle ciężko, że wyjście do
              sklepu będzie problemem;

- spiwór do wózka - zależy od poru roku, kiedy dziecko się urodził. Mój mały
              urodził się na jesieni, więc spiworek (i to taki cieplusieńki bardzo) +
              wyścielanie dna wózka kocykiem to było to na zimowych spacerach (i oczywiście
              głęboki wózek).

Więcej "grzechów" nie pamiętam wink Generalnie proponuję nie przesadzać z
              ilością, bo się okazuje później, że potrzebne jest coś zupełnie innego, albo i
              tak jest za mało etc.

• anna20045 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 13:12
      -ja jestem za rożkiem usztywnianym

-w kwestii kompletowania wyprawki to ja się za to zabrałam w 30tc. Najpierw
      objechałam wszystkie sklepy, pooglądałam, pomacałam itd. smile a później zaczęłam
      kupować. Obecnie jestem w 36tc. i nadal nie mam wszystkich potrzebnych
      akcesoriów.

-co do rozmiaru ubranek to ja jednak polecam 62. Na 56 mam dosłownie 3 szt.Aha
      i na poczatek bez zapięć na pleckach.

-czapeczki bez szwów z tyłu główki, tylko z boków koniecznie zakrywające uszki.

-laktator, podgrzewacz, wyparzacz, to wydatki w sumie rzedu ok.500zł. Chciałam
      kupić od razu ale pomyślałam, że wyparzę w sklepie, zapiszę mężowi na karteczce
      i w razie czego szybko zakupi co będzie potrzebne.

-termometr polecam do ucha
    • alicja.25 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 13:38
      Muszę przyznać, że nie jestem w stanie policzyć wszystkich części garderoby
      wyprawki dla mojego sierpniowego dzidziusia.... tyle tego mam... A tylko kilka
      z tych rzeczy jest nowych. Resztę dostałam w spadku po moim kilkuletnim
      braciszku, który "przydarzył się" moim rodzicom smile Te ubranka po nim również są
      piękne, a przynajmnej zaoszczędzę kilkaset złotych. Muszę jednak dokupić
      szafę.... wink
    • bazylea1 Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 14:09
      rożek kompletnie mi się nie przydał, wolelismy nosic dziecko normalnie. zamiast
      kołderek i poduszek polecam śpiworek, w upalne lato można dzidziusia przykryc
      pieluchą flanelową. własnie, nie widzę na liscie pieluch flanelowych a to
      pożyteczna sprawa: można podkładać w łóżeczku pod głowę, wtedy nie trzeba za
      każdym ulaniem zmieniac przescieradła, można podkładac na przewijak, uzywac
      jako ręcznika, podkładac u lekarza. warto miec kilka. jeszcze dodałabym
      leżaczek. jesli kupowac podgrzewacz (nie jest konieczny jesli karmi sie
      piersią, odciągniete mleko mozna podgrzac w ciepłej wodzie) to taki ktory
      pozniej bedzie pasował do słoiczkow. łancuszek do smoczka wystarczy jeden i
      butelka tez na poczatek jedna, jesli sie nie karmi piersia to mozna zawsze
      dokupic.

nożyczki do paznokci - dla mnie całkiem nieprzydatne, obcinam malutkim
      obcinaczem. body nie przeszkadza w gojeniu sie pepka.

kombinezon i spiwor do wozka zależą oczywiscie od pory roku ale ten drugi warto
      kupic taki z dziurkami na szelki zeby pasował i do spacerówki. dla wiosennego
      dziecka nie warto kupowac kombinezonu na 2 tygodnie, lepiej pozyczyc od kogos
      albo opatulic dziecko ciepłym spiworkiem.

kropli na kolke nie kupowałabym z gory, po pierwsze mogą sie nie przydac (oby!)
      po drugie powinien polecic je lekarz.
      • muress Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 14:52
        o właśnie - krople na kolkę - bez sensu (to już lepiej mieć w zapasie Dentinox
        na bolące dziąsła, bo dzieci zaskakująco szybko zaczynają te dziąsełka
        swędzieć - ale tak prawdę mówiąc to i to bez sensu, bo działa krótko, no i
        jeszcze pięc razy się zdąży kupić, jak się dziecko urodzi).

pieluchy flanelowe

spiwór z otworami na szelki - jak najbardziej, właściwie to "letnich" mam, to
        chyba taki przede wszystkim będzie dotyczyć.

A nożyczki - jak pisałam, mnie się przydawały od drugiego dnia, obcinaczem nie
        posługiwałam się, ale to rzecz gustu
        • hagata.wala Re: Dla zainteresowanych mam - WYPRAWKA! 23.06.04, 15:49
          ja cierpliwie wyciągam, bo niektóre ślepaki nawet nowe wątki zakładają i
          błagają o wyprawkę, zamiast rzucić okiem na te samą stronę. Tu się już ktoś
          bardzo napracował. Doceńcie to, poświęćcie 5 minut i przeczytajcie, a nie
          błagajcie o liste, PLEASE ! - jak ktoś nie potrafi wydrukować, mozna przepisać.
          I jest gotowiec. pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka