Dodaj do ulubionych

chinki mi się zaśmierdziały

31.05.12, 22:09
Mam zestaw najzwyklejszych chinek, przez prawie rok sprawdzały się super i jako kieszonki i otulacze, a teraz zaczęły tragicznie śmierdzieć po jednym siku.
Jak daję tetrę, to też i ona śmierdzi, wkładki frotte nie tak bardzo, ale ten polarek to nie do wytrzymania. Odtłuszczałam, lałam olejek herbaciany i nic, dalej śmierdzą. Przychodzi Wam do głowy jak sobie z tym poradzić?
Dodam, że piorę albo z kulami albo w zwykłym proszku, bez odkażacza.
Obserwuj wątek
    • anka7961 Re: chinki mi się zaśmierdziały 03.06.12, 23:34
      Może wymocz w kwasku cytrynowym albo sodzie???
      • borussia2000 Re: chinki mi się zaśmierdziały 13.06.12, 09:36
        samo moczenie nic nie da, bo kwasek potrzebuje wysokiej temperatury żeby rozpuścić złogi na pieluchach.
        Ja robię tak:
        1.najpierw namaczam wszystko przez noc w ciepłej wodzie z Nappy Fresh
        2. później piorę całość w 60st z dodatkowym płukaniem
        3. odkładam wszystkie pieluchy z pulem i jeszcze raz wstawiam pralkę na 90st. tylko z wkładami, tetrą i formowankami i nie daję proszku tylko kwasek cytrynowy i działa smile
        • pstrabiedronka Re: chinki mi się zaśmierdziały 13.06.12, 10:08
          ja po prostu ca jakis czas daje na 90 stopni, oczywiscie te bez PULa
          • yolinka78 Re: chinki mi się zaśmierdziały 09.07.12, 14:38
            Moim chinkom wystarcza pranie raz na 2 m-ce na 60 stopni w kwasku i super zmiękczone wychodzą przy okazji, kwaskowanie robię wszystkim pieluchom, włącznie z PULami i nic im nie jest, a głównie chinki posiadam.
            • ammasiago Re: chinki mi się zaśmierdziały 08.11.12, 10:16
              Witam dziewczny!

mam pytanko, chciałabym spróbować jak nam pójdzie używanie pieluszek wielorazowych. Córcia ma 11 miesięcy, drugie rodzę w czerwcu. Na początek kupiłabym kilka pieluszek "na dzień".
              Piszecie, że macie chinki, gdzie je kupujecie? i co lepiej bym kupiła: kieszonki + wkłady czy otulacze + wkłady? czy do obudwu zestawów warto kupić wkład "sucha pieluszlka"? nie chciałabym aby córcia czuła, że ma mokro. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że pieluszki wymienia się co ok. 2h.
              • niuniusia210284 Re: chinki mi się zaśmierdziały 09.11.12, 17:26
                Witaj, ja mam jedną pieluszkę maleme, charlie banana, dwie bobolider i dziś właśnie zakupiłam 2 takie allegro.pl/pieluszki-pieluchy-wielorazowe-baby-land-z-wkladem-i2761428971.html
                Bobolider i babyland to właśnie chinki, od tych droższych różnią się jakością materiałów ale przeciekają tak samowink U nas sprawdzają się dwie wkładki z microfibry ale syn ma dopiero 5 miesięcy. U Twojej córki może będą lepsze wkładki z bambusa? Są bardziej chłonne. Takie wkładki również można kupić na allegro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka