Dodaj do ulubionych

ciaza po 40-ste

21.06.12, 18:07
Witajcie!
Dziewczyny, blagam pomozcie. Mam 43 lata, dwojke prawie doroslych synow i dzis dowiedzialam sie (test), ze jestem w ciazy. Nie jestem za aborcja i nie myslalam, ze kiedys sama stane przed takim dylematem, ale czy jest sens ryzykowac w tym wieku?
Maz pozostawia mi prawo wyboru, choc wiem, ze raczej nie chce trzeciego dziecka. Ja jestem "miedzy mlotem i kowadlem"
Obserwuj wątek
    • chyba.ze Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 18:21
      Jeżeli jesteście kochającą się rodziną, jeszcze jedno dziecko to sama radość.
      Od strony medycznej są badania prenatalne (dla Ciebie refundowane) , opieka ginekologiczno- położnicza nie ta sama co kilkanaście lat temu.
      W kondycji pewnie jesteś doskonałej, bo sam fakt zajścia w ciążę o tym świadczy.

Jedna z moich kuzynek urodziła niedawno będąc w wieku 44 lat dziecko- zdrowe, pięknie rozwijające się i śliczne. Starsze rodzeństwo zakochane, mąż jeszcze bardziej.

Życzę odwagi i wszystkiego naj smile
      • czarnytusia281 Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 18:27
        Myślę że otrzymaliście wielki dar, wiem że jesteś w rozterce ale wierz mi że decydując się na aborcje, nigdy tego nie zapomnisz, gdzieś w środku będziesz odczuwała małą pustkę. jeżeli nie jesteście w stanie utrzymac większej rodziny, zawsze możesz oddac dziecko do adopcji, jest tyle bezdzietnych rodzin, które marzą o dziecku. A co na to Twoje dorosłe dzieci, nie mogą przecież powiedziec jak mąż "zostawiam Tobie decyzję'
        • chyba.ze Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 18:30
          A co na to Twoje dorosłe dzieci, nie mogą przecież powiedziec jak m
          > ąż "zostawiam Tobie decyzję'

Dzieci są od akceptowania decyzji rodziców, nawet te dorosłe.
      • mamurda Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 18:36
        Dziekuje Wam!

Zadna adopcja nie wchodzi w rachube. Urodzilam dwoje dzieci i wiem, ze po porodzie nikt nie moglby mi go zabrac. Boje sie ewentualnych komplikacji, choroby dziecka, tego ze urodzi sie niepelnosprawne. Jestem osoba, ktora ma gdziec co mowi otoczenie, to jest moje cialo i moje zycie. Finansowo srednio stoimy, ale to tez jest kwestia, ktorej nie biore pod uwage.
        Pozostaje wiec tylko obawa o zdrowie malenstwa i moje.
        • ichi51e2 Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 18:43
          e tam - jak martwi cie tylko zdrowie dzieciatka to uszyska do gory! Moja babcia urodzila ostatnie dziecko po 50ce - zdrowe jak kon. To ze statystycznie szansa rosnie nic nie znaczy - po za tym to sie wszystko teraz bada i wiele mozna operowac. Wazne zeby byc pod opieka lekarza, dbac o siebie a reszta po stronie natury.
        • doral2 Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 19:46
          mamurda napisała:

> Dziekuje Wam!
          >
          > Zadna adopcja nie wchodzi w rachube. Urodzilam dwoje dzieci i wiem, ze po porod
          > zie nikt nie moglby mi go zabrac. Boje sie ewentualnych komplikacji, choroby dz
          > iecka, tego ze urodzi sie niepelnosprawne. .."

a no to było antykoncepcję stosować.
          skuteczną.
          teraz to już musztarda po obiedzie.
          • mamurda Re: ciaza po 40-ste 23.06.12, 09:17
            doral2 napisała:

> a no to było antykoncepcję stosować.
            > skuteczną.
            > teraz to już musztarda po obiedzie.

a no stosowalam. Nie istnieje 100% skuteczna anykoncepcja. Moja byla skuteczna przez 13 lat i w koncu mnie zawiodla. Moje drugie dziecko tez jest owocem "skutecznej" antykoncepcji.
          • gram.w.zielone Re: ciaza po 40-ste 23.06.12, 17:06
            Daj spokoj, taki komentarz nic nie wnosi w sytuacji autorki.
    • miacasa Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 18:33
      Gratulacje!!! Odmłodniejesz kochana, jak nic ujmiesz sobie dyszkę. Będzie dobrze, nie wygłupiaj się z aborcją, dacie radę. A mąż gadzina, że Tobie pozostawia cały ciężar na głowie. Łykaj folik, zapisz się do ginekologa i czytaj księgę imion.
      • mamurda Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 18:54
        smile kochani jestescie!

Te duze dzieci nie sa jeszcze calkiem dorosle i nie pochwalilam sie jeszcze moim problemem.
        Malzonek zaakceptuje moja decyzje poniewaz wydaje mi sie,ze jakby mial poczucie winy, tylko ze ja jeszcze nie wiem jaka bedzie moja koncowa decyzja.
    • ichi51e2 Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 18:34
      nie chcialam namawiac tylko w zyciu sa rozne opcje nie tylko aborcja albo zatrzymanie. Za oddanie do adopcji jeszcze nia zamykaja (choc jak widac nasze spoleczenstwo od razu daloby czlowieka do klatki) A masa ludzi czeka na dziecko. Ze mozna urodzic albo usunac to wie kazdy - ze tu wiele osob bedzie za urodzeniem to tez bylo jasne - a ja chcialam pokazac ze sa rozne mozliwosci.
      Co ja bym zrobila w tej sytuacji zachowam dla siebie - nie moje zycie a mamurdy - kazda decyzja jaka podejmie o ile bedzie jej wlasna bedzie sluszna.
      • mamurda Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 19:02
        nie chcialam namawiac tylko w zyciu sa rozne opcje nie tylko aborcja albo zatrz
        > ymanie. Za oddanie do adopcji jeszcze nia zamykaja (choc jak widac nasze spolec
        > zenstwo od razu daloby czlowieka do klatki) A masa ludzi czeka na dziecko.

masz racje, ta opcja jest raczej dla nastolatatek, ktore nie wiele wiedza o macierzynstwie. Ja bym pozniej musiala zyc ze swiadomoscia, ze moje dziecko rosnie gdzies tam, a ja go nie moge przytulic. Tego bym nie wytrzymala. To zdecydowanie nie dla mnie.
    • w-za-duzym-swiecie Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 20:07
      Spójrz na Figurę i Belucciwink A na serio: nikt Ci nie powie, co będzie. Może zacznij od badań prenatalnych?
      • ichi51e2 Re: ciaza po 40-ste 21.06.12, 20:55
        i Carla Bruni... i Uma Thurman...
    • kami-66 Re: ciaza po 40-ste 22.06.12, 07:56
      forum.gazeta.pl/forum/w,586,135787284,,mamy_w_okilicach_40_stki_czy_a_tu_jakies_.html?v=2
      gratulację są kobiety w twoim wieku które pozazdrościłby Ci Twojego stanu wink
    • ewka86pl Re: ciaza po 40-ste 22.06.12, 10:00
      To tylko Twoja decyzja, ja Cię zachęcam mocno żebyś urodziła to dziecko -sama bardzo długo się starałam,zaliczyłam poronienia,myśli że nigdy niedostąpie szczęścia posiadania dzieci..zawsze wtedy myślałam jak mało ludzie doceniają cud gdy zostają rodzicami i rezygnują z niego.. Wiesz a do tego Twoje sumienie i psychika-niezadręczysz się potem gdybyś usunęła? Ja 3mam kciuki za was,żebyście pokochali to maleństwo i żeby rodzina dała Ci siłę w urodzeniu i wychowaniu dziecka, na pewno sobie poradzicie a jak dziecko będzie na świecie niepożałujesz i nieraz pomyślisz jak mogłoby go nie być z wami Powodzenia
    • taka_sobie_2 Re: ciaza po 40-ste 22.06.12, 11:00
      Gratuluję smile bez przesady, nie jesteś w podeszłym wieku, wiele kobiet rodzi po czterdziestce i to pierwsze dziecko! A Ty już masz dwójkę, wiesz o co chodzi, masz wprawę, może też więcej cierpliwości niż kiedyś? Mąż, prawie dorosłe dzieci na pewno Ci pomogą! Pomyśl, jak dzieci opuszczą dom i zaczną swoje życie to będziecie mieli jeszcze z wami malucha na pociechę smile Moja ciotka na przykład odczuwa straszną pustkę po tym jak jej dzieci opuściły dom... Dbaj bardzo o siebie, znajdź dobrego lekarza i rób badania. Powodzenia!

P.S. Nie jestem w ogóle religijna ale uważam, że aborcja to rzecz straszna, dziecko czuje ból, jego ciało jest rozrywane na żywca! To morderstwo. Oczywiście nikogo tu nie oceniam, podsuwacie po prostu różne propozycje.
    • trusia29 Re: ciaza po 40-ste 22.06.12, 11:18
      Daj sobie chwilkę czasu smile
      Na razie jesteś w szoku.

Co do choroby dziecka - sa badania prenatalne, które w dużym stopniu wykluczają najpoważniejsze wady płodu już w pierwszym trymestrze, refundowane przez NFZ już od 35 roku życia. Ja mam 36 lat i urodziłam pierwsze dziecko tydzień temu - zdrowe i piękne smile I nie zamierzam na jednym poprzestać.

Dorosłe dzieci pokochają brata/siostrę, możesz być pewna. Ja mam brata (ciotecznego co prawda) ale starszego o 14 lat - jestem z nim bardzo związana emocjonalnie a w dzieciństwie był moim guru i uwielbiałam go wink Odwrotnie tez smile
    • ewa19711 Re: ciaza po 40-ste 22.06.12, 12:47
      Witaj kochana! Nawet nie wiesz jak bardzo zazdroszczę Ci Twojego stanu! Też mam dwójkę dzieci , za chwilę konczę 41 lat i staram sie o trzecie, jak na razie z marnym skutkiem... Za mną poronienia ale wciąż jestem pełna nadziei, dlatego nie bój się , będzie dobrze , znajdź dobrego lekarza, stosuj się do jego zaleceń a na pewno wszystko będzie ok. Wierzę , że podejmiecie słuszną decyzję, życzę zdrowia i spokojnej ciąży!Teraz jesteś w szoku ale to minie i zapewnia Cię,że z każdym dniem będziesz bardziej kochała maleństwo , które masz pod sercem!
    • aneksis85 Re: ciaza po 40-ste 22.06.12, 16:14
      Uszy do góry wink będzie dobrze !!!
      Moja mama urodziła mojego brata w wieku 42 lat, bobas sliczny, zdrowy a ja wręcz się w nim zakochałam (mimo iż na początku wieść o ciąży trochę mną wstrząsneła). Był nawet taki okres (miałam 19 lat), że zamiast chodzić do szkoły wolałam zostawać w domu z małym wówczas niespełna roczniakiem, uwielbiałam wręcz zaimować się nim, na szczęscie szybko przywrócono mnie do pionu (klasa maturalna) big_grin
      Ponadto moja teściowa (wówczas 38 lat), znajoma (teraz 42) oraz ciotka (wtedy 40, teraz 50) również urodziły śliczne zdrowe dzieci, więc wiek nie jest przeciwskazaniem do zachodzenia w ciąże! Owszem w jakimś stopniu podnosi ryzyko, ale mamy tak rozwiniętą medycyne, że można wszystko przebadać smile Najważniejsze abyś była pod opieką dobrego specjalisty i zadbała o siebie jak 'dawno' wink już nie dbałaś smile
      • aneksis85 Re: ciaza po 40-ste 22.06.12, 16:23
        i jeszcze jedno...zobaczysz kochana jak odmłodniejesz, te najmłodsze dziecko będzie Waszym oczkiem w głowie... i mąż tez zwariuje na jego punkcie (jestem pewna wink)!!!
        Więc życzę Wam zdrowego, pięknego bobasa... najlepiej dziewczynki ale jak trafiłby się chłopak to nie ''wyrzucajcie przez okno'' wink tylko pokochajcie jak swoje big_grin
    • seidhee Re: ciaza po 40-ste 23.06.12, 10:01
      Moja znajoma urodziła córeczkę w wieku 41 czy 42 lat. Córcia prześliczna, zdrowa, a rodzice odmłodnieli.

Masz refundowane badania prenatalne. Możesz zrobić amniopunkcję dla pewności. Powiem brutalnie, ale szczerze - aborcję z przyczyn medycznych można przeprowadzić do 24 tygodnia ciąży, więc jeśli ewentualne wady wrodzone to Twoje główne zmartwienie, to nie mów nikomu o ciąży i spokojnie poczekaj do badań prenatalnych.
    • lady-aga Re: ciaza po 40-ste 23.06.12, 16:41
      Mam 40 lat i jestem w ciazy z drugim dzieckiem, roznica wieku spora.
      Nikomu nic nie mowilam,czekam na wyniki amniopunkcji i to bedzie dobry moment na informowanie otoczenia(choc coraz trudniej mi ukryc rosnący brzuszek).
      Po pierwsze odwiedzilam zaufanego lekarza.Przebadalam sie- wszystkie wyniki w normie.Zrobilam usg genetyczne- wyszlo ok.Dla pewnosci zdecydowalam sie na amnio.
      Mialam zalozenie, ze jesli cos bedzie nie tak, zdecyduje sie na aborcje.
      Na szczescie wszystko idzie w dobrym kierunku.

Glowa do góry, idz do lekarza i ustal plan działania, zamiast sie zamartwiac.
      • bozenka12 Re: ciaza po 40-ste 24.06.12, 17:10
        ja urodzilam 3, zdrowe dziecko majac 38. wpadka.
        i wiesz co , troche denerwuja mnie teksty, zobaczysz jak odmlodniejesz. u mnie bylo odwrotnie. normalnie postarzalam sie. zdrowie mi siadlo po ostatniej ciazy, czasami barkuje mi sil, a maly bardzo absorbujacy. pogorszyla sie tez mja syt. finansowa. jest wiecej strsow.
        pisze o tym, nie zeby namawiac do aborcji, bo sama tego nie zrobilam i oczywiscie kocham malego calym sercem, ale fakt jest taki, ze pozne macierzynswto to nie az taka bulka z maslem i same plusy.
        • ibron74 Re: ciaza po 40-ste 25.06.12, 14:46
          Pewnie jak się ma prawie dorosłe dzieci to inaczej podchodzi sie do sprawy. Mam 40 lat i właśnie jestem w planowanej ciąży z drugim dzieckiem, pierwsze ma 5 lat. Nie czuje się jak ktoś kto zaszedł w ciążę "w późniejszym wieku", w ogóle nie uważam, że jestem w późniejszym wieku. Żyję normalnie, pracuję, ciąża bez żadnych problemów- badania prenatalne ok. Wierzę, że wszystko będzie dobrze. Życzę powodzenia i zaakceptowania sytuacji. O aborcji można pomyśleć ewentualnie po badaniach prenatalnych.
    • elendra Re: ciaza po 40-ste 25.06.12, 15:57
      moja Mama urodziła mnie mając właśnie 43 lata. Nigdy tego nie żałowała. Ja również smile. Wiadomo, że też była pełna obaw. Dostałam 10 punktów Apgar, skończyłam studia, jestem spełnionym zawodowo architektem - a pół roku temu urodziłam Córeczkę.
      Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka