Dodaj do ulubionych

Pracodawcy są okrutni

17.06.04, 13:13
Hej dziewczyny, jest ni trochę smutno i muszę sie Wam wyżalić. Mam umowę o
pracę do końca czerwca (była już przedłużana trzy razy w tym roku) Jestem
nauczycielem, w mojej szkole pracuję od trzech lat, nigdy nie płacono mi za
wakacje. Pracę jednak zawsze lubiłam a zwłaszcza moich uczniów. Moja szefowa
podzieliła pracowników na dwie grupy, swoich, tzn starszych, oni mają umowę
na czas nieokreślony i wszystkie związane z tym przywileje, płatne wakacje,
urlopy, finansowane staże, i tych innych ( w tej grupie jestem ja), o wiele
od niej młodszych, mających zawsze więcej obowiązków niż pozostali, umowy
tylko na czas określony, martwiących się przez całe wakacie czy we wrześniu
znajdą jeszcze pracę czy nie. Znam kodeks pracy i wiem ze umowa na czas okr.
musi być przedłużona do dnia porodu. Wybrałam się więc do dyrektorki z tą
informacją, zrobiła dosyć nieciekawą minę i powiedziała że musi to sprawdzić.
Dzisiaj w sposób bardzo nieprzyjemny poinformowała mnie że mam rację, owszem,
i że naprawdę się tego nie spodziewała, że jest zaskoczona i że nie rozumie
dlaczego musi mi płacić, że nie będzie zatrudniać nigdy młodych kobiet, że są
z nami tylko same problemy... Nawet nie wiecie co ja czułam. Od początku
ciązy nie wzięłam ani jednego dnia zwolnienia i nigdy nie miałam problemów z
uczniami. Szkoła jest płatna, zarabia na siebie a głownie dzieki pracy i
zaangażowaniu nauczycieli. Oczywiście zostałam poinformowana ze nie mam co
liczyć na powrót do pracy w przyszłym roku. Ale nie o to chodzi, tak naprawdę
zabolało mnie to ze w Polsce zajście w ciąze stało się dla pracodawców
prawdziwą udręką, nawet je zeli nie ponoszą przez to większych strat
finansowych. Konczę zatem moje wypracowanie, pozdrawiam wszystkie ciężarówki
a zwlaszcaza oktoberki którą też jestem. Pa, pa.
Obserwuj wątek
    • martulinek Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 13:19
      Dusia - przede wszystkim to pracodawcy są nidoinformowani, a co za tym idzie
      głupi zwyczajnie. Moja dyrektorka tez myślała, że robi mi wielką przysługę
      przedłużając mi umowę do października (kończy mi się w sierpniu) i tez miała
      dziwną minę, gdy ją uświadomiłam, że taki ma obowiązek, a nie prawo...
      No ale powiedziała, że mogę wrócić, kiedy chcę (choć nie zamierzam z tej oferty
      skorzystać).
      Strasznie Ci współczuję, bo sobie myślę, że gdyby Twoja szefowa wiedziała, że
      może Ci wypowiedzieć do trzeciego miesiąca ciąży - to pewnie by tak zrobiła...
      Na szczęście dla Ciebie - jest na to zbyt głupia i niedouczyła się kodeksu
      pracy!
      Pozdrawiam
      Marta i malutka Hania (23 tydzień)
      • golo25 Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 13:51
        Od 01 maja 2004 obowiązuje prawo unijne i nie może juz wypowiedziec nawet przed
        ukończeniem 3-go m-ca.
        • fasolka31 Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 13:56
          a po drugie by wypoiwedzieć do 3 m-ca ciąży musiałabyś coś porządnego zbroić w
          pracy, bo tak od sobie nie mogą. Musiałabyś naruszyć obowiązki pracy. Ale skoro
          prawo UE mówi inaczej to nie ma co się martwić
      • monikaj1 Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 13:53
        Nie przejmuj się jakąś głupią babą - najważniejsza teraz jesteś Ty i Twoje
        dzieckosmile A pani dyrektor niech się najpierw douczy, skoro juz zajmuje
        odpowiedzialny stołeksmile
        Często się niestety słyszy o takich przypadkach. Na tym tle mój szef jawi mi
        się jak ideał - nie dość, że mnie nie zwolnił, to jeszcze zmienił mi umowę na
        korzystniejszą. I wcale nie musiałam go o to prosić. Chyba zacznę go wreszcie
        doceniaćsmile
        Pozdrawiam Cię serdecznie,
        Monika
      • esseana Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 21:28
        Witajcie.

Mam podobny problem umowe, przedłużono mi do dnia porodu a potem "Do widzenia"!
        Mimo wszystko jestem szczęśliwa bo to moja I ciąża.
        Jestem w 15tyg.

pozdrawiam esseana&motylek
    • roxi_hart Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 14:01
      A to wstretna baba! Maglas zapytac czy zapomniala skad ona jest na swiecie i jej dzieci (jesli takowe ma). Mam wrazenie ze niektorzy pracodawcy mysla ze dziecie bocian przynosi albo znajduje sie je w kapuscie.
      Pozdrawiam
    • martulinek Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 14:08
      Jeśli umowa na czas określony przewidywała możliwośc wypowiedzenia, to jak
      najbardziej można było ją wypowiedzieć. I to, że jest się w ciąży nie miało nic
      do rzeczy, bo do ukończenia 3 miesiąca ciąży kobieta nie była pod szczególną
      ochroną. A w szkole zawsze łatwo o wypowiedzenie.
      Prawdą jest, że sytuacja ma się zupełnie inaczej od 1 maja, ale dusia74 skoro
      ma termin na październik i tak już miała skończony 3 miesiąc ciąży...
      Pozdrawiam smile
      Marta i hanusia (23 t.c.)
      • rosita.s Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 14:56
        Martulinek, przepraszam, ale się mylisz - z kobietą w ciąży nie można rozwiązać
        umowy o pracę, bez względu na to w którym jest miesiącu ciąży, czyli jest
        chroniona od początku ciąży. Wyjątki to: ciężkie naruszenie obowiązków
        pracowniczych przez pracownicę (i trzeba to dokładnie udokumentować) lub
        likwidacja zakładu pracy. Od 1 maja nic się w tych przepisach nie zmieniło.
        Przy umowach na czas określony istnieje jednak pewnie niebezpieczeństwo: jeśli
        taka umowa kończy się przed skończeniem 3 miesiąca ciąży, pracodawca nie musi
        podpisywać nowej umowy, i odwrotnie, "umowa o pracę zawarta na czas określony,
        lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający
        jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży,
        ulega przedłużeniu do dnia porodu". Ale Dusia i tak nie musi się tym martwić smile)
        A Ciebie Martusia pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że wybrałaś takie ładne
        imię dla swojej córeczki smile)
        • martulinek do rosity 17.06.04, 19:08
          Tak tak Rosita, masz rację - tak naprawdę o to mi właśnie chodziło. Miałam na
          myśli tylko umowę na czas określony... Ach dzisiaj jestem roztargniona!
    • mynia0 Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 14:40
      Dusia, nie przejmuj się, wiem, ze Ci przykro, babsko jest wstrętne i pewnie
      przechodzi menopauzę, bo innego wytłumaczenia dla postępowania kobiety nie
      widzę. Mój dyrektor jest dla mnie cudowny, od kiedy się dowiedział, a byłam
      dopiero w 8 tc - stale pytał, jak sie czuję, czy nie mam za dużo godzin i czy
      dam radę pracować. Nigdy nie usłyszałam złego słowa, ze jestem na zwolnieniu /
      a na początku leżałam 3 miesiace!/ Teraz, już pod koniec wprost kazał iść na
      zwolnienie - bo przeciez już jest czerwiec, koniec roku szkolnego, a Pani musi
      odpoczywać. Jestem mu niewyobrażalnie wdzieczna. A jeżeli będziesz miała z
      kobietą jakieś problemy, nie wahaj się i idź do sądu pracy - podejrzewam, ze i
      tak Twoja kariera pedagogiczna w tej akurat szkole się skończy, więc po prost
      u walcz o swoje. Pozdrawiam!
      • natalia19 Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 14:51
        Ja jestem w sytuacji podobnej, pracuję w szkole niepublicznej, aczkoliwek nie kończy mi się umowa, bo mam na czas nieokreslony. Jednak radzę się dowiedzieć jak to jest, czy np. po jakimś okresie pracy w danym miejscu nie przysługuje pracownikowi umowa na czas nieokreslony>>> Radzę też porozmawiać z radcą prawnym w kuratorium. Głowa do góry!!!!!!!!!!!!!!!!
        • dusia74 Re: Pracodawcy są okrutni 17.06.04, 16:19
          Dzięki dziewczyny za słowa otuchy, moja pani dyrektor to prawdziwa jędza, sama
          ma nieudanego syna, nas rozlicza dosłownie z każdego grosza, w pracy nie mamy
          nawet herbaty, w tym roku nagrody dla najlepszych uczniow z moich grup kupiłam
          za własne pieniądze. Przede mna była inna dziewczyna w ciąży, też miała um. na
          czas określ. ale poród wypdł w trakcie, niemniej jednak do dzisiaj dyrektorka
          wspomina to bardzo żle bo dziewczyna była parę razy na zwolnieniu, a wsumie
          pracowała jeszcze w ósmym miesiącu. Na szczęście dla mnie nie zna kodeksu
          pracy, zresztą moja ciąża jest drugim przypadkiem w tej szkole na przestrzeni
          ostatnich 10 lat... Pozdrawiam gorąco, buziaki dziewczyny chłopakismile))
          • agunek1 Re: Pracodawcy są okrutni 18.06.04, 13:37
            Mój pracodawca, a jest to dwóch panów, są fantastyczni. Firma w której
            pracowałam ogłosiła upadłość 29.02.04 (byłam w tym czasie na macierzyńskim) i
            część pracowników przeszła do drugiej firmy tych samych właścicieli tylko z
            trochę innej branży, mnie również zatrudniono, ale na czas określony do końca
            czerwca. Po tym jak usłyszałam, że nie mogę iść na wychowawczy (zależy mi na
            stażu pracy i pozostaniu w domu z chorym dzieckiem)zwróciłam się z prośbą o
            przedłużenie umowy o pracę do końca maja 2006 r.(będząc na wychowawczym
            pracodawca odprowadza do ZUS część składek) bez problemu się zgodzili, chociaż
            sytuacja finansowa firmy jest zła. Odprowadzany ZUS muszę odrobić, ale będę
            pracowała w domu. Nie tylko w tej kwesti moi szefowie są super. Umieją
            zrozumieć drugiego człowieka i zawsze są chętni do pomocy. Dzisiaj rzadko się
            to zdarza. Życzę wszystkim takich przełożonych.
            Pozdrawiam. Oliwkowa mama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka