Dodaj do ulubionych

Ból zęba w ciąży

20.05.12, 17:24
boli mnie ząb niestety od piatku wieczora, do dentysty zapisalam się na poniedzialek czyli jutro, i teraz pytanie, czy leczyłyście lub wyrwałyscie ząb w ciąży? czy robili wam rtg zęba ? nie wiem co będzie z moim zębem bo dziury nigdzie nie widzę i dlatego nie wiem co to może byc. Dodam ze to 14 tydzien.
Obserwuj wątek
    • ichi51e2 Re: Ból zęba w ciąży 20.05.12, 18:39
      zrobil mi sie ropien pod korona. Korony nie dalo sie zdjac zreszta dentystka stwierdzila ze bez rtg nie da rady - dodala ze jak zostalo mi 2 miesiace to powinnam sie przemeczyc, plukac woda utleniona i brac ibuprom (!). Ewentualnie byla gotowa dac antybiotyki. Machnelam reka. Po 2 tygodniach dostalam zapalenia okostnej - lekarz na oddziale interwencyjnym dal mi antybiotyki, kazal brac paracetamol i plukac plynem specjalnym. Wczoraj bylam u mojego gina (wreszcie) ktory powiedzial ze zab trzeba bylo leczyc (dodal ze dentysci to tchorze i boja sie odpowiedzialnosci wiec sugeruja zeby sie przemeczyc) bo kazda infekcja w ciazy moze prowadzic do przedwczysnych skurczow. RTG mozna robic w ciazy bo jest to mala skoncentrowana wiazka i w ogole w innym miejscu niz dziecko. Znieczulenie tez mozna brac. No ale dentysci niechetni...
      • 1matka-polka Re: Ból zęba w ciąży 23.05.12, 10:44
        Twoja dentystka to skończona kretynka - powinni jej uprawnienia zabrać.
    • 5kropla Re: Ból zęba w ciąży 20.05.12, 18:44
      Znieczulenie możesz spokojnie dostać, taka dawka nie zaszkodzi taki mi powiedział stomatolog.
      Rtg, szczególnie we wczesnej ciąży, bym nie robiła.
    • rozalka81 Re: Ból zęba w ciąży 20.05.12, 19:22
      Oczywiście, że leczyłam zeby w ciąży! Wręcz należy to robić, wszelkie infekcje, zapalenia powinny być wyeliminowane. W 3. miesiącu usuwano mi kamień, w 5. miesiącu miałam na raz plombowane 2 zęby ze znieczuleniem - wiadomo, że trzeba poinformować dentyste o ciąży, wtedy zastosuje on specjalne znieczulenie, niestety jest ono słabsze, mnie trochę bolało w trakcie borowania ale bez niego zrobienie tych zębów byłoby w ogóle niemożliwe. Jeden ząb był w fatalnym stanie, ale dentystka - jak do niej poszłam w 3. mies. powiedziała, że woli poczekać ze znieczuleniem aż minie I trymestr i dała mi tymczasowo lekarstwo. Co do rtg - nie miałam - ale dentystka mówiła, że w wielu zachodnich krajach kobietom robi się rtg zębów i nikt nie widzi w tym niczego złego.
    • trusia-agusia Re: Ból zęba w ciąży 20.05.12, 19:48
      Można i należy leczyć zęby w ciąży. Nie ma problemu ze znieczuleniem - podaje się tylko tzw. "czyste" znieczulenie bez adrenaliny.

Ja jak mnie bolał ząb, to miałam robione kanałowe, tylko jest zaklajstrowany tymczasowo wypełnieniem, bo żeby już ostatecznie zamknąć temat potrzebne by było rtg, a zdania na ten temat są podzielone. Niby można robić, ale ja i moja dentystka wolimy dmuchać na zimne. Ząb został zatruty i oczyszczony i już mnie nie boli, a zamknęłyśmy go miesiąc temu, więc już mogę wytrzymać z tym prześwietleniem.

Oprócz tego miałam wyrwaną ósemkę, bo miałam bardzo zniszczoną i nie było sensu czekać. Pobolało pół dnia, ale nie mocniej niż zatruwanie. Bardziej bolało to, że nie mogłam zjeść niczego ciepłego ani nawet herbaty wypić wink

Mi się straaaaasznie zęby posypały w ciąży i teraz systematycznie chodzę co tydzień - dwa na leczenie, żeby zdążyć przed porodem.
    • masak-rua Re: Ból zęba w ciąży 21.05.12, 00:52
      spokojnie - znieczulenie możesz dostać takie samo jakbyś nie była w ciąży
      RTG jak konieczne też możesz spokojnie zrobić
      I wyrwać i borować też można
    • 1matka-polka Re: Ból zęba w ciąży 23.05.12, 10:48
      W ciąży zęby zaczęły mi się sypać, leczyłam je z odpowiednim znieczuleniem. Musiałam nawet wyrwać ósemkę, bo zaczęła boleć. Moja "dzidzia" żyje już prawie rok i ma się świetnie.
    • madziulka1982 Re: Ból zęba w ciąży 26.05.12, 13:31
      Byłam u stomatologa rozwiercił mi zęba i powedzial ze leczenie kanalowe, zalozył jakis biały fleczer z dziurką niestety przez 4 nastepne dni zab mnie nadal bolał a w piaty dzien dziąsło wokol tego zeba spuchło, nastepna wizyta w przyszlym tyg. Czy mialyscie do czynienia z czyms takim ? Boje sie zeby na ta opuchlizne nie przepisali mi antybiotyku bo z tego co mi mowil lekarz rodzinny antybiotyki ktore sa przepisywane w leczeniu zebow nie sa bezpieczne w ciąży . Napiszcie prosze jesli cos wiecie..
      • trusia-agusia Re: Ból zęba w ciąży 27.05.12, 15:43
        To o czym piszesz nie jest normalne przy zatruwaniu (czyli przygotowaniu do leczenia kanałowego). Moim zdaniem jak najszybciej do DOBREGO dentysty. Po zatruciu ząb ma prawo boleć kilka godzin, może kilkanaście, ale nie kilka dni + spuchnięte dziąsło.

Nie chcę Cię straszyć, ale to niestety może być zgorzel, a z tym to jest tak, że im dłużej zwlekasz tym większe zagrożenie że bakterie przedostaną się do krwioobiegu i doprowadzi to do zakażenia całego organizmu, a to zdecydowanie gorsze niż jakbyś miała dostać antybiotyk.

--
        https://www.suwaczki.com/tickers/gannyx8ddoz9mnp8.png
        • madziulka1982 Re: Ból zęba w ciąży 28.05.12, 08:00
          byłam wtedy w poznaniu w dobrym (znanym) gabinecie, zaplacilam 250 zl. Nie żałuję na wydatki na zdrowie, sądzilam ze dobra renoma owego centrum stomatologii przyczyni się do dobrego wyleczenia mojego zęba. A tak nie wiem już gdzie isćsad
          Czy mozecie polecic dobrego dentyste z poznania?
      • 1matka-polka Re: Ból zęba w ciąży 28.05.12, 15:46
        Też kiedyś dentysta przygotował mi ząb do leczenia kanałowego a ja o tym zapomniałam i chodziłam z takim otwartym zębem aż zaczął boleć, wtedy sobie przypomniałam.
        Powstała zgorzel - przez jakiś czas chodziłam co drugi dzień chyba na płukania ale niestety zęba nie udało się uratować. To było 10 lat temu, więc pewnie teraz mogą leczyć inaczej.
    • in_ca Re: Ból zęba w ciąży 27.05.12, 16:27
      W 15 tc trafiłam do stomatologa z bolącym zębem. Konieczne było leczenie kanałowe. Dostałam znieczulenie. Ząb został "uratowany" smile Mój gin na info. o problemie z zębem powiedział tylko: "leczyć, leczyć nie zastanawiać się, a jak trzeba to rwać". (osłonowo przy rwaniu antybiot.)"
    • in_ca Re: Ból zęba w ciąży 27.05.12, 16:48
      W trakcie leczenia kanałowego pojawiły się również inne "atrakcje" z zębem. Dostałam antybiotyk. (Nazwy niestety nie pamiętam.) Ostatecznie wszystko skończyło się dobrze.Trochę mnie to nerwów i czasu kosztowało... Dobry stomatolog to podstawa !
    • trzydziestoletnia Re: Ból zęba w ciąży 28.05.12, 10:08
      Ja rwoniez lecze zeby w ciazy, juz 4 mialam robione, ze znieczuleniem specjalnym dla ciezarnych i chorycych na serce - takie nie rozszerzaq naczyn krwionosnych i jest bezpieczne (to nieprawda co tutaj ktoras pisala, ze znieczulenie moze byc takie samo jak nie w ciazy), balam sie ze bedzie potrzebne przeswietelenie i troche sie o tym naczytalam w necie - opinie sa podzielone, jedni pisza ze mozna a inni, ze lepiej nie - ja bym nie ryzykowala we wczesnej ciazy (u mnie sie udalo bez rtg, antybiotykow i lekow p/bolowych).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka