neja 21.06.04, 14:47 Dziewczyny czy któraś z was miała lub słyszała o tym czy przy artymii serca porody też są naturalne ?? Czy taka dolegliwość z definicji skazuje na cesarkę ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jani28 Re: Arytmia a naturalny poród 21.06.04, 16:23 Kilka tygodni temu byl taki wątek - poszukaj. Ja z arytmią urodziłam normalnie. Pewnie zależy jaka arytmia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1982 Re: Arytmia a naturalny poród 21.06.04, 17:41 Spokojnie! Ja też mam arytmię i urodziłam naturalnie bez żadnych przeciwbólowych i innych środków. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
neja Re: Arytmia a naturalny poród 21.06.04, 18:08 czy mogę was kobitki spytać jaki typ arytmii macie ?? I czy w ciąży się nasiliła czy uspokoila. Mnie lekarz powiedział że może nawet "przejść" dzięki ciąży - organizm wtedy inaczej funkcjonuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Arytmia a naturalny poród 21.06.04, 21:53 Mam arytmie od paru lat. Powod: wypadanie platka zastawki mitralnej. Polega na dodatkowych skurczach komorowych. W ciazy arytmia byla lagodniejsza, a w czasie porodu w ogole o niej zapomialam. Niektorzy anestezjolodzy zalecaja znieczulenie zewnatrzoponowe przy arytmi, wcale nie musi byc cesarka. Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr do tupelo 21.06.04, 22:11 witaj tupelo kupilam ostatnio ksiazke o wypadaniu platka i wyczytalam w niej, ze ciaza moze przyczynic sie do zniknecia albo zmniejszenia sie wypadania platka w czasie ciazy powinno sie wykonac badanie echokardiograficzne serca w pierwszej polowie ciazy, na miesiac przed porodem, a nastepnie do szesciu miesiecy po porodzie zrob sobie badanie, moze juz nie cierpisz na te dolegliowsc... trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
neja Re: do tupelo 22.06.04, 08:48 Moja arytmia polega na dodakowych skurczach komorowych - kilka komórek w sercu wysyła dodatkowe bodźce... czyli jednak jest szansa na złagodzenie arytmii dzięki ciązy A ja myślałam że lekarz mnie pociesza, wzmacnia psychicznie żebym nie bała się zajść w ciążę. Myślałam że ciąża jako że to obciążenie dla organizmu może ją tylko nasilić. Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: do letniwiatr 22.06.04, 13:48 Hej, niestety, moje zaburzenia rytmu wrocily, co prawda nie sa tak strasznie upierdliwe, ale sa, wiec nie sadze, zeby mi sie to cofnelo. Najlepiej byloby zrobic USG serca, bo EKG nie zawsze wykaze, ze cos jest nie tak. Na razie moja dzidzia wisi przy piersi, wiec troche jeszcze poczekam. Ale dzieki za rade! Odpowiedz Link Zgłoś
jani28 Re: Arytmia a naturalny poród 22.06.04, 10:10 A u mnie odwrotnie niż u dziewczyn. Arytmia pojawiła się w ciąży. Też mam wypadanie płatka zastawki mitralnej. Urodziłam w zzo, które było zalecone przez kardiologa, ale niezbyt chętnie podane przez lekarza na porodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
llella Re: Arytmia a naturalny poród 22.06.04, 13:59 U mnie występuje również wypadanie płatka zastawki mitralnej, któremu towarzyszy arytmia. Kardiolog wydał mi opinię dla położnika, w której prosi o przyspieszenie II etapu porodu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś