Dodaj do ulubionych

cesarka i powrót do formy

08.10.12, 11:59
już wiem, ze na początku listopada będę mieć cięcie. Pierwsze dziecko rodziłam SN. Nie ukrywam, że mocno przytyłam w tej ciąży, a po poprzedniej mi jeszcze zostało. Jak myślicie, kiedy będę mogła zacząć ćwiczyć? Wiem, że po cięciu to dłużej nie można?
Obserwuj wątek
    • reewa Re: cesarka i powrót do formy 08.10.12, 14:16
      Każda kobieta jest inna,każdy organizm jest inny....Najlepiej porozmawiać z lekarzem już po cesarce....
      Jak mnie cięli poprzednio (5 lat temu) to dopiero po 5 tyg mogłam normalnie siąść,położyć się czy też wstać bez bólu...Nie w głowie mi były jakiekolwiek aktywności fiz....
      Z kolei moja koleżanka w czerwcu rodziła to mniej więcej po ok 2 tyg już bezproblemowo śmigała....
      Porozmawiaj po cięciu z jakimś lekarzem najlepiej......

Pozdrawiam
      • kozica111 Re: cesarka i powrót do formy 08.10.12, 15:29
        Zależy co rozumiesz przez ćwiczenia; spacery, bieżnia myślę że spoko po 6 tygodniach, brzuszki.....dużo później.
        • suuperbaba Re: cesarka i powrót do formy 08.10.12, 16:38
          Cwiczenia fizyczne zakazali mi do 4 miesiaca po cc, bo moglabym naruszyc szwy w srodku! Spacery itp to juz zalezy od tego, jak bedziesz sie czula! Ja czulam sie fatalnie towne 6 tygodni pologu..
    • malinkaaaaaaaaaa Re: cesarka i powrót do formy 08.10.12, 17:38
      Nie dramatyzowałabym na zapas. Miałam cc mc temu, tak koło 3 dni chodziłam przygięta, a w minioną sobotę ganiałam już 2 godziny po lesie. Skóra tylko wokół cięcia jest taka nadwrażliwa. Poza tym wszystko jak przed ciążą. Kondycja i figura też. Co ma być to będziesmile Szczęśliwego rozwiązania
      • madziulaz Re: cesarka i powrót do formy 08.10.12, 19:45
        zalezy od cięcia..po pierwszym 7 lat temu dlugo dochodzilam do siebie, po drugim 7 miesiecy temu...hmm, w trzeciej dobie normalnie chodzilam i siedzialam po turecku na łóżku i lekarze sie dziwili, mowiac ze wcale nie widac ze jestem po porodzie...
        Na kontroli po 6 tygodniach lekarka pozwolila isc na fitness- pilates
        zalezy od przeprowadzonego cięcia i od człowieka..

• ewelajnawrocek Re: cesarka i powrót do formy 09.10.12, 15:17
          ja dochodzilam do siebie szybko, po około tygodniu, dwoch, a cwiczyc mozna wg lekarzy po 12 tyg
      • langolier_maximus Re: cesarka i powrót do formy 23.10.12, 20:02
        No dokladnie ja mialam tak samo, po powrocie ze szpitala czyli po 3 dniach bylo prawie ok, po tygodniu normalnie latalam na wielogodzinne spacery bo bylo lato i piekna pogoda.A po 6 tygodniach zaczelam biegac, rower, basen plus stonowane brzuszki wink.Powoli bo stawy tez jakby nie te same po miesiacach przerwy, ale bardzo szybko wrocilam do formy, po 4 miesiacach od porodu znowu podciagalam sie na drazku tyle samo razy co przed wink ha!
        Moje 3 kolezanki mialy cc tez, i choc one nic nie cwicza to w zaden sposob nie cierpialy dlugo.
    • jhoan Re: cesarka i powrót do formy 23.10.12, 09:12
      Ja po cesarce szybko doszłam do siebie przez 3 dni brałam leki w szpitalu, potem już ból był do zniesienia, z każdym dniem coraz lepiej, więc ze względu na karmienie zrezygnowałam ze środków przeciwbolowych. Może to, że tak lekko poszło, mnie uśpiło i za mało uważałam na siebie, bo niestety zrobił mi się w miejscu cięcia wstrętny bliznowiec. Może mam predyspozycje do bliznowców, ale innego nie mam, wszystkie blizny jakie mam zagoily sie ładnie. Moze wina lekarza- tego nie będę wiedziała.
      Teraz 1,5 roku po cesarce stoję przed problemem - za 3 tygodnie poród i muszę zdecydować - rodzic sn czy cc. Mogę wybrać, ale się caly czas zastanawiam.
    • kasiak37 Re: cesarka i powrót do formy 23.10.12, 10:20
      na to pytanie odpowie Ci lekarz na kontrolnej wizycie.
    • guderianka Re: cesarka i powrót do formy 23.10.12, 16:44
      lekkie ćwiczenia-stretching, joga, pływanie, bieganie-po 6 tyg od zabiegu, ćwiczenia na mięśnie brzucha po ok. 6 -mcach
      ale-nie nałozę póki co stroju kąpielowego bo nie podobam sie sobie, nie biegam bo bolą mnie piersi, mam karnet na jogę i stretching ale jeszcze nie miałam czasu iść tongue_out
      Kupiłam sobie hula-hop killer (z kulkami) i nie kręcę bo mnie za bardzo boli tongue_out
      masakra jakaś uncertain
    • ozalla Re: cesarka i powrót do formy 23.10.12, 17:48
      Ja już zamówiłem książkę o powrocie do formy po cesarek, ale okazało się, ze to przedsprzedaz i jeszcze do mnie nie przyszła, ale ja mam jeszcze dużo czasu do porodu smile
      • ozalla Re: cesarka i powrót do formy 23.10.12, 17:48
        Cesarce miało być wink
    • langolier_maximus Re: cesarka i powrót do formy 23.10.12, 19:59
      Dostalam zgode po pologu, czyli wizycie kontrolnej w 7 tygodniu po cesarze.Wiec wziełam sie do roboty wink.Mnie nic nie ciagnelo, szczerze to brzuszki moglabym spokojnie robic po 3 tygodniach ale wzielm na wstrzymkanie
      • ozalla Re: cesarka i powrót do formy 04.03.13, 20:40
        Wow, jestem pod wrażeniem!
        • meg.123 Re: cesarka i powrót do formy 05.03.13, 07:56
          ja jestem po drugim cc, minął już 7 miesiąc i nie poszaleję, bo po paru ćwiczeniach odczuwam jakiś dyskomfort w miejscu cięcia. Po pierwszym cięciu nie miałam żadnych złych odczuć więc szybko bo ok po 3 miesiącach już robiłam (w małej ilości) brzuszki a teraz nie ma szans.
    • 18lipcowa3 Re: cesarka i powrót do formy 05.03.13, 08:11
      to bardzo indywidualna sprawa, ja fizycznie gotowa jestem od teraz, czyli jakies 2- 2,5 miesiąca
      nie żeby bolało, po prostu tak czuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka